Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Isırılma

pretty

Altın 5 Üye
Katılım
30 Eki 2013
Mesajlar
233
Merhabalar , erkek kaplumbağamı diğer erkek kaplumbağam organından ısırdı . İlk kez başima geliyor ! Burada ehli veteriner hekim bulunmamaktadir . Karantina akvaryumuma alıp batiodin ile temizledim . Halsizlik ve istahsizlik mevcuttu . Ayrica kanamasini tampon ile durdurdum . İceri cekmis organi ve dis deride kuyrukta kizariklik hafif morarimsi belirtiler mevcut idi . Son 4 gundur ara ara karides yedi sadece ve isirildigindan yani 6 gundur diskilama yok . 2 gun icerisinde kuyruk asiri sekilde sisti . Sisme sebebi ile deride yirtilma ve soyulma mevcut . Yardimci olur musun Cem . Ayrica mail araciligiyla hangi veteriner hekime resimler ile ulasma saglayabilirim ? Koydugum resimlerde kizarmıs ve az sismis olanlar 4 gun once cekilmistir .Sismis ve soyulma olusmasi kuyrukta suan cekilmistir . Tesekkurler
 

Ekli dosyalar

  • VIDEO0292_0000015837.jpg
    VIDEO0292_0000015837.jpg
    116.9 KB · Görüntüleme: 153
  • VIDEO0292_0000018628.jpg
    VIDEO0292_0000018628.jpg
    169.6 KB · Görüntüleme: 161
  • CYMERA_20161213_152544.jpg
    CYMERA_20161213_152544.jpg
    909.7 KB · Görüntüleme: 164
  • CYMERA_20161213_152520.jpg
    CYMERA_20161213_152520.jpg
    859.1 KB · Görüntüleme: 172
Tampon ile kanama durduruldu çoktan . Tek sorun kizarma ve sisme . Hareketli ve ara sira zorda olsa yem yiyor tamamen gücten dusmedi buda olumlu suanlik bu durumda . Yukarida belirttigim gibi organi iceri cekmis vaziyette . Gorunen kizariklik ve sislik odemin disa vurmus hali . Karides haric hic bir yem yemiyor . Reptilin damlatiyorum 3 gunde bir basladim. Tuvaletini yaptırabilsem rahatlayacagim zaten sorunum bu onu yazdim . İcerde organ bu sebeple ic yaralari goremiyorum.
 
Geçmiş olsun. Erkeklerin heleki ortamda dişi var ise tahammülsüzlükleri hat safhada oluyor. Benimkiler cinsel organı çıkarmıyorlar ama her taraflarındaki derileri kızarıklık içinde. Denk gelirsem oklava ile dürtüp bırakmaları çalışıyorum ama kilitlenip kalıyorlar. Bu sefer mecbur kolumu suya sokup ayırıyorum. Hayır dişiler pas verse içim yanmayacak. Bu dalaşmalar en uyumlu hayvanlarda bile olacak hadise.

Hayvanı kanama devam ediyorsa kuru kaba al. Gece 24'e kadar iki kere su içir ve sonrasında sabaha kadar dokunma uyusun su içirmek için tutup suya başını değdir, tam suya sokma. Kendi uzanıp içer. Kuyruk kuru dursun. Batikon sürmeye devam et. Açık yara var ise deri pomadlarını sürme açık yaraya sürülmez. Onun yerine genta yada emsal oranda geniş spektrumlu antibiyotik içeren damla alıp sabah akşam 3'er damla ağzına damlat. Kana üre bulaşırsa veya bakteriyolojik bir durum olursa bu kan zehirlenmesine (sepsis) yol açar. Hasar dıştan gözükmüyor ama şişme o bölgedeki kılcal damarların hasarından dolayı. Yemi azalt şimdilik hayvan yağlı, açlıktan ölmez. Fazla yerse oradaki lezyon yüzünden dışkılarken oluşan baskı dokuya tekrar zarar verebilir.

Sana mavi ampul göndermiştim diye hatırlıyorum. Eğer duruyor ise onu kaba konumlandır gece üşümesin hayvan. Yoksa da normal softu kullan ama bunu normal kuru alandaki mesafeden bir iki cm yukarıda konumlandır. Çok sıcak olmasın. Kabı da ortam ayak altı, odaya gir çık çok ise kalorifer yanına yakın koy. Kap civarında soğuk hava etkisini kırar. Ertesi sabah kanama durmuş ise akvaryuma alırsın. Akşam şişlik durumuna bak. Kanama yada iltihap durumu var mı şişlik ne halde haber ver, Normal seyirde bir kaç gün sonra şişlikte azalma başlayacaktır. Reptilini her gün bir damla ver. Antibiyotikten bir iki saat sonra tercihen öğle saati uygun olur.

Kuyruğun rengine özellikle dikkat et ve bütün vücudunda oluşabilecek lezyon ve renk değişimine. Bu kan zehirlenmesi belirtisi olup olmadığını gösterir. Halsizlik daha da artabilir.
 
Cvp: Isırılma

Karantinada kaç litre su var ?
 
Öncelikle yorumlari sildigin icin sagol cem . Kanama yok ben durdurdum hemen batikonla temizledm . Yalniz organi coktan iceri almisti .disarda dursa belki bir mudahalem olabilirdi ya da durumunu gorebilirdim. Lamba altinda duruyor suda da duruyor . Kafasina gore yani . Simdi hic yem yesin diye ugrasmayayim mi yani ? zaten diskilama yok bu beni tedirgin ediyor . Kanama yok iltihabik bir durumla karsilasmadim cunku dedigim gibi disari yansimis icerdeki sıkıntı . Yaralanma dista degil cunku . Halsizlik suan var duruyor oyle kendince . Antibiyotik uygulayacagim o zaman yarin alip . Bu arada cem disi yok bende hic . İlk kez basima geldi bu durum dikkat cekici oldugu icin isirmis belli ki diger kaplumbaga :/ Emreyle de konustum , Vildan hanimla da . Malesef suan yapabilecegim bir sey yok . Antibiyotik icin eczaneye ugrarim


Karantinada kabuk boyunu az gececek sekilde su var . yuzup iyice efor sarfetmesin diye o sekilde koydum su .
 
Hayvanı kendi haline bırak. Dinlensin. Metabolizma yavaşlasın. Hasarlı kılcal damarlara baskı basınç olmasın. Hayvan cana gelsin ondan sonra yem isterse verirsin ama şu an dışkılamaması lazım. Bu sebeple yem verme. Hayvan dışkılayacağım diye zorlanırsa kanama olabilir.

Su ısısının artı eksisi var. Suyun soğuması hayvanı üşütebilir diğer taraftan kılcal damarları büzüp şişi indirir. Biraz yüksek ısıdaki su misal 30 derece gibi ise hayvanı rahatlatır ama damarları gevşetir. Damarlar pıhtı atarsa kalbe, beyne gider.

Su az olduğuna göre ısıtıcı koyulmaz ama kalorifere yakın bir mesafede durması iyi olur.

Metilen mavisi de yoksa al. Her gün çok gelebilir. İki günde bir, bir damla damlat. Bunu şöyle yap. İki günde bir su yeniliyorsan, yenilediğin gün değil sonraki gün damlat. Bu hayvanın stresini alıp sakinleştirir. Hemde suyu sterilize eder. Pet şişe su kullan. pH'ı 8 üstü olsun.
 
Cem isiticinin derecesini dusurdum , derece ile 28 e sabitledim .Antibiyotik isini az acar misin? Cunku hic kullanmadim. Metilen var damlatirim. Bu arada asiri sekilde deri degisimi soyulma mevcut . Tum vucutta yani kol bacak cene vs .Neden ? su icinde dururken saçak saçak duruyor canlı sanki efekt vermissin gibi
 
Eczaneden alacaksın 5-6 tl birşey. Genta yada gentagut. Göz kulak damlası. 0.3 gentamisin içerecek.

Ağır hastalıklarda ampul biçimide kullanılıyor ama artık onlar reçetesiz satılmıyor. Ağır antibiyotiklerin hiçbirisi.

Hayvanı eline alıp dik tutacaksın. Ağzına üç damla damlatacaksın. Açmaz ise ruj sürer gibi 10-15 saniye arayla 6 kez sür. Bir kısmı ağzına girer.

Bunu göz ve kulak enfeksiyonunda da kullanıyoruz. Ayrıca süresi dolmama kaydıyla kuru alanda göz kapakları kurumuş ise tepeden gözlere damlatıyoruz. Bu yapay gözyaşı gibi nemlendirip rahatlatır. Yalnız her kullandıktan sonra damlanın ağzını temizlemek lazım.

Deri değişimi plaka gibidir. Büyüdükçe sürekli yeniler. Hatta aşırı yeniler. Bizimde başımızın belasıdır. Dış filtre yanında iç filtreyi bu yüzen derileri toplamada kullanıyoruz.

Ayrıca deri değişimini artıran yada süreyi kısaltan da diyebiliriz. iki neden daha var biri A vitamini fazlalığı, diğeri uvb ampuldür. Hayvan günde yarım saatten fazla uvb altında durmamalı. Yani o kadarlık bir süre yeterli olur.
 
az biraz vardi soyulma bu yaralanmadan sonra artinca sormus bulundum . Gentagut bulunduruyorum yedek hep o zaman damlatayim . Ben yine ampul bicimini bakarim bulursam . Belki veren olur bulursam kac mg almaliyim ? Kuyruk balon yani ara sira nefes darligi cekiyor sanirim cozemedim . Kafayi hafif cok az one atiyor ..İyice canim sıkıldı
 
Yok ampul de ağır gelir. O 20, 40 ve 80 mg oranlarda akciğer enfeksiyonunda kullanılıyor. Hayvanın boy ve durumuna göre.
 
Bugünü bir atlatsın hayvan şimdi acı çekiyordur. O seslerin sebebi bu. Muhtemel ateşi de vardır. Suyu 26-27 gibi yap. Gentagutu kullan o zaman.
 
Tamamdir . Gentagut damlatiyorum icerisinde gentamisin olan emsal ilaclarin adini yazdim eczaneden onlara da bakarim . Kuyruk sismeye devam ediyor deri yirtilmasi hatsafhada ... Ses derken Cem ? ses falan yok acikcasi . Sadece ara sira kafayi hafif uzatiyor az geri cekiyor . O sebeple nefeste zorlaniyor sanirim dedim . 27 yapyim kuru alani da 29 derece mi yapim ?
 
Kuru alan 31 derece olsun. Vildan hanım ne söyledi ?
 
Kanama nüksederse inşallah olur, bir miktar aksın şişliğin baskını azaltır. Organ dışarda dursaydı iyiydi. İçerde şiştiği için şimdi çıkaramazda. İçerden kan dışardan kuyruk kasları sıkıyor. Şişlik inşallah daha artmaz
 
Cem vildan hanimla gorustum once iceriden organin durumuna bakilip gerekiyorsa dikis atilmali ve diskilama olmadiysa bagirsaklar temizlenmeli buna istinaden Cerrahi mudahale gerek dedi . Uzak oldugumdan yapabilecegi bir sey olmadigini soyledi . Burada ki veteriner hekimlerle gorustum gel bakim demediler aksine pomad isimleri verip gecistirdiler bende guvenemedim . Cem sabah tirnagi ile anüsü yirtti . az biraz sivi diski fiskirdi suya lakin . tikali fiskiye gibi tuhaf bir baski ile yani . Sevindim ama uzuldumde cunku kuyrukta anüsün yan tarafinda bir yarik olustu . Az bucuk organin ucuda gorunuyor fakat diskilama asiri zor cikti . Hatta hala iceride var oldugunu dusunuyorum . Kisaca sisme diski baskisi ile de olmus olabilir mi organa darbe ile sismesi uzerine daha da fazla sismesine sebep olmustur . Boyle dusunuyorum kanimca . Batiodinle temizledm ama yeni resmi atayim da yeniden yorumlayalim . Kuru alana almak zorunda kaldim tamamen ..Suyu ara sira icirecegim cunku kuyruktaki yara onemli . Su icerisinde iyilesme zor oluyor dis yaralarda
 
Dışkılama kaynaklı şişmede olabilir. İleri günlerde sıvı besin takviyesi gerekebilir. Prodac tartavit diye bir ürün var bunu ağıza damlatılıyor. Juende var hala bugün yem alırken baktım. Sürüngenler vitaminler bölümünde.

Damarlardaki hasarlar sulu ortamda kapanmaz. Pıhtılaşma olmaz.

Hayvan anüsü yırttığına göre dışkı birikmesi olabilir. Bir iki gün yem verme. Vitamin takviyesi yeterli.

Bu her hekimin yapacağı iş değil. Kaldıki egzotik hayvanlar konusunda bilgisi olan hekimlerde dahi cerrahi müdahaleyi herkes yapamaz. İstanbulda iki, izmirde bir kişinin cerrahi müdahale yaptığını biliyorum.
 
Evet cem cerrahi mudahaleyi gectim iceriden organ kendini iyilestirir umidiyle bakiyorum suan .Diski sorunu cozulurse tamamen zamanla iyilesme sonrasi organi disari cikarip iceri cekebilir kanimca . Suan ki sorun anüsün acik olmasi gerektigi .Tam acik olmadigindan ara ara zorla diskilama yaptirdim . Sis biraz indi ama kuyrugun alt kismi anusun kenarlari hala sis ve yara icerisinde . Batikonlu ilik suda beklet dedi vildan hanim . Suan kuru alanda uyuyor . Bir de diskilamadan sonra kafayi surekli ittiren durumlari suan yok gibi . Gozlemliyorum ama hala yapmadi iyi bir sey sanirim . Hizliresimden link atacagim . Son yara durumunu


mailto:/5LVo9A.jpg



hala ara ara diski akiyor ..

mailto:/njr5Ag.jpg
 
Kafayı ileri geri atma ıkınma kaynaklı kabızkende bu şekilde yapıyorlar. Ilık su iyi olur içerdeki dışkıyı yumuşatır.

Gözüken dışkı var ise kulak pamuğu ile al. Fazla sert bastırmadan inek sağar gibi parmaklarınla anüse doğru çektir dışkı varsa çıksın.
 
Hala tıkali biraz . Benim mudahalemle ara ara atiyor . Genelde ters cevirince elimden kurtulmak icin kendine baski uyguladiginda daha kolay ıkınıp sivi diski atabildi . ama zorlamakta istemedim daha .İlik batikonlu suda beklettim ama diskilama yapmadi . Sonra aldim kuru alana yarasini pomadladim . Gayet sakin uyuyor . Suanlik stabil durumu . Yarin ya da obur gun icin bir veteriner ile gorustum . Goturecegim sansimi deneyeyim
 
Açık yara için sakıncası olmayan bir antibiyotikli pomad merhem varsa onu sor. Anüse sürdüğünde gevşetip rahatlatsın. Malum deri pomadları en azından bildiklerim açık yaraya sürülmede sakıncalı.

Kaplumbağayı ters çevirip tuttuğunda uyuşup sabit durur. Yine de parmakları ön ayak boşluğundan uzak tutmakta fayda var uzanıp ısırabilir.
 
Geri
Üst