Isıtıcıların ısı ayarı, gücü ile su oranına göre değişkenlik gösterir. Buna bir de üretime bağlı kalibrasyon hatası eklenirse. Doğru ısıyı vermeyebilir onun için derece ile ısıyı ölçmek doğru netice açısından önemlidir. Elinde yoksa evde kullanılan dereceyi suya bırakıp onunla kontrol edebilirsin.
Büyümede durağanlığın 3 sebebi vardır biri genetik olan durumdan. Bu nadir görülür.
İkincisi hastalığa bağlı. Hayvan en basit hastalığa dahi yakalansa enerjisini buna kanalize ettiği için büyüme durur. İyileşinceye kadar da böyle devam eder.
Bu durum bir de 10 cm kabuk boyuna gelince görülür. O dönem cinsel gelişim sürecine girerler. Bir kaç ay boy uzaması durur.
Üçüncü sebep ise genelde görülen durumdur. Kaplumbağalar boyca uzun akvaryumda bolca yüzerek gelişirler. Derinlik ise akciğer gelişimi için önemlidir. Yüzerek gelişeceği büyüklükte ortam ve uygun ekipmanların olmayışı hatta uygun yemler ile beslenmemesi de buna etkendir.
Hayvanların büyüdüğünü ancak ayda bir ölçme ile anlayabiliriz. İlk başlarda bir iki milim uzar aktif büyüme özellikle 6-8 cm civarı hızlıdır. 12 cm sonrasında büyüme daha yavaş seyreder. Cinsel gelişim sonrası dişiler erkeklerden daha hızlı büyür. Fiziksel olarak yetişkin dişiler erkeklerden daha büyüktür. Orta boylardan itibaren ayda 0.5-1.0 cm uygundur.
Daha aşırı büyüme iç organları zorlar ve yorar. Büyüme hızı yaşla değil boyla alakalıdır. Bunu destekleyen ise uygun akvaryum ve ekipmanların olmasıdır.