Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Öncelikle hayvanı eve salmak tehlikeli. Hayvan hasta olabilir. Toz, susuz ortam onu strese sokar.
Akvaryum çok çok yetersiz. Hayvan bir şekilde yaşamış ama yüzeme yeteneği gelişememiş. Muhtemelen kaslarda çok yetersiz bir gelişimde olduğu için yüzme güçlüğü var. En büyük hakkı olan yüzme yeteneğinin gelişmesi için suyu kademeli olarak yükseltmelisiniz.

Soruya gelecek olursak uygun beslenme ve kaliteli ürünler sağlıklı gelişim ve buna bağlı fiziksel aktivitede önemlidir. Aktivite konularında ve gelişimde bunun kadar önemli bir konu su ve kuru alan ısısının uygunluğudur. Sistem konusunda ciddi gelişmeler gerekir. Bu ısı ve filtre durumunda olumsuzluklar var mı?
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

akvaryum tam teçhizat :) ama su yüksek olmadığı için filtreyi kullanmıyorum. suyunu 3 günde bir değiştiriyorum. kuru alan olarak ada tarzı birşey var ama pek sevmiyor en kısa zamanda kuru alan sorunu çözeceğim. bunun dışında suyun sıcaklığı 31 derecede sabit. anca dediğim gibi kaplumbağamı 2 gece derin suda bıraktım bunalıma girdi sanki uyuyamadı. ayrıca bir gün aç bırakmaya gönlüm pek el vermese de bundan sonra düzenleyeceğim beslenmesini. cevaplar için çok teşekkürler :)
 
Önemli değil. Suyu derin yapıp içerisine çeşitli seviyelerde dinlenme ve yüzeye yakın yerler yapılabilir. Bir şekilde suyu yükseltip filtre kullanımı gerekecek.

Su çok sıcak. Hastalık durumu mu mevcut?
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

özellikle filtreyi dikleme koyarak su üstüne yakın tutunmasını sağlayabilirsin. diğer detayları emre açıklamış. vitamin suya damlatılmaz. bunun hayvandan çok yosun ve türevlerini coşturmaya etkisi olur. haftada bir bir yemine bir damla emdirilip verilir. su aşırı sıcak bunu 27-28 derece aralığına almak gerekli.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Bilgiler için teşekkürler. Kaplumbağa boyu büyüdükçe hesaplar karışıyor. Şu oranları gün bazında yazsanız daha anlaşılır olur diye düşünüyorum.
>8cm ve sonrası karışık, çünkü haftalık aç kalınan günler oluyor. Öncekilerde sıkıntı yok, iki gün ana yem, bir gün ek yem.
>8cm için bir gün aç kalınıyor, 6 gün yem verilecek. 1/5 kadarı nasıl bitkisel olacak ? 1/6 yapsak onu.
3/6 ana yem, 2/6 ek yem, , 1/6 bitkisel yem. 6 gün yaptı tamam ama ya daha da büyüdüğünde ? İki gün aç kalacak, haftada beş gün eder, onun 1/3'ünü nasıl alalım ?

Bu listeyi ilk mesajdan derledim.
- Kafa hacmi kadar yem/gün.
<5cm günde iki öğün. 2/3 ana yem, 1/3 ek yem.
<8cm günde tek öğün. 2/3 ana yem, 1/3 ek yem.
>8cm günde tek öğün. Haftada bir gün aç. 1/5 bitkisel yem.
>12cm günde tek öğün. Haftada bir gün aç. 1/4 bitkisel yem.
>15cm günde tek öğün. Haftada iki ayrı gün aç. 1/3 bitkisel.
>25cm günde tek öğün. Haftada üç ayrı gün aç. 2/5 bitkisel.
 
Şöyle yapılabilir. Aç gün haftalık kalıp diğer oranlar payda kadar gün ile döndürülebilir. Yani aylık 30 gün alsanız listeyi böyle hazırlamanız mümkün 1/5=6/30 olacağına göre dağıtılmış 6 gün komple bu yemi vermek uygun. Yani 1/6 da olur ama bence oranı değiştirmeyip günleri haftalığa sıkıştırmayıp döngü ne zaman biterse ona göre tekrar başlatmak daha iyi. Aç günleri haftalık gene takip edersiniz.

Oranlar fazla değil ama kısmen değişebilir. Örneğin erişkin zamanlarda akvaryum hacmi ihtiyaca göre çok küçük ve hayvan çok az yüzerse bitkisel biraz daha artırılabilir. Yani hafif esnemeler tabiki olabilir.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Merhaba,

Öncelikle verdiğiniz bilgi gerçekten çok anlaşılır ve faydalı olmuş. Kaplumbağalarımdan birinin kabuğunda çok hafif bir yukarı doğru sivrilme oldu, oldukça az ama sürekli kontrol ettiğim için farkettim. Herhangi bir sağlık sorunları yok ve oldukça iyi bakıyorum. Beslenme ile ilgili olduğunu düşünerek yazdıklarınızı okudum ki şuan kesinlikle ondan kaynaklandığını düşünüyorum. Biri 5 diğeri 4 yaşında ve her ikisinin de boyutları 12 15 cm arası... kabugunda tepeye doğru büyüme olan 4 yaşındaki ama diğeriyle son 1 yılda aynı boya geldiler. Çok hızlı büyüdü... sanırım yem fazla geliyor... Bu durumu nasıl düzeltebilirim. Kabuk durumunda herhangi bir bozukluk vs yok. sadece biraz şişme gözlemledim ve oldukça hareketli. Yem miktarını azaltsam sorunu çözer miyim sizce? Haftada bir gün aç bırakmak gerektiğini yazmışsınız ben bunu yapmıyordum bu hafta hemen başlayacağım sizce düzelir mi? Genel olarak Tetra reptomin, gammarus ve karides kullanıyorum. haftada bir de yemlerine 1 2 damla vitamin damlatıyorum. bu hafta yavas yavas kıvırcık marul vermeye basladım... tavsiye edeceginiz başka birşey var mı? Bilgilendirme yapabilirseniz çok sevinirim. teşekkürler şimdiden...
 
Hayvanların yaşı itibariyle bitkisel beslenmeye hemen geçin. Yeşillik vereceğiniz gibi sera vital yemdende alıp verin. Kısmen proteinde içerir. Yemlerin oranlarını buna göre belirleyin. Gerekirse eldeki yemlerle vitali hesaba katarak bir program yaparız. Aç gün tek ile başlayın, ilk sayfadaki mesajı okuyup ikinci aç gün zamanlarını da belirlersiniz. Beslenmeyi tek öğünde yapın. Yem miktarı kafa hacmini geçmesin. Akvaryum su hacmide yeterli ise bir süre sonra toparlar. Bu arada kafayı içeri sokabiliyorsa en azından obezite yoktur. Resim eklerseniz görsel olarakta kontrol ederiz.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

hem karides hem de gammarus mu veriyorsun yoksa bunlar tek yem mi ? o yaşta bunları haftada iki güne çek. yani kurutulmuş yem iki gün olacak. günlük tek öğün olsun. kabuktaki dengesiz gelişim bunların fazla verilmesiyle alakalı. ara öğün olarak marul ve kıvırcığın göbekteki körpe yapraklarından verebilirsin. yediklerinden sonra da artanı sudan hemen al. çürümeye başlamasın.

alman gereken yemler başta vital olmak üzere raffy p, agil ve mineral yem. bu son yem kalsiyum, maden ve vitamin içerdiği için ekstra vitamine gerek yok. ikincisi diğerinin büyümesi durdu mu yoksa az mı büyüyor. buna dikkat et. hareketlerinde bir durağanlık veya göze batan bir şey var mı ?
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

obezite her ikisinde de yok, obezite fotoğraflarına baktım benimkilerde öyle birşey yok neyseki. sadece bir tanesinin kabuğunda bahsettiğim gibi hafif bir şişme var, bahsettiğiniz gibi beslenmeden kaynaklandı sanırım... resimlerini gönderiyorum şimdi her ikisinin de...

Kabukta şişme gözlemlediğim (küçük olan):
mailto:/3478ilz.jpg
mailto:/2euqy4p.jpg
mailto:/2usjyap.jpg

Büyük olan:
mailto:/10e4vly.jpg

Gammarus verdiğimde karides vermiyorum. sürekli aynı şeyi vermemek için ikisini dönüşümlü veriyordum. Bir gün reptomin veriyorsam ertesi gün karides, sonraki gün reptomin sonraki gün gammarus gibi... Yeşillik vermiyordum sadece bir de haftada bir yemsiz bırakmıyordum sorun bundan kaynaklanmış olabilir... Diğer kaplumbağamda büyüme devam ediyor onda herhangi bir sorun yok sadece küçük olan birden çok hızlı büyüdü ve şuan neredeyse aynı boydalar... Diğeri daha yavaş büyüyor... Akvaryumumun ölçüleri 50 * 50 ve yarısından biraz fazlası su dolu yani 26 27 lt civarıdır tahminim... asma katları da bulundugu için daha fazla su koyamıyorum içine... sizce yeterli mi? Teşekkürler tekrar...
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Hayvanda öyle anormal bir durum yok. Yapı itibariyle kabuğu daha dışa dönük geldi bana. Aşırı proteinde yamukluk yani şekil bozukluğu olur. Bu beslenmeye göre çok çok iyi kalmış diyebilirim. Fazla yemiş gibide durmuyor. Bu sebeple özel bir durum gerekmeyecek.
Ancak beslenme zaten çok hatalı. Biz yavrular için ana yem ve ek yem belirliyoruz. Elinizdekilerden reptomin ana yem, karides-gammarus çeşitleri ek yemdir. Yavrularda öğünün 2/3 miktarını ana yem 1/3 miktarını ek yem oluşturur ve zamanla ana yem oranı artar ek yem azalır yada bitkisel besinler devreye girer. Siz yavru kaplumbağadan dahi fazla protein yüklemişsiniz. Neyseki hayvanda görsel sorun oluşmamış. Şimdi öncelikli olarak her iki hayvan için Sera Vital ve Sera Mineral yemi alıp aşağıdaki haftalık programı uygulayın. İmkan varsa JBL Agil yemde almak iyidir. Günde tek öğünde kafa hacmi kadar besin verin.
1. gün: Tetra reptomin
2. gün: Sera Vital
3. gün: Karides-Gammarus çeşitlemesi
4. gün: Aç kalınacak gün (Bu gün öğlen taze yeşillik verilebilir)
5. gün: Tetra reptomin
6. gün: Sera Vital+Karides-Gammarus çeşitlemesi
7. gün: Sera Mineral
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

ve ara öğünlerde de vitalin olmadığı günler marul, kıvırcık, salata vermen uygundur. kabuklarda ciddi bir sorun bende görmedim. ama birinci de bozulma potansiyeli görülmeden geldiğin iyi olmuş. 2 numaranın sol ayak tırnağı önceden kopmuş değil mi sonradan değil ?

herkes dişiye hasret sen her ikisinde de dişiyi bulmuşsun. 1 numara değil ama 2 numarada hafif bir şişmanlık var. hayvanlar güzel maşallah. ama akvaryum değişimi zorunlu gözüküyor. 200 lt su alan bir akvaryum şart. onun için en azından 250 lt civarı bir akvaryum şart. yüzecek alan obezliği engelleyip enerjilerini atmaları için gerekli.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

arkadaşlar kaplumbağamda kabuk piramitleşmesi var mı [IMG]mailto:/5pl7vn.jpg*


biliyorum o kap kaplumbağalar için olum kabı ama bunu daha yeni oğrendım en kısa zamanda duzelticem bu durumu yapmam gerekenleri bana özel msj olarak atabilecek olan var mı? mesela hangi yemleri almalıyım bu kaplumbağayı alalı 8 ay oluyo ve hiç buyumedı eni 6 cm boyu 5 cm yaklasık olarak simdi benim hangi yemleri almam gerek hangi ilaçları almam gerek benım kaplumbağam stickleri yemıyor sadece karides yiyor nasıl alıstırcam onu yemlere lutfen yardım edin ölmeden
 
Merhaba, herşeye baştan başlamalısınız. Hayvanın beslenme uygun olsada o kapta büyüme şansı yok. Yüzemediği için kas gelişimide gerileyecek. Tabi hasta olmasıda an meselesi. Ekipmanlar zamanla değil hemen temin edilmeli. Büyük bir şanski burayı bulup doğru bilgiye ulaşma şansını yakalamışsınız. Ancak doğru sistemi kurmak için geciken ve kaplumbağası hasta olup günlerce tedavi görüp hatta hayvanı kurtaramayan çok kişi oldu. Konunun ciddiyeti hayvanın hayatı önemindedir.
Hayvan kabuk değişimine başlamış. Kalsiyum ve d vitamini eksik olmamalı. Hem gelişim hem kemik ve kabuk sağlığı için önemli. Yandanda çekilen yüksekliği göreceğimiz bir resim olsaydı iyi olurdu. Ama Kabukta şu an için bir sorun yok bence. Tabi sertliğinde bir problem yoksa.

Sizin bu hayvana ilk önce üç yem almanız gerekiyor. Sera raffy p, sera raffy I ve sera mineral. Çeşitliliği artıracak imkanım var derseniz size ilave önerilerim olur. Mineral yem içeriğinde kalsiyum ve vitamin bulundurduğu için bu konularda ek ürünlere gerek olmaz. Bu hayvan günde sabah ve akşam olarak günde iki öğün beslenir bu iki öğünün toplamı kafa hacmi kadar olmalıdır. Size bu üç yemi haftalık nasıl vereceğinizi yazayım.
1. Gün: sera raffy p
2. Gün: sera raffy I
3. Gün: sera raffy p
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p
6. Gün: sera raffy I
7. Gün: sera raffy p
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

Bu hayvanlar için ısı çok önemli. Şimdi size nasıl bir ortamda ve neden olmalı anlatıyorum.

Bu hayvanlar doğalarınıda incelerseniz bol su hacminde yüzmelikerki doğru gelişsinler. Bu sebeple uygun bir akvaryum gerekir. Kaçma ihtimallerine karşı ve kuru alan için yukarıda bırakılacak akvaryumun üzerindeki boşluk haricinde belli bir au hacmi gerekir. Şimdi bu hayvanı 1 sene idare edeyim sonra ömürlük akvaryum alayım derseniz size 50*40*40 yani 80 lt hacimli bunun 50-60 lt si su olacak bir akvaryum gerekecek. Eğer bu hayvan için ömürlük akvaryumu alayım bir daha değişim olmasın derseniz 80*40*50 yani 160 lt hacimli bunun 120 lt si su olacak bir akvaryum gerekecek. Önce ufak alıp idare edeyim derseniz ekipmanların ilk masrafı daha az olabilir ve bir sene yerden tasarruf edersiniz. Ancak diğerini alırken bunda kullandığınız ısıtıcı ve filtre ona uymayacağı için çöp olacak. Isıtıcı ve filtre akvaryum su hacmine göre seçilir. Size akvaryum hacminin gerekliliğini anlattım.

Bu hayvanlar doğada 26-28 derece su ısısında yaşarlar. Bu sebeple su için ısıtıcı gerekir ve hayati önemlidir. Aksi halde metabolizma yavaşlar ve iştah gider. Tabi üşütüp hasta olma ihtimalide var. Su ısısı derece ile kontrol edilmelidir.

Gene bulunduğu suya dışkı ve idrar yaptığı için filtre gerekir. Bulundukları suya adapte oldukları için bu tip kaplardaki sık ve komple su değişimi bünyelerini altüst eder. Akvaryumda bile yapılan su değişimlerini kısmi olarak öneriyoruz. Filtrede olsa su bir zaman sonra kısmen tazelenmeli. Buharlaşan su kaybına bağlı ilavelerde bu konuda faydalı olur. Filtre olmayan akvaryumda en çok meydana gelen hastalık kulak iltihabı ve göz enfeksiyonudur.

Bu hayvanlar soğuk kanlıdır. Bu sebeple gündüz karaya çıkıp güneşlenirler. Bu esnada vücut ısılarını yükseltirler. Böylece metabolizmaları dengelenir. Ayrıca güneşten aldıkları ışınlarla diğer ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu ışınlardan uva olan hareketlilikleri, sosyal ve cinsel davranışlarla gelişmelerini düzenler. Bu olmazsa daha pasif ve durgun bir hal alabilir. Uvb olansa d vitamini sentezi yaparak kemik ve kabuk sağlığını korurlar. Bu olmazsa en büyük sorun kabuk yumuşamasıdır. Her iki yani uvb ve uva ışınını içeren ampul alıp mandallı lamba ile kuru alana konumlandırmak gerekir. Bu lamba ısı vermez. Isıtma lambası 40-60 w olup soft bir ampul seçilmelidir. Bu lambada diğer bir mandallı lamba ile kuru alana 15-20 cm mesafeden konumlandırılır. Derece ile ısı kontrol edilip uygun mesafe ayarlanır. Bu ısıtma lambası vücut ısılarını yükseltir. Buda sindirim ve iştah için gereklidir. Olmazsa hayvan iştahtan kesilebilir. Tabi kuru alanda üşütmemesi içinde gereklidir. Hastalık olarak akciğer enfeksiyonu ilk sıradadır. Kuru alan su yüzeyinin hemen üzerinde olmalıdırki rahat çıksınlar.

Bu hayvan gibi kabuk değişimindekiler için akvaryum içerisinde mango kökü bulundurmak iyi olur. Bu kökle sürtünüp kaşınırlar ve yapabilirlerse eski kabuk plakalarını düşürürler. Büyüme plakalardan oluşan kabuğun genişleyerek plakaların ayrılması ve alttan daha büyük yeni plakaların gelişiyle olur. Hayvandaki plaka arası siyah oluşum yeni plakaların doku halidir. Bunlar zamanla normal rengini alır.

Gene büyümede deri değiştirirler. Sarkan ve düşmeye çalışan eski deriler için en uygun malzeme tabana serilen ince doğal sarısilis kumdur. Sürtündükçe derileri daha rahat atarlar. Bu kumun bir avantajı sindirimdir. Sürüngenler sindirime yardımcı olması için kum ve taş yutar. Küçükte olsa taşlar boğazı tıkama yada sindirim sisteminde tıkanma riski doğurur. Bu sebeple silis kum en iyisi. Gene bu imce kum arasında dışkı ve yem artığı barındırmadığı için su değerlerinin bozulmasını engeller. Küçük çakıl ve taşlar bu konuda dezavantajlı olup su değerlerini olumsuz etkiler ve filtrasyonun verimli olmamasına sebep olur.

Gündüz saklanma ve gizlenme için gecede yüzeye yakın tutunup uyumaları için sunyüzeyine ulaşan ipek yapraklı bitki almak faydalıdır. Plastik olanlar suya zararlı salınım yapar ve sağlıksızdır. Uyurken nefes almak için yüzeye çıkarlar bu sebeple uyanmamaları için yüzeye yakın olmayı tercih ederler.

Olması gereken her şeyi yazdım sanırım. Siz uygun akvaryumu almaya karar verince ve ölçü tercihini yapınca ekipmanlar için danışınki doğru malzemeler için yardımcı olalım.

Biraz uzun oldu ama hayvan için bunlar gerekir. Örnek olarak bu yazıyıda paylaşayım.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

emre bu yazı genel olarak açıklayıcı oldu. bu yazıyı kopyalayıp sabit başlık olarak bakıma al bence. ihtiyacı olan diğer arkadaşlara tekrar tekrar yazma ihtiyacımız doğmaz.

zeynep resim yandan olsaydı iyi olurdu ama bu resme baktığımda ciddi bir piramitleşme gözükmüyor. ama sürekli karides/gammarus ile beslemek bu neticeyi doğurur. bir an önce kuru yeme geçmelisin. yiyene kadar diren.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Evet Cem, okuyunca benimde hoşuma gitti. Ufak düzeltmeler yapıp şimdi oraya alıyorum.
 
Cvp: RE: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

AEK' Alıntı:
Merhaba, herşeye baştan başlamalısınız. Hayvanın beslenme uygun olsada o kapta büyüme şansı yok. Yüzemediği için kas gelişimide gerileyecek. Tabi hasta olmasıda an meselesi. Ekipmanlar zamanla değil hemen temin edilmeli. Büyük bir şanski burayı bulup doğru bilgiye ulaşma şansını yakalamışsınız. Ancak doğru sistemi kurmak için geciken ve kaplumbağası hasta olup günlerce tedavi görüp hatta hayvanı kurtaramayan çok kişi oldu. Konunun ciddiyeti hayvanın hayatı önemindedir.
Hayvan kabuk değişimine başlamış. Kalsiyum ve d vitamini eksik olmamalı. Hem gelişim hem kemik ve kabuk sağlığı için önemli. Yandanda çekilen yüksekliği göreceğimiz bir resim olsaydı iyi olurdu. Ama Kabukta şu an için bir sorun yok bence. Tabi sertliğinde bir problem yoksa.

Sizin bu hayvana ilk önce üç yem almanız gerekiyor. Sera raffy p, sera raffy I ve sera mineral. Çeşitliliği artıracak imkanım var derseniz size ilave önerilerim olur. Mineral yem içeriğinde kalsiyum ve vitamin bulundurduğu için bu konularda ek ürünlere gerek olmaz. Bu hayvan günde sabah ve akşam olarak günde iki öğün beslenir bu iki öğünün toplamı kafa hacmi kadar olmalıdır. Size bu üç yemi haftalık nasıl vereceğinizi yazayım.
1. Gün: sera raffy p
2. Gün: sera raffy I
3. Gün: sera raffy p
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p
6. Gün: sera raffy I
7. Gün: sera raffy p
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

Bu hayvanlar için ısı çok önemli. Şimdi size nasıl bir ortamda ve neden olmalı anlatıyorum.

Bu hayvanlar doğalarınıda incelerseniz bol su hacminde yüzmelikerki doğru gelişsinler. Bu sebeple uygun bir akvaryum gerekir. Kaçma ihtimallerine karşı ve kuru alan için yukarıda bırakılacak akvaryumun üzerindeki boşluk haricinde belli bir au hacmi gerekir. Şimdi bu hayvanı 1 sene idare edeyim sonra ömürlük akvaryum alayım derseniz size 50*40*40 yani 80 lt hacimli bunun 50-60 lt si su olacak bir akvaryum gerekecek. Eğer bu hayvan için ömürlük akvaryumu alayım bir daha değişim olmasın derseniz 80*40*50 yani 160 lt hacimli bunun 120 lt si su olacak bir akvaryum gerekecek. Önce ufak alıp idare edeyim derseniz ekipmanların ilk masrafı daha az olabilir ve bir sene yerden tasarruf edersiniz. Ancak diğerini alırken bunda kullandığınız ısıtıcı ve filtre ona uymayacağı için çöp olacak. Isıtıcı ve filtre akvaryum su hacmine göre seçilir. Size akvaryum hacminin gerekliliğini anlattım.

Bu hayvanlar doğada 26-28 derece su ısısında yaşarlar. Bu sebeple su için ısıtıcı gerekir ve hayati önemlidir. Aksi halde metabolizma yavaşlar ve iştah gider. Tabi üşütüp hasta olma ihtimalide var. Su ısısı derece ile kontrol edilmelidir.

Gene bulunduğu suya dışkı ve idrar yaptığı için filtre gerekir. Bulundukları suya adapte oldukları için bu tip kaplardaki sık ve komple su değişimi bünyelerini altüst eder. Akvaryumda bile yapılan su değişimlerini kısmi olarak öneriyoruz. Filtrede olsa su bir zaman sonra kısmen tazelenmeli. Buharlaşan su kaybına bağlı ilavelerde bu konuda faydalı olur. Filtre olmayan akvaryumda en çok meydana gelen hastalık kulak iltihabı ve göz enfeksiyonudur.

Bu hayvanlar soğuk kanlıdır. Bu sebeple gündüz karaya çıkıp güneşlenirler. Bu esnada vücut ısılarını yükseltirler. Böylece metabolizmaları dengelenir. Ayrıca güneşten aldıkları ışınlarla diğer ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu ışınlardan uva olan hareketlilikleri, sosyal ve cinsel davranışlarla gelişmelerini düzenler. Bu olmazsa daha pasif ve durgun bir hal alabilir. Uvb olansa d vitamini sentezi yaparak kemik ve kabuk sağlığını korurlar. Bu olmazsa en büyük sorun kabuk yumuşamasıdır. Her iki yani uvb ve uva ışınını içeren ampul alıp mandallı lamba ile kuru alana konumlandırmak gerekir. Bu lamba ısı vermez. Isıtma lambası 40-60 w olup soft bir ampul seçilmelidir. Bu lambada diğer bir mandallı lamba ile kuru alana 15-20 cm mesafeden konumlandırılır. Derece ile ısı kontrol edilip uygun mesafe ayarlanır. Bu ısıtma lambası vücut ısılarını yükseltir. Buda sindirim ve iştah için gereklidir. Olmazsa hayvan iştahtan kesilebilir. Tabi kuru alanda üşütmemesi içinde gereklidir. Hastalık olarak akciğer enfeksiyonu ilk sıradadır. Kuru alan su yüzeyinin hemen üzerinde olmalıdırki rahat çıksınlar.

Bu hayvan gibi kabuk değişimindekiler için akvaryum içerisinde mango kökü bulundurmak iyi olur. Bu kökle sürtünüp kaşınırlar ve yapabilirlerse eski kabuk plakalarını düşürürler. Büyüme plakalardan oluşan kabuğun genişleyerek plakaların ayrılması ve alttan daha büyük yeni plakaların gelişiyle olur. Hayvandaki plaka arası siyah oluşum yeni plakaların doku halidir. Bunlar zamanla normal rengini alır.

Gene büyümede deri değiştirirler. Sarkan ve düşmeye çalışan eski deriler için en uygun malzeme tabana serilen ince doğal sarısilis kumdur. Sürtündükçe derileri daha rahat atarlar. Bu kumun bir avantajı sindirimdir. Sürüngenler sindirime yardımcı olması için kum ve taş yutar. Küçükte olsa taşlar boğazı tıkama yada sindirim sisteminde tıkanma riski doğurur. Bu sebeple silis kum en iyisi. Gene bu imce kum arasında dışkı ve yem artığı barındırmadığı için su değerlerinin bozulmasını engeller. Küçük çakıl ve taşlar bu konuda dezavantajlı olup su değerlerini olumsuz etkiler ve filtrasyonun verimli olmamasına sebep olur.

Gündüz saklanma ve gizlenme için gecede yüzeye yakın tutunup uyumaları için sunyüzeyine ulaşan ipek yapraklı bitki almak faydalıdır. Plastik olanlar suya zararlı salınım yapar ve sağlıksızdır. Uyurken nefes almak için yüzeye çıkarlar bu sebeple uyanmamaları için yüzeye yakın olmayı tercih ederler.

Olması gereken her şeyi yazdım sanırım. Siz uygun akvaryumu almaya karar verince ve ölçü tercihini yapınca ekipmanlar için danışınki doğru malzemeler için yardımcı olalım.

Biraz uzun oldu ama hayvan için bunlar gerekir. Örnek olarak bu yazıyıda paylaşayım.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html
kesnlikle çok açıklayıcı bir yazı olmus zamanınızı ayırdıgınız için size çok minnettarım 80*40*50 ölçülerinde alıcam kesinlikle. camcıda yaptırmayı dusunuyorum rampalı sistemi içine sbitlemek için muhtemelen slikon kullanacaklar bu slikon zarar verirmi kaplumbağaya akvaryum slikonu die bsey duydum yoksa mutlaka o mu olması gerekli.uva-uvb ikisini bir arada barındıran lambalar var die duymustum bu doğru mu? bana mandallı masa lambası alabılecegım bır sıte onerir misiniz? dıs filtre nedir almalımıyım? iç filtre önerir msniz? lamba kaç w olmalı bu ölçülerde. çok soru sordum ama inanın hiç bir bilgim olmadığından anlayısınız için tesekkur ederim
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

kesinlikle akvaryum siliconu almalısın. bu siliconun salınım yapma özelliği olmadığı gibi yosun ve bakteri tutmaya karşıda etkilidir. bunu ne kadar lazımsa sorup kendin al.

uv ampullerde ikisi bir arada kompakt ampuller var. bunlar ısı vermez. bunu için yanına bir tanede ısı veren düz ampul almak gerek. bizim önerdiğimiz ecolite 52 W halosoft buzlu ampuldür.

site elektrikdeposu.com

bu tip bir akvaryum için sağlıklı ve kullanışlı olan dış filtredir. adı üstünde sadece hortumları akvaryum içinde filtre kovası dışardadır. buna ekleyeceğin ek filtre malzemeleriyle 3-6 ay arası hiç açmadan kullanabilirsin. bununla beraber ek malzeme maliyeti vardır. bunun faydalarını emre anlatmıştı ben değinmiyorum.

iç filtre döngü yaratmaz. su değişimleri ve filtre yıkama yoğun olur. bu konuda en iyisi eheim'dır. diğer orta sınıf bir filtre için alacağın filtrenin gücü 15 watt'tan aşağı olmasın.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

ek fltre malzemesi ve açmadan derken
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

80*40*50h tek kaplumbağa için ömürlük en iyi seçenek. Bunun için dış filtre kullanmanızı öneririm. Yeni açtığım konunun filtre konusunda bahsettiğim gibi dış filtre en uygunu.

Önce kuru alan ısıtma lambalarını belirteyim.
UVB+UVA ampul:
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w
Bunu takacağınız tek çanağı uygun mandallı lanma budur:
mailto:/ofis-kirtasiye-malzemeleri/portatif-kiskacli-masa-lambasi-kitap-okuma-vb-88793293
Bu lamba ısı vermeyecek ve ısıtma için basit soft ampul ve bunu takacağınız mandallı lamba gerekir. Her ikiside bauhausta mevcut. Ampul ecolite 52 w halosoft soft ampul. Yukarıda uv için verdiğim mandallı lambanın maksimum gücü 40 w olan ampullere uygundur. Bu sebeple mandallı lambayıda bauhaustan beyaz massive olanı alın. Bunun çanağınada uv oturmadığı için onuda o ampul için almalısınız.

Isıtıcı: Eheim daha iyidir, ama tetra ve jbl de olur. Seçeneklerin linkini veriyorum.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=4573&ad=eheim-jager-akvaryum-isiticisi-100-watt
mailto:/urun_detay.aspx?urn=2487&ad=tetra-tec-ht-100-akvaryum-isiticisi-100-watt
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11898&ad=jbl-pro-temp-akvaryum-isiticisi-100-watt

Dış filtre olarak önce eheim sonra tetra öneririrm. Ben eheimde daha güçlü olanı 96 lt olanda kullanıyorum ama bir alt modelde olmaz değil. Eğer karar verirseniz iç malzemeleride konuşur size eksik olanları öneririz. mailto:/urun_detay.aspx?urn=5214&ad=eheim-2215-02-dolu-dis-filtre
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11763&ad=eheim-classic-2213-05-dolu-dis-filtre
mailto:/urun_detay.aspx?urn=4531&ad=tetra-tec-ex-700-dis-filtre

Bu akvaryuma iç filtre önermem ama ille alacaksanız Eheim 2012 olur. Şu an stok durumu pek yok. Ama araştırabilirsiniz.

Hem akvaryum hem kuru alanlar akvaryum silikonu ile birleştirilmeli. Kuru alanı akvaryumun üzerine oturacak şekilde dizayn edip hiç silikonla akvaryuma yapıştırmayın. Kuru alan akvaryumdan biraz geniş olsun ve yan camlar akvaryumdan biraz sarksınki kaymada tutunsun.


zeynep25' Alıntı:
ek fltre malzemesi ve açmadan derken

Dış filtre içerisinde sünger, elyaf gibi malzemeler çıkar. bazılarında seramik ve karbonda vardır. Ama zeolit ve substrat almak gerekir. Bunları almaya karar verirseniz ne ne işe yarar hangi filtrede neler eksikse ona göre açıklarız.
Eksik nokta bırakmayız merak etmeyin. Yeterki sistem kurulsun.


Ben tek tek linklerle uğraşırken Cem yazmış :)


Madem bauhaus yok aşağıdaki ampul ve mandallı lambayı alın. Mandallı lamba ilk verdiğim uv için olanda olur. Bu ampul 42 w olduğu için kaldırır.
mailto:/AMPUL-HALOJEN-NORMAL-42W-E27-BUZLU,PR-109573.html
mailto:/ARMATUR-HOROZ-HL067-MANDALLI-SPRALLI-E27-SIYAH,PR-109014.html
mailto:/ARMATUR-HOROZ-HL067-MANDALLI-SPRALLI-E27-BEYAZ,PR-109013.html
 
Geri
Üst