Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Güneşlenmek

Tarçın~

Altın 2 Üye
Katılım
2 Eki 2008
Mesajlar
294
Kaplumbağaların vazgeçilmez ihtiyaçlarından birisi de güneşlenmektir.Günde 30 dakika veya 1 saat onları güneşe koymak hem onları çok mutlu edecek , hemde vücutlarını daha dirençli ve daha sağlıklı hale getirecektir.

Eğer bahçeniz varsa hemen şimdi koşup kaplumbağanızı çimenlere bırakın.Onların paytak paytak yürüyüşünü izlemek size zevk verecektir.Onların yürüyüş yapmaları , çevreyi keşfetmeleri ve güneşlenmeleri onları hem mutlu hemde sağlıklı kılacaktır.

Eğer acıkmışlarsa çimlerin tadına bakacaklardır.Yanlız hem çimlerin hemde kaplumbağaların yeşil olması onların rahatlıkla kamufulaj sağlamalarına yol açar.Kaplumbağanızı kaybetmek istemiyorsanız sakın gözlerinizi ondan ayırmayın.

Ayrıca eğer bahçenizde kimyasal gübre , ilaçlama vb. kaplumbağanıza zarar verebilecek etkenler varsa sakın onları bahçeye salmayın.Denemeyin bile...Kaplumabağalar hassas hayvanlardır.Her şeyden çabucak etkilenebilirler.

**Güneşlenmek her zaman direkt olarak yapılmalıdır.Çünkü akvaryum camı veya pencere camı faydalı ışınları kırar.Böylece kaplumbağa sadece ışık almış olur.Ama biz kaplumbağamızın faydalı ışınlardan da yararlanmasını istiyoruz.Böylece kaplumbağamızın her zaman direkt olarak güneşlenmesini sağlamalıyız.

Güneşlenmenin faydaları çok geniştir.Kabukta oluşabilecek çoğu parazit canlıyı engeller.(Bu parazit canlı mantar olabilir.)Bu canlıların kuruyup ölmesine yardımcı olur.İçerdiği D3 vitamini sayesinde kabuğu sert ve ideal renginde kılar.Yani kabuk yumuşamasının ve kabuk beyazlamasının en etkili silahı da yine güneştir.

*Yalnız güneşlenme esnasında hava akımlarına kaplumbağanızı maruz bırakmayın.Çok çabuk hastalanabilirler.Gerekirse soğuk havalarda güneş iyi olsa da güneşlendirmeyin.
 
15'er dakika olmak üzere ayrı ayrı 4 kez güneşe çıkarsam olur mu?
 
Elbette 15 dakika da zararlı değildir ama güneşten daha aktif faydalanabilmeleri için imkan varsa 15 dk yerine yarım saat ya da 1 saatin tamamında güneşlenebilmelerini daha faydalı görüyorum :)
 
Güneşleneceği zaman o satılan kaplumbağa fanuslarına alsam da öyle 15'er dakika balkona çıkarsam da sonra akvaryumuna geri koysam nolur peki :D
UVB lambası alana kadar en azından idare etmem lazım:) :)
 
Hiç bir şey olmaz. Genelde çoğumuz aynı şeyi yapıyoruz ;) Yeter ki hava akımına maruz kalmamasını sağlayın, çünkü rüzgar yediklerinde ya da sıcaktan soğuğa çıktıklarında malesef ki hastalanıyorlar ;)
 
yemlerine ve suyuna vitamin takviyesi yapabilirsiniz, gaga taşı alıp akvaryuma katabilir ya da toz haline getirip yemlerine karıştırabilirsiniz, devit-3 vitamini alıp yine yemlerine ya da akvaryum sularına karıştırabilirsiniz, ayrıca forumda bu konuyla ilgili bir başlık olcaktı

mailto:/forum/showthread.php?tid=12

burda daha ayrıntılı bilgiler mevcut..
 
birkaç gündür koca güneşi yakalayamıyorum..:)
takviye şart oldu :D
 
Güneşlenmek suda mı yoksa bahçeye balkona vb yerlere çıkararak mı olur?
 
suda değil. Mesela küçükse ölüm fanusunu güneş kabı yapabilirsiniz. Büyükse leğen falan olabilir. İsterseniz eğer en fazla ayaklarını geçecek kadar su koyarsınız mesela yüksek olmaz su. Kabın içine kuru alan ve gölge yaparsınız ve balkona falan koyarsınız rüzgar almayacak şekilde. 1-2 saat bekletirsiniz o nasıl güneşleneceğini bilir. Ne zaman gölgeye gideceğini de. Ayaklarını gere gere güneşlenir. Kapta güneşlendirin dememin sebebi küçük olanların kaybolma ihtimali. 10 cmden falan bayğı büyükse çapı sanırım kaba falan gerek olmayabilir. Kendi kendine balkonda dolana dolana güneşlenir. :)
 
İlk mesaj yazan arkadaşın yazısını okudum diğerlerini şu an için üstünkörü okudum o nedenle arkadaşların affına sığınıyorum.

Güneşlenme konusunda ; günde 1 saat yeter mi falan denilmiş . Cevap kesinlikle hayır . Güneş herşeydir yaşamın iki temeli vardır güneş ve su. Tıpkı doğadaki gibi uzun süre güneş olmalıdır. Bunu nasıl başaracağım diyenlere cevaben: UV lamba alacaksınız.

UV lamba olmazsa olmazdır. Dışardan fark edilemez ancak hayvan UV lamba olmaksızın oldukça sağlıksız büyür ve asla uzun süre yaşayamaz. UV ışınları bildiğiniz gibi biz insanlar içinde hayatidir. Güneş yüzü görmeyen bir insanda kemik yapısı oldukça kötüdür. Bir de tüm bedeni kabukla kaplı olan bir sürüngeni düşünün.

UV lambanızı da günde 12 saat açık tutmanızı tavsiye ederim. Özellikle deri renginde yaptığı değişime hayran kalacaksınız. UV lambalar aslında oldukça ucuzdur ancak ülkemizde çok pahalı. Bu nedenle yurtdışı sitelerinden temin etmenizi tavsiye ederim. Hatta belki ilerde site olarak topluca alınabilir. Bu tür projeler gerçekleştirilebilir.

Doğal güneş ise çok çok daha faydalıdır . Kesinlikle imkanınız varsa hayvanı mümkün oldukça doğal güneş altında beslemelisiniz . Ancak uzun süre güneş altında kalacağında gölgeliklerde mevcut olmalı yoksa kavrulur . Cam konusunda da cam UV ışınlarının önemli miktarını kırarak geçirmez fakat bu demek değil ki hiç faydalı olmaz . Eğer camsız bir ortamınız yoksa cam arkası bir ortamda olabilir yalnız cam ile hayvan arasındaki mesafe 30 cm den fazla olmamalı aksi halde faydasız hale gelir .

UV lambaları en az akvaryumdaki su kadar önemlidir. Olmazsa olmazdır.
 
Güneş altında ne kadar kalmasını tavsiye edersiniz. Gölgelik konusundaki uyanırızı dikkate alarak soruyorum.
 
Mümkün olduğu kadar uzun süre . Ben yazları kaplumbağalarımı bahçe havuzumda besliyorum ve sıcaktan bunaldıklarında gölün serin yerlerine gidiyorlar . Ancak izlediğim kadarıyla 8 saate yakın rahatsız edilmediklerinde güneşleniyorlar . Özellikle sabah saatleri ve öğleden sonra güneş ışınlarının dik gelmediği zamanlarda güneşlenmek çok hoşlarına gidiyor .
 
BAZILARIDA GÜNEŞ IŞINLARINININ DİK GELMEMESİ GEREKTİĞİNDEN VE GÖLGENEBİLECEK Bİ YERİN MUHAKKAK OLMASI GEREKTİĞİNDEN BAHSEDİYOR AMA..ANLAMADIMKİ...
 
kaplumbağaları sürekli güneş altında tutarsanız kapuşunuz ölür.bu yüzden bir gölge alan olmalı çok sıcak olduğunda oraya kaçması için.öğle vakitleri güneş ışınları dik açıya yakın bir şekilde geldiğinden kaplumbağalar bu sıcaklıktan rahatsız olabilir.bu yüzden sabah veya ikindi vakti güneşlendirmeye bırakırsanız daha rahat ve uzun süre güneşte kalabilirler.
 
Arkadaşlar ben kaplumbağamı havaların iyice ısınmasıve yaz mevsiminin gelmesi üzerine hergün en az 1 saat olmak üzere güneşlendiriyorum.Güneşlendirmek için palmiyeli ölüm fanusu kullanıyorum fakat ayaklarını aça aça gerine gerine güneşlenmek yerine kaçacak yer arıyor tırmanmadık duvar bırakmıyor.Neden?
 
Çünkü güneşlenmeye henüz alışmadı.. Benimki ilk aldığım zamanlar ilk başta kaçtı bir haftada düzene alıştı ve gerinmeye başladı... Bir yıl aradan sonra da yine unuttu güneşe çıkınca ne yapması gerektiğini... Şu an leğende kaçacak yer arıyor tırmanma hareketleri çıkarıyorum o zaman da bana tırmanıyor yani yere koyuyorum bacağımdan omzuma kadar bari dizimde güneşlen diyorum dinlemiyor yüzünü ters çeviriyorum dönüp geliyor başımın belası mısın sen diyorum elimle önünü kapatıyorum beni görmesin diye ellerimin arasından bir aralık bulup bakıp gene geliyor... Herkesinki gerinir benimki psikopat ibi üstüme çıkmaya uğraşır inmez, leğene koymaya çalışırım geri o da elimde döner koluma başlar tırmanmaya yapışık ikiz miyiz neyiz anlamadım ki sanki bir yerleri bana bağlı... :D
 
öyle valla cok hareketli ve bi o kadarda uyanıklar.Bakma bizi sulu götürür susuz geri getirir benimki o derece yani :D

Edit alcatraz:Lütfen Türkçe sözcükler kullanalım.
 
Valla benimkiler iki haftadır güneşlenmeye alışamadı. Hergün olmasa da aralıklarla çıkartıyorum ama sonuç aynı. Bir kere bile kayaya çıkmadılar 2 saat boyunca.
 
Ben de gerine gerine güneşlenen kaplumbağa fotoğraflarına iç geçirerek bakıyordum, benimki neden bir kaç saniye yerinde durmuyor diye. Demek bunun bir alışma süreci de var =) Ben hep içgüdüsel bir şey olduğunu sandım. Suya koyunca yüzmeye başlaması gibi, güneşe koyunca da hemen yayılmasını beklemiştim açıkçası =)
 
Geri
Üst