Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Kaçmaya Çalışıyor ve Stick Yem Yemiyor

emre_selvitopu

Moderator
Yönetici
Katılım
14 Eyl 2019
Mesajlar
952
Tekrardan merhaba, kaplumbağam yaklaşık 3 gündür stick yemlerin yüzüne bakmıyor. Bu dediğim kaplumbağa peçete, parmak ve her türlü yemi hiç ayırmadan yiyen birisiydi.

3 gündür stick yem yedirmeye çalışıyorum ama istemeye istemeye zorla 6-10 tane yiyor. Sera carnivor, tetra reptomin, tropical biorept w, jbl calcil ve jbl agil denedim ama hiçbirini yemiyor. Dün ve bugün 2 tane balık yedi.

Kaçma durumlarına gelirsek, yaklaşık 1 haftadır kuru alanda ayağa kalkıyor ve kaçabileceği bir yer arıyor. Bir ara sabahın 6sında daha ısıtma lambası bile kapalıyken kuru alanda ayağa kalkmış bir şekilde gördüm. Kaplumbağam yaklaşık 22-23 kabuk boyunda ve yumurtadan çıkma gününü de eklersek 2.5 yaşında. Acaba yumurtlayacağı için mi yem seçiyor ve kaçıyor?

Geçen yaz olduğu gibi bu yazda kaplumbağam 6saat kadar kuru alanda güneşleniyor.

Herhangi bir hastalık belirtisi yok bu arada.

Az önce çilek vermeyi denedim kokladı kokladı yemedi. Normalde her 6-12ayda bir çilek verirdim. O da yerdi.
 
Son düzenleme:
Tüm bu belirtiler yumurta atma davranışına uyuyor. Hayvan içgüdüsel olarak yumurtlayacağı yer bulma arayışında.

Normal öğününde yedirebildiğin kadarını yedir ama çok zorlama. Dışkılamasını takip et. Yumurtalar dışkıyı sıkar ve hayvan zorlanır. Benim hayvan bu belirtileri gösterdiğinde 10 gün ile 1 aya kalmadan yumurtluyordu.

Boy olarak yumurta atmada geç bile kalmış.
 
Tamamdır abi. O zaman kaplumbağam yumurta atana kadar Jbl calcil vermeye çalışacağım. Yediği kadarını yedikten sonra jbl energil ile beslerim. Arada bir tetra reptomin ve sera carnivorda denerim.

Açıkçası 2 gündür dışkı göremedim. Sabahın erken saatlerinde ya da ben odada olmadığım bir sürede yaptı mı bilmiyorum. Yarın biraz daha fazla vakit geçiririm ve takip ederim.
 
Bence stick yemeden ziyade yeşillik (yiyorsa) artır. Hazmı daha kolay. Marul, kıvırcık, salatalık. Ana öğünlerini beslenme düzenini bozma ama bir kaç stick eksiltip yeşillik artır. Yumurtlama döneminde benimki hiç bir şey yetmezken marulla beslendi, dışkılamayı sorunu geçti. Yinede Cem beslenme düzenini bir değerlendirsin.

Sürekli kaçmak istemesi normal hepsi genelde öyle ama dişiler yumurtlama için yer arayışına girince artıyor. Bulunduğu ortama su içine yumurtlar sonunda ama canlı daha fazla sıkıntı yaşamasın dersen ayrı bir kapta, (büyükçe bir leğen, saklama kabı gibi bir şey olabilir) ısıtma lambası tak yüksekliği kadar su doldur. Loş bir ortama koy ve öğlen saatlerinde o kaba al canlıyı. Ortam değişimi yeni yer algısı yaratıp yumurtayı bırakabilir. Sadece bir ihtimal ama işe yarayabilir.
 
Yeşillik önceden severek yiyordu tekrar denerim. Bugün 6-7 stick harici bir şey yemedi. Balık vermeyi denedim 2 gündür işe yarıyordu ama bugün yemedi.

Sürekli cam kuru alanda kaçmaya çalışıyor zaten. Şu an bile kuru alanda kaçmaya yer arıyor.

20210506_124626.jpg

Dediğiniz leğen/saklama kabı olayını deneyebilirdim ama kaplumbağanın sığacağı bir şeye sahip değilim. 30cm uzunluğunda bir şey ayarlayabilirim ama yüksekliği az olur ve kaçar. Kaplumbağam kuru alanda ayağa kalkınca 25-30cm yükseklikteki 3d fonu tırnaklıyor. Tam kapanma olmasaydı büyük bir saklama kabı alabilirdim. Tam kapanma bitene kadar kaplumbağam yumurtlar sanırım.

Birde bu kaçma arayışları daha da arttı bugün. Belki yakında yumurtlar. Umarım 1 haftadan uzun sürmez bu durumu.

Dalga motorunu da kapattım hayvan rahat rahat yüzsün diye.

Dışkılamasını takip et.

Bugün kumda dışkısını gördüm. 1 tane normal 1 tane ince vardı.
 
Güzel demekki yumurta baskısı yok.

Neslihan yazınca farkettim. Emre bir süre ayrı kapta durabilir. Yumurta attığında plesanta sıvısı da çıkıyor ve akvaryumu kirletiyor. Şimdi koca akvaryumun suyunu değişme derdide çıkmasın başına.

Büyük bir mukavva kutuya koysan olur mu diye düşünüyorum ama hiç bu yöntemi denemedim. Bir kenarına bir kap içine silis kum. Şöyle 10 cm kadar yüksekliği olsun dikdörtgen saksı gibi birşeye, diğer kenarada bir kapta su.

Eski akvaryum duruyorsa onda da yapabilirsin.
 
3D fonun mu var ???? ürperdim şuan.
Bu büyük bir ihtimal yumurtlama sıkıntısı fakat şunuda söyleyim fona gıcık oluyorlar. Ona ayrıca bir tırmanma, tırnaklama hevesi oluyor. Ben çok çektim ve sonunda onlar kazandı düşün.
Sürekli onunla uğraşıyorlar. Yumurtlasın bakalım sonra yine devam edecekmi.

Ayırmak için çok büyük bir şeye gerek yok. Dediğin gibi kaçamasın yeter.
 
Kaplumbağam 7-8 aydır fona kafasını bile sürtmemişti. Şimdi bu kaçma hevesiyle fonu tırnaklarıyla deliyor. Şu an kuru alanda uyuyup güneşleniyor kuru alandan indiğinde fonu kaldıracağım böyle tırmanmalara devam ederse çöp olacak çünkü.

Ayırma olayını halletmeye çalışacağım ama bu belirtileri yeni gösterdiği için her gün öğle saatlerinde bir kutuya alıp da hayvanı strese sokmak istemiyorum. Bugün orta kısımdaki kumun hepsini ön cama itti. Ön camda 10-15cm civarı kum yüksekliği oldu ve arka taraftaki tabanda cam gözüktü.
Bu kadar hareketli bir kaplumbağayı su dolu bir kap bulunan kutuya koyarsam bütün suyu dışarıya atar herhalde.
 
Evet maalesef öyle oluyor. İlk aylarda hiç yokmuş gibi davranıyorlar ama bir kere keşfedince bir daha unutmuyorlar. Çıkabiliyorsa işin kolay duruma göre bakarsın.

Muhtemelen kumda yer aramaya başladı ???? inşallah en kısa zamanda bırakır yumurtaları.

Bu arada düşündüğün gibi olmuyor, haha küçük alanda ve daha sakin bir yerde Hele birde yalnızsa sakinleşiyor. Isıtma lambası da baktımı üstüne mis.

Sadece öğlen saatleri yapma, bir kaç gün yumurtayı bırakıncaya kadar orada kalabilir. Hem suyu kirletmez.
 
Bu arada evde yoksa internetten alabilirsin. Malum dışarıda yasak.

Lambada takabilirsin ısıtıcı da. Daha sonrada işini görür.
 

Ekli dosyalar

  • images (1).jpeg
    images (1).jpeg
    11.5 KB · Görüntüleme: 6
İnternetten sipariş verebilirim sanırım.

Bugün kaplumbağam kuyruğunu kuma sürttü ve kuyruğunu yukarı aşağı yaptı sürekli. Yumurta mı bırakacak acaba dedim ama bırakmadı. Bu hareketten sonra kumdaki yem artıklarını yemeye gitti. Acıkmışa benziyor dedim ve 1 balık 10-15 reptomin verdim. 2-3 stick reptomini bıraktı ama çoğunu yedi.

Bu kap olayı çözülene kadar ufak bir kabın içerisine silis kum koyup kuru alana mı koysam acaba diyorum. Kuru alan 60cm uzunluğunda en arkaya koyarsam istediği zaman kuma çıkabilir. Kap onu rahatsız etmez.

Akvaryum benim odamda olduğu için kimseyi görmüyor zaten. Arada bir beni görüyor.
 
Anüsü sürtüyorsa bu kabızlağa yada dışkılama zorluğuna bağlı durumdur.

Kum koyup dene istersen ama pek rağbet göstermiyorlar. Bir de üstüne kum bulanıyor. Bütün kuru alana yayıyorlar.
 
Kumda yukarı aşağı yaparak sürtüyordu. O zaman yarında dikkatlice izlerim sürtünmelere devam ediyorsa kabızlıktan da şüphe edebiliriz sanırım.

Yarın kumu koyup denerim. Çim halı gibi çıktığı için alır yıkarım sorun olmaz.
 
Kuru alanda daha çok stres olmaz mı?
Sonuçta en güvende hissettikleri yer su, ayrı ama su içinde daha rahat olur sanki.
 
Ben deneme amaçlı yaparım diye düşündüm sonuçta ben yanında olduğum halde kuru alandan kaçmaya çalışıyor.

Abi bugün kumun üzerinde normal zamanda yaptığı dışkı kadar fazla fazla dışkı vardı. Tek eksisi artık bunu yemiyor. Sanırım dün yediği balık ve reptomin sonucu normal zamanda dışkıladığı kadar dışkılamış.

Bugün 2 carnivor harici hiçbir şey yemedi.

Bugün kuru alan rampasından kuşağa tutunmuş bir şekilde gördüm kaplumbağayı. Rampanın yan camları uzun olduğu için suya geri düştü.

Ben kaplumbağanın yumurtası olup olmadığını anlayabilir miyim? Bir konudan hatırladığıma göre arka ayaklarda yumurta kanalı varmış ve yumurta olduğunda burası sertleşiyormuş. Eğer bu bilgi doğruysa deneyebilirim.
 
Hayvanda dış kı birikmiş dünkü kuma sürtünme oymuş demek ki dışkılayınca rahatlamıştır.

Yumurta işi kesin. Odanda yerler temizse bırak biraz dolansın. Arka bacakları çalışsın.
Bu rahatlatıp yumurtaları uygun pozisyona getirir.

Dediğin yer kuyruk bölgesi ise yumurta olduğunu o şekilde anlayamazsın arka kuyruk bölgesindeki kasları her zaman serttir anlaşılmaz. Yalnız arka bacak boşluklarının ön kısmı normalde yumuşaktır yumurtalar büyüdükçe yanlara doğru yayılır. Şişik durur. Buralara bak olduğundan fazla şişkinse yumurtadır. (Normal durumda da şişkinse obezliğe bağlı yağ olur.) Benim parmaklar kalın olduğu için imkan olmadı ama o boşluğu parmağınla yoklarsan belki hissedebilirsin. Ama çok bastırma.
 
Tekrardan merhaba,

Kaplumbağam 2 gündür yemlerini tamamen yiyor. Bugün 35 stick reptomin yedi.

Ve 2 gündür hiçbir kaçma girişiminde bulunmadı. 1 kere bile kuru alanda ayağa kalkmadı, rampadan kuşağa değişik değişik hareketler yapmadı.

Acaba kaplumbağam gece yumurtlamış olup bu yumurtayı yemiş olabilir mi? Dış filtremde o plesanta sıvısını çekmiş olabilir mi?

1 hafta boyunca yine kaplumbağayı takip edeceğim. Eğer yumurtaya dair hiçbir gelişme olmazsa buraya bildiririm.

Ben o yumurta kanalı arka ayaklarda sanıyordum. Arka ayak boşluğuna dokunmak istediğim an kaplumbağam ayaklarını içeri sokuyor ve kilitliyor.
 
Yumurta atmış olsaydı suda iyi kötü izi olur. Kabuk parçası ve/veya çiğ yumurta akına benzer bir sıvı. Yese bile ufak parçalar illaki olurdu. Tabanı kontrol et. Sirkülasyon o kadar iyi ise dış filtrede kalıntıları görürsün.

Yumurtalar karnında kanal anüs ile aynı hattan geçer
 
Jbl Calcil'in son kullanma tarihine baktığımda alalı 1 ay olmamasına rağmen 06.2021 tarihli olduğunu gördüm. Yani 10 gün sonra bozulacak. Bana sanırım 1-2 yıl boyunca depoda bekleyen malı satmışlar. Nereden aldığımı hatırlamıyorum ancak bir daha oradan bir ürün alacağımı sanmıyorum. Belki de bu ürünün sertliği yüzünden kaplumbağam kabız olmuş ve yem yeme isteği gitmiştir. Dediğiniz kuma sürtme olaylarını da çok net bir şekilde 2-3 kere geçen hafta gördüm.

Şu an 30-35 stick yemi gayet güzel yiyor. Dışkısını yapıp yiyor. Jbl calcili attım. Sera carnivoru da atacağım kokusu biraz değişik. 3-4 ay oldu sanırım alalı. 2023 son kullanma tarihli ama biraz değişik bir kokusu var belki normalde de böyle kokuyordur bilmiyorum.

Bu kaçma olaylarıyla alakalı geçen sene yine yaz aylarında bir konu açmıştım aynı bu şekil kaçma girişimleri oluyordu. Belki de dışarıdaki güneşi ve sıcaklığı gördü ve yeniden bir kaçma isteği doğdu. Ben açıkçası kaplumbağamın bu yıl yumurtlayacağını pek sanmıyorum sonuçta 2.5 yaşında ya var ya yok.

Yine de takip edeceğim kaçma girişimlerini. Uzun süredir tekrarlamadı.
 
Geri
Üst