Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağa Çiftleşmesi​

Her canlıda olduğu gibi kaplumbağalar da nesillerini devam ettirebilmek için çiftleşip ürerler. Akvaryum ortamında su kaplumbağası üretmek daha zordur. Ancak kaplumbağaları seviyorsanız ve mücadeleye hazırsanız, onları kendi başınıza yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Diğer canlıların çoğunda olduğu gibi su kaplumbağası üreme yeteneği kazanabilmesi için belli bir olgunluğu ulaşmaları gerekmektedir. Süre verecek olursak en az 2-4 yaşına gelmeden cinsel olgunluğa erişmiş sayılmazlar. Boy olarak ise net bir rakam vermek doğru olmaz, çünkü bilindiği üzere kaplumbağanızın bakım şartları, onun yaşına göre ulaştığı boyu ve büyüklüğü oldukça fazla etkilemektedir. Sağlıklı bakılmış bir kaplumbağada ortalama kabuk boyu ise 10-15cm. Peki su kaplumbağası nasıl çiftleşir ve su kaplumbağası nasıl yumurtlar sorularını merak ediyor musunuz ?

kaplumbağa çiftleşmesi

Kaplumbağalar Nasıl Çiftleşir?​

Bir erkek ve bir dişi su kaplumbağanız olduğundan emin olun. Tipik olarak, bir erkek kaplumbağa bir dişiden daha renkli ve daha dışa dönük olacaktır. Erkeklerin düz veya içbükey bir plastronu (alt kabuğu) vardır ve dişilerde yumurtalar için daha fazla alan sağlayan düz veya dışbükey bir plastron vardır. Dişiler de neredeyse her zaman daha büyük olacaktır.
  • Su kaplumbağaları arasında büyüklük de iyi bir göstergedir: erkekler dişi meslektaşlarından daha küçüktür. Ayrıca erkek sürgülerin ön ayaklarında uzun pençeler bulunur.
  • Kutu kaplumbağaları söz konusu olduğunda, erkeklerin genellikle daha büyük, daha kalın kuyrukları ve dişininkinden daha kabuktan daha uzak bir havalandırma deliği (cloaca) vardır.
Erkeklerde ön tırnaklar daha uzundur ve kuyrukları da daha kalın ve uzundur dişilere göre. Ayrıca erkeklerin alt kabuklarında üremeye yardımcı olması açısından çok hafif bir iç bükeylik de bulunur. Erkeklerin cinsel organları vücutlarının içindedir. Çiftleşme sırasında ve bazen vücut dışına çıkartırlar, hatta bazı evcil hayvan sahipleri bu durumun herhangi bir hastalık ya da benzeri ters bir durum olduğunu zannedebilirler ilk gördükleri zaman. Ancak erişkin bir kaplumbağa için gayet normal bir durumdur.

su kaplumbağası cinsiyet ayrımı

su kaplumbağası cinsiyet ayrımı


Detaylı konu: Bir Kaplumbağanın Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır

Kaplumbağalarınızın cinsel açıdan olgun olduğundan emin olun. Kaplumbağalar cinsel olgunluğa ulaşana kadar üreyemezler. Su kaplumbağalarına gelince, erkeklerin en az üç yaşında ve dişilerin yaklaşık beş yaşında olması gerekir. Ne erkek ne de dişi kutu kaplumbağalar en az beş yaşına gelmeden üreyecekler.
  • Yakın zamanda edinilen bir kaplumbağayı yetiştirmeyi planlamayın. En az bir yıl bekleyin.
Su kaplumbağalarınızı iyi besleyin. Kaplumbağaların üreme mevsimi boyunca iyi beslenmesi özellikle önemlidir. Düzenli beslenmelerine ek olarak, dişilerin yeterince kalsiyum ve D3 Vitamini aldıklarından emin olun.
  • Su kaplumbağası için sağlıklı bir diyet, solucanlar, salyangozlar, iyi yıkanmış marul, kavun, muz, çilek, yaban mersini, sebze artıkları, bezelye, domates, pişmiş tatlı patates, karahindiba çiçekleri ve yaprakları ve dut yapraklarının bazı kombinasyonlarını içerir.
  • Menü aynı zamanda besleyici akvaryum balığı, cırcır böcekleri, lahana, haşlanmış yumurta, mısır koçanı, doğranmış ve buharda pişirilmiş brokoli ve çok sayıda yeşil yapraklı sebzeleri de içerebilir.
  • Kaplumbağalarınızın kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir, ancak yaşam alanlarında kemirilecek bir mürekkep balığı kemiği koyabilir veya onlara kalsiyum takviyesi verebilirsiniz.
  • Dışarıda tutulan kaplumbağaların ek D3 Vitaminine ihtiyacı yoktur; kendilerinin birçoğunu yapıyorlar. Ancak iç mekan kaplumbağalarının tam spektrumlu bir sürüngen ışığına veya bir D3 takviyesine maruz kalması gerekir.
Detaylı konu: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası Nasıl Beslenmeli?

Kaplumbağa çiftleşmeden yumurtlar mı ?
Evet yumurtlar. Dişiler 15 cm'yi geçkin çiftleşmeye başlar. Çiftleşmeye hazır olduğunu boş yani döllenmemiş yumurta bırakırlar.

Su Kaplumbağası Çiftleşme Alanı Nasıl Olmalı?​

Kaplumbağalarınızın yaşam alanını genişletin. Kaplumbağalarınızı çiftleştirmeye çalışmak için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Cinsel açıdan olgun kaplumbağalarınızı bir araya getirmeniz ve doğanın bunu yapmasına izin vermeniz yeterlidir. Yine de, serbestçe hareket edebilecekleri alanların olması önemlidir. Onlara bolca alan verin ve dişi kaplumbağaların yumurtalarını bırakabilecekleri bir yuvalama alanı oluşturun.
  • Birkaç farklı kaplumbağa türünüz varsa, bazı kaplumbağalar bu süre zarfında daha agresif hale geldiklerinden ve daha büyük kaplumbağalar küçük cinsleri ısırabildiğinden, çiftleşme mevsiminde küçük olanı büyükten ayırmayı düşünün.

Erkek / Dişi oranınızı kontrol edin. Erkeklerden daha fazla dişiye sahip olduğunuzdan emin olmak kaplumbağalarınızın yararına olabilir. Cinsel olarak motive olmuş erkekler, kadınlardan sağlıklarının zarar görmesine neden olacak kadar büyük taleplerde bulunabilirler. Erkekler de bir dişi yüzünden birbirleriyle kavga edebilirler. Kaplumbağalarınız çiftleşmeyi bitirdiğinde, erkekleri çıkarın, yoksa sürekli dişileri rahatsız edebilirler.

su kaplumbağası yumurtlama


Kaplumbağa Yumurtalarının Bakımı​

Bir yuvalama alanı oluşturun. Dişilere, barınağı ve yumuşak toprağı olan yumurta bırakmaları için bir alan sağlayın. Böylece dişiler yumurtalarını orada güvenle yatırıp saklayabilirler.
  • Kaplumbağalarınız için halihazırda bir dış mekan barınağınız varsa, alanı kurduğunuz ağıl içinde oluşturun. Kaplumbağalarınızı sadece çiftleşme için daha geniş bir alana koyuyorsanız, bir kutuda bir yuva alanı oluşturabilir ve kaplumbağalarınız için kolayca erişilebilir hale getirebilirsiniz.
  • Çoğu su kaplumbağası, her biri iki ila on arasında yumurta bırakabilirler. Yumurtlama genellikle 24-48 saat sürer.
Detaylı konu: Kaplumbaga nasil üretilir

Bir kuluçka makinesi satın alın. Kaplumbağa yumurtalarınızı barındırmak için ucuz bir kuluçka makinesi satın alabilirsiniz. Önemli olan, bir inkübatörün sağladığı sıcaklık kontrolüdür. İnkübatörünüzle birlikte gelen termometreyi kullandığınızdan veya sıcaklığı izlemek için bir termometre satın aldığınızdan emin olun.
  • Kaplumbağa yumurtalarını çıkarmak için bir kuluçka makinesine sahip olmanız gerekmez. Bunları normal yaz odası sıcaklıklarında tutmak yapmalı. Özellikle sıcak günlerde, onları daha serin bir noktaya taşıyın ve yumurtaların nemli olduğundan emin olun. Onları güneşin altına koymayın; aşırı ısınma riskini alırsınız.
  • Kuluçka makinesi kullanmıyorsanız, yuvayı göreceğiniz ve unutmayacağınız bir yere koyduğunuzdan emin olun.

Bir yuva oluşturun. Kaplumbağa yumurtalarınızın yuvası, kuluçka makinenizin içine oturacaktır. Evde zaten sahip olabileceğiniz bir konteyner ve bahçe malzemeleri mağazasından birkaç şey yapmak çok basit.
  • Konteyner. Kapaklı sağlam bir kap bulun ve kapakta hava delikleri açın. Mutfağınızda bulundurabileceğiniz şarküteri ve plastik kaplardan çıkarabileceğiniz basit kaplar mükemmel şekilde iyi yuvalar yapabilir. Kullandığınız kapakların çok sıkı olmadığından emin olun. Kapakların açılması zorsa, onları kontrol ettiğinizde hassas yumurtaları sarsabilirsiniz.
    • Kaplumbağa yumurtalarının çatlama zamanına yaklaşıncaya kadar kapakları gevşek bir şekilde kapların üzerine yerleştirin. Yumurtadan çıkma zamanı geldiğinde, kapakları bebekleri içine alacak kadar sıkın.
    • Kuluçka makinesinin ısı kaynağının yumurtaları aşırı ısıtmaması için kapakların kullanılması önemlidir.
  • Yuvalama malzemesi . Kabınıza bir kısım vermikülit, bir kısım turba yosunu ve bir kısım sfagnum yosunu karışımı ekleyin. Karışımı ıslatın ve fazla suyu sıkın.
  • Vermikülit, turba yosunu ve sfagnum genellikle bahçe malzemeleri satan dükkanlarda ve bazı hırdavatçılarda bulmak kolaydır. Üçünü de bulamazsanız, su ve yalnızca bir veya iki malzeme karışımı oluşturarak iyi olmalısınız.
su kaplumbağası yumurtlaması
kaplumbağa yumurtası


Yumurtaları inkübe edin. Dişi yumurtalarını bıraktıktan sonra çok dikkatli bir şekilde toplayın. Onları ters çevirmeyin yoksa embriyoyu öldüreceksiniz. Vermikülit karışımında küçük çukurlar açın ve yumurtaları yavaşça içine yerleştirin. Kapağı kapalı tutun ve sıcaklığı 75 derece ile 85 derece arasında tutun.
  • Yanlışlıkla ters çevirmemek için yumurtaların üstlerini işaretlemek için bir kalem veya bir parça odun kömürü kullanın.
  • Yumurtaları aldığınızda birbirine yapışırsa, nazikçe ayırmaya çalışın. Kolayca dağılmazlarsa, onları rahat bırakın.

su kaplumbağası yumurtası


Kaplumbağanızın cinsiyetini neyin belirlediğini öğrenin. Birçok kaplumbağa için, yavruların cinsiyeti genetik değil sıcaklık ile belirlenir. Bu durumlarda, daha yüksek sıcaklıklar (maksimum 85 derece) çoğunlukla dişileri doğurur. Yaklaşık 23 derece sıcaklıkta yavaşça inkübe edilen yumurtalar çoğunlukla erkekleri verir. Yaklaşık 26 derecelik bir inkübasyon sıcaklığı eşit sayıda erkek ve dişi verecektir.
  • İnkübatör sıcaklığınızın 32'lara ulaşmasına izin vermeyin; yumurtalar bozulacak ve yavrular ölecek. Kaplumbağalarınızı öldürme riskini almaktansa, yumurtaların kuluçkalaşmasına izin vermek daha iyidir.
kaplumbağa yumurtlama


Yumurtaları kontrol edin. İlk bir buçuk ay yumurtalarınızı haftada bir kontrol etmeyi planlayın. Nemli olduklarından ancak küflenmediklerinden veya bozulmadıklarından emin olmak istersiniz. 45 gün sonra, yumurtadan çıkıp çıkmadıklarını görmek için daha sık kontrol edin. İşleri aceleye getirmeye çalışmayın. Bir yavru kaplumbağa, kabuğunu kırmak için kullandığı ve kendi başına mükemmel şekilde yumurtadan çıkabilen "yumurta dişi" denen şeye sahiptir.
  • Yumurtalarınızda küf oluşursa, pamuklu çubukla nazikçe silin. Yumurtaları temizlemek için asla toplamayın; bebekler içeride gelişmeye başladığında özellikle kırılgandırlar.
  • Kuluçka makinenizin sıcaklığına bağlı olarak, kaplumbağalar tipik olarak 50 ila 120 gün içinde yumurtadan çıkar.

Kötü yumurtaları atın. Bir kaplumbağa yumurtadan çıktığında, yakında diğerleri de onu takip edecektir. Çatlamayan yumurtalar verin, ancak çürümüş ya da hiç çatlamayan bazı yumurtaları atmanız gerekebileceğini bilin.
  • Bir yumurtanın bazı çentikleri olabilir ama tamamen sağlıklı olabilir. Diğer zamanlarda, bir yumurta mükemmel görünebilir, ancak altından dışarı sızmaktadır ve iyi değildir. Bir yumurta çökerse, kötüdür.
  • Yaklaşık dört ila altı aylıkken, kalan yumurtaları inceleyin ve onları atma kararı verin.

Kaplumbağa yumurtadan kaç günde çıkar?​

Yumurtalar döllenmiş olması ve kuluçka makinasının ısısına göre 50-120 gün arasında çıkar.

Su Kaplumbağası Yumurtadan Çıktıktan Sonra Ne Yapılmalı?​

Kabukları çıkarın. Kaplumbağalarınız yumurtadan çıktıktan sonra, henüz yumurtadan çıkmamış kaplumbağalar için kabı kirletmemeleri için boş kabuk parçalarını çıkarın.

su kaplumbağası yumurtadan çıkması


Yavrularının yerini değiştirin. Bir kaplumbağa, kırıldıktan sonra birkaç gün yumurta kabuğu içinde yatabilir. Bu süre zarfında, karnına yapışan yumurta sarısı kaplumbağayı besler. Yumurtadan çıkan kaplumbağalarınızı inkübatörün dışında yeni bir kapta nemli bir kağıt havluya koyun. Sarısı çuvalı tamamen emene kadar onları birkaç gün burada tutun. Bulduklarında, onları bir vivaryuma taşıyın veya sığ suda bir kapta onlara bir yuva verin.

su kaplumbağası kuluçka


Onları besleyin. Genç kaplumbağaları günde en az bir kez besleyin. Yavrular çoğunlukla etoburdur, ancak onlara biraz meyve ve sebze vermeyi unutmayın. İnsanlar, ticari olarak temin edilebilen yiyecekler Reptomin ile ve neredeyse özel bir diyetle yavru kaplumbağaları başarıyla yetiştirdiler.
  • Bir yavru kaplumbağanın beslenmesindeki fazla protein, kabuğunun deforme olmasına neden olur. Bu hatayı yaparsanız, bir an önce düzeltin, genç kaplumbağanız daha sağlıklı olacaktır. Ne yazık ki, kaplumbağanız büyüdükten sonra deformite kalıcı olacak ve kaplumbağaya çok fazla rahatsızlık verebilir.
su kaplumbağası yumurtadan çıkış


Başarısızlığa hazırlıklı olun. En iyi bakımla bile, akvaryum ortamında yetiştirilmiş önemli sayıda yavru, ilk yıllarında hayatta kalamayacaktır. Doğada birçok genç kaplumbağa hayatta kalamaz ve aynı şey esaret altında yetiştirilen kaplumbağalar için de geçerlidir. Sürecin tadını çıkarın ve elinizden gelenin en iyisini yaptıysanız, yumurtalar çatlamazsa veya bebekler ölürse kendinizi suçlamayın.

boş su kaplumbağası yumurtası
boş su kaplumbağası yumurtası


Yurtdışı kaynaklı yumurtadan yeni çıkmış su kaplumbağası videosu

Kaynak: Wikihow EN
Kaynak2: Sukaplumbagasi.com E-book
Görsel: Sierschieldpad ve sukaplumbagasi.com
Çeviri ve Revize: Ahmet Karakurt
 

Ekli dosyalar

  • yum1.jpg
    yum1.jpg
    42.4 KB · Görüntüleme: 175
Son düzenleme:

Kaplumbağa Çiftleşmesi​

Her canlıda olduğu gibi kaplumbağalar da nesillerini devam ettirebilmek için çiftleşip ürerler. Akvaryum ortamında su kaplumbağası üretmek daha zordur. Ancak kaplumbağaları seviyorsanız ve mücadeleye hazırsanız, onları kendi başınıza yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.

Diğer canlıların çoğunda olduğu gibi su kaplumbağası üreme yeteneği kazanabilmesi için belli bir olgunluğu ulaşmaları gerekmektedir. Süre verecek olursak en az 2-4 yaşına gelmeden cinsel olgunluğa erişmiş sayılmazlar. Boy olarak ise net bir rakam vermek doğru olmaz, çünkü bilindiği üzere kaplumbağanızın bakım şartları, onun yaşına göre ulaştığı boyu ve büyüklüğü oldukça fazla etkilemektedir. Sağlıklı bakılmış bir kaplumbağada ortalama kabuk boyu ise 10-15cm. Peki su kaplumbağası nasıl çiftleşir ve su kaplumbağası nasıl yumurtlar sorularını merak ediyor musunuz ?

Ekli dosyayı görüntüle 2715

Kaplumbağalar Nasıl Çiftleşir?​

Bir erkek ve bir dişi su kaplumbağanız olduğundan emin olun. Tipik olarak, bir erkek kaplumbağa bir dişiden daha renkli ve daha dışa dönük olacaktır. Erkeklerin düz veya içbükey bir plastronu (alt kabuğu) vardır ve dişilerde yumurtalar için daha fazla alan sağlayan düz veya dışbükey bir plastron vardır. Dişiler de neredeyse her zaman daha büyük olacaktır.
  • Su kaplumbağaları arasında büyüklük de iyi bir göstergedir: erkekler dişi meslektaşlarından daha küçüktür. Ayrıca erkek sürgülerin ön ayaklarında uzun pençeler bulunur.
  • Kutu kaplumbağaları söz konusu olduğunda, erkeklerin genellikle daha büyük, daha kalın kuyrukları ve dişininkinden daha kabuktan daha uzak bir havalandırma deliği (cloaca) vardır.
Erkeklerde ön tırnaklar daha uzundur ve kuyrukları da daha kalın ve uzundur dişilere göre. Ayrıca erkeklerin alt kabuklarında üremeye yardımcı olması açısından çok hafif bir iç bükeylik de bulunur. Erkeklerin cinsel organları vücutlarının içindedir. Çiftleşme sırasında ve bazen vücut dışına çıkartırlar, hatta bazı evcil hayvan sahipleri bu durumun herhangi bir hastalık ya da benzeri ters bir durum olduğunu zannedebilirler ilk gördükleri zaman. Ancak erişkin bir kaplumbağa için gayet normal bir durumdur.

Ekli dosyayı görüntüle 2702
Ekli dosyayı görüntüle 2703

Detaylı konu: Bir Kaplumbağanın Cinsiyeti Nasıl Anlaşılır

Kaplumbağalarınızın cinsel açıdan olgun olduğundan emin olun. Kaplumbağalar cinsel olgunluğa ulaşana kadar üreyemezler. Su kaplumbağalarına gelince, erkeklerin en az üç yaşında ve dişilerin yaklaşık beş yaşında olması gerekir. Ne erkek ne de dişi kutu kaplumbağalar en az beş yaşına gelmeden üreyecekler.
  • Yakın zamanda edinilen bir kaplumbağayı yetiştirmeyi planlamayın. En az bir yıl bekleyin.
Su kaplumbağalarınızı iyi besleyin. Kaplumbağaların üreme mevsimi boyunca iyi beslenmesi özellikle önemlidir. Düzenli beslenmelerine ek olarak, dişilerin yeterince kalsiyum ve D3 Vitamini aldıklarından emin olun.
  • Su kaplumbağası için sağlıklı bir diyet, solucanlar, salyangozlar, iyi yıkanmış marul, kavun, muz, çilek, yaban mersini, sebze artıkları, bezelye, domates, pişmiş tatlı patates, karahindiba çiçekleri ve yaprakları ve dut yapraklarının bazı kombinasyonlarını içerir.
  • Menü aynı zamanda besleyici akvaryum balığı, cırcır böcekleri, lahana, haşlanmış yumurta, mısır koçanı, doğranmış ve buharda pişirilmiş brokoli ve çok sayıda yeşil yapraklı sebzeleri de içerebilir.
  • Kaplumbağalarınızın kalsiyum ihtiyacını karşılayabilir, ancak yaşam alanlarında kemirilecek bir mürekkep balığı kemiği koyabilir veya onlara kalsiyum takviyesi verebilirsiniz.
  • Dışarıda tutulan kaplumbağaların ek D3 Vitaminine ihtiyacı yoktur; kendilerinin birçoğunu yapıyorlar. Ancak iç mekan kaplumbağalarının tam spektrumlu bir sürüngen ışığına veya bir D3 takviyesine maruz kalması gerekir.
Detaylı konu: Kırmızı Yanaklı Su Kaplumbağası Nasıl Beslenmeli?

Kaplumbağa çiftleşmeden yumurtlar mı ?
Evet yumurtlar. Dişiler 15 cm'yi geçkin çiftleşmeye başlar. Çiftleşmeye hazır olduğunu boş yani döllenmemiş yumurta bırakırlar.

Su Kaplumbağası Çiftleşme Alanı Nasıl Olmalı?​

Kaplumbağalarınızın yaşam alanını genişletin. Kaplumbağalarınızı çiftleştirmeye çalışmak için yapabileceğiniz pek bir şey yok. Cinsel açıdan olgun kaplumbağalarınızı bir araya getirmeniz ve doğanın bunu yapmasına izin vermeniz yeterlidir. Yine de, serbestçe hareket edebilecekleri alanların olması önemlidir. Onlara bolca alan verin ve dişi kaplumbağaların yumurtalarını bırakabilecekleri bir yuvalama alanı oluşturun.
  • Birkaç farklı kaplumbağa türünüz varsa, bazı kaplumbağalar bu süre zarfında daha agresif hale geldiklerinden ve daha büyük kaplumbağalar küçük cinsleri ısırabildiğinden, çiftleşme mevsiminde küçük olanı büyükten ayırmayı düşünün.

Erkek / Dişi oranınızı kontrol edin. Erkeklerden daha fazla dişiye sahip olduğunuzdan emin olmak kaplumbağalarınızın yararına olabilir. Cinsel olarak motive olmuş erkekler, kadınlardan sağlıklarının zarar görmesine neden olacak kadar büyük taleplerde bulunabilirler. Erkekler de bir dişi yüzünden birbirleriyle kavga edebilirler. Kaplumbağalarınız çiftleşmeyi bitirdiğinde, erkekleri çıkarın, yoksa sürekli dişileri rahatsız edebilirler.

Ekli dosyayı görüntüle 2704

Kaplumbağa Yumurtalarının Bakımı​

Bir yuvalama alanı oluşturun. Dişilere, barınağı ve yumuşak toprağı olan yumurta bırakmaları için bir alan sağlayın. Böylece dişiler yumurtalarını orada güvenle yatırıp saklayabilirler.
  • Kaplumbağalarınız için halihazırda bir dış mekan barınağınız varsa, alanı kurduğunuz ağıl içinde oluşturun. Kaplumbağalarınızı sadece çiftleşme için daha geniş bir alana koyuyorsanız, bir kutuda bir yuva alanı oluşturabilir ve kaplumbağalarınız için kolayca erişilebilir hale getirebilirsiniz.
  • Çoğu su kaplumbağası, her biri iki ila on arasında yumurta bırakabilirler. Yumurtlama genellikle 24-48 saat sürer.
Detaylı konu: Kaplumbaga nasil üretilir

Bir kuluçka makinesi satın alın. Kaplumbağa yumurtalarınızı barındırmak için ucuz bir kuluçka makinesi satın alabilirsiniz. Önemli olan, bir inkübatörün sağladığı sıcaklık kontrolüdür. İnkübatörünüzle birlikte gelen termometreyi kullandığınızdan veya sıcaklığı izlemek için bir termometre satın aldığınızdan emin olun.
  • Kaplumbağa yumurtalarını çıkarmak için bir kuluçka makinesine sahip olmanız gerekmez. Bunları normal yaz odası sıcaklıklarında tutmak yapmalı. Özellikle sıcak günlerde, onları daha serin bir noktaya taşıyın ve yumurtaların nemli olduğundan emin olun. Onları güneşin altına koymayın; aşırı ısınma riskini alırsınız.
  • Kuluçka makinesi kullanmıyorsanız, yuvayı göreceğiniz ve unutmayacağınız bir yere koyduğunuzdan emin olun.

Bir yuva oluşturun. Kaplumbağa yumurtalarınızın yuvası, kuluçka makinenizin içine oturacaktır. Evde zaten sahip olabileceğiniz bir konteyner ve bahçe malzemeleri mağazasından birkaç şey yapmak çok basit.
  • Konteyner. Kapaklı sağlam bir kap bulun ve kapakta hava delikleri açın. Mutfağınızda bulundurabileceğiniz şarküteri ve plastik kaplardan çıkarabileceğiniz basit kaplar mükemmel şekilde iyi yuvalar yapabilir. Kullandığınız kapakların çok sıkı olmadığından emin olun. Kapakların açılması zorsa, onları kontrol ettiğinizde hassas yumurtaları sarsabilirsiniz.
    • Kaplumbağa yumurtalarının çatlama zamanına yaklaşıncaya kadar kapakları gevşek bir şekilde kapların üzerine yerleştirin. Yumurtadan çıkma zamanı geldiğinde, kapakları bebekleri içine alacak kadar sıkın.
    • Kuluçka makinesinin ısı kaynağının yumurtaları aşırı ısıtmaması için kapakların kullanılması önemlidir.
  • Yuvalama malzemesi . Kabınıza bir kısım vermikülit, bir kısım turba yosunu ve bir kısım sfagnum yosunu karışımı ekleyin. Karışımı ıslatın ve fazla suyu sıkın.
  • Vermikülit, turba yosunu ve sfagnum genellikle bahçe malzemeleri satan dükkanlarda ve bazı hırdavatçılarda bulmak kolaydır. Üçünü de bulamazsanız, su ve yalnızca bir veya iki malzeme karışımı oluşturarak iyi olmalısınız.
Ekli dosyayı görüntüle 2716Ekli dosyayı görüntüle 2717

Yumurtaları inkübe edin. Dişi yumurtalarını bıraktıktan sonra çok dikkatli bir şekilde toplayın. Onları ters çevirmeyin yoksa embriyoyu öldüreceksiniz. Vermikülit karışımında küçük çukurlar açın ve yumurtaları yavaşça içine yerleştirin. Kapağı kapalı tutun ve sıcaklığı 75 derece ile 85 derece arasında tutun.
  • Yanlışlıkla ters çevirmemek için yumurtaların üstlerini işaretlemek için bir kalem veya bir parça odun kömürü kullanın.
  • Yumurtaları aldığınızda birbirine yapışırsa, nazikçe ayırmaya çalışın. Kolayca dağılmazlarsa, onları rahat bırakın.

Ekli dosyayı görüntüle 2718

Kaplumbağanızın cinsiyetini neyin belirlediğini öğrenin. Birçok kaplumbağa için, yavruların cinsiyeti genetik değil sıcaklık ile belirlenir. Bu durumlarda, daha yüksek sıcaklıklar (maksimum 85 derece) çoğunlukla dişileri doğurur. Yaklaşık 23 derece sıcaklıkta yavaşça inkübe edilen yumurtalar çoğunlukla erkekleri verir. Yaklaşık 26 derecelik bir inkübasyon sıcaklığı eşit sayıda erkek ve dişi verecektir.
  • İnkübatör sıcaklığınızın 32'lara ulaşmasına izin vermeyin; yumurtalar bozulacak ve yavrular ölecek. Kaplumbağalarınızı öldürme riskini almaktansa, yumurtaların kuluçkalaşmasına izin vermek daha iyidir.
Ekli dosyayı görüntüle 2719

Yumurtaları kontrol edin. İlk bir buçuk ay yumurtalarınızı haftada bir kontrol etmeyi planlayın. Nemli olduklarından ancak küflenmediklerinden veya bozulmadıklarından emin olmak istersiniz. 45 gün sonra, yumurtadan çıkıp çıkmadıklarını görmek için daha sık kontrol edin. İşleri aceleye getirmeye çalışmayın. Bir yavru kaplumbağa, kabuğunu kırmak için kullandığı ve kendi başına mükemmel şekilde yumurtadan çıkabilen "yumurta dişi" denen şeye sahiptir.
  • Yumurtalarınızda küf oluşursa, pamuklu çubukla nazikçe silin. Yumurtaları temizlemek için asla toplamayın; bebekler içeride gelişmeye başladığında özellikle kırılgandırlar.
  • Kuluçka makinenizin sıcaklığına bağlı olarak, kaplumbağalar tipik olarak 50 ila 120 gün içinde yumurtadan çıkar.

Kötü yumurtaları atın. Bir kaplumbağa yumurtadan çıktığında, yakında diğerleri de onu takip edecektir. Çatlamayan yumurtalar verin, ancak çürümüş ya da hiç çatlamayan bazı yumurtaları atmanız gerekebileceğini bilin.
  • Bir yumurtanın bazı çentikleri olabilir ama tamamen sağlıklı olabilir. Diğer zamanlarda, bir yumurta mükemmel görünebilir, ancak altından dışarı sızmaktadır ve iyi değildir. Bir yumurta çökerse, kötüdür.
  • Yaklaşık dört ila altı aylıkken, kalan yumurtaları inceleyin ve onları atma kararı verin.

Kaplumbağa yumurtadan kaç günde çıkar?​

Yumurtalar döllenmiş olması ve kuluçka makinasının ısısına göre 50-120 gün arasında çıkar.

Su Kaplumbağası Yumurtadan Çıktıktan Sonra Ne Yapılmalı?​

Kabukları çıkarın. Kaplumbağalarınız yumurtadan çıktıktan sonra, henüz yumurtadan çıkmamış kaplumbağalar için kabı kirletmemeleri için boş kabuk parçalarını çıkarın.

Ekli dosyayı görüntüle 2708

Yavrularının yerini değiştirin. Bir kaplumbağa, kırıldıktan sonra birkaç gün yumurta kabuğu içinde yatabilir. Bu süre zarfında, karnına yapışan yumurta sarısı kaplumbağayı besler. Yumurtadan çıkan kaplumbağalarınızı inkübatörün dışında yeni bir kapta nemli bir kağıt havluya koyun. Sarısı çuvalı tamamen emene kadar onları birkaç gün burada tutun. Bulduklarında, onları bir vivaryuma taşıyın veya sığ suda bir kapta onlara bir yuva verin.

Ekli dosyayı görüntüle 2711

Onları besleyin. Genç kaplumbağaları günde en az bir kez besleyin. Yavrular çoğunlukla etoburdur, ancak onlara biraz meyve ve sebze vermeyi unutmayın. İnsanlar, ticari olarak temin edilebilen yiyecekler Reptomin ile ve neredeyse özel bir diyetle yavru kaplumbağaları başarıyla yetiştirdiler.
  • Bir yavru kaplumbağanın beslenmesindeki fazla protein, kabuğunun deforme olmasına neden olur. Bu hatayı yaparsanız, bir an önce düzeltin, genç kaplumbağanız daha sağlıklı olacaktır. Ne yazık ki, kaplumbağanız büyüdükten sonra deformite kalıcı olacak ve kaplumbağaya çok fazla rahatsızlık verebilir.
Ekli dosyayı görüntüle 2709

Başarısızlığa hazırlıklı olun. En iyi bakımla bile, akvaryum ortamında yetiştirilmiş önemli sayıda yavru, ilk yıllarında hayatta kalamayacaktır. Doğada birçok genç kaplumbağa hayatta kalamaz ve aynı şey esaret altında yetiştirilen kaplumbağalar için de geçerlidir. Sürecin tadını çıkarın ve elinizden gelenin en iyisini yaptıysanız, yumurtalar çatlamazsa veya bebekler ölürse kendinizi suçlamayın.

Ekli dosyayı görüntüle 2720Ekli dosyayı görüntüle 2721

Yurtdışı kaynaklı yumurtadan yeni çıkmış su kaplumbağası videosu

Kaynak: Wikihow EN
Kaynak2: Sukaplumbagasi.com E-book
Görsel: Sierschieldpad ve sukaplumbagasi.com
Çeviri ve Revize: Ahmet Karakurt
Merhaba
Benim size bir sorum olacak 2 kırmızı yanaklı su kaplumbağam var, erkek kaplumbağam dişiye çok baskı yapıyordu 1 hafta önce boynunu falan ısırmaya başlayınca ayırdım. Son 2 3 gündür dişi kaplumbağam iştahsız yere koyduğumda kazıma işlemi yapmaya çalışıyor gibi. 4 yıldır bende 20 cm. İlk defa bu hareketi gördüm Toprağın üstüne koydum durmuyor. Acaba yumurta mı bırakacak yoksa başka bir sıkıntısı mı var yardımcı olur musunuz?
 
Dişiler çiftleşmese de boş yumurta atar. Sizin hayvan geç bile kalmış. Halıda desen varsa o sebeple elleri oynatmış olabilir.

Belirgin olan akvaryumdan kaçma girişimlerinin artması, sürekli kuru alanda iki ayak üstüne dikilme hareketleri gibi haller yumurtlamaya 2 haftadan az kaldığını gösterir.

Şu an bulunduğu sistem rahat mı? Gerekli donanıma sahip mi? Bunların eksikliği yada mevsimsel geçiş bu dönem iştahsızlık yapabilir.

Vitamin damla varsa 1 hafta boyunca ağzına her gün 2 damla damlatın.
 
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum🙏 akvaryumu 70x45x35 kendisi 18 cm. onun dışında ısıtıcısı kuru alanı yani her şeyi tam. bu arada sorunu anladım 🤗yumurtlama değilmiş, kabuk değiştirme dönemiymiş. Bu dönemlerde iştahsızlandıklarını biliyordum ama biraz uzun sürdü gerçi inceledim yoğun bir kabuk değiştirme döneminde kendisi iştahsızlığunı buna yordum.
Şimdi aklımda tek soru yumurtlama dönemi geldiğinde ne yapacağım ama sitenizden oldukça güzel bilgiler aldım çok teşekkür ederim.
 
Plaka atımında iştahsızlık olmaz.

Üstbağasının komple bir resmini çekip atabilir misiniz? Kafası dışardayken olursa daha iyi olur.
 
Geri
Üst