Cvp: sudaki yağ
1- Su yüzeyindeki yağ yemlerden meydana gelebilir. Kabukta Devit 3 kullanıyorsanız bununda etkisi olur. Yada suya vitamin damlatırsanız meydana gelebilir. Bunlar dışında salınım yapan bir malzeme varsa oda sebep olabilir.
2- Sudaki yağ tabakası ışığın suya girişini etkiler. Kaplumbağaya verdiğiniz besinlerin bıraktığı yağ doğrudan zarar vermesede suya ışık ve oksijen girişini etkileyeceği için su kalitesini etkiler. Buda direk olmasada dolaylı yoldan zararlıdır. Bunu önlemek için ilk etkili yöntem su yüzeyini hareketlendirmektir. Hava motoru, akıntı motoru ve filtrenin suyu püskürten kısmı yüzeye verilerek bu sağlanabilir. Tabi suya vitamin damlatma ve kabukta devit kullanma yapılıyorsa bırakılmalı. Salınım yapan bir malzemeden kaynaklı tabaka kaplumbağaya direk zarar verebilir.
3- Su değişim miktarı ve sıklığına etken bir çok sebep var. Kullanılan filtre cinsi, filtre kapasitesi, akvaryum büyüklüğü, bu akvaryumda yaşamakta olan canlı miktarı ve büyüklüğü. Ancak genel olarak suyun 1/3 miktarını değiştirmek ve mümkünse alttan çekim yapmak iyi bir uygulama. Bunu ayda bir kez yapabilirsiniz. Ancak dediğim gibi kirlenme oranına göre bu süre ile oynamanız mümkün. Ben 2 akvaryumda 3-4 aydır henüz buharlaşanın yerine ilaveler dışında hiç su çekmedim. Ama akvaryum ebatlarım canlı oranına göre çok büyük ve dış filtre kullanıyorum.
4- Dış filtrenin diğerlerine göre avantajı mekanik temizlik dışında biyolojik döngü oluşturmasıdır. Yani suda oluşan amonyağı yada zararlı bakterileri minimize edeceği gibi yararlı bakteri oluşumuna destek verir. Böylece su daha doğru değerlere kavuşur.