RE: Çokk acil lütfen cevapllayınn.. Hemenn..???
Kabuk sertleştirilerinin üzerinde kabuğa sürülüyür yazmıyordu...Ya da en azından benim rastladıklarımın üstünde yeme damlatılır yazıyordu...Yani aslında uygun bir şey bazılarında.Alakasız şeyi alakasız şeye damlatmıyoruz.Bu arada kabuk sertleştiricisi bir nevi bir vitamindir.Hiç kullanmadığın için bilmiyorsun anladığım kadarıyla.Sadece içerisinde A , B ve C gibi vitaminler yok sa onun yerine sadece D3 vitamini ve kalsiyum içeriyor.Kabuk sertleştiricisi deyince insanın içine başka şeyler mi doğuyor nedir.
Evet zaten onu anlatıyorum.Bizim kullandığımız hiçbir şey doğal değil...Ne paludaryum ne yem...O zaman güneşi karşılayamadığımız zamanlarda mecburen kabuk sertleştiricisini kullanıyorum.
Kaplumbağaların bünyesi farklı olabilir; seninki 5 ml. kalsiyumla kabuğu sağlıklı kalır , benimki 10 mg.la belki de...Aradaki bu fark yüzünden anladığım kadarıyla ben bıdığıma mecburen sertleştiriciyi kullanıyorum.
Sertleştirici de markadan markaya , verilen miktardan miktara değişir...Fazla yem de obetizeye yol açıyor.Her şeyin yanlışı zarardır zaten.
Zaten yazdığım yazıdan "doğru ilacın doğru miktarı kullanılmalıdır" lafını anlayacağını umarak öyle söyledim ve açıklamaya gerek duymadım.Yani ben kaplumbağama yanlış bir ilaç vermeyeceğime göre...Bir daha açıklama ihtiyacın beni anlamamandan kaynaklanıyor yani , yazımın açık olmamasından galiba , kusuruma bakma...Anlarsın diye düşünmüştüm.
Benim kullandığım kabuk sertleştiricileri yukarıda söylediğim gibi sadece D3 vitamini ve kalsiyum içeriyor , başka şey yok.Yani içerisinde herhangi bir bıdığıma zarar verecek bir şey yok.Onu da araştırarak kullanmaya başlamıştım.Bu 2 şey de (kalsiyum ve D3 vitamini) ağızdan alındığında herhangi bir zarara yol açmıyor , zaten de bizim kullandığımız kuru (pelet) yemlerin içerisinde de bunlardan bulunuyor.
Kabuğa sürüldüğünde ise hava almayı engelliyor ve suyla birleştiğinde reaksiyona girip kapluşların gözlerine zarar verebiliyor.Burası doğru , zaten ben bunu her zaman söylerim.Yalnız bu da çeşitli sertleştiriciler için geçerli...Benimki (BiyoTortucal) suya homojen olarak dağılıyor ve bütün vücuduna dağılıyor.Yani suya da damlatılabilir.Ama kabuğa sürülmüyor , çünkü solunumu engelleyebilir orada.
Aragorn'cum sanırım 2'miz aynı markalardan konuşmuyoruz.Çünkü benim bahsettiklerimin içerikleri ve etkileri senin anlattıklarından çok bağımsız.
O zaman şöyle diyelim; bazı kabuk sertleştiricileri zararlıdır , hem yeme damlatmak hem de kabuğa sürmek , bazı sertleştiriciler de suya ve yeme damlatıldığında yararlıdır.(Yararlılığı çeşitli forumlarda ve benim de tarafımdan , zararlılık da yine forumlarda kullanan çeşitli kaplumbağa sahipleri tarafından çıkarılmıştır.)
Yalnız sertleştiricilerde hatta hemen hemen her şeyde (vitamin , mama gibi) miktar ve marka önemlidir.
Şanışer , o yemi kullanabilirsiniz.Yani içeriğinde kabuğa faydalı vitamin ve mineral vardır demek istiyor.