İlk aldığınızda olay kolay gibi görünüyor...O zamanlar küçük tabii.Ama aslında bakımları kolay değil.Kaplumbağa başına en az 100 litrelik bir paludaryum oluşturmalısınız , hatta büyüyüp 30 cm olduğu zaman daha bile fazla...Onun kocaman boyuna göre bir kuru alan , yemler , lambalar ve su miktarı...Sağlamak zor.Çoğu kişi maddi durumu yüzünden yeterli ortamı kaplumbağasına sağlayamıyor.Hatta bu yüzden etrafta binlerce bedava kaplumbağa ilanı görebilirsiniz.Hem ucuzlar hem de küçükler..."Bakımı ne kadar zor olabilir ki?" gibi görünüyor , ama aslında işler büyüdükçe başlıyor zaten.Çeşitli gereksinimler ortaya çıkıyor.
Hangimiz kaplumbağamızı aldığımız zaman bakımlarının bu kadar zor olduğunu biliyorduk?Kaplumbağa sahiplerinin %99'u bakımlarının bu kadar zor olduğunu bilseydi almazdı bu bıdıkları.Ama bilmiyor işte...Çok zahmetli ve emek isteyen bir iş.Hayvan bakmak kolay bir iş değil zaten.Her yiğidin harcı değil...Bizim yapmamız gereken kaplumbağa sahibi olmayan ama kaplumbağa almak isteyenleri bilinçlendirmek...Bu ticareti engellemek.
Doğalarından koparılıp ufacık ölüm fanuslarına tıkılan hayvanlar ne kadar mutlu olabilirler ki?Bir düşünün.Kendinizi o hayvanın yerine koyun.Kendi doğal ortamınızı mı insanların size sağladığı ortamı mı isterdiniz?
Bıdıklarımın bakımlarının bu kadar zor olduğunu bilseydim alır mıydım almaz mıydım bilemiyorum.Onları çok seviyorum fakat bu ticarete katkı sağlamamak adına...Almazdım gibime geliyor.Onları doğasından koparıp bu minik paludaryumda zorla yaşatmak bana vicdan azabı gibi geliyor.Keşke zamanında bilseydim de almasaydım diyorum bazen...Bazen de benim mutluluk kaynağımsınız , şirinlerim benim , iyi ki varsınız diyorum.İyi ki sizi almışım diyorum.Ben onlar için harcanacak her türlü emeği , parayı ve sevgiyi gözüm kapalı sağlarım onlara.Onlar benim canlarım , onlar benim korumam altında ve benim sorumluluğumdalar...Ben olmazsam yaşayamayacaklar.Bitkisel hayattaki insanlar gibiler.Fişleri çekildiği zaman yaşayamazlar...Ama doğal ortamlarında olmaları daha iyi olurdu tabii.
Bütün o sokağa atılan , göllere bırakılan veya da kötü yerlere bırakılan kaplumbağaları alıp beslemek isterdim.Onlara tekrardan bir şans verebilmek isterdim.Çünkü onların hiçbir suçu yok.Onların tek yaptığı "yaşamaya" çalışmak.