Obezlikte ön ve arka ayak çukurları şişer. Bacaklar yağ bağlar. Ama en belirgin durum başını boyun derisi içine çekememesidir. Boyun derisi içinde yüzük varmış gibi yağ bağlar. Kafasını tam çektiğinde gözleri boyun derisi içine girer. Sadece burun dışarıda kalır. Obez hayvanda gözler kulak hizasına kadar dışarıda kalır.
Bu özellikle suda geceleri uyurken daha rahat görülür. Su güvenli alan olduğu ve ışık uyutmadığı hallerde başını içeri alır. Yine de tamamen savunmasız olmaz. Arka ayağının birini yelpaze gibi açıp uzatır. Burnunda hava kabarcığı tutar. Ayak su sirkülasyonunda sabit durmasını sağlayan çapa görevi görürken ve burundaki hava kabarcığı su kaçmasını önlerken, her ikisi aynı zamanda suda oluşabilecek farklı titreşimleri de algılamalarını sağlar. Bu da ek bilgi olsun.
Uvb lambayı en çok çıktığı saatte günde bir saat yakıyoruz. Bu genelde 12:00-14:00 saatleri arasında bir zamandır. Bunu tesbit edip ona göre ayarlayın.
Vitamin D vitamini ise gerek yok. Çoklu vitamin ise farketmez.
Lifli gıdalar sindirim ve bağırsaklar için hem rahatlatıcı hemde detoks görevi görür. Rahat dışkılamasını sağlar. Yine de bıkma ihtimaline karşı haftada iki defayı aşmayın.
Benim hayvanlar ete benzediğinden mi bilmiyorum kırmızı bitkilere eğilimleri vardı. Minyatür kırmızı turp dilimi ve yaprağını, kırmızı hindibayı seviyorlardı ki bu acı tatsız birşey. Marul kıvırcık ve benzer türevlerini de yiyorlardı. Yani sosyetik pahalı bitkilere hayır deme gibi bir özellikleri yoktu. Bir tek brüksel lahanasını denemedim. Haşlama işi zor geldi.