Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

UVB ampulun ömrü bitti, bütçemi aşıyor, ne yapabilirim?

ninjayedi

Yeni Üye
Katılım
16 Ocak 2021
Mesajlar
9
Merhabalar herkese, ben siteye yeni üye oldum, bu yüzden daha önce tartışılan bir konu ise şimdiden kusuruma bakmayın.
Zamanında Exo Terra UVB ampulumu 90-100 liraya almıştım. Şu an ise fiyatlara baktığımda 600 liraya yakın görüyorum, buna benim bütçem yetmiyor, çalışmıyorum, Ne yapabilirim bu konuda? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
 
Exo terra ampullerin kullanıma bağlı olarak tam aktiflik süresi 1-1,5 sene aralığıdır bundan sonra ise ömrü yarılanmaya başlar. Etkisi azalır ama devam eder onun için kullanmaya devam edebilirsin. Hiç kullanmamaktansa ampul florasanının altı siyahlaşıncaya kadar kullanabilirsin. Yakınlaştırmak etkisini muhtemel artırır ama ne kadar bir mesafe yaklaştırılmalı onu bilemem.

Günde kaç saat ve kaç sene kullandın? Ampul kaç watt?
 
Ampul patladı komple hiç çalışmıyor, başlık yanlış olmuş :/ 25 W idi, epey uzun süre kullandım, ne zaman aldığımı bile hatırlamıyorum.
 
O fiyatlara aldıysan temiz 6-7 senesi var.

Hayvanın kabuk boyu ne kadar?
 
Eczaneden devit damla al. Bu 50.000 IU. Coledan vermeye kalkarlarsa alma o 3 katı 150.000 IU içeriyor fazla gelir.

Deviti senede 3 aylık bir müddet kullanıyoruz. Fazlası karaciğer ve yağ dokuda birikir. Aşırı yükleme de azı kadar zararlıdır.

Hayvanda kalsiyum eksikliği görülmediği sürece kullanımına gerek yok. Aldığı yemlerde eser miktarda bulunmakla birlikte verdiğimiz mineral yemde yeterince vardır. Bu ihtiyacını karşılar.

Genelde kışın daha fazla ihtiyaç olduğu için kış ayları kullanımını tercih ediyoruz.

D vitamini eksikliği belirtileri şunlar.
-hayvanda halsizlik görülmesi,
-yüzme ve yürümede zorlanma, denge ve kuvvet kaybı (yeterli kalsiyum olmadığında bünyeleri kemikten kalsiyumu çeker),
-plakalarda incelme,
-tırnaklarda incelme ve zayıflama,
-yavrularda baş tarafı üst bağa arka taraf kadar yumuşak olursa;yetişkinlerde ise marginals denilen kenar kabuk uzantılarında yumuşama görülürse D vitamini desteği doğar.

Böyle bir durum görürsen haftada bir 2 damla yeterli olur.

Hayvanların boy ve eksiklik durumuna bağlı olarak dozaj farklılık gösterir.
 
Son düzenleme:
Öncelikle bu kadar detaylı bir bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum.

Benim kaplumbağam biraz büyük, kendisi en az 2011-12 yılından beri benimle. Ben de ilk baktığım zamanlar hatalar yaptım, doğru şekilde nasıl bakılacağını bilmeden işe giriştiğim için, fakat daha sonra yabancı kaynaklardan acilen doğru bakımı öğrenmeye çalışıp kendimce uygulamaya başladım, bu süreçte bazı doğruları yapmaya başlayalı çok olmadı -misal yetişkin kaplumbağada proteinden çok yeşillikle beslenmesi gerektiği, protein beslemesinin haftada 1 kez yeterli olduğu ve yavru kaplumbağaki kadar sık beslenmesine gerek olmadığı gibi bilgileri uygulamaya başlayalı 1-2 sene oldu. Bu sebeple kağlumbağam biraz fazla beslendi.

Fakat diğer kurallardan: akvaryumda kuru alan olması, plastik malzeme olmaması gerektiği (ben kuru alanı lav kayalarını üst üste koyup yaptım), ısıtıcı olması, termostat olması, dip çekimi, su değişimi, UVA ışık gibi uygulamaları çok daha uzun yıllardır yapıyorum.

UVB ışığa daha geç başladım (geç öğrendim), sanırım kaplumbağamın karnının iç kısmının hafif göçük olması bu sebeple? Çünkü kendisini dişi olarak cinsiyetini belirlemiştim bilgilendirici bir videodan, ve erkek değil olması lazım. D vit sorunundan diye düşündüm karnındaki göçüklüğü.

Akvaryumum küçük, daha büyüğünü ilk çalışmaya başladığım an ayarlayacağım.

Dış filtreyi daha geç alabildim indirimdeyken, maddi durumumun karşılayabileceği en iyi akvaryum ortamını sağlamaya çalıştım. Dış filtre malzemelerini de yabancı kaynaklara bakarak yapmaya çalıştım. Fakat hala en doğru şekilde bakmak için çabalamam lazım. Bu süreçte bana yardımcı olabilecek herkese teşekkürler şimdiden.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Öncelikle sizin de dediğiniz gibi akvaryum küçük kalmış. 9-10 yaşındaki bir dişi kaplumbağa 25cm kabuk boyunda olmalıydı hatta geçmeliydi. Ara geçişli akvaryumlarda alınan dış filtreler genelde ömürlük akvaryumlarda işe yaramıyor. Aldığınız dış filtre nedir?

Dış filtre malzemeleri hakkında bilgi almak için bu konuyu okuyabilirsiniz.

Akvaryum Filtre Malzemeleri | Türkiye nin İlk ve Tek Su Kaplumbağası Bilgi Paylaşım Platformu (sukaplumbagasi.com)

Ömürlük akvaryum ölçüsü 100x50x50h ve 10mm cam kalınlılığıdır. Bütçeye göre bu boyut artabilir. Bu akvaryumların üzerine camdan bir kuru alan yaptırıyoruz bu sayede suyu daha fazla yükseltebiliyoruz. Akvaryum üstü kuru alan hakkında daha fazla bilgi almak için burayı okuyabilirsiniz.

akvaryum üstü kuru alanım. | Türkiye nin İlk ve Tek Su Kaplumbağası Bilgi Paylaşım Platformu (sukaplumbagasi.com)

Kaplumbağanın karnındaki göçüğün resmini atabilir misiniz? Yarın kaplumbağa uyandığında çekersiniz.

Evet, sizin dediğiniz gibi haftada bir kurutulmuş yem veriyoruz. Burada kaplumbağaların hangi yemlerle beslenmesi gerektiği yazıyor.

Su Kaplumbağalarında Beslenme (Her Yaş İçin) | Türkiye nin İlk ve Tek Su Kaplumbağası Bilgi Paylaşım Platformu (sukaplumbagasi.com)
 
Akvaryum hayvan ile paralel büyümesi gereken malzeme hatta bunda sınırda yok. Sağlıklı gelişim için bol yüzeceği alan lazım. Derinlik ise akciğer kapasitesini artırıp nefes tutabilme kapasitesini artırır.

Normal koşullarda hayvan en az iki katı boyda olmalıydı. Bunun yaşla alakası yok sistemi ve yemleri uygun hale getirdiğinde yine boy uzaması o seviyelere gelir.

Ot türevli gıdalara geçiş yetişkin dönem için öngörülüyor. Ama ben büsbütün ot türevli yeme geçiş taraftarı değilim. Hayvanın yetişkin diye tabir ettiğimiz 20 cm üstüne geldiğinde büyüme hızı yavaşlar. Bundan aşağı boylardaki hayvanlar büyüme için proteine ihtiyaç duyar.

Mesela senin kaplumbağan daha büyüme aşamasında. Cinsel gelişimini yeni tamamlamış. Cinsel gelişimde boy uzaması birkaç ay durur sonra kaldığı yerden devam eder. Şu an büyümesi hızlanacak zamanda. Onun için protein yoğun beslemen lazım. Sen yetişkin hayvan diyeti uygulamışsın. Hatta aşırıya dahi kaçmışsın. Yeterince büyümemesine sebeplerden biri de bu.

Yabancı kaynaklardaki her bilgiyi uygulamamak gerekiyor. Bazıları farklı türlere dayanarak bilgi verebiliyor. Genelleme yaparak yazıyor. Her bilgi reslere uyumlu değil.

Bir yerde çöl hayvanları için kullanılan 10.0 uvb'yi 24 saat yakabilirsiniz diyor. Sen onu bırak hayvanı 3 saat bu radyasyona maruz bıraksan derisi kendini sürekli yenilemeye çalışmaktan yıpranır ve bir noktadan sonra yenileyemez ve açık yaralar oluşmaya başlar. Bize göre dayanıklı olsalarda bu hayvanlarda da tümör görülüyor.

Küçüğü, büyüğü, tür farkı olan suya girmeyeninden sudan çıkmayanına kadar her farklı iklimde yaşayan kaplumbağanın deri yapısı farklıdır. Bunu bir örnek olarak verdim.

Amerkada bir kaplumbağa forumuna girmiştim, herkeste farklı türde hayvan kim sorsa kendi hayvanına göre uyumlu olanı yazıyor. Halbuki diğer hayvana uygun değil. Bildiklerimi yazayım dedim, başa çıkılacak gibi değil binlerce insan. Hiç bulaşmadan çıktım.

Hangi yemleri kullanıyorsun, eksik olanları yazayım?
 
Akvaryum hayvan ile paralel büyümesi gereken malzeme hatta bunda sınırda yok. Sağlıklı gelişim için bol yüzeceği alan lazım. Derinlik ise akciğer kapasitesini artırıp nefes tutabilme kapasitesini artırır.
Onun için protein yoğun beslemen lazım. Sen yetişkin hayvan diyeti uygulamışsın. Hatta aşırıya dahi kaçmışsın. Yeterince büyümemesine sebeplerden biri de bu.
Yabancı kaynaklardaki her bilgiyi uygulamamak gerekiyor. Bazıları farklı türlere dayanarak bilgi verebiliyor. Genelleme yaparak yazıyor. Her bilgi reslere uyumlu değil..
Hangi yemleri kullanıyorsun, eksik olanları yazayım?
Akvaryumu maalesef elimdekini kullandım, ölüm adacığında yaşamasından iyidir en azından diye düşündüm. Suyun yerden yüksekliği 18-20 cm max yükseklik (kuru alan içerde olduğu için daha fazla yükseltemiyorum), boy 40 cm, en 25 cm şeklinde su var akvaryumda. Çok yetersiz olduğunun bilincindeyim ama şu an elimden bu kadar gelebiliyor. Tabi ki en yakın zamanda imkanım olduğunda akvaryumu büyüteceğim.

Red eared slider olarak aratarak bakmıştım, özellikle o türün bloglarını okuyarak. Besleme açısından, yetişkinliği yaşına göre yazmışlardı, aslında tam tersine çok uzun zaman protein çok yoğun besledim, hatta her gün 2 kere beslemiştim, fakat yetişkin kaplumbağa için bunun yanlış olduğu yazıyordu kaynaklarda hep. Ben Gammarus, Raffy Royal, Raffy P ve Raffy Vital yemlerini dönüşümlü kullanıyordum. Daha sonradan (RES yabancı bloglara baktıktan sonra) sanırım 1 senedir -daha bile az olabilir- haftada 2-3 kez yeşillik (marul, kabak vs) ve haftada 1 gün gammarus veya Raffy Royal şeklinde vermeye başladım. Ama öncesinde dediğim yemlerle besliyordum ama daha sonradan da çok sık beslediğimi düşündüm okuduğum yazılar yüzünden.
 
Son düzenleme:
Ara geçişli akvaryumlarda alınan dış filtreler genelde ömürlük akvaryumlarda işe yaramıyor. Aldığınız dış filtre nedir?
Merhabalar, öncelikle bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum, linklerin hepsini gözden geçireceğim.
Kaplumbağanın karın kısmını yarın söylediğiniz gibi yollayacağım.
Dış filtrenin kutusu yok, açıkçası ismini/markasını bilmiyorum ama tahminimce en basitinden alabilmişimdir. Size fotoğrafını yollayabilirim ancak:
374A3981-600A-4291-BD5E-5D9C33C4BAC5.jpeg
 
Son düzenleme:
8 cm kabuk boyu sonrası günde tek öğün besliyoruz. Kafa hacmi kadar yada ölçü tutmaz ise bir iki fazla verilebilir.

Yeşillik sebze vermede sakınca yok ama haftada iki defa yeterli aşırısında hayvan soğuyabilir.

Sera carnivor, tetra reptomin, jbl agil, ek olarak tropical biorept W da alınabilir. Carnivor 2 gün diğerleri tek gün verilecek. Sera carnivor, raffy P ve sera mineral karışımı bir yemdir.

Sebze yediğine göre vitale gerek yok. Kış ayları pek iştahlı yemiyorlar.

Kurutulmuş yemde gammarus artık ufak gelir. Sera royal ve jbl energile alternatif olarak tropical reptiles carnivore(cırcırböceği ve kan kurdu karışımı) ve tropical dried fish de var. Bunların yarımlık kutuları çıkmış. Royal ve energil sadece büyük kutu satılıyor ve bu yemlere nazaran pahalılar. Tropicalin birini seçip al. Bu da tek gün olacak. Royal hala duruyor ise o bitince alırsın. Sıcak ortamda durmasın gerekirse buzdolabına koy sıcak ortamda durdukça kurutulmuş yem bozulup acılaşır.

Arada haşlanmış yumurta akı verebilirsin. Bir günü aç gün yapabilir sadece bugünde sebze verebilirsin.

Marul kalsiyum içerir onu seviyor ise eksik etme. Körpe iç yapraklarından seçersin ama dediğim gibi çokta aşırı verme isteği kaybolmasın.

Protein yoğun besleme şöyle hayvan sadece protein alırsa gut hastalığına yakalanır yani eklem iltihaplanmasına. Ayrıca yeterli vitamin ve mineralden mahrum kalır ki bununda zararı var. Onun için yem çeşitlendirmesi dengeli beslenmesini sağlar.
 
Birer tane ön, arka ve üstten resim çekip atabilir misin? Başı dışarıda çekebilirsen iyi olur.
 
Göz ve kulaklar sağlıklı. Üst bağa yapısıda güzel. Yandan bakınca ara mesafede bir darlık yok. Altbağadaki eğim hayvanı rahatsız edecek boyutta da değil. Baş ve kuyruk tarafı boşlukları geniş. Dişi olduğunu farzedersek yumurta açısından da bir rahatsızlık vermeyecektir.

Akvaryumun uzunluğu iyi olması kaydıyla hayvan bolca yüzerse kısmen bir miktar toparlayabilir ama o eğim kalacaktır. Tamamen düzelmez.

Hayvan yavru iken karnına baskı uygulanmışa benziyor.

Kuyruğuna bak. Anüs (kloak) kuyruk ucuna yakınsa erkek kabuğa yakınsa dişidir. Dişi gibi gözüküyor ama emin olalım.

Baş üstünde kırmızı nokta var, bu türlerde sarı çizgiler biraz daha kalın oluyor.

Plakalarda açılma var. Bunları önce ıslak diş fırçasını 45 derece açı ile tutarak ve biraz baskı uygulayarak fırçala atan atsın. Derisine ve gözüne değmesin. Çıkmayanları ise ağzı düz cımbız ile plakanın açık yerinden tek ağzını içeri ittirip yukarı kaldır. Bazısı hemen atar bazısı kırılıp çıkar. Yalnız çokta asılma kabuk kanayabilir. Kanarsa eczaneden baticon alıp sürersin. Baticonda elimizde bulunması gereken üründür.

Bu işlemleri yaparken dikkat et, elini ısırmasın ve tırnaklarını batırmasın el ayasını bile çivi gibi deliyorlar.
 
Hayvan yavru iken karnına baskı uygulanmışa benziyor.

Kuyruğuna bak. Anüs (kloak) kuyruk ucuna yakınsa erkek kabuğa yakınsa dişidir. Dişi gibi gözüküyor ama emin olalım.
Çok teşekkür ediyorum yardımınız ve ilginiz için öncelikle.
Baş üzerinde kırmızı nokta olması ne sebepledir?
Yavruyken karnına basınç belki petshop'taki ortamdan dolayı olmuş olabilir, 2012 yıllarında sanırım almıştım, tipik 30 tane yavruyu minicik akvaryuma atan yerlerden biriydi.
Telefondan siteye girdiğim için yanlışlıkla arkasının fotoğrafını silmişim mesajı düzenlemeye çalışırken. Fakat kuyruğu içeri çektiği için ne kadar net gözüküyor bilmiyorum. O fotoğrafı tekrar ekliyorum:
IMG_7869.jpg
 
Bazı türlerinde kırmızı nokta oluyor. Bu pigment ile alakalı olabilir yada geçmişinde rio grande res turtle ile resin çiftleşmesinden gelmiş bir soydan kaynaklı olabilir, bilmiyorum.

Arka boşluk olduğundan fazla geniş. Kuyrukta anüse bakılacak.
 
Arkadasim, elinde kalan sifir Exo Terra 25 Watt Uvb100'u 300 liraya satiyor. Alim satim kisminda ilanimiz var.
 
Geri
Üst