Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

AEK

Bordo Bereli
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
14,348
Merhaba,
Beslenme konusunda bir çok soru geliyor. Bende genel olarak kendi deneyim ve bilgilerime dayanarak bu önerileri yazmayı düşündüm.

En önemlisi hayvanın yaşı kaç olursa olsun günlük toplam verilen yem miktarı kafa hacmi kadardır.
Kaplumbağaların diyetini evlerde ana yem, ek yem ve destek yem olarak gruplandırıyoruz. Ana yem olarak tetra reptomin ve sera raffı p tercih edilir. İlave olarak genç kaplumbağalarda jbl agil ve sera carnivor yemleride çeşitliliğe katılabilir. Yavrularda ana yem tetra reptomin baby ve jbl rugil de düşünülebilir. Bunların içeriği ve protein oranı bu yem grubu için uygun olandır. Ek yem olarak gammarus veya tatlı su karidesi veya tatlı su balığı tercih edilir. Bunlarda gene sera raffy I tercih edebilirsiniz. JBL ve tetra gammarus yemleride vardır. Kurutulmuş gıdalarda Tropical markasınıda düşünebilirsiniz. Büyük hayvanlar için bu yem grubunda jbl energil ve sera royal yemleride iyi alternatiftir. Yavrularda alternatif jbl pro baby yemdir. Destek yem olarak sera mineral ve jbl calcil tercih edilir. Calcil genç olanların tüketebildiği bir yemdir ve kalsiyum desteği içerir. Mineral ise her yaştan kaplumbağaya verilir ve içeriğinde vitamin, mineral, kalsiyum bulunur. Bitkisel olarakta sera herbivor yem vitale alternatif olarak ilerki yaşlarda menüye katılabilir.

Kaplumbağa 6 cm boya gelene kadar günde iki öğün 2/3 oranda ana yem, 1/3 oranda ek yem verilmesi uygundur. Hayvan 6 cm ile 8 cm arasında iken oranı değiştirmeyip öğünü günde tek öğün verebilirsiniz. Bu boyda iken bitkisel besinlere kısmen alıştırmaya başlamak iyidir. Örneğin körpe kıvırcık yaprakları yada soyulmuş salatalığın susuz çekirdeksiz kenar kısımları. Hayvan 6 cm olduğunda kemik gelişimine faydalı, tahıl içerikli jbl agil yem almak iyi olur. Bu ana yem grubunda olup haftada bir gün verilir. Örneğin bir reptomin yada raffy p günü bunu verirsiniz.

Bu esnada yem çeşitliliği çok önemlidir. İmkan dahilinde kaliteli diğer yemler ile desteklemek gerekir. Bu yemleri verirken ana yem ve ek yem oranından kısmen alarak miktarı ayarlayabilirsiniz. Mesela ek olarak sera mineral aldınız diyelim. Günlük yem miktarını 4/7 ana yem, 2/7 gammarus ek yem ve 1/7 mineral destek yem olarak ayarlayabilirsiniz. Bu oranları tutturmanın bir kolay yolu (ben bunu uyguluyorum) 4 gün ana yem, 2 gün gammarus ek yem, 1 gün mineral destek yemi günleri karıştırarak verebilirsiniz. İlave yemler arttıkça içeriklerine göre oran düzenlemesini yaklaşık olarak yapabilirsiniz. Mineral yem verilen hayvanlara vitamin vermenize gerek yoktur. Uygulama olarakta mineral yemi vermek vitamin uygulamasından kolaydır.

Kaplumbağa 8 cm üzeri olunca haftada bir gün aç bırakmak ve yaklaşık 1/5 oranında bitkisel yem vermek öğünü düzenlerken gereklidir. Bitkisel yem eklendiğinde bunu diğer yemlerin ortalama oranından çalarak ayarlayabilirsiniz. Mümkünse aç kalacağı gün her hafta değişik seçilmelidir. 12 cm olduğunda bitkisel yem miktarı 1/4 yada biraz fazla orana çıkarılabilir. Bitkisel yem olarak sera vital uygundur. Arada taze sebze olarak kıvırcık, marul ve soyulmuş salatalığın susuz-çekirdeksiz kısmı verilebilir.

Kaplumbağa 15 cm üzerine çıkınca aç gün sayısı arka arkaya olmadan ikiye çıkarılıp, bitkisel yem miktarı 1/3 yada biraz fazla oranına çıkarılabilir.

Hayvan 25 cm olduğunda aç gün sayısını arka arkaya olmadan üç yapabilirsiniz. Bitkisel yem oranı da 2/5 yada biraz fazla olarak belirlenebilir. Gene bolca taze sebze çok uygun olacaktır.

Destek yem kullanmayanlar için haftada bir kez bir yeme bir damla kaplumbağa vitamini damlatarak doğrudan hayvanın ağzına elle verirseniz iyi olur. Doğadan alamadığını böylece sağlamaya çalışırız. Sera reptilin yada JBL aqua uygun iki vitamindir.
Nadiren de (iki haftada bir kez) mürekkep balığı kemiğini toz haline getirip bir tane ıslak yeme bulayarak vermek kalsiyum takviyesi açısından iyi. Bunu da bahsettiğim şekilde ve suya atmadan direk ağızdan vererek uygulamalısınız.

Neden aç gün uygulaması yapıyoruz?

Bu hayvanlar soğukkanlı familyadandır ve diğerleri gibi erişkin olduklarında daha seyrek ama oldukça fazla yerler. Yavru iken ufak avları sık sık tüketir. Genede hayvan büyüdükçe vücuduna göre oransal ana miktarda düşüş yaşar. Bu sebeple günlük kafa hacmini aç gün uygulaması yapılan dönemde gene aşmıyoruz. Buda hayvanda enerji sarfiyatlarının yaş ilerledikçe düşmesi ile alakalı. 3-5 cm boydaki kaplumbağanın akvaryumda camdaki çırpınma hızı ile 8-10 cm boydakinin çırpınma hızının farkından bile harcadığı enerji farkını görürsün. Ben yavruların camda çırpınırken ayaklarını zor görüyorum. İşte bu sebepten erişkinken aç günlerde vermediğimiz kafa hacmini diğer günlere dağıtamayız. Aksi halde hantal hayvanın yakacağından fazla yem vermiş olur ve kilo almasına sebep oluruz. Bu hayvanlar yaradılışı gereği seyrek yerler. Bu sebeple sindirim sistemleri buna uygun yaratılmıştır. Hatta kum yemeleri ve güneşlenmelerinin dahi sindirimde olumlu faydası vardır. Bu beslenme ile sindirim sistemleri aç kaldıkları dönemlerde dinlenir. Büyüdükçe daha uzun zamanda yediklerini sindirirler. Biz her gün yemlersek sistemi aşırı zorlarızki buda kesinlikle zararlıdır.

Belgesellerde görmüşsünüzdür, Örnek olarak soğukkanlı familyadan olan timsahı vereyim. Bu hayvan yavru iken suda kafası kadar balık yada çekirge gibi hayvanları günde belki iki tane yerken erişkin timsah kafasının iki katı geyik gibi hayvanı haftada bir belki yer. Oranlarsan yavru günlük ortalamada boyutuna göre daha fazla besin tüketiyor ve gene yavru iken gelişim için sık tüketiyor. Tabi enerjisi ve av seçenekleride buna göre yaratılmış.

Neden kafa hacmi kadar yem veriyoruz?

Kafa hacmi vermemizin sebebi akvaryum ortamında ortalama harcadıkları enerji ile ihtiyacı olan besin miktarının buna tekabul etmesinden kaynaklıdır. Belki doğada günlük ortalaması bir buçuk kafa hacmidir ama orada harcanan sınırsız enerji ile evdeki boy ölçüşemez. Böylece ne fazla verip obez olmasına sebep olmalıyız, nede az verip hayvanın besinsiz bırakıp gelişimine olumsuz etki etmeliyiz. Bu sebeple günlük kafa hacmi uygundur.

Yavrudan başlayıp uygun beslenme düzeni ve yemlerle hayatına devam eden su kaplumbağalarının kabuk boyları (doğal olarak yaşları) baz alınarak hazırlanmış ömürlük beslenme tabloları aşağıdaki gibidir. Yazdığım yemler tüm ömürleri boyunca onlar için yeterlidir. Ancak hayvan sayısı fazla ise çeşitlilik artırılabilir. Eklenebilecek yemler yavru iken (8 cm öncesi) jbl rugil, genç ve erişkin iken (8 cm sonrası) jbl calcil, sera herbivor ve sera carnivor yemlerdir. Bunlar eklenirse doğrudan başka bir yemin yerine geçemeyeceği için oranlamalarda yeni programlar yapmak gerekir. Bu tip karışıklıkların önlenmesi için bence verdiğim programda kalınması bence kafidir. Ayrıca özel diyet uygulayan yada daha önce hatalı beslenip daha farklı program gerekenler için temelden çok şaşmayarak baştan program yapılması gereklidir.

6 cm boya kadar verilecek haftalık yem programı. Günde iki öğün, toplamı kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, jbl pro baby)
3. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
6. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, jbl pro baby)
7. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

6-8 cm arası verilecek haftalık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish)
3. Gün: jbl agil
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
6. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish)
7. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

8-12 cm arası verilecek haftalık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: jbl agil
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

12-15 cm arası verilecek aylık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar. Bu boydan sonra yem oranlarının düzenlenmesi haftalık olarak mümkün olmadığından aylık programa geçmek uygundur.
1. Gün: sera vital
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: jbl agil
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
8. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
9. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
10. Gün: jbl agil
11. Gün: sera mineral
12. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
13. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
14. Gün: sera vital
15. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
16. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
17. Gün: jbl agil
18. Gün: sera vital
19. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
20. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
21. Gün: sera vital
22. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
23. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
24. Gün: jbl agil
25. Gün: sera mineral
26. Gün: sera vital
27. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
28. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
29. Gün: sera vital
30. Gün: sera mineral
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

15-25 cm arası verilecek aylık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar. Bu boyda da sonra yem oranlarının düzenlenmesi haftalık olarak mümkün olmadığından aylık program uygundur.
1. Gün: sera vital
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera vital
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
8. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
9. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
10. Gün: jbl agil
11. Gün: sera mineral
12. Gün: sera vital
13. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
14. Gün: sera vital
15. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
16. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
17. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
18. Gün: sera vital
19. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
20. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
21. Gün: sera vital
22. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
23. Gün: sera vital
24. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
25. Gün: sera mineral
26. Gün: sera vital
27. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
28. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
29. Gün: jbl agil
30. Gün: sera mineral
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

25 cm sonrası kadar verilecek aylık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar. Bu boyda da sonra yem oranlarının düzenlenmesi haftalık olarak mümkün olmadığından aylık program uygundur.
1. Gün: sera vital
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera vital
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
8. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
9. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
10. Gün: sera vital
11. Gün: sera mineral
12. Gün: sera vital
13. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
14. Gün: sera vital
15. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
16. Gün: sera vital
17. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
18. Gün: sera vital
19. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
20. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
21. Gün: sera vital
22. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
23. Gün: sera vital
24. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
25. Gün: sera mineral
26. Gün: sera vital
27. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
28. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
29. Gün: jbl agil
30. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Emre Bey ,

Konu hakkında sormak istediğim birşeyler var ;

Şimdi "kaplumbağa 5 cm olana kadar günde iki öğün 2/3 oranda ana yem, 1/3 oranda ek yem verilmesi uygundur." Demişsiniz.
Bende bu ufak 1 cm'lik çubuk şeklindeki yemlerden ve de karideslerden var.Şu an için spia bones ve vitaminde aldım.
Bu 2/3 oranda ana yem tam olarak kaç tane çubuk ediyor ? Ya da 1/3 kaç karides ediyor


Birde "günlük yem miktarını 4/7 ana yem, 2/7 gammarus ek yem ve 1/7 mineral ek yem olarak ayarlayabilirsiniz." demişsiniz.

1/7 mineral yem miktarı benim bahsettiğim ölçüde neye tekabul ediyor?

Şimdi benim günlük periyodum 2/3 ana yemek ve 1/3 karides ise ; ben şunu mu anlamalıyım 4/7 olan kısım ( 2/3 ana yemek ve 1/3 ek yem (karides) X4 ) ?

Son olarak "Birde haftada bir kez yeme kaplumbağa vitamini damlatarak verirseniz iyi olur."

Bu gene izlediğimiz peridoya uygun mu olacak? Yani günlük periyod mu 2/3 ana yemek ve 1/3 karides ise hepsine damlatıp mı vereceğiz? Yoksa hafta da sadece bir tane atıyorum karides yemine ya da bir cubuk olan yememi damlatacağız.


Bu konularda biraz daha ayrıntı verebilir misiniz? Umarım çok pimpirikli davranmamışımdır.

Teşekkürler.
 
Şu şekilde izah edeyim. Kaplumbağaya hangi yaşta olursa olsun vereceğiniz günlük yem miktarı hayvanın kafa hacmi kadar olmalı. Yani yemleri bir araya getirdiğinizde bu ölçü ediyorsa uygun. Bir kaç çeşit yem verdiğinize ve bunlarında oranları farklı olduğu için bu düzenlemeleri çeşitlendirmek gerekiyordu.

Şimdi sizde bir çubuk ana yem birde gammarus ek yem var diyelim. Bundan örneğin 2 gammarus 1 çubuk yem kadar ediyor. 2 çubuk 2 gammarusta kaplumbağanın kafa hacmi kadar ediyor. Kaplumbağanızda günde iki öğün besleniyorsa 1 çubuk 1 gammarus sabah, 1 çubuk 1 gammarus diğer öğünde verilebilir. Yada çubuklar bir öğün gammaruslar diğer öğünde verilebilir.

Siz imkanınız var ve yem çeşitliliğinizi artırdınız ve sera mineral aldınız diyelim. Hayvan birazda büyümüş ise 2 çubuk 2 gammarus ve 0,5 mineral kafa hacmi kadar ediyorsa oranlarda gene üç yemin toplamının 4/7 miktarı çubuk olanlar 2/7 miktarı gammaruslar ve 1/7 miktarı mineral oluyorsa uygun. Yani öineral olanı vermek için oranı hem ana hem gammarus ek yeminden almış olduk. İlave yeme yer açtık.

Vitamin sadece haftada bir kez tek öğünde öubuk yeme 1-2 damla damlatılarak verilir. Rakam neden net değil. Vitaminli yem kullananların fazlaca vermesine gerek yok.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Kaplumbağalara günde 3 öğün yem veriyorum ve her öğünde 4-5 çubuk atıyorum kaplumbağa başına. Dahada versem yiyecekler. haftada birde vitamin veriyorum. kaplumbağalar küçük. 14 gramlar. yanlış mı besliyorum?
 
3 ogun hergun olmaz. Benim de 3 ogun besledigim gunler oldu. Ama hergun degil. Kaplumbaga basina hemde 1 ogunde 4-5 cubuk fazla. Ben 1 gunde 6 cubuk yem veriyorum tek kaplusuma. Cok hatali bence.
 
Konunun ilk mesajındaki oranları dikkate almanız en doğrusu. Yavru kaplumbağa günde iki öğün beslenir. Günlük toplam yem miktarı kafa hacmi kadardır. Bunu göz kararı belirleyip ayarlamalısınız. Bir süre sonra öğün düzeni ve yem oranlarıda değişir.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

O resim ne öyle ya 15 çeşit yem almışsın :33: Bende bi kutu reptomin var sadece :$ ama kaplumbağamda hiç sorun yok hemde hızlıca büyüyor Demekki hepsine gerek yok :133:
 
Şu an daha fazla yem var. Kaplumbağa sayısı fazla olunca son kullanma tarihi gelmeden bitiyor. Yem çeşitliliğide onlar için şans oluyor.

Sadece ek yem olarak gammarusta var, tatlı su karideside var, tatlı su balığıda. Evet besin değerleri aynı. Madem tüketebiliyorlar neden her tadı alma şansları olmasınki.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

sen çok zengin olmalısın vala çok şanslı senin kaplumbağalar. :33: ben öğrenciyim o yüzden tek yemle besliyorum benim garibanı harçlığım anca o kadar yetiyor :33:
 
İmkanım olduğu kadar en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bende kendi kazancı ile yaşayan biriyim. Sistemlerin kurulumundan sonra kendi ihtiyaçlarıma yöneldim. Hatta salondaki akvaryumları geniş açı ile çektiğimde bir arkadaşımız her şey güzelde tüplü tv salonda olmamış demişti :) tüm ihtiyaçları bitince onuda yeniledim.
Venom genede imkan olunca önce kurutulmuş gammarus ve sera vital ardından sera mineral seninkinede iyi olur. İmkan oldukça sırayla edinebilirsin.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

yem olarak minimum üç çeşit ve birisi mutlaka gammarus olmalı. 250 ml'lik bir ürün düzgün bir yemleme ile 1 seneyi rahat götürür.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Merhaba bizim kaplumbağamıza günde 1 öğün 2 güne bir 2 öğün yem veriyoruz. az mı? yeşillik vermelimiyiz bi re biz alalı 1 ay oldu 2.kapumbağa alsak sorun olur mu
 
Hetgun 2 ogun besleyin. Alistirma icin haftada 1-2 kee yesillik ver. Meyve verme ama 2. kaplumbagayi alabilirsin
 
Yavru kaplumbağalar günde iki öğün beslenmeli. Öğünlerde verilen toplam yem miktarı kafa hacmi kadar olmalı.

Başka kaplumbağa tabiki alabilirsiniz. Kaplumbağa başına kullanılan su hacmi ömürlük 100 lt ve üzeridir. Yavru ise genç olana kadar kaplumbağa başına minimum 50 lt su hacmi düzgün gelişmesi için gerekli olan miktardır. Bunun dışında kaplumbağalar anlaşamazsa kavga ederse akvaryumu bölüp iki kuru alanla ayıracak veya diğeri için yeni sistem kuracak ihtimalleri önceden göze almalısınız. Hatta yavru iken anlaşıp ileride kavga edende olabilir. Şunuda belirteyim yavru iken birden fazla kaplumbağa beslemenin bu tip sorunlar için avantajı oluyor. Neticede bu bir tesadüf ve önceden hazırlıklı olmalıyız. Yanına hayvan aldım anlaşamıyorlar imkanım yok demek bence hayvanları değersiz yapıyor. Uzun yazdım ama bu yazda bu sorunlarla karşılaşmadan herkesi uyarmak istiyorum.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Emre beyin yazısına ithafen, ben bu cehalette bulundum 2 tane aldım ve kavga ettikleri için ayırdım keşke ilk baştan tek alsaydım demiştim ama allahtan kuzenimin bir arkadaşı sahiplendiği için tekrar petshopa geri götürmek zorunda kalmadım o açıdan şansım yağver gitti. Şimdi gayet sağlıklı büyüyor kerata, zor da olsa ölçtüm kabuk boyu tam 4 cm :) Derisi pul pul dökülmeye başladı boğazı kafası gövdesinden, sağlıklı olduğunun belirtisi olarak okudum forumda, tek kaplumbağa beslemek bence gönül rahatlatıcı en azından benim gibi acemiler için, çünkü işe gidiyoruz akşam geldiğimizde kim kimin ayağını ısırdı gözünü çıkardı parmağını kopardı derdi olmuyor, tek kaplumbağaya olabildiğince iyi imkanlar verip sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlamak en azından benim gibi başlangıç seviyesindeki arkadaşlar için nacizane tavsiyem olsun.
 
Hemde 4 cm boyda iken kavga etmişler. Uyum sağlama ihtimali olan en iyi zamanlarında. Örnek için teşekkürler. Düşünenlerin aklında kalsın.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

arkadaşlar yaklaşık 1 yıl önce 1lira kadarken aldım kaplumbağamı. şu an yaklaşık 10-12 cm kadar. ben günde toplam 10 çubuk yem arada da karides kurusu veriyorum 3-4 tane. burada yazanlara göre yanlış besliyorum ancak kaplumbağam beni görünce çıldırıyor suya vurmaya başlıyor çok fena yem istiyor. aç mı bırakacam şimdi ben bu hayvanı ? bu arada 2 kez veterinere götürdüm soğuk algınlığı nedeniyle veterinerin verdiği acd drops vitamini her suyu değiştirdiğimde birkaç damla kullanıyorum acaba iştahını falan mı açıyor ?
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

Vitaminin besleyici özelliği yanında iştah açmasıda mümkündür. Vitamini suya mı damlatıyorsunuz?

Yemleme günlük kafa hacmi kadar olmalı. Normalde hayvan ayda ortalama 0,5 cm büyüyeceğine sizinki 0,75-1 cm gibi büyümüş. Yani hızlı büyümüş. Ayrıca sizin hayvan şu an tek öğün beslenmeli ve haftada bir günü yemsiz geçirmeli. Bitkisel yemlerde verilmeli. Sadece ana ve ek yemle olmaz. Bitkisel yem zamanı gelmiş. Haftada 1,5-2 günü buna ayırın. Bu esnada hazır bitkisel yem ile taze kıvırcıkta vermeniz iyi olur.
 
Cvp: Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin)

vitamini suya 8 damla damlatıyorum. akvaryum yaklaşık 30 litre ancak ben sadece 6 litresini doldurabiliyorum çünkü daha fazla doldurduğumda boğulacak gibi oluyor uyuyamıyor hayvan. birkaç kez denedim ancak alıştıramadım. yem konusunda bir sorum daha olacak kaplumbağanın fiziksel aktivitesiyle yemlemenin ilişkisi var mı? çünkü ben haftada 4 gün salıyorum salona 10-15 tur atıyor. ayrıca tırmanmaya bayılıyor benimki. ölüm fanusundan tırmanarak zor da olsa atlayabiliyor bazen spor olsun hareket etsin diye bırakıyorum :)
 
Geri
Üst