Cvp: Dişbudak dalından yaptığım uyku ve soluk noktası
Öncelikle konunun ilk mesajında gördüğüm düzenek çok güzel olmuş, tebrikler. İlk etepte dinlenme yada uyku önlemi için iyi. Ama ben her zaman kademeli seviyelerde istedikleri su derinliğinde dinlenebilecekleri birkaç alternatif olmasından yanayım. Yani yukarı çıkan bitki, uzunlamasına kök yada kayalar, yada uygun yapılmış eğimli bir yapay düzenek. Bu alternatif dinlenme yerleri yoksa zamanla geliştirmeyi öneririm.
Kuru alan konusunda doğada iki seçenek var; Taş yada kum. Yumurtlama durumu olmadığı sürece en iyi seçenek taştır. Bunu ya kayaları üst üste koyarak yapmalı yada yerden tasarruf etmek için yapılan akvaryum üstü kuru alanı taş kaplayarak yapmalı. Ben akvaryum üzeri kuru alanlarımı taş kaplı kullanıyorum. Alternatif olarak kullanılan halı kaydırmaz yada paspas çok zararlı değilse de yapay ürün olduğu için son tercih olmalı. Yumurta almak için düşünülen kumlu kuru alan ise mümkünse akvaryum tabanı ile aynı renkte tercih edilmeli. Nede olsa kuru alandan akvaryuma zamanla hayvanın üzerinde taşınacaklar. Toprak, talaş vs hem uygunluğu tartışılır, hemde akvaryuma taşınırsa kirlilik ve hayvanlar için olumsuz koşullar oluşturur. Kaşınan hayvan kuru alanda kum kullanırsa üzerine yapışanlardan rahatsız olacak ve fazla durmayacaktır. Bence sudaki kumu ve kuru alandaki diğer malzemeleri kullanmaya devam etmeli.