Kaplumbağalar ve tüm sürüngenler bağısaklarında besinlerin sindirilmesi için salmonella bakterisine ihtiyaç duyarlar . Salmonella olmaksızın hiçbir sürüngen sindirim işlemini yapamaz . Sürüngenler için faydalı bir bakteridir. İnsanlar için ise ; özellikle çocuk ve yaşlılarda , ölümle sonuçlanabilecek hastalıklara yol açabilirler . Karasal sürüngenlerin dışkılarına el ve beden teması sağlanmazsa hiçbir sakınca yoktur fakat su ile ilişkili sürüngenlerde , suya dışkıladıkları için tüm akvaryum suyu salmonella bakterileri ile kaplanır . Kaplumbağaya dokunmak ya da suya dokunmak , salmonella kapmanıza sebep olur. Salmonella bakterisi deri kesiklerinden ve ağız yoluyla rahatlıkla bedene geçebilir . Sağlıklı yetişkinlerde kısa süreli başağrısından daha fazla rahatsızlık veremez , özellikle yıllardır sürüngenlerle ilgilenen kişiler bağışıklık kazanır ve etkilenmez .
Bebekler , çocuklar , hamileler ve yaşlılar kesinlikle su kaplumbağaları ile temas etmemeli , temas olacaksa lastik eldiven kullanılmalı veya el temasından önce ve sonra eller iyice yıkanmalıdır .
Ayrıca;
Su kaplumbağalarının hemen hemen hepsi salmonella bakterisi taşıyıcısıdır, yaşlılar, hastalar, hamileler ve çocuklar için ciddi bir risktir. 30-40 yıl gibi uzun bir süre içinde, evimizde, bu gruplardan birine girecek kişilerin olmaması garanti midir? Amerika'da 1975'den sonra salmonella yüzünden 10 cm.den küçük kaplumbağaların satışı yasaklanmıştır, onlar da diğer ülkelere inanılmaz rakamlarda kaplumbağa ihracatı yapmaya başlar haliyle, neden acaba?!
Salmonella Bakterisi
Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir (motildir), hidrojen sülfür üretirler.
Tarihçe Salmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir (Smith anafilaksi üzerine çalışmalarıyla daha iyi bilinir).
Mikrobiyoloji
Salmonella Gram-negatif bir bakteridir. Klinik laboratuvarda genelde MacConkey agar, XLD agar, XLT agar, DCA agar, veya Önöz agar ile izole edilir. Bağırsak enfeksiyonuna neden oldukları ve sağlıklı bağırsakta bulunan diğer bakteriler çok daha fazla sayıda olduğu için, ilk izolasyonunda seçici (selektif) bir ortam kullanılması gerekir. Klinik nümunelerde salmonella sayıları o kadar düşük olabilir ki dışkı rutin olarak bir zenginleştirme kültürüne tabi tutulur, örneğin selenit buyyonu veya Rappaport Vassiliadis soya pepton buyyonu. Bu ortamlar normal bağırsak florasının büyümesine engelleyicidir ama salmonella turlerinin çoğalmasını sağlarlar. Ardından, zenginleştirme ortamını birincil seçici ortama inoküle ederek salmonellalar izole edilir. Kan agarında 2-3 mm caplı, nemli koloniler oluştururlar. Hücreler uzun süre 25-28 °C aralığında büyütüldekleri zaman bazı türler bir biyofilm oluştururlar, bu biyofilm karmaşık karbonhidratlar, selüloz ve proteinlerden oluşur. Salmonellalar genelde laktoz fermantasyonu yapmazlar; çoğu hidrojen sülfür üretir, ferrik amonyum sitrat içeren ortamda bu gaz tepkiyerek kolonilerin ortasında siyah bir nokta oluşmasına neden olur.
Sınıflandırma Salmonella taksonomisi karmaşıktır. 7 Aralık 2005 itibariyle, bu cinsin içinde yeralan iki tür sayılmaktadır: S. bongori (evvelden alttür V) ve S. enterica (evvelden S. choleraesuis olarak anılan). Bu sonuncusu altı alttürden oluşur:
Bebekler , çocuklar , hamileler ve yaşlılar kesinlikle su kaplumbağaları ile temas etmemeli , temas olacaksa lastik eldiven kullanılmalı veya el temasından önce ve sonra eller iyice yıkanmalıdır .
Ayrıca;
Su kaplumbağalarının hemen hemen hepsi salmonella bakterisi taşıyıcısıdır, yaşlılar, hastalar, hamileler ve çocuklar için ciddi bir risktir. 30-40 yıl gibi uzun bir süre içinde, evimizde, bu gruplardan birine girecek kişilerin olmaması garanti midir? Amerika'da 1975'den sonra salmonella yüzünden 10 cm.den küçük kaplumbağaların satışı yasaklanmıştır, onlar da diğer ülkelere inanılmaz rakamlarda kaplumbağa ihracatı yapmaya başlar haliyle, neden acaba?!
Salmonella Bakterisi
Salmonella, tifo, paratifo ve gıda zehirlenmesine yol açabilen, çubuksu, Gram-negatif bir enterobakteri cinsidir. Salmonella türleri hareketlidir (motildir), hidrojen sülfür üretirler.
Tarihçe Salmonella Amerikalı bir patolog olan Daniel Elmer Salmon'a atfen adlandırılmıştır, ancak aslında bakteriyi 1885'te domuzlarda ilk keşfeden onun ortağı Theobald Smith'tir (Smith anafilaksi üzerine çalışmalarıyla daha iyi bilinir).
Mikrobiyoloji
Salmonella Gram-negatif bir bakteridir. Klinik laboratuvarda genelde MacConkey agar, XLD agar, XLT agar, DCA agar, veya Önöz agar ile izole edilir. Bağırsak enfeksiyonuna neden oldukları ve sağlıklı bağırsakta bulunan diğer bakteriler çok daha fazla sayıda olduğu için, ilk izolasyonunda seçici (selektif) bir ortam kullanılması gerekir. Klinik nümunelerde salmonella sayıları o kadar düşük olabilir ki dışkı rutin olarak bir zenginleştirme kültürüne tabi tutulur, örneğin selenit buyyonu veya Rappaport Vassiliadis soya pepton buyyonu. Bu ortamlar normal bağırsak florasının büyümesine engelleyicidir ama salmonella turlerinin çoğalmasını sağlarlar. Ardından, zenginleştirme ortamını birincil seçici ortama inoküle ederek salmonellalar izole edilir. Kan agarında 2-3 mm caplı, nemli koloniler oluştururlar. Hücreler uzun süre 25-28 °C aralığında büyütüldekleri zaman bazı türler bir biyofilm oluştururlar, bu biyofilm karmaşık karbonhidratlar, selüloz ve proteinlerden oluşur. Salmonellalar genelde laktoz fermantasyonu yapmazlar; çoğu hidrojen sülfür üretir, ferrik amonyum sitrat içeren ortamda bu gaz tepkiyerek kolonilerin ortasında siyah bir nokta oluşmasına neden olur.
Sınıflandırma Salmonella taksonomisi karmaşıktır. 7 Aralık 2005 itibariyle, bu cinsin içinde yeralan iki tür sayılmaktadır: S. bongori (evvelden alttür V) ve S. enterica (evvelden S. choleraesuis olarak anılan). Bu sonuncusu altı alttürden oluşur:
- I—enterica
- II—salamae
- IIIa—arizonae
- IIIb—diarizonae
- IV—houtenae
- V—geçersiz (şimdi S. bongori olarak adlandırılmış)
- VI—indica
Ayrıca, her iki türde de pekçok (2500'den fazla) serovar mevcuttur, bunlar çok çeşitli ortamlarda bulunurlar ve pekçok farklı hastalıkla ilişkilidirler. İnsanlardan elde edilebilen izolatların çok büyük bir kısmı (> %99.5) S. enterica alttürüdür. ABD Hastalık kontrol ve önleme Merkezleri (Centers for Disease Control and Prevention; CDC) bu karmaşıklığı sadeleştirmek amacıyla Salmonella türlerinin yalnızca cins ve serovarları ile anılmasını önerir, örneğin,teknik olarak daha doğru olması gereken
Salmonella enterica alttür enterica serovar Typhi. yerine
Salmonella Typhi olarak anılması önerilir.
Salmonella izolatları en yaygın olarak serolojilerine (Kauffman-White sınıflandırması) göre sınıflandırılırlar.[sup][5][/sup] Esas ayırım önce somatik o antijeni, sonra da kamçı (flagella) H antijenlerine göre yapılır. Bir izolatın tam olarak tanımlanabilmesi için hem faz 1 hem de faz 2 H antijenleri gerekir ama rutinde bu yapılmaz.
Örnekler:- Salmonella Enteritidis (1,9,12:g,m)- mevcut o antijenleri 1, 9 and 12'dir; H antijenleri g ve m'dir.
- Salmonella Typhi (9,12,Vi
- O antijenleri 9, 12; H antijeni d: Vi antijeni bacteri kapsülünde yer alır, Virülans faktörü olarak etki ettiği için böyle adlandırılır.
Klinik laboratuvarda ancak az sayıda serovarlara bakılır (diğerleri seyrektir veya klinik olarak önemli sayılmaz). İngiltere sağlık bakanlığı (Health Protection Agency) şu antijenlerin rutin olarak bakılmasını önerir:- O antijenleri: 2 4 6.7 8 9 and 3.10
- Faz 1 H antijenleri: a b d E G i r Vi
- Faz 2 H antijenleri: 1,2 1,5 1,6 1,7 Bu panel ile tanımlanamayan izolatlar daha teşeküllü bir referans laboratuvarına yollanır.
Dikkat:Salmonella bakterisi su kaplumbağalarından size bulaşabilir.
Önleme
Gıda kaynaklı bir hastalık olarak Salmonella 'nın önlenmesi için gıdalara temas eden yüzeylerin etkin bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Derinin mikroplardan arındırılması için alkol etkili bir maddedir. Kuaterner amonyum alkolle beraber kullanılınca temizleyici etki daha uzun süreli olur. Karbon diyoksitle karışık alkol buharı veya sodyum hipoklorit (çamaşır suyu) sağlık kurumlarında ve gıda sanayisinde yüzeylerdeki Salmonellayı yok etmek için kullanılır. Çiğ yumurta içeren gıdalar pişirilmeli veya uzun süre saklanacaklarsa dondurulmalıdır.
Kaynakça- ^ Ryan KJ, Ray CG (editors) (2004). Sherris Medical Microbiology, 4th ed.. ISBN 0-8385-8529-9.
- ^ Giannella RA (1996). “Salmonella”, Baron S et al (eds.) Baron's Medical Microbiology, 4th ed.. ISBN 0-9631172-1-1.
- ^ whonamedit.com/Synd.cfm/402.html
- ^ whonamedit.com/Doctor.cfm/408.html
- ^ [sup]a[/sup] [sup]b[/sup] The type species of the genus Salmonella Lignieres 1900 is Salmonella enterica (ex Kauffmann and Edwards 1952) Le Minor and Popoff 1987, with the type strain LT2T, and conservation of the epithet enterica in Salmonella enterica over all earlier epithets that may be applied to this species. Opinion 80. PubMed.
- ^ Tindall BJ; Grimont PAD, Garrity GM; Euzéby JP (2005). "Nomenclature and taxonomy of the genus Salmonella". Int J Syst Evol Microbiol. 55: 521–524. PubMed
Neden Olduğu Hastalıklar
Salmonelloz
Bir tür gıda zehirlenmesi olan Salmonellosis, Salmonella genusuna (cinsine) bağlı olan patojenik bakteriler yüzünden meydana gelir. Salmonellosis bir tür akut bağırsak enfeksiyonudur.Bunun yanında zoonozdur.
Hastalık
Kirli yiyecek veya su yolu ile bulaşır. Enfeksiyonun birincil kaynağı bağırsaklarında Salmonellabakterileri bulunan hayvanlardır. Bakterinin bulunduğu gıdalar (et ve et ürünleri, çiğ yumurta ve pastörize edilmemiş süt vb.) ile bakteriler vücuda girer. 8 ila 48 saat arasında değişen bir kuluçka (enkübasyon[sup]1[/sup]) süresine sahiptir. Belirtileri (semptomları) sıralarsak:- Karın ağrıları,
- Kramplar,
- İshal,
- Mide bulantısı,
- Kusma,
- Ateş. Hastalık genelde 2-5 gün sürer , bazen birkaç hafta da sürebilir.
mailto:/wikipedia/tr/thumb/6/65/Salmonella_infantis.jpg/220px-Salmonella_infantis.jpg
Salmonella infantis
Hayvanlarda Salmonellozis
Buzağılarda, 1 haftalık yaştan küçüklerde görülmemekle beraber hastalık perakut, akut ve subakut formda seyredebilir.Perakut form oldukça hızlı seyreder ve öldürücüdür.Akut formda ise belirgin bir ishal, ateş ve dehidratasyon ile seyreder.İshal, sarı-grimtrak renkte ve kötü kokuludur.Bazen kan veya mukus görülebilir.
Nekropside:- Mesenterial lenf yumrularınde büyüme ve kanamalar görülür.
- Diffuz fibrinöz bir peritonitis vardır.
- Safra kesesi içinde ise belli fibrin kitleleri görülür, ki bu hastalığın teşhisi için önemli bir bulgudur.
- Hastalık subakut seyretmiş ise anterior bronchopneumonia görülür.Pleura'da adhesion ve küçük apse odaklarına rastlanılabilir.
Histopatolojik inceleme:- Bağırsak villuslarında atrofi ve fibrinli eksudat görülür.
- İlerleyen olgularda bu lezyonlar nekrotik-difteroid bir hâl alır.
- Dalakta yapılan incelemelerde milier nekroz odakları görülür.
- Karaciğerde ise paratifoid nodüller vardır.
- Böbrekler, lenf düğümleri ve kemik iliğinde de benzeri lezyonlara rastlanılabilir.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Salmonellozis
- Salmonella Typhi (9,12,Vi
- Salmonella Enteritidis (1,9,12:g,m)- mevcut o antijenleri 1, 9 and 12'dir; H antijenleri g ve m'dir.
Moderatör tarafında düzenlendi: