Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağalarında kabuk çurumesi

Akarakurt

Admin
Yönetici
Katılım
21 Eki 2007
Mesajlar
1,932

Su kaplumbağalarında kabuk çürümesi​

turtle-shell-rot.jpg

Kabuk çürümesi, birçok su kaplumbağasında görülen talihsiz bir sorundur. Uygun şekilde tedavi edilmezse potansiyel olarak ölümcül bir sorun olabilir. Bununla birlikte, kaplumbağanızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek pek çok ip ucu paylaşacağım.

Su kaplumbağalarında kabuk çürümesinin nasıl iyileşeceğini öğrenmek istiyorsanız, oldukça basit. Birkaç diyet değişikliği ve doğrudan temizlik yöntemi ile kaplumbağanızın kabuğunu eski haline döndürebilirsiniz.

Bu makalenin geri kalanında su kaplumbağalarının kabuk çürümesi konusunun temel yönleri tartışılacaktır:
  • Kabuk çürümesi ve semptomlarının tanımı
  • Kırmızı yanaklı su kaplumbağasında kabuk çürümesine yol açan sorunlar
  • İyileşme sürecine yardımcı olabilecek diyet değişiklikleri
  • Doğrudan temizlik, kabuk çürümesini nasıl iyileştirebilir

Kabuk çürümesi nedir?​

Kabuk çürümesi temelde bir kaplumbağanın kabuğunun yumuşaması ve parçalanmasıdır.

Bu sorun, su kaplumbağalarında sık sık su içinde ve çevresinde olduklarından en yaygın olanıdır. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası tanklarında her zaman yüksek miktarda suya ihtiyaç duyduğundan, diğer su kaplumbağaları gibi kabuk çürümesine karşı hassastırlar.

Kabuk çürümesi, çok fazla sorun gibi görünmeyen birkaç renk değişikliği olarak başlar. Ancak hızla ciddileşebilir. Noktalar gevşemeye ve biraz gevşemeye başlar ve kaplumbağanızın savunmasını bozar.

Yeniden ifade edecek olursak:

Kaplumbağalarda kabuk çürümesi ciddi bir sorundur ve kırmızı yanaklı su kaplumbağalarında bunun erken belirtilerini fark ederseniz , mümkün olduğunca çabuk ana nedenini düzeltmelisiniz.

6JIPQbk.jpg


Kabuk çürümesinin bu kadar kötü olmasının bir başka nedeni de kaplumbağanın kabuğunun keskin kenarlarıdır. Bu kenarlar kırıldığında, kırmızı yanaklı su kaplumbağanızda bir yere sürtünüp inciterek kanamalarına ve enfeksiyon geliştirmelerine neden olabilirler.

Kabuk çürümesinin ilk göstergelerinden biri, beyaz, yeşil ve küf benzeri bir görünüm dahil olmak üzere yukarıda belirtilen renk değişiklikleridir. Bu noktalar, kaplumbağanın kabuğunun herhangi bir yerinde görünebilir, üstte ve altta. Her anlamda, kaplumbağanın sağlığı için eşit derecede tehlikelidirler.


İki tür kabuk çürümesi vardır: kuru ve ıslak.

Kuru çürük

Kabuk çürüğü kuru bir formda geldiğinde, beyaz ve ten rengi gibi daha açık renklerde ortaya çıkma eğilimindedir . Bu, kabukta çatlama, ufalanma ve kırılganlığa yol açan kabuk çürümesi türüdür. Kırılganlık kabuğu hızla mahvedebilir.

Ne yazık ki, çok fazla kırıldığında sorunu onarmak çok zordur.

Sorunun bu olduğundan şüpheleniyorsanız, su kaplumbağanızı mümkün olan en kısa sürede veterinerinize danışın.

Islak çürük

Bu genellikle kuru çürüklükten çok daha ciddidir çünkü genellikle enfeksiyonlar, kokular ve yaşamı tehdit eden sonuçlara eşlik eder. Genellikle beyaz veya sarı renkte görünür ve her ikisi de akıntıya neden olma eğilimindedir.

Eşleşen semptomları ararsanız, kırmızı yanaklı su kaplumbağanızın hangi kabuk çürümesine sahip olduğunu hemen anlayabilirsiniz.

Kabuk çürümesi hakkında dikkat edilmesi gereken son şey, bunun her yaşta olabileceğidir. Genç kaplumbağaların kabukları genellikle eski kaplumbağalara göre daha yumuşaktır, bu da onların ıslak kabuk çürümesi yaşama olasılığını artırır.

Öte yandan, yaşlı kaplumbağalarda gelişim yavaşlar ve sonunda kabukları kırılgan hale gelir. Bu, kabuk çürümesinin kuru bir versiyonuna yol açabilir.

Yaş, bir çürümeyi diğerinden daha olası hale getirebilirken, her yaştan su kaplumbağalarında her iki kabuk çürümesi de gelişebilir.

Yine, ıslak çürüklükle, muhtemelen veterinere gitmek için bir yol vardır. Kabuk çürümesini tedavi etmek için yapmanız gerekenleri aşağıda ele alacağım, ancak kaplumbağanızın sağlığını riske atmamalısınız.

Su Kaplumbağalarında Kabuk Çürümesine Ne Sebep Olur?​


Kabuk çürümesine genellikle bir kaplumbağa kabuğunun içinde ve çevresindeki bakteri veya mantar büyümesi neden olur.

Su söz konusu olduğunda mantarların ve bakterilerin çok daha iyi büyüdüğünü hepimiz biliyoruz, bu nedenle bu kaplumbağalar sağlık sorununa bu kadar duyarlıdır. Bununla birlikte, birkaç tedbirli adım atarak kabuk çürümesini önleyebilirsiniz.

Yeni başlayanlar için, asla tedavi edilmeyen herhangi bir yara bırakmamalısınız. Küçük açık kesikler, onlarla başa çıkmazsanız hızlı enfeksiyonlara yol açabilir. Çevrelerinde sürekli olarak küçük bakteriler bulunduğundan, kesikler hızla enfekte olabilir. Kabuk kırılması, yerinde veya fark ettiğiniz anda tedavi edilmelidir.

Su kaplumbağalarında kabuk çürümesinin belki de en yaygın nedeni olan başka bir konu kirli sudur. Dışkı, ölü böcekler, yem ve diğer kalıntıların birikmesi, suyu kaplumbağaların yüzmesi için güvensiz hale getirmeye başlar.

Akvaryuma her zaman uygun bir su filtresi takmalısınız. Ancak dünyada düzenli temizliğin yerini alabilecek bir filtre yoktur.

Aynı tankta (sistemde) başka kaplumbağalarınız varsa, kavga etmediklerinden emin olmalısınız.

Mümkün olduğunca tüm tank sakinlerini yakından takip edin. Kaplumbağalar kavga ederken, kabuklarını ve birbirlerinin diğer vücut kısımlarını kırabilir veya başka şekilde zarar verebilirler. Bu zararlı kesikler, tedavi edilmediği takdirde kabuk çürümesinin bir başka nedenidir.

Kabuk çürüğü ister kırık bir kabuktan, ister iki kaplumbağa arasındaki kavgadan veya kirli sudan geliyor olsun, tedavi edilmesi gerekir. Kırmızı yanaklı su kaplumbağası, ciddi bir kabuk çürümesine yakalandıktan sonra günler içinde ölebilir. Mümkünse onları evde tedavi edin, ancak bazen başa çıkamayacağınız kadar ileri safhaya geçmişse onları bir veterinere götürmeniz gerekebilir.

Evde Kabuk Çürüklüğü Nasıl Temizlenir ve Onarılır​

İşte kabuk çürümesini temizlemek ve onarmak için adım adım bir kılavuz:

  1. Bir çift lastik eldiven giyerek, bir kasede ılık suyla karıştırılmış hassas bir bebek şampuanı kullanın.
  2. Tüm kabuğu yumuşak kıllı bir diş fırçasıyla nazikçe fırçalayın. Enfeksiyon ve bakteriler yayılabilir, bu nedenle yanlış bir şey görmeseniz bile her alana uyguladığınızdan emin olun. Aşındırıcı zararı önlemek için dairesel hareketlerle uygulama yapın.
  3. Ovma işlemini bitirdiğinizde, suyla iyice durulayın.
  4. Nemin başka sorunlara neden olmasını önlemek için alanı birkaç kağıt havluyla kurutmalısınız.
  5. Betadine daha sonra kabuğa uygulanmalı. Solüsyonu lastik eldivenlerinizle uygulayabilirsiniz. Betadine'e ek olarak, kabuk çürüklüğünü temizlemede alternatif olarak bu işlemi yapmak için Povidone-İyot ve baticonda kullanabilirsiniz. Her zaman etiketteki talimatları izleyin.
  6. Kimyasal maddenin emilmesi için kaplumbağanızın yaklaşık 20 dakika suya erişimi olmayan kuru bir yerde oturmasına izin verin.
Bu bir günlük bir süreç değil. Ne yazık ki, kabuk çürümesinin ciddiyetine bağlı olarak muhtemelen birkaç gün veya hafta devam etmeniz gerekebilir.

Ancak, kırmızı yanaklı su kaplumbağasını mutlu ve sağlıklı tutmak için bunu yapmaya değer!

Temizlemenin yanı sıra, bir ısı lambası kullanarak, günde birkaç saat sudan uzak tutarak ve diyetlerini değiştirerek kabuğu çürüyen bir kaplumbağaya da yardımcı olabilirsiniz.

Diyet değişiklikleri söz konusu olduğunda, diyetlerinde yeterince protein aldıklarından emin olmaya çalışın.

İyileşme süreci boyunca protein gerektiğinden, birkaç hafta yedikleri protein içerikli yemleri artırmanız gerekebilir. Ayrıca olası enfeksiyonlarla savaşmak için yeterli besinle beslenmeleri gerekir.

Bazı durumlarda, bir veteriner topikal antibiyotikler yazabilir. Yukarıda belirtilen tedavide herhangi bir gelişme fark etmiyorsanız, kırmızı kulaklı kaplumbağanızın ilaca ihtiyacı olup olmadığını görmek için veterinerinizi arayın.
Shell-Rot.jpg

Özet​

Özetlemek gerekirse, bu makaleden çıkarmanız gereken temel noktalar şunlardır:

  • Kabuk çürümesi, su kaplumbağalarında ufalanma, yumuşama veya başka şekilde hasar görmüş bir kabuğa neden olabilir.
  • Kirli su, sıyrıklar, bakteriyel mantar enfeksiyonları ve daha fazlasından kaynaklanır.
  • Kabuk çürümesini ılık su ve Betadine ile birlikte bebek şampuanıyla hızlıca temizleyebilirsiniz.
  • Proteini artırın ve bir tıp uzmanı tarafından reçete edilirse bir antibiyotik konusu uygulayın.
Kaynak:
tinyunderwater.com
goherping.com
vettails.com
Revize ve Çeviri: Ahmet Karakurt
 
Son düzenleme:
Benim kaplumbağamın kabuğundaki sorun ne olabilir peki? Düzenli olarak tuz ve diş fırçasıyla fırçalıyorum kabuğunu. Bir ara devit 3 de uyguladım ama sonuç alamadım. Hatta daha önceleri bu kadar değildi, zamanla çoğaldı. Kaplumbağanın iştahı ve hal hareketleri yerinde. Isıtıcı, filtre ve kuru alanı mevcut.
 

Ekli dosyalar

  • 20201230_213433.jpg
    20201230_213433.jpg
    1.3 MB · Görüntüleme: 132
  • 20201230_215655.jpg
    20201230_215655.jpg
    734.9 KB · Görüntüleme: 129
Bunlar plaka altına işlemiş kireç. Plakalar açıldıkça araya giren su ısıtma lambası altında kuruduğunda buharlaşır kireç tortu olarak kalır. Plakalar atıldığında temiz renk ortaya çıkar.

Kabuğu fırçalama, plaka altındakiler çıkmaz. Açılan plakaları tırnağını takarak yada ağzı düz cımbızı açık taraftan plaka altına doğru ittirerek attırabilirsin. Yalnız çok sıkı duranları zorlama, kanatabilirsin. Plaka atıldığında bir alttaki plaka üstünde kireç kalıntısı kalırsa o zaman fırçalarsın. Gereksiz fırçalamalar hem hayvanı strese sokar, hemde üşüme durumu olabilir.

Dış ortam sıcaklığı iyi ise haftada 2 defa devit uygulamasını yaparsın. Kabuğu komple kurutup deviti sür. Kuru yerde 15-20 dakika beklet. Üşümemesi için gerekirse ısıtma lambasını üzerine tut. Kuru alandaki ile aynı mesafeden yada 1-2 cm daha yukarıdan konumlandırabilirsin. Sonra kalanı havlu peçete ile silip akvaryuma alırsın.

Devit plakayı yumuşatır, ısıtma lambası kurutup gerdirerek açar, mango yada mopani köküne sürtünerek hayvan plakaları atar.
 
Cem hocam benim anlamadığım, şu yeni paylaştığım resimde ölü kabuk parçalarını tırnağımla kaldırdım ve altları tertemiz çıktı. Bu eski resim tabii. Bu hayvan 13 aydır falan bende. ilk üç ay çeşme suyu kullandım ve kireç olması normal. Son 10 aydır marketten hazır su alıp kullanıyorum. Şartlar iyiye gideceğine daha da kötü olmaya başladı. Diğer resimde Devit 3 uyguladığım hali. Anlamadığım kabuğun daha iyiye gitmesi gerekirken neden daha kötü olduğu.
 

Ekli dosyalar

  • 20201230_235532.jpg
    20201230_235532.jpg
    483.5 KB · Görüntüleme: 107
  • 20200810_141816.jpg
    20200810_141816.jpg
    886.1 KB · Görüntüleme: 108
Bazı içme sularında da kireç var. Mesela geçen ay kipa marka su alıp deneyim dedim çaydanlıkta beyaz tortu oluştu. Kısaca içme suları da bu noktada masum değilmiş.

Plaka açılma yaptığı sürece kireç girmese de açılmanın verdiği matlık olur. Belli bir boya gelip büyüme yavaşladığında plaka yenilenmesi yavaşlar. Kabuk bir süre 2. Resimdeki gibi temiz olarak durur.
 
Bu da bugün Devit 3 sürdüğüm hali. Öncekine göre oldukça kötü görünüyor. Bir süre daha devam edeceğim bu tedaviye. Peki haftada kaç kez tekrarlayayım bu tedaviyi Cem hocam?
 

Ekli dosyalar

  • 20210102_174123.jpg
    20210102_174123.jpg
    956.7 KB · Görüntüleme: 93
Üşümeyeceği zamanlarda haftada iki kez yeterli. O plakaları ara ara yoklarsın. Atıldı mı kabuk özgün rengine döner.

Marginals denilen kenar kısımlar belli bir boydan sonra üstten alta dönük vaziyette tek parça olarak devam eder. Yanlama V harfi gibi düşün. Bunları çıkarırken üst kısmından dışarı doğru açıp kabuk altına doğru eğerek çıkarıyoruz. Bunlar biraz zor çıktığı için çok zorlanmamalı.
 
Geri
Üst