Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Google Hastalandı

Google

Bronz 5 Üye
Katılım
29 May 2013
Mesajlar
38
Şehir dışında olduğum için kaplumbağalarımı arkadaşıma bırakmıştım ve evi uzak olduğu için akvaryumu götürme şansım olmadığından kapta vermek zorunda kaldım. Ben giderken Ankara'da hava fazlasıyla sıcak olduğu için sorun olmaz diyordum ancak son iki gündür hava bozmuş ve arkadaşım dün Google'ın pek iştahlı olmadığını söylemişti. Bugün de garip sesler çıkardığını ve gözlerinin kapandığını söyledi. Bende buradan akciğer enfeksiyonu olduğunu anlamış oldum. Ancak pazar günü dönebilirim. O zamana kadar önerebileceğiniz bir tedavi var mı? Ankaraya gelir gelmez veterinere götüreceğim ve Ankara'da sürüngenlerden anlayan bir veteriner bilen var mı? Teşekkür ederim.
 
Cvp: Google Hastalandı

Ankarada cem abi var o sana yardımcı olur.


Veterinere gidene kadar geçici tedavi için arkadaşına su ısısını ve kuru alan ısısını arttırmasını önerebilirsin.Veterinerde antibiyotik tedavisi uygulayacak biraz zahmet çekersin ama inşallah sonu iyi olur.

Geçmiş Olsun..


Bu konuda mevcutmuş veterinerde aynı yöntemi uygulatacak sen şimdiden bi bak.

mailto:/forum/Konu-akciger-enfeksiyonu--8748.html
 
Cvp: Google Hastalandı

Kapta verdiğim için ve onunda akvaryumu olmadığı için böyle bir şansım yok. Suyu elinden geldiğince sıcak tutmaya çalıştı ancak sonuç olarak hayvanın gözleri de kapanmaya başladı. Biliyorum onlarda sıcak tutmamı söyleyecekler ve elim kolum bağlı ne yapabilirim kara kara onu düşünüyorum, pazardan önce dönme şansım da ne yazık ki yok.
 
Cvp: Google Hastalandı

Büyük ihtimal kuru alana da sahip değil.

Arkadaşının sen gelene kadar yapacağı en iyi şey öncelikle bir kuru alanı ısıtacak bir masa lambası ve ampul temin etsin. ( ecolite 52 w halasoft ampul ve massive beyaz mandallı masa lambası Bauhaus da toplamda ikisi 35 TL tutar.) Suyu uzun süre sıcak tutabilmek için aklıma su torbaları geliyor. Kaynar suyu doldursun içine ve plastik kabı bunun üzerine devrilmeyecek şekilde koysun. Sıcak su torbaları en azından 1.5 - 2 saat sıcak tutabilir. tabi bunu sürekli yenileyebilme imkanı varsa iyi olur. Palmiyenin merdivenlerinde çıkma yeri vardı oraya da ısıtma lambasını tutabilir ki kuru alan ısısı şu anda en önemli nokta olacak. İyileştiremese de sen gelip veteriner hekime getirene kadar hastalığın ilerlemesini biraz olsun yavaşlatır.

Suyu olabildiğince temiz tutmaya çalışsın ve ama olur da değiştirme durumlarında su sıcaklık seviyesini eskisi ile aynı derecede yapmaya çalışsın. Bunun için bir derece yardımıyla eski suyunun sıcaklığını ölçer. İlave edeceği sıcak suyu da damacanadan alıp kaynatır ( şu durumda damacana suyu olması lazım) ve istediği dereceye gelene kadar bekletip sonra değiştirir.

Ve yeme vitamin damlatmanız lazım.( Bu vitaminler kaplumbağa sağlıklıyken onun vücut direncini korumasına yardımcı olur. )

Gözleri için de günde 1 kere 1 hafta boyunca "Terramycin" merhem kullanabilirsiniz. Krem emene dek kuru ve sıcak bir yerde ilacın etkisini göstermesini beklemelisiniz.

Geçmiş olsun
 
Cvp: Google Hastalandı

Söylenenleri ilettim ben gelene kadar bunları yapacak. Teşekkür ederim.
Ankara'da sürüngenlerden anlayan bir veteriner bilen yok mu?
 
Fakültede ilgileniyorlar. Oraya götürmeli.

Veteriner gecikmesi için yapacak şey yok ama hayvanın ısısız kalması kötü. Sıcak su sağlama işi gece olamayacağı için ısı değişimi bence daha perişan eder. Isıtma lambası kuru alanı ısıtsın. Gece kap havlu ile örtülsün. Havlu arkasından gene lambayı uygun mesafede tutup havluyu kısmen ısıtın. Bu içerideki havayı hatta suyu biraz daha sıcak tutar. Fazla yaklaştırıp tutuşturmayında.

Geçmiş olsun.
 
Cvp: Google Hastalandı

Bu arada şu eksikliği de yazayım. Teramcyn kreminin yanında gentagut göz damlası da önemlidir. Gözlerinin kapandığını yazmışsın eğer iltihap durumuna geçmişse aslında gentagut damla daha iyidir. İmkan dahilinde ise önce damla damlatıp 10 -15 dk kuru alanda bekletip daha sonrasında merhem sürülebilir.

Ankara da bildiğim bi Cem abi iyi biliyor. Birazdan yardımcı olur sana


Emre abi daha iyi bir yöntem önermiş sıcak tutmakta.
 
Ben kaplumbagalarimi ilk satin aldigimda kabin icine bir tarafa kucuk taslar yigmistim ve o sekilde kuru alan yapmistim . Cokta kullanisli olmustu . 1-2 hafta o sekilde idare edebilir . İlla halasoft ampule gerek yok . Evinde falan masa lambasi vardir . O lambaya gece ampulu takarsa o da yeterli isiyi verebilir bir sureligine . 4 gun haydi haydi idare eder
 
Bu arada hastalığa bağlı bitkinlik yada su ısısı düşüklüğü ile yavaşlayan metabolizma durumlarında enfeksiyon muamelesi yapmayın. Bazen karışabilir, boşuna hayvana ilaç uygulamayın. Göz enfeksiyonunun en net belirtisi şiş göz ve donuk yani parlaklığını yitirmiş gözdür.


Bu arada belirtmeyi unutmuşum havlu örtülünce ufak bir köşe açık kalsınki havasız kalmasın.
 
Cvp: Google Hastalandı

Gözleri şiş değilmiş sadece arada bir kapanıyormuş. Söylediklerinizi yaptı inşallah ben gelene kadar fazla ilerlemez. Teşekkür ederim yardımlarınız için.
 
En azından bu hali ile kalıp veterinere giderse iyi olacak. Neyseki süre çokta uzun değil. İyi haberler gelsin bize yeter.
 
Cvp: Google Hastalandı

veteriner bu.
Sempati Veteriner Hekimlik Hiz. Ltd. Şti.
GOP Çankaya Birlik Mah.
Şemsettin Günay Mah. 401/b
GOP / Ankara
Tel: 0312- 495 00 04

şu aşamada suyu ısıtmanın hayvana faydası olmaz. sabit bir ısıda olması farklı ısı dalgalanmalarından daha iyidir. hayvan bir de ısı adaptasyonu için kendini zorlamasın. evin cereyan almayan bir bölümünde ve en sıcak olabilecek odada durmalı. hayvanı ilaç damlatma harici sudan çıkarmasın. şiş durumu yoksa gentagut veya gentamisin damla yeterli olur. ama derecesini bilmek lazım. hayvan metabolizmasını kapayıp enerji tasarrufu sağlamak içinde uyuma durumuna geçebilir.ama hasta olma durumuna karşı günde iki defa her göze bir damla damlatılabilir. bunun zararı olmaz. eğer masa lambası varsa onu tepesine getirip yakarsa bu hayvana su ısıtmadan faydalı olacaktır. anlattığına göre suyu az bir kapta. bu suyun ısısını da dengede tutacaktır. geceleri uygulayacağı havlu kapatma işinde ufak bir hava boşluğu dışında havluyu kabın alt kısmına sıkıştırırsa gevşeyip kabın içine düşme durumu olmaz. düşerse hayvanın boğulma riski var.

3 gün için vitamin vermeye gerek yok. hayvan eğer soğuğa bağlı olarak kendini kapattıysa vitamin metabolizmayı canlandırıp üşütmesine neden olabilir. bunun yanında eğer akciğer enfeksiyonu varsa veterinerin vereceği antibiyotik için böbrekler dinlensin. anladığım kadarıyla durumun ne olduğu konusunda arkadaşın da emin değil. geldiğinde durumuna bakarsın.
 
Cvp: Google Hastalandı

Arkadaşınızın devit-3 kullanmasında yarar var...
 
Devit 3 ün bu konu ile bağlantısı nedir Sena? Neye faydası olduğunu düşünüyorsan belirtki seninde yanlış bildiğin bir durum varsa söyleriz.
 
Cvp: Google Hastalandı

Kaplumbağalarımı aldım. Havluyla falan sarıldığından beri zaten iyi olduğunu söylemişti arkadaşım. Dün gece bütün akvaryumu baştan aşağı temizledim. Tüm yemlerini değiştirdim. Kabuğunda pembelik yok, gözleri normal, yüzüşü normal, yemlerini yedi. Suları sıcak, kuru alan sıcak. Yine de hala tedirginim gelip gidip bakıyorum. Bugün götürmedim veterinere iyi göründüğü için, ama götürmemi söylerseniz yarın götüreceğim.
Bir de vitamin vermeli miyim vermemeli miyim?
 
Cvp: Google Hastalandı

Cem abinin vitamini kullanma demesinin sebebi; su ısısı düşük olduğundan dolayı hayvan kendini korumaya aldıysa (metabolizmayı yavaşlatır) , vitamin kullanımı hayvanın tekrardan metabolizmasını hızlandırıp soğuktan etkilenmesini sağlayabileceğindendi.

Akvaryuma geçirip gerekli ekipmanlar sağlandığına göre vitamin kullanabilirsin (Mineral kullanmıyorsan).

Kuru alanda fazla kalma durumu var mı ? Belirtilere göre sorun yok gibi gözüküyor, sen yinede gözlemlemeye devam edersin. Eğer imkan dahilinde ise istersen yine de bi göster veterinere.

Sağlıklı olmasına sevindim.
 
Cvp: Google Hastalandı

hayvan kuru alanı olduğundan fazla kullanıyor mu ? veya bir kırgınlık halsizlik var mı ? sadece bunları gözlemle sürekli bakmana gerek yok. yaşadığı ortam düzeldi nihayet. ufak bir üşütme de olsa bunu tolere edecektir. anlattıklarına göre bir şeyi de yok gibi. veterinere götürmene gerek yok. sadece bu haftalık vitamini iki gün ver. sonrasında tek gün yaparsın.
 
Hayvanın iyi olmasına sevindim. Ekipmansızlıkta biraz bocaladı demekki. Bu hafta iyi devam ederse tamamen için rahat olsun.
 
Cvp: Google Hastalandı

Herkese ayrı ayrı teşekkür ederim. Gayet iyi şükür. Kuru alanda kalma süresi vs. hepsi önceden nasılsa aynı. Yalnız artık Google da elimi ısırmaya çalışıyor :) harici bir durum yok. Tekrar teşekkürler. :)
 
Geri
Üst