Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Merhaba kuru alan değişimi

Ben kapluşlara geçen gün yumurta beyazıyla kabuğunu yedirdim ama sarısını da verdim bi sıkıntı olur mu
 
Olmaz sarısı da faydalı ama akvaryumda çabuk dağılıp akvaryumu kirlettiği için vermiyoruz. Kabukta kalsiyum niyetine tozlaştırılıp ıslatılmış stick yeme bulanıp verilebilir. Elden ağzına verme suretiyle yoksa suya akar gider. Boy yeterince büyük ise kabuk fazla parçalanmadan da verilebilir.
 
Cem Bey az önce akvaryumu temizlerken ısıtıcının fişini çekmeyi unuttuğum için ısıtıcıdan cızırtı sesi ve buhar çıktı bende attım lakin bayram dolayısıyla kapalıymış akvaryumcular küçük akvaryumda kullandığım ısıtıcıyı taktım en son ısıya ayarlayıp ama o da hiç etki etmez zaten ışığı yanıp sönüyor durduk yere titreyerek yanıyor ışığı akvaryumcu açılana kadar ne yapmalıyım?
 
Bir de kumlar sürekli pislettiği için kumu kaldırıp tabanı suni çimen yapmayı planlıyoruz nasıl olur kumu kaç kere yıkadık ama sürekli pisleniyor
 
Isıtıcı hava ile temas etmiş. Çalışırken hava temas ettiğinde bir anda aşırı ısınır. Ve buhar yapar o süreçte kızgın camı suya sokarsan patlar yada cam çatlar. Böyle durumda hemen fişi çekip sudan çıkarıp bir kenarda soğumasını beklersen tekrar kullanılır. Yalnız camı kontrol et. Çatlama var mı, yok ise tekrar kullanılır.

Derince bir kaba kovaya su doldurup içine koy. Tamamen su içinde dursun. Kendi kendine su yüzeyine çıkıyor ise içine hava girmiştir. Bir anda ısındığı için üstteki tapa kuruyup açılır. 1 saat kadar su içinde beklet. Çıkarıp bak içine su girmiş ise ya çatlak yada tapada açıklık olmuştur. Diğer yöntem ise tamamen su içinde olmak üzere suya göm su yüzeyine çıkmasın. Sonra çalıştır, ışığın yandığını gör, içine hava yani oksijen girmiş ise teller korlaşır.

-Korlaşma varsa;
-Önceden yokken içinde su buharı oluşmuşsa kullanma.

Çalışırken ışığına, ışığın yanıp sönmesine ve ses çıkarmasına bakıp haber ver.

Diğer ısıtıcı su hacmine göre çok düşük güçte ise suyu ısıtmak için sürekli yanacak ve zorlanacaktır. Bu da bir süre sonra arıza vermesine neden olur. Onun için onu kullanma fişi çekip soğumasını bekle ve çıkar. Su kendi ısısında seyretsin hayvan suya göre kendini adapte eder. Yenisini alana kadar bu şekilde idare eder birkaç gün sorun olmaz. Alacaksan roxin yada rubio çelik ısıtıcı al. Ömürlük olmadığı sürece jbl protemp önermiyorum biraz pahalıdır.

Sakın suni çim kullanma o petrol artığıdır altı zifttir. Kum kirlenir akvaryum suyunu yenileyeceğin zaman önce dip süpürgesi yada dip sifonu diye de geçer. Bununla üst kısım kirleri aldıktan sonra kumu karıştır çıkan pislikleri yine aynı yöntem ile al. İnce toz biçimli kirleri de yine kumu havalandırıp bunları suya çıkardıktan sonra maşrapa ile suyu çekip temiz su koyarsın.

Dip sifonunda resun marka mavi renk el pompalı olanı var. Bu 1.80 ve 2.10 metre boyunda iki tanedir bulabilirsen 2.10 olanı al. Bir de akvaryuma ait temiz bir kovan olsun. Bu sifonun ucunda yeşilimsi bir çanak var onu çıkar. Doğrudan o boruyu suya sokup pompaya bas su çıkınca pompa tarafını kovaya bırak. Çekiş ucunu kumdan 1-2 cm yukarıdan tutarak kiri çektir. Bir miktar kumda gelir. Kova dolunca götürüp tuvalete yavaşça dök, kum tabanda kalsın. Bir iki temiz su ile doldur boşalt yapıp kumu yıka ve yeniden akvaryuma dök. Böylece kum kaybın en fazla çay kaşığı kadar olur. Kumu bu şekilde yıkarız yoksa çıkar yıka yeniden koy uğraşılmaz. Sadece mantar oluşumu yada parazit olması durumunda kumu yenileriz. Kum hayvan için gerekli malzemedir. Kumu yer. Hazımsızlık ve olası bağırsak parazitlerini atar. Eşelenip bacak derileri ve alt bağa plakalarını atar.
 
O zaman kumumuz kalıyor bir de ben suda büyüyen bir bitki aldım zamanında akvaryumcudan gerçek bitki adını tam hatırlayamıyorum sizce onu akvaryuma ekmeli miyim?


Biz 2 tane hortum ve dip sifonu aldık birini dip sifonunun ucuna bağlayıp boyunu uzattık diğerini de lavaboya bağlıyoruz su dolduruyoruz istediğimiz sıcaklıkta 2-3 metrelik hortumlar çok işimize yarıyor, hortumların ucunu da gider deliğinin oraya kpyuyorum su akıp gidiyor, çatlayan ısıtıcım roxindi maalesef çatlak olduğunu görünce direkt attık denemedik bile yarın bizim petshop açık olursa ısıtıcıyı ordan alıcaz yoksa pazar saat 11de bizim evin orda akvaryum malzemeleri satan ve showroomları olan akvaryumcu var ordan almayı planlıyorum şimdi küçük ısıtıcıyı da çıkarttım fişten
 
Akvaryuma koyabilirsin su dolu bir kovada fazla hırpalamadan yıka varsa bir damla metilen de damlat. Bir saat kadar sonra çıkarıp akvaryuma koy. Yalnız sıkıntı 7 cm kabuk boyu üstü kaplumbağalar bitkiyi yer. Bitki ölene kadar dursun.

Çatlamışsa ısıtıcı ölmüş zaten. Küçüğüde çıkardığın iyi oldu. Isıtıcıyı netten alırsın olmadı. Çelik ısıtıcı pek petshoplarda bulunmaz bir de fiyat koyuyorlar üstüne. Malum kira ödemeleri var.

Bende hortum kullanıyordum alaturka tuvaletin lavabosunun musluğunun ucunu söküp şu bahçe hortumlarında kullanılan geçmeli plastik kilitten nipel ile uzatıp takarak geçirdim. Hem suyu dolduruyordum hemde boşaltıyordum dip sifonu gibi, tabi bu çekimi hassas yapmak lazım yoksa tuvalete gider kum. Su çekimi yaparken hortumu somurup çektirmeye gerek yok pislik bulaşma riski var. Ben önce musluğa takıp akvaryum içine diğer ucu vantuzla sabitliyordum sonra suyu açıp içindeki hava gidince musluk tarafındaki ucu çıkarıp tuvalete bırakıyordum su kendi kendine boşalmaya başlıyordu. Sonra gidip diğer ucu sudan çıkarmadan vantuzdan ayırıp kum üstünde gezdiriyordum. Bu vantuzdan iki tane kullanmak daha güvenli tek olunca tazyikten hortum kurtulursa su odaya akar.
 
Aynen öyle bende aynı şekilde kullanıyorum kolaylık oldu, ya ben bizim akvaryumcunun açılmasını bekleyemedim petshoptan smart markanın 200 w ısıtıcısını aldım daha önceden de 2 kez bu markayı kullanmıştım ve çok memnunum bir sıkıntıyla karşılaşmadık, o silis kumu sadece kuru alana koysam nasıl olur? Suyun pislenmesini önlerim, o aldığım bitki tohum şeklinde satılıyor 10 günde filizlenip kocaman oluyor sindirilebilir zaten akvaryum bitkisi diye geçiyormuş, adam çelik ısıtıcı getirttirecekmiş olmadı daha sonra ona geçiş yaparız ısıtıcı lambayı babam kafa atıyorlar lambaya diye spot şeklinde tahtanın içine yapacak bugünde muhtemelen uv lambayı alırız ama 3 saat kullanmalıyım onu günde değil mi?
 
Su eğer az ise 200 W çok gelir. Hesap eheim jbl marka ısıtıcılar hariç diğer ısıtıcılar için 1 lt = 1 watt şeklindedir. Bu durumda derece ile kontrol etmek ve ona göre ısı ayarı yapmak gerekir. Dereceyi ısıtıcıdan uzak ön köşeye koyacaksın.

Kum suda durmalı. Kuru alanda uygun değil oraya koymuyoruz çünkü hayvan ıslak olarak çıkıyor ve kum üstüne bulandığında hayvanı kaşındırıp huylandırır.

Bitkiyi ayrı bir kapta gün ışığı alacak ama güneş etkisi ile su ısınmayacak şekilde ek. Akvaryumdan kum alıp gömebilirsin. Yada petshoptan granül kahve yani nescafe gibi kahverengi bitki kumundan az birşey alıp kullanabilirsin. Bitki belli boya gelince akvaryuma alırsın bu dediğim kumu akvaryuma koyma kökünü silise gömersin. Filiz şeklinde olunca yeriyle götürürler. Yemese bile gıcıklığına bile yapıyorlar. Böyle huyları var rahatsızların.

Isıtıcı lambanın belli mesafesi var zaten buna rağmen paniklemede kafayı giydiriyorlarsa biraz daha yükseltebilirsin.

Lambada kıskaçlı yada mandallı lamba diye de geçer ya bundan ya kolu uzun mimarların çalışma masasında kullandığı deveboynu lamba veya çanak, kablo, duy alıp ( bu hazır armatür olarakta satılır bunun tavandan çengelle asıp sarkıtabilirsiniz. Alacağın lamba max 60 W kaldırsın. Şimdi tasarruflu ampuller çıkınca 25 watta kadar düşürdüler.

Alacağın uv nedir ? Uva mı, uvb mi yoksa ikisi bir arada kompakt mı ? Almadan evvel resmini atarsın bakarız uygun mu diye ?

En çok çıktıkları öğle saatlerinde 3 saat yeterli. Günde 20-30 dakika yeterli geliyor.
 
Bugün eve geldiğimde akvaryumu temizlenmii ve tüm kumları atılmış olarak buldum :( babam atmış onun yerine sahilden kaya toplayıp küçük taşlar toplayıp akvaryuma kuru alan ve taban yapmış yutamayacağı kadar büyük taş hepsi en yakın zamanda gidip silis kumunu alacağım bugün ısıtıcımızı da taktık dediğiniz gibi yaptım ulaşamıyorlar kuru alanı 34 derece suyu 28 ila 29 arasında gidip geliyor bu arada ısıtıcıyı aldığımız yerde mango kökü vardı ama suya sarı renk salınım yapıyor diye almadık silis kumu bu hafta tekrar alacağım dediğim gibi uv lambayı internetten sipariş vermeyi planlıyorum bir öneriniz var mı acaba uv a+b olursa çok iyi olur varsa böyle bişe tabi
 
Cvp: Merhaba kuru alan değişimi

Taşı kaynar suda kaynatıp koyabilirsiniz dışarıdan topladıysanız daha iyi olur
 
Sondan başlayalım. Uv ampulde diğerlerine nispeten uygun olan exo terra uvb 100 ampuldür. Bu uva ve uvb içerir. Bu ampuller ısı vermez onun için yanında ısıtıcı lamba kullanırız. 5.0 yani %5 uvb içerir bizim hayvanlara uygun olan bu orandır. Bunu 3 saat ısıtıcıyı 12 saat yakacaksın bunlara zamanlayıcı da al. Kendi yanıp sönsün. Bu sadece elektrik kesildiğinde durduğu için o vakitler tekrar ayar istiyor. Onun harici elektrik işiyle uğraşmayacaksın. Eğer güç kaynağı varsa elinde ana prize takıp onun üstünden kullanırsan aküsünün yeniliğine bağlı elektrik kesilmesinde 10-15 dakika daha çalışmaya devam eder. Kısa süreli kesintilerde zamanlayıcı ayarı bozulmaz. Ekipmanlar voltaj dalgalanmasından etkilenmez. İlerde ekipman artacağı için uygun olan 800 VA ve 1 KVA uygundur. Bunu illa almana da gerek yok. Bilgin olsun.

Tabandaki taşları çıkarın altında kir toplayıp zararlı bakteri üremesine neden olur. Kuru alan için olana gelirsek hayvanın derisini yırtacak keskin kenar ve delikli olmamalı pürüzsüz olabilir. Bu açıdan da silis olması iyi çünkü taşı çıkarayım derken kazara düşürürsen taban camının kırılmasını önler.

Kuru alanda turtle pier uygun. Ölçüsüne göre medium yada large olanların ayakları ek parça ile 30 cm’ye yükselebiliyor. Bu şimdi pahalanmış olabilir. Euro üzerinden satılıyor. Buna bakarak benzerini baban yaptırabilir. Su tesisatçısına pvc su borusundan iskelet yaptırıp üstüne taban rampa yapılabilir. Yada camdan camcıda. Üstü rampalı yandan camlar aşağıdan tekrar birleşecek şekilde tabana cam ve bu camın üstüne bir ağırlık taş olabilir. Böylece hayvan çıkarken kaykılıp düşmez. Yada akvaryum üstü dediğimiz şekilde yaptırıp akvaryum küçük ve cam kalınlığı 8 mm’den ince ise akvaryum üstü olmaz. O vakit kısa cam tarafı yanına akvaryum üstüne kadar gelecek hizalayacağın üstüste dizlmiş kitap yada başka birşey olur. Dizdikten sonra üstüne bu kuru alanı oturtur rampayı su içine 10 cm girecek kadar yaptırıp koyarsın. Akvaryum daralmaz üstü açık olur. Buna rampadan taban kısmının tamamına kadar tek parça paspas keser koyarsın. Benim kuru alan bölümündeki kuru alan gibi orada öne çıkan konularda.

Isıyı az biraz düşür. Su özellikle ne kadar sıcak olursa dış ortam hayvana o kadar soğuk gelecektir lambaya çıkacağı süreçte soğuk alıyorlar. Su 27-28 aralığında tabi bunu ısıtıcıdan uzak noktaya koyduğun dereceden bak. Isıtıcı çevresi uzak köşeye göre daha sıcak olur. Filtrede yoksa su hareketlenmediği için uzak taraf soğuk kalacaktır. Lamba için ise hayvanı ikame bir yükseltiye derece koyup yarım saat bekle öyle bak. Evdeki cam derecede olur. Yazın gerek dış ortam gerek su olduğundan sıcak olabilir. Burada amacımız geceden sabaha su bu derecenin altına düşmemesi. Yazın çok sıcak olduğu dönemler 27-28 derece altına düşmüyor ise o vakit ısıtıcı çalışmaz. O dönemler çıkarıp bir kenara koyabilirsin kalabalık etmemesi için.

Kökü tencerede 45-60 dakika kaynatıyoruz bu olası bakteri, mantar, paraziti öldürürken öz suyunu çıkarır. İyice fırçalayıp sivri kenarları traşlayıp çıkmış lifleri var ise söküp yıkadıktan sonra akvaryuma koyarız. Yine de bir miktar öz su salgılar bunu yeni su ekleyerek inceltiriz. Bir süre sonra biter. Bu özsu suyun pH değerini düşürür. Bu özellikle dış filtrede döngü yapan bakteriler için yaşama ortamı sağlar. Sakıncası amınyak patlamasını gizlemesi ama düzenli su değişimi yapıyor isen bu olmaz. Dış filtredeki döngü yapan bakteriler bu amonyağı etkisiz hale getiriyor. Dolayısıyla su değişim aralığı uzuyor.

Vampir knickli arkadaşımızın söylediği gibi akvaryuma girecek herşey kaynatılmalı. Ekipman ve plastik aksamlı ürünler hariç. Onları yıkadıktan sonra fazla sıcak olmayan kaptaki suya metilen damlatılıp dinlendirilmeli yada anti bakteriyel sabun ile yıkanıp iyice durulandıktan sonra kokusu gidene kadar bekletilip öyle akvaryuma konmalı. Suda da bekletilebilinir. Özellikle deniz kenarı dekor ve ürünler çeşitli kimyasal ve mantar barındırabilir. Gözenekli yapılar mutlaka diş fırçası ile fırçalanmalı.
 
Tamamdır Cem bey ama benim bildiğim kadarıyla turtle pier gelmedi türkiyeye henüz, bu arada büyük kaplumbağam dün küçüğe yüzderken ellerini kafasının önünde tutup üstüne üstüne yüzdü ama elleri hep kafasından ilerideydi, ara sıra da acıtmıyor ama hafif ısırıklar atıyor küçüğe yüzerken
 
O öne atıp göz göze gelince el titretme yaparlar bu meydan okuma ve yeri geldiğinde kur yapma hareketidir. Burada hayvanı sınayıp hakimiyetini gösteriyor. Alfa olanlar bunu diğerlerine sık sık yaparak kontrol altında tutar, yerini bildirir. Karşısındaki sinip yada kaçtığı sürece ısırmaz. Ama sürekli yaptığı için bunaltır. Ona aldırmaz davranır yada karşı tepki verir ise iş saldırıya döner.

İşin aslı kafayı takmışsa bir bahane bulur. Önünden geçiyorsa, hamle yaptığı yada gözünü diktiği yeme ortak çıkıyorsa, sevdiği yeri işgal etmişse ve hatta kur yaptıkları dişi olumsuz yanıt verirse gider sinirini zayıf olan hangisi ise ondan çıkarırlar. Erkekler böyle. Dişiler el titretmez bacakları kalkan gibi kullanır.
 
Geri
Üst