Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

İstanbul Bahçeşehir Gölet'teki kaplumbağaların durumu

asliaral

Bordo Bereli
Merhaba arkadaslar,

Forum geri donusu sonrasi silindigini farkettigim konumu tekrar aciyorum.

Başakşehir belediyesine bagli Bahcesehir'de yapay buyuk bir golet ve icinde yasayan bir cok su kaplumbagasi,balik,ordek vb canli bulunmaktadir.

Birazdan fotografini ve video goruntusunu paylasacagim Golet'te; bu hayvancagizlar yemyesil,2 cm asagisi secilemeyen ve isitma sistemi olmayan bir suda yasamakta ve coguzaman ac kalmaktadir. İlgili belediyeye gonderdigim maili ve belediyenin iletisim bilgisini de paylasacagim. Lutfen siz de destek olarak mail gonderin,cunku hala bir cevap alamadim ve belki de aldiklari tek mail bendendi.

Cvp: İstanbul Bahçeşehir Gölet'teki kaplumbağaların durumu

Hayvan haklarinada basvurmak gerek yoksa belediye falan hak getire

Hangi hayvan boyle eziyet cekmiyor ki

m.youtube.com/watch?v=tmDSufNm03g

m.youtube.com/watch?v=SptIcBj75D0

Pc.den giris yapanlar;adresin basindaki m yerine www yazarsa acabilirler.

Gonderdigim mail;

Sayın ilgili,

29/07/2014 tarihinde; belediyeniz sınırları içinde olan, Bahçeşehir Gölet’i ziyarete gittim. Buradaki su kaplumbağalarının durumu içler acısıydı. Gölet resmen pislik içinde ve suyu da yemyeşil. Kaplumbağaların kabuklarına, suyun pisliğinin tortusu yapışmış. Ayrıca hayvanlar aç ve bünyelerine zararlı olduğu halde, gelen kişilerin attığı ekmekleri, patates kızartmalarını bile yemek için birbirlerini yer duruma düşmüşler.

Öncelikle, bu kaplumbağaları Gölet’ e getirmek nereden aklınıza geldi ve nerden temin ettiniz bilemiyorum.Ancak sırf süs için hayvanları oraya getirirken, doğal yaşama şartlarını hiçbir şekilde araştırmadığınız aşikar. Bunlar kara veya dere kaplumbağası değil.Bunlar, Red Ear Slider türü, kırmızı kulaklı olarak geçmekte olup halk arasında adı kırmızı yanak olarak bilinen kaplumbağalardır.

Öncelikle bu hayvanlar için ısı çok çok önemlidir. Bu hayvanlar doğada her zaman sabit 26-28C derece su ısısında yaşarlar. Gölet’te ise tarafınızdan yapılmış hiçbir su ısıtma sistemi bulunmamaktadır. Hayvanlar kışın soğuk havaya ve dolayısıyla işkenceye maruz kalmakta, resmen donmaktadır. Suyun soğukluğundan kaynaklanan bir çok hastalık neticesinde muhtemelen ölmekte ancak pis suda dibe çöktüğü için,tarafınızdan fark edilmemektedir.

Bu hayvanlar soğukkanlıdır. Bu sebeple gündüz karaya çıkıp güneşlenirler. Bu esnada vücut ısılarını yükseltirler. Böylece metabolizmaları dengelenir. Ayrıca güneşten aldıkları ışınlarla diğer ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu ışınlardan UV-A olan hareketlilikleri,beslenmeyi,iştahı, sosyal ve cinsel davranışlarla gelişmelerini düzenler. UV-B olansa D vitamini sentezi yaptırtarak kemik ve kabuk sağlığını korur. Bu olmazsa en büyük sorun kabuk yumuşamasıdır. Gölet’te ise, kışın karada bir ısıtma ve güneş alternatifi enerji sistemi bulunmamaktadır.

Suları son derece temiz olmalıdır. Temiz olmadığında en çok meydana gelen hastalık kulak iltihabı ve göz enfeksiyonudur. Tedavi edilmediğinde hayvan ölür. Gölet’te ise dibi görünmeyen hatta suyun yüzeyinden 1-2 santim aşağısı bile seçilemeyen pislik içinde bir suda yaşamaktadırlar.

Dengeleri beslenmeleri gerekmektedir. Gölet’te ise, aç kalmaktadırlar. Halkın ancak yaz vakitleri oraya gelip birkaç yemek atması ile, içlerinden bir kaçı sağlıksız olarak beslenmektedir.

En yalın şekli ile temel yaşama şartlarını sizlere yazmaya çalıştım. Siz de, google’dan bir araştırma yaparsanız, yaptığınız hatanın farkına varırsınız. Sırf görsellik için, bu hayvanlar ölüme terk edilmektedir. Ayrıca, yazın onları görenler, sayenizde doğada yaşayabileceği fikrine kapılarak, evde besledikleri kaplumbağalarını buraya salmaktalar.

Gölet’e getirdiğiniz kaplumbağaların ve sahiplerinin buraya getirmesine neden olduğunuz tüm kaplumbağaların bütün vebali üzerinizdedir. Ekte yeni çektiğim pislik içindeki suyu gösteren bir fotoğraf mevcut. Siz nasıl bu pis suyun içinde yüzemiyorsanız, kışın bu buz gibi olacak suda bir dakika bile duramıyorsanız, bu hayvanları da bu şartlar içine koyamazsınız. Müslüman bir anlayışa sahip belediye olarak görünüyorsunuz, bilmelisiniz ki onlar Allah’ın sessiz kullarıdır ve ahirette sizden bu yaptıklarınızın hesabını bir bir soracaklardır.

Bu kaplumbağaların acil olarak Gölet’ten daha iyi bir ortama taşınması veya Gölet’e acil olarak ısıtma sistemi kurulması, temizliğinin sağlanması konularında yardımlarınızı beklemekteyiz. Bu elinize bakan canlar, içlerinden her gün bunu dilemektedir.

Lütfen yaptığınız yaşarken öldürme durumundan bir an önce vazgeçin. Talebin değerlendirilerek tarafıma sonucun iletilmesini rica ederim.

Saygılarımla

İlk maili 31/7 'de gonderdim.Defalarca hatirlatma yaptim.

27/10'da talebimin ekiplerine iletilmiş oldugu, en kısa sürede sonuç hakkında bilgi verecekleri seklinde donus yaptilar.

Bende sana şunu söyleyeyim arkadaşım sen doğru olanı yaptın fakat onlar bu gönderdiğin mesajı bir not olarak alıp hiç bir işlem yapmaksızın çöpe göndericek. Ben biliyorum ki bu söylediklerini yapacak kadar insan olsalar sen soylemeden yapmış olurlardı ve bundan sonrada yapacaklarını hiç sanmam kaplumbağalar da ordan gonderilmez. Bu dediklerini yaptırmak için onlara sözü geçecek kişileri bulman gerekir.

Katiliyorum,son soyledigine tamamen.Ama belki cok mail ve tepki alirlarsa;iclerinden vicdanli biri denk gelir ve ilgilenir diye dusunuyorum.Hayal ediyorum demek daha dogru..

Çok mail yada çok tepki birşey değiştirmez bunlar silinebilir ve görülmedi denilebilir. Ama yazılı bir dilekçe posta kodu alarak gonderilirse mecbur okumak ve saklamak zorundalar bu sekilde ancak vicdanlı birine denk gelebilir

sistemden herşeyi iz bırakmadan silmek kolay silmese bile fazla görünmez.

Sanirim 10'a yakin hatirlatma mailimden sonra bugun gelen cevap; (Yorumlarinizi almak istiyorum)

",

Hayvan refahı konusundaki ilgi ve duyarlılığınıziçinteşekkür ederiz. Gölette bulunan bahsi geçen kaplumbağaların yaklaşık 2005 yılından beri orada oldukları gözlemlenmektedir. Ne var ki bu hayvanların oraya konması, Belediyemiz tarafından yapılan bir çalışmanın neticesi değil, tamamen7 vatandaşlarımızın inisiyatifi ile zaman içinde gelişen bir olgudur. Kaplumbağalarıntamamı vatandaşlar tarafından bırakılmıştır.

Bilgi edinmenizi rica ederiz.

Saygilarimizla,
Basaksehir Belediyesi Iletisim Merkezi"

tamam bırakıldı da haliçteki gibi bir fıskiye sistemiyle suya oksijen verilip temizlenmesi konusunda da bir adım atılsa fena olmazdı. orayı gezen insanlar içinde güzellik olurdu.böyle bir güzellik belediye içinde olumlu yönde tepki olarak dönerdi.

Fiskiye var,donem donem su serpiyor cikip da yeterli mi bilmem.

Yalniz bunu soylemeleri 6 aydan fazla surdu.Biraz manidar..

Gercekten herkes birakmis mi,ilginc yani.Bana yine bir toplu birakim var gibi geldi.Ortaboylar tamam ama buyuk ve esdeger boyda cogu.

gören bırakıyordur. büyükleri petshoplar almıyor kurtulmak isteyenler de bu yola başvuruyor. izmir balçova termal içindeki havuzda da böyle bir sürü hayvan var. ortam kalabalık ama en azından suyu daha temiz ve yemleniyor hayvanlar.

Cem,
Dedigini,yani adim atmalari konusunu, uygun bir dille rica ettim.Ama herhalde birsey degismez.

Cvp: İstanbul Bahçeşehir Gölet'teki kaplumbağaların durumu

insanların duyarlı olmasını bu ülkede beklemek çok zor hafta sonu o gölettin kenarına gelip çocuklarını oradaki hayvanlara taş atarak eğlendiren bir sürü öküz var yapıla bilecek tek şey bu canlılar dan bakmak isteyenlerin satın almak yerine bu terk edilen hayvanları sahiplenmeleri olacaktır ben oradan ve Ataköy deki parkın süs havuzundan topladığım 6 tane kaplumbağa ya bakıyorum hepsi 35cm üstünde kocamanlar

Geri