Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın kafasının üstünde beyaz leke varmış

TugceGamze

Yeni Üye
Katılım
8 Eyl 2016
Mesajlar
2
[font=helvetica, arial, sans-serif]Merhabalar, üç gun once bir su kaplumbağası bakmaya başladım, pek bilgim yok lakin netten gördüğüm okudugum seylerde korkutmaya başladı, benim kaplumbagamin üstünde sert bir katman vardı geldiginde, deri dokuntusu gibi boynunda derilerinin kalktığını ve kafasının üstünde beyaz ne oldugunu anlamadığım leke mi desem deri mi nedir bilemiyorum onu yeni farkettim daha benimle üçüncü günü. Ölsün istemiyorum, bilgisi olan arkadaslar akil verirse sevinirim.. Resmi de bu.. Bazı kaynaklar büyüdüğünü bazıları mantar oluşunu kirec oluşunu bazı kaynaklarda hasta olduğunu gösteriyor.. Ben büyüdüğünü dusunmek istiyorum ama icim icimide yemiyor değil.. Onceki ortamında karanlıkta ve pek insan sureti görmemiş sanırım, birazcık yabani birini görünce ani şekilde içe kacıyor sonra cıkıyor ama korkutmuslar sanırım, daha yeni alısıyoruz birbirmize, yem verirken  farkettim kafasının üstündeki beyaz lekeyi, neyden kaynaklanmış olabilir ?? ve ne olabilir bu üç problem?[/font]
[font=helvetica, arial, sans-serif]mailto:/6m93W0.jpgmailto:/QQaboj.jpgmailto:/ZYZGP3.jpgmailto:/QQaboj.jpg :([/font]


mailto:/QQaboj.jpg
 
RE: KAPLUMBAGAMIN KAFASININ ÜSTÜNDE BEYAZ LEKE VARMIŞ

Grupta yazmıştım aynen kopyaliyorum.
Yara için Cem bilgi verecektir.

Hayvan size yeni geldiyse çok rahatsız etmeyin birkaç gün ortamına alışsın. Sahin Özgan ın link attığı sitede temel bakım konusunu dikkatlice okuyun ve imkanları sağlayın.
Aciliyet durumuna göre;
1.Önce o çakıl taşlarını atın, kirliliğe sebep olur ve ya hayvan yutmaya çalışarak bogulabilir. Zemin bir sure boş kalabilir.
2. Su ısıtıcı, kuru alan ve kuru alan ısıtıcı lambayı hemen temin edin. Ustundeki kabuklari atması için kuruması ve kasinmasi şart.
3. Kalkan kabuklara elle mudahale etmeyin. Mango kökü yada irice taş koyun akvaryuma kendi kaşınır. Katmanlardan kurtulunca düzelir.
4. Soyulan deriler normal, kaşınma imkanı olmamışsa atamamistir. Akvaryum zeminine silim kum koyarsan soyulan derileride atar.
5. Eger kalın katmanlar varsa Kabuğu fırçalama işi haftada bir yapılabilir ama hassas davranin deriye dokunmayın uzun tutmayın. Devit 3 kullanabilirsiniz ama uygulamayı doğru yapmalısınız. Sitede bunu detaylıca anlatmistik.
Kafa ustundeki soyulma için siteden yardım alabilirsiniz. Kötü durumda değil sadece bakımsız.


Bu arada kafa ustundeki soyulma gibi gorunuyor sadece o kısmın daha iyi bir resmi mümkün mü, bana sanki yanmista iyileşmiş gibi geldi.
 
Üst bağadakiler eski plakalar bunlar büyüdükçe gerilip atılır alttan yenileri gelir. Hayvanın ısıtıcı lambası var mı ?

Kafa üstündekini tam seçemiyorum. Mantar olma ihtimali var. Tuz oranı yüksek su çözeltisine kulak pamuğunu batırıp o bölgeye sür. Kafayı içeri çekecektir. Hayvanı başı yukarı gelecek şekilde dik tutup üst kısmına yedir o şekilde bir süre beklet temas edip yayılsın ama gözlerine gelmesin. Baticonda sürebilirsin ama bir süre dışarıda bekletip kurutman gerek. Bu da gözlerine temas etmesin.

Ölüm kabı olmaz. Minimum 50-60 litrelik ara geçişli bir akvaryum alıp, filtre, su ısıtıcı, kuru alan ve ısıtıcı lamba yok ise alıp sistemi kurman lazım bunu ekim ayına girmeden hallet. Hayvan ufak hasta olmasın.

Ayrıca eczaneden baticon; petshop veya netten mavi metilen de al. Yem olarak raffy P ve raffy I (gammarus) al. Tetra veya jbl gammarusta olur. Sakın açık alma. Kabuk jelini asla alma. 6 cm kabuk boyunu geçmiş gibi gözüküyor. Jbl agil ve tetra reptominde alacaksın. Repto yerine eheim professional food'da alabilirsin.

Bir de bilgi için bu linki okumalısın.
mailto:/forum/konu-slider-turu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu.html
 
Cvp: Kaplumbağamın kafasının üstünde beyaz leke varmış

Foruma hoş geldin. Ne zaman plastik kaplumbağa kabı ve kaplumbağa satın alıp foruma gelen bir kullanıcı görsem, aynı şekilde alıp eve gelip internette bu forumu buluşumu hatırlıyorum.
O günden itibaren harcamalarım bitmedi desem yeridir.

Bakım konusu mutlaka dikkatlice okunmalı.

Öncelikle o kumu çıkartmanı ve gerek şu an gerek ileride tam ekipmana geçince hayvanı hava akımına maruz bırakmamanı öneriyorum. Hasta olabilir.

Akvaryum, su ısıtıcı, cam derece, kuru alan, kuru alan ısıtıcı, filtre ve en az 3 (üç) çeşit yem acilen şart.

50-60 litrelik geçici bir akvaryum al, 1 sene idare eder, mümkün olduğunca uygun olsun çünkü geçici olacak.
(gelecekte 130-140 litre bir akvaryum gerekecek.)

Isıtıcı olarak 100W bir ısıtıcı yeterli olacaktır.

Cam derece çok pahalı bir şey değil, suyu 27-28 derece kuru alanı 30-31 derece ye ayarlamak için önemli.

Forumda kuru alan konuları var, el yapımı olarak cd kabından, strafordan vs. yapabilir yada turtle bank satın alabilirsin. Isıtma lambasında vücudunu ısıtıp dinlenmesi için önemli.

Tercihen mandallı masa lambası alınıp içerisine 40W-60W arası güçte ekonomik olmayan, klasik ve eski tip olan armut şeklindeki ampuller takılarak günde 7-8Saat kuru alan ampul sıcaklığı ile ısıtılmalı. Camı buğulu/buzlu/beyaz olan soft ampul diye satılan ampuller daha iyi olur. Isınması için önemli.

Başlangıçta filtre olarak iç filtre yeterli olacaktır, hava kabarcığı veren modeller önerilir.

Yem olarak Gammarus (Sera Raffy I önerilir), Sera Raffy P (temel yem ve mineral yem birliktedir, alternatifi yoktur), Tetra Reptomin (Eheim professional food da olabilir) başlangıç olarak yeterli olacaktır.

Yemleri aldığında foruma yazarsan haftalık besleme çizelgesi hazırlanır.

İleride dış filtre, uvB lamba, çeşitli damlalar, uygun kum mango kökü, ek besinler, elektrik zamanlayıcılar, belki gece ampulleri, belki otomatik yemleme cihazları gibi ekipmanlar konusunda forumdan yardım alabilirsin ancak henüz erken. Şimdilik konuya verilen cevaplardakilerin uygulanması yeterli.
 
Cvp: Kaplumbağamın kafasının üstünde beyaz leke varmış

Tesekkurler Arkadaslar gosterdim ve kirec oldugunu ogrendim bugun baya az kaldi yarina hcbrsy kalmaz cunku cok azalmis. Keyfimiz yerinde :) cok şükür..
Bu arada dedigim gibi dort gun gecti ekipmnlarm var evimde suan tatildeyiz bayram kutlamaya ziyarete geldik tatil bitimi zatn akvaryuma kyacagim.. Baya arastrma yaptim esim zaten önceden bakmış bilgili ben de kara kaplumbağası baktım seviyorum kaplumbağaları:) iyi bayramlar simdiden.. Bir sorum pldugunda gene danisirim.. Fazla panigim:)))

mailto:/2j9pVv.jpg


Bu arada kabugunun istundekiler buyumesini gosteriyormus
Zaten deri dokuyor.. Biz büyüyoruz.:))
 
Büyüme esnasında plaka arası çizgiler genişleyip alt bağayı besleyen kılcal damarlar genleşerek alt bağanın canlı pembe renk almasını sağlar.

Ek bilgi kışın veya soğuk dönemde ve yaşadığı ortamda gerek kuru alan ve gerekse su normal ısı değerinden soğuk ise bu kılcal damarlar büzülür ve bizde morarma dediğimiz hadise bu hayvanlarda griye çalan tonda pembeye döner.

Plakalara gelirsek eskiyen plakalar yükselerek katmanlaşır. Bunlar ısıtma lambası altında kuruduğunda gerilir. Bir kısmı orta noktasından nokta yada kabarcık biçiminde açma yaparken bir kısım plaka çizgi kenarlarından açılır. Açılan plaka arasına su alıp hayvan kuru alana çıkıp lamba ile kuruduğunda su kireçli ise su buharlaşıp plaka altında kireç tortusu kalır. Her kurumada bu kireçte katmanlaşır. Bunu önlemek ve azaltmak için ya arıtma yada içme suyu kullanma veya şebeke suyunu içme suyu ile inceltmek gerekir. Plaka arası çizgilerde kireç katmanlaşması plakaların açılmasını baskılar. Bu da açılmadan katmanlaşma ve ileri zamanda kabukta piramitleşme veya deformasyona neden olabilir.

Açılan plakaları hayvan mango köküne sürtünerek atar.

Bu plakaların atılması her hayvanda aynı değildir. Bazıları çabuk atarken bazılarında üstüste katmanlaşıp sonradan atılır.

Isıtma lambası hayvanın sadece ısınıp enerji toplaması için değil kabuktaki mantar ve yosun tabakası oluşumunu da önlemede faydalıdır. Kuruyan kabukta yosun, mantar oluşmaz.

Yaşına göre boyu kısa kalmış, yetişkin ve bakımsız ortamda yetişmiş hayvanların kabuğunda aşırı katmanlaşma görülür. Bunlarda kurutulan kabuğa devit yedirilerek sürülüp kuru bir yerde 10-15 dakika bekletilip kalanı peçete ile silinerek akvaryuma alınır. Bu duruma göre bir süre günde bir veya iki kez uygulanabilir.

Devit plakaları yumuşatır, ısıtma lambası gerdirip açar, mango kökü ile kaşınıp atarlar.
 
Deri değişimi sadece büyüme ile alakalı değildir. A vitaminini fazla alırsa, ısıtma altında derisi kurursa yada uvb altında uzun süre kalarak radyasyonu fazla alırsa da deri değişimi gözlenir.
 
Geri
Üst