Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağalar Neden Güneşlenmeli?​

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının çeşitli nedenlerden dolayı güneşlenmeleri gerekir. Güneşlenme, esas olarak güneşteki UV ışınları kaplumbağanız kabuğunu kurutması ve D vitamini emilmesini sağlar. Bu, kaplumbağaların her gün doğal ortamlarında yaptıkları (koşullar izin verdiği ölçüde) ve akvaryumda da yapmaları gereken bir şeydir .

Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarının güneşlenmeleri sağlıkları için önemlidir . Sudan çıkmaları ve düzenli olarak güneşlenmeleri gerekir. Kaplumbağanız bunu yapmıyorsa, akvaryum kurulumunuzu gözden geçirmeniz gerekir.

su kaplumbağası kuru alanı

Su kaplumbağası kuru alanı nasıl olmalıdır?​

Kaplumbağalar neden güneşlenmeli önemini anladıktan sonra akvaryum şartlarımızı kontrol etmeliyiz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağalarını güneşlenmeye ikna etmek için uygun güneşlenme alanlarının yanı sıra iyi bir sıcaklık farkı sağladığınızdan emin olun. Akvaryumdaki suyun ideal sıcaklığı 28 derecedir. Kuru alan sıcaklığı ise 32 derece olmalıdır.

Sıcaklıklar (su veya kuru alan) çok düşükse, kaplumbağalar halsiz olacak ve güneşlenmeyecektir. Su ve kuru alan arasındaki sıcaklık farkı da çok önemlidir ve onları güneşlenmeye ikna eden bu farklılıktır. Su önerilenden çok daha sıcaksa veya ortam hava sıcaklığı çok soğuksa, kaplumbağaların güneşlenmek için sudan çıkması olası değildir.

Kaplumbağanın sağlığı için keyifli olması çok önemlidir. Kaplumbağanın tamamen kurumasını ve ısınmasını mantar enfeksiyonlarının gelişmesini zorlaştırır çünkü mantarın büyümesi için neme ihtiyacı vardır. Bu tür enfeksiyonlar, kırmızı yanaklı su kaplumbağası için yaygın sağlık problemidir. Aynı zamanda güneşlenmek içgüdüsel bir davranıştır. Yaşayamayacakları bir ortamda bulunuyorlarsa, muhtemelen strese gireceklerdir ve bu da bir dizi başka sağlık sorununa neden olacaktır.

İncelemek isteyebilirsiniz: Kule ve Sehpa Tip Kuru Alanlar, Su İçi Dinlenme Sehpaları

Su kaplumbağası kuru alanı için gerekenler nelerdir?​

Kuru alan sabit ve tırmanması kolay olmalıdır. Bu koşullar karşılanmazsa, kaplumbağanın da güneşlenme alanınızı kullanma olasılığı düşük olacaktır, bu nedenle şunlara sahip olduğunuzdan emin olun:

1-) Bir rampa
2-) UV lamba
3-) Isı Lambası
4-) Kuru alan

Kaplumbağa sudan çıkıp yeterince kolay bir şekilde güneşlenme noktasına ulaşabilmelidir; bu özellikle yavrularda çok önemlidir. Akvaryuma kuru alana çıkabileceği kolay erişilebilir eğimli bir rampa yapın. Bu, kayalar veya kütükler kullanılarak su üzerinde yükseltilmiş bir alan olabilir veya ticari olarak satılan bir kaplumbağa kuru alanı olabilir.

Amaç, kaplumbağanın sudan çıkmasına izin vermek ve bunu gerçekleştirirken yaralanmamasıdır. Kuru alan, güneşlenmeyi ikna etmek için su sıcaklıklarından yaklaşık 4 derece daha sıcak olmalıdır. Yine de dikkatli olun: çok sıcak bir alan güneşlenmeyi teşvik etmez ve hatta kaplumbağayı hipitermiye veya kabuğunda yanma riski altına sokabilir.

Kaplumbağalar güneşlenmeden önce yiyecek vermek, daha kolay sindirmelerini sağlar ve güneşlenmeyi teşvik etmek için bir tedavi olabilir.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, güneşlenirken rahatsız edilmekten hoşlanmaz. Onları bölerseniz, ürkebilir veya yem istemeye başlayabilirler. Güneşlenmeyi teşvik etmek için tankın yan camlarını kapatmayı düşünün.

su kaplumbağası kuru alanı


İncelemek isteyebilirsiniz: akvaryum üstü kuru alanı

Su kaplumbağası ısı lambası ve UV lambası yerleşimi nasıl olmalıdır?

Isı lambası, kaplumbağa ısıdan tam olarak yararlanabilmesi için güneşlenme alanının üzerinde konumlanmalıdır. Işığa ulaşamayacağı bir şekilde yerleştirin. Kaplumbağalarınızın temas edemeyeceğinden emin olun. Özellikle birden fazla kaplumbağanız varsa güneşlenmek için üst üste çıkacaklar ve ışık kaynağına yakınlaşacaklardır. Fazla yakınlaşma hem kaplumbağa için sağlıksız hem de ısı kaynağının ıslanma ihtimalini doğuracaktır. Gün içerisinde ısı lambasını 10-12 saat açık bırakabilirsiniz. Kaplumbağanın uyumasına izin vermek için geceleri kapatılmalıdır. Kaplumbağa tankının geceleri soğuması normaldir.

Ultraviyole ışık ısı üretimi için değildir. Kaplumbağanın kabuk sağlığı ve D vitamini emilimi için kullanılır. Isı lambasına ek olarak gereklidir ve ayrıca güneşlenme alanı üzerine yerleştirilebilir ve gün boyunca açık bırakılabilir.

Su kaplumbağası ne kadar güneşlenmeli?

Açık alanda güneşlendirmeyi düşünüyorsanız güneşlenme zamanı 11:00-16:00 arası yoğun sıcak olduğu için bunun dışında kalan zamanda yapılmalı. Güneşlendirmenin en büyük tehlikelerinden biri güneş çarpmasıdır. Balkon, bahçe gibi direk güneş aldığı bir alana koyarken kesinlikle gölge alan ve su içebileceği bir alan olmalıdır.

Kapalı alanda güneşlendirme, yani akvaryumdaki kuru alan için ısı lambasını 10-12 saat açık bırakabilirsiniz.

Açık alanda güneşlendirmede mevsim de çok önemlidir. Soğuk havalarda güneşlendirmeye çıkartılan su kaplumbağaları faydadan çok zarar görür ve hastalanır. Eylül - haziran arası kaplumbağalar açık alanda güneşlendirilmemelidir.

Kuru alanda yaşayabileceğiniz olası problemler nelerdir?

El yapımı kuru alanlarda herhangi bir kimyasal madde uygulamayın ve metalin paslanmasına izin vermeyin. Doğal veya organik olan platformlar bile suyun kalitesini bozabilir. İskele platformu güvenli olmalı ve hareket etmeye veya sökülmeye eğilimli olmamalıdır. Kaplumbağanızın ısınma alanı ile tank duvarları arasına sıkışmayacağından veya kaçmak için bu noktayı kullanmayacağından emin olun.

Hem su hem de iskele alanının sıcaklıklarını iki kez kontrol edin. Kaplumbağanız yukarıda anlatılanlara rağmen hala kuru alanı kullanmıyorsa akvaryumun tasarımını değiştirin. Var olduğunu bilmediğiniz bir sorunu çözebilirsiniz. Kırmızı yanaklı su kaplumbağanız güneşlenmiyorsa, veterinerle konuşma zamanı gelmiş olabilir.

su kaplumbağası güneşlenme

Unutmayalım ki bizler su kaplumbağalarını doğasına yakın koşullarda bakmayı tercih etmeliyiz. Sağlıklı ve mutlu bir su kaplumbağası bakmanın sırrı budur.

Kaynak: Lianne McLeod, DVM
Çeviri ve Revize: Ahmet Karakurt
 
Son düzenleme:
Geri
Üst