Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam için tavsiyeler

RHoMBeuS

Bronz 2 Üye
Arkadaşlar bütün gün aydınlatma ile ilgili yazıları okudum. Ancak sitelerde çok çeşit var ve wattları farklı. Evim güneş almıyor. Kaplumbağam için en verimli alanı oluşturmak istiyorum. Şuan sadece kuru alanda klasik ampül var. Isıyı korumak için gece gündüz açık tutuyorum ama gece kavramı oluşmuyor.

Normal ısınma ve gün ışığı için, gece ayışığı için ve uv için öneriniz nedir? UV nin yakılma süresi içinde her yerde farklı yorum var, kafam karıştı. Yardımcı olursanız sevinirim.

(Kaplumbağam hakkında kısa bilgi: Kaplumbağamı 10 gün önce bir arkadaşımdan aldım. Bir leğen içinde taşlar ve soğuk suyun içinde uyur vaziyetteyken aldım. Kasımdan beri hareketsizmiş, kabuğu beyazlamış, yem yemiyormuş, gözleri de kapalı. Hemen aldım ve ona evde acil bir yuva kurduk. 50x30x30 bir saklama kabı aldık. Yarısına kadar osmoz cihazından su doldurduk. Isıtıcıyı 28 C de sabitledik. İç filtre koyduk. Kuru alan yaptık. Suya ve kuru alana termometre koyduk. Dün bir tane normal bir ampul koyduk kuru alanı ısıtması için 33-34C yapıyor. Gece üşüme ihtimalinden dolayı gecede kapamadık. Gözleri hala kapalı. Vetener birşeyi yok dedi ama gözler açılmadığı için bir haftadır antibiyotik göz kremi kullanıyoruz. Dün hareketlendi iyice,gece ilk kez yem (raffy p) yedi, 6 tane verdim. Şuan keyfi yerinde ve doymak bilmiyor. Bugün yumurta akı verdim. Gaga taşı alıp iç kısmından verdim ısırdı. Ancak gözlerini açamıyoruz bir türlü..)

Ekli dosyalar

• 2.jpg
    2.jpg
    448.6 KB · Görüntüleme: 195
Cvp: UV + günışığı + ayışığı lamba alıcam, tavsiyeleriniz

Kuru alan lambası gündüzleri açık olmalıdır sadece. Yani 10-12 saat, sürekli değil. Akvaryumu sıcak tutmak istiyorsanız geceleri tamamen kapatın üzerini.

Yorum için teşekkürler. Gece üstünü kapamanın sadece nemi içerde tutacağını, ısıyı sağlamayacağını okudum. Ayışığı efekti veren mavi ampul kullanılabilir yazıyordu ama?

Gözler ve kabuk rengi ile ilgili yorumunuz var mı?

Kabuğu çok kötü durumda :( Gözlerindeki rahatsızlık vitamin eksikliğinden kaynaklanıyor da olabilir aylardır bir şey yemiyorsa. UVB lamba alın bence. Ay ışığı lamba illaki kapluşlarda olması gerekli değil. Gece ışıkları kapatın su ısıtıcısı hala yanıyor olacağı için üşümez ama gece de kuru alandan inmiyorsa kuru alanı sıcak tutmaya devam etmek gerek tabii. Yemek yemeye başlaması çok güzel. Yemine vitamin damlatmayı ihmal etmeyin. Gözleri için a vitamini de kullanabilirsiniz. İnşallah tamamen sağlığına da kavuşur.

Evet kabuğu kötü ama yumuşama yok çok şükür. Vitamin eksikliği çok belirgin. O kadar üzülüyorum ki istiyorumki eksiği olmasın. Yaşasın yeter. Dün yem yediğinde o kadar mutlu oldum ki.. Bir de gözlerini açsa çok mutlu olacağım.

Suyuna mavi damla damlatıyorum, gözüne krem sürüyorum, vitamini "Deep fix - reptivit" D3 de içeren multivitamin. Ama dozajı aşmaktan korkuyorum. Suyuna daölatma pek işe yaramıyormuş. Yemine hangi aralıklarla ne kadar damlatsam uygun olur? Ayrıca a vitamini almalı mıyım?

Lambalar ile ilgili güzel bir kaynak buldum.
Lamba ile ilgili Kaynak

İlgilenenlere tavsiye ederim. Şunları almaya karar verdim:

UV için: Repti Glo 5.0

Gece için: Exo-Terra Night Glo 50 yada 40 watt

Gündüz için: Exo-Terra Sun Glo Halogen 50watt

Emre Bey gözleri için teramicyn göz merhemi sürebilirsiniz. Kuru bir alanda üzerine ısınma lambasını doğrultup gözüne çok az miktarda sürün. 20 dakika orada beklesin.
Eğer vitamin eksikliği olsaydı tek gözü kapanırdı, vitamin eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Ama yine de işi bilen bir veterinere danışmanız çok iyi olur.
Kabuğunu fırçalamayı dener misiniz? Beyazlıklar kalacak mı? O beyazlıkların nedeni kireç bir diğer nedeni de kalsiyum eksikliği. Mürekkep balığı kemiği kaplumbağaların kabuğu için önemli.

Vitamini başlarda günaşırı yemlerden bir tanesini ıslatacak kadar yeme damlatıp kullanın. Normalde haftada bir kullanılıyor. A vitaminini kullansanız iyi olur diye düşünüyorum ama isterseniz bir hafta merheme devam edin cevap alamazsanız başlarsınız. Kaplumbağanızın ismi ne? Durumu ile ilgili bizleri haberdar etmeye devam ederseniz sevinirim.

Ben UVB repti 5.0 kullanıyorum, gayet iyi bence. 13W ve 26W ampul var. Ben 13W bulabildim.
Night glo olarak bende Exo 40W var. Ama size 50W olanı almanızı tavsiye ederim.
Isınma lambası için Eğer exo terra bulamazsanız, JBL ReptilSpot Neodymium 60W ve JBL ReptilRed Solar 100W kullanıyorum. Her ikisi de gayet iyi.
Arkadaşlar genel olarak yapmanız gereken önerileri belirtmişler. Destekleyici ürünleri takviye olarak vermek işe yarar sanıyorum.
UVB lamba almanız çok iyi olacaktır. Kabuk sertliği, sağlıklı değişim ve doğal renk için gayet faydalı. Ben ampul kullanmadan önce floresan kullanıyordum. Pek faydası olmadı. Yumuşama sorunu azda olsa yaşadık. UVB ampul aldığımdan beri maşallah kabuklar çok iyi.

Mürekkep balığı kemiğini de sert bir cisimle toz haline getirin. Yemi vitaminleyin ve toz haline getirdiğiniz mürekkep balığı kemiği ile kaplayın. Yemi suya atmadan kaplumbağanın direk ağzına verin. Kalsiyum desteği açısından faydalı olacaktır.

Kremi bir haftadır kullanıyoruz aslında ilk gün tek gözünü açıyordu az da olsa. Veteriner çok ilgiliydi. Belki de açacak bir - iki gün içinde. Vitamini yemine damlatırım yarın. Kabuğunu fırçalayın demişti, onu yaptık. Kabuğu zamanla iyileşecek diye umuyorum. Keşke daha önce haberim olsaydı da daha az zararla kurtarabilseydim onu.

Adı Haylazmış, yeni bir isim düşünüyoruz aslında :)

Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Bizim aslında 400lt lik deniz akvaryumumuz var, su kaplumbağasında acemiyiz ve tüm ihtiyaçlarını karşılamak istiyoruz.

Lamba önerilerinizi inceledim. Exo markası her yerde tükenmiş.

UV için: Sylvania Reptistar Minilynx % 8 UV - 23 Watt (%8 mi 6 mı alsam?)

ısıtma için: JBL REPTİL SPOT NEODYM 60W ( 50x30x30 için 60 watt fazla gelmez di mi? )

gece için stokta bulamadım.

Bu arada ben Emre'nin eşiyim. Kapluştan ben sorumluyum :) Hep beraber düzelteceğiz inş.

Teşekkürler

Gösterdiğiniz çaba ile umarım iyileşecektir.

Gece için zamanla araştırmaya devam edebilirsiniz, öncelikli değil zaten.
Exo markası bu sıralar ülkemize girişte sıkıntı yaşıyor. Umarım ürün göndermeme kararı almaz.
Sylvania markasını bilmem ama İstanbul' da repti glo 5.0 bulunabiliyordu. Belki stoklar tükenmiştir. Gene JBL ürününü önereceğim.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=158&urn=13213

Bu arada yazmayı unutmuşum. Gece gündüz döngüsünde ısıtma lambasını 12 saat yakın. Gece lambası varsa 12 saat ısınma lambasının başlangıç ve bitişine göre ters olarak yakın. UVB lambayı 8-10 saat yakmanız yeterlidir.

JBL Solar Reptil Jungle UV 310 Kompakt Lamba 23 W

JBL Reptil Spot Neodym Ampul 60 W

Bu ikisini alıyorum. Dediğiniz gibi gece için sonra da bakabilirim.
UV lambasının 8-10 saat yanmasının bir sakıncası yok anladığım kadarıyla.
Son olarak yanık oluşmaması için mesafeyi doğru ayarlamak yeterli mi?

Yorum yapan herkese teşekkürler. İyi haberlerimizi paylaşacağız sizinle..

Bu arada kaplumbağa resmine şimdi baktım. Kabuk değişimini başarılı atlatamamış. Eczaneden Devit 3 almanızı öneriyorum. UVB alacaksanız haftada iki kez bir damla yem ile ağızdan verin. Bunun dışında 10-12 gün süre ile her gün önce kurulayıp arkasından kabuğuna 1 damla sürün ve kuru bir kapta ısınma lambası altında 15 dk bekletin. Akvaryuma koymadan öncede hafifçe havlu ile kurulayın. Bu süre geçince arada başka anormallik olmazsa kabuk açısından durumunu bayagı düzeltmiş olacağınızı düşünüyorum. Düzelince sadece UVB lamba yeterli olur. Belki ayda bir devit banyosu ekstradan yapılabilir.

UVB lambayı 25-30 cm uzaktan vermeniz yeterli. Isınma lambası da 20-25 cm uzaktan kafi gelecektir. Siz genede kuru alanı arada ölçün. Oda sıcaklığı değişimine göre mevsimlerde 3-5 cm yaklaştırıp uzaklaştırabilirsiniz.

Çok teşekkür ederim, yarın hemen alacağım. Son olarak Raffy P'ye ek olarak hangi yemleri önerirsiniz? Almışken onları da alayım. Boyu 6cm. Günde iki kez veriyorum. Sabah 3, akşam 3 tane. Bugün yumurta akıda verdim.

Benim yem çeşitliliğim bayağı fazla. JBL Agil, Rugil, Tortil, Pro Baby, Sera Raffy I, Raffy P, Mineral, Carnivor, Vital, Tetra Reptomin.
Ama Sera Raffy I, Raffı P, Mineral, Tetra Reptomin ve JBL Agil, Rugil yeterli olur.
Vitamin gene kalite sırasıyla JBL Turtle sun Aqua yada Sera Reptilin yada Biyo Tortvit. Bende JBL eksik, ama bence önde odur.

Bu arada bu kadar konuyu konuşmuşken verdiğiniz yemin hacmi günlük kaplumbağanızın kafa hacmi kadar olmasına özen gösterin. Siz verdikçe yer. Fazla yemin sonucu kısaca obezite olur. Kaplumbağalarda iyileşmesi zor bir durumdur.

Sizi çok yordum :( Lambalarla birlikte bunları sipariş ettim. JBL nin vitamini yoktu almadım.

Sera Raffy Mineral 250 ml
Sera Raffy I (Gammarus) 100 ml
Tetra Fauna ReptoMin Stick Kaplumbağa Yemi 100 ml
JBL Rugil Stick Kaplumbağa Yemi 100 ml

Dediklerinizi uygulayacağım. Çok teşekkürler. İyi geceler

Önemli değil. Gayet güzel yemlerdir. Çeşitlilik iyidir. Kaplumbağanızla sağlıklı bir ömür dilerim :)
Genede diğer verdiğim iki vitaminden birini özellikle Sera olanı alabilirsiniz. Haftada bir yada iki kez yeme bulayıp verilebilir.
İyi geceler

Yarın beslenme başlığı altındakileri de okuyup bir program çıkarıcam ona :)
Vitaminim şuan var. Bulunca tavsiye ettiğiniz markalardan birini alacağım.

Herkesin kapluşuna Allah uzun versin...

İyi geceler

Bugün devit-3 aldım. Lambalar ve yemler de en kısa sürede gelir umarım. Kapluşun gözleri hala kapalı..Akvaryumcu bana bir göz damlası verdi. Uzun süre soğuk suda kalıp birşey yemediyse o yemler bakteri oluşturmuştur dedi.(sahibinden bu şekilde almıştım malesef) Bu damla iyi gelecek dedi. Krem işe yaramayınca denemek istedim. Zoo Turtle eye drops ismi.

Forumda okuduğum kadarıyla pek etkili değilmiş..

"Eğer yalnızca gözleri mikrop kaptıysa eczaneden %2'lik borik asit çözeltisi hazırlatın ve günde iki defa olmak üzere gözlerine ikişer damla damlatın." demiş bir üye onu mu denesem acaba?

Ekli dosyalar

• drop.jpg
    drop.jpg
    6.3 KB · Görüntüleme: 78
RE: UV + günışığı + ayışığı lamba alıcam, tavsiyeleriniz

Merhabalar,
Bizde geçirdik bu hastalığı. Çok bilgili bir veteriner bana şu ilaçları kullandırttı;
-Terramycin( Sabah-akşam kulak pamuğu yardımıyla gözlere sürülür. 20 DK kuru bir kapta bekletilit.)
-İnflased(Günde 4 defa 2'şer damla olucal. 20 dakika bekletilmeli)
-Gentamisin(Günde 2 defa 2'şer damla. Yine 20 dakika)

Ben bu şekilde atlattım hastalığı. Eczanede ilaçların hepsi mevcut. Ve aldığınız ilaç bana göre sadece ticaret amacıyla var. Yani bir etkisi yok.

Bir üyenin kapluşunun gözlerinde ileri derecede enfeksiyon vardı ve veteriner önermişti borik asiti. Aşırı viral yükü azaltmak için kullanıldığını öğrendim. Ancak sizin kapluşunuzun gözleri viral bir enfeksiyon gibi görünmüyor.

Geri