Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Veterinere götürdüm

ozge35

Gümüş 1 Üye
Arkadaşlar akciğer enfeksiyonu olan kaplumbağamı bugün veterine götürdüm.İzmir Bornovada asya veteriner kliniğine götürecektim. Bugün yaşadıklarımı anlatıyım. Veterinere gittiğimde kimse yoktu aradım 1 saat sonra geleceğini söyledi. O sırada o civarda bir veteriner daha vardı cemre diye giriyim bir dedim girmez olaydım :) Kadın şikayetlerini sordu. Suda yan yüzmesini ve çıkardığı sesleri söyledim. Kadın '' Allah Allah suda yan yüzüp ses mi çıkartıyo?'' dedi sanki ilk defa duyuyormuş gibi. Bir de üstüne bunu google a yazıp aramaya başladı ve bizim foruma girdi. Ben bunu görünce aldım kaplumbağayı çıktım 1 saat sonra gelecek olan veterineri beklemeye başladım. Resmen şaka gibiydi. Hayvanı bile ayrı bi odada değil alıp masasında inceledi. Çok sinir oldum.
Beklediğim veteriner geldi o muayene etti. Solunum yolu enfeksiyonu var dedi daha ciğerlere inmemiş dedi. Bana siprogut diye bir damla yazdı. Bunu 4litre suya 10damla olacak şekilde damlat dedi. suyu 30derecede kalsın dedi. 24 saat boyunca bu damlalı suda kalacak ve her gün sabah su değişimi yapılacak. Benim kafama takılan şu oldu. Şimdi 4 litre suya ısıtıcı sığar mı o belki sığabilir de filtre hiç sığmaz onu kesin çıkarmam lazım. Dibindeki kumu çıkarmamı istedi. Sadece su kuru alan ve ısıtıcı olacak. Isıtıcının yarısı su dışında kalacak gibi ne yapmam lazım ?

Her sabah su yenileneceğine göre filtreye zaten gerek yok. Veteriner muhtemelen ufak bir kapta ufak bir ısıtıcı ile yapılabilecek durumu söylemiş. Kendisini arayıp aynı orana göre 8 lt suya 20 damla okurmu diye sormalı. Tedavinin kaç gün süreceğine değindi mi?

Yada saklama kabı alıp ufak bir ısıtıcı temin edip tedaviyi yapın. Yarısı dışarıda kesinlikle kalamaz. Veteriner kum vs hiç bir şey istememişki steril ortamda tedavi olsun. Hatta akvaryumuda bir temizlemekte dezenfekte etmekte fayda var.

Tahmin ettiğimiz teşhisi koymuş. Başlangıçta olmasıda sevindirici. Erken teşhis her zaman iyisir. Tekrar geçmiş olsun.

Bu arada foruma giren veterinere bol bol ziyaret edip bilgi alabileceğini önerebilirdiniz :)

Cvp: Veterinere götürdüm

1 hafta boyunca bunu yapıcaz dedi. Ben ayrı bir kapta diye önerdim kendisine ama o akvaryumda dursun dedi. Şimdi 4 litre su koyucam umarım ısıtıcıyı kapatır. Kumu çıkartıp akvaryumu yıkadım iyice.

Bence de forumumuzdan öğrenmesi gereken çok şey var, bakmıyorsan bakmıyorum de. Hem bakıyorum diyip hem de bilmemesi saçma. Tamemen para kazanma amaçlı hareketler.

4 litre su koydum ve ısıtıcının tamamı suya girdi sanırım akvaryum büyük olmadığı için yetti :)

Çok iyi bu. Isıtıcıyı iyi sabitlemeli. Tedaviye hemen cevap vereceğini düşünüyorum.

İnşallah tek isteğim o :( çok teşekkür ederim sayenizde erkenden gitmiş oldum ben de

Ben yan yüzdüğünün ertesi günü götürüp tedaviye başlatmıştım. Bu sebeple erken müdahalenin faydasını biliyorum. Üç günde iyileşip beş günde tedaviyi sonlandırmıştık. Erken olunca yemden bile kesilmeden hayvan güçten düşmeden iyileşiyor.

Süreci bizimlede paylaşırsınız.

Gecmis olsun. İnsallah cabucacik iyilesir.

Ayrica değisik bir inceleme yöntemi olan o veterinere de saygilarimi ve sevgilerimi gönderiyorum :D ve merak ediyorum cikmayipta beklesen nasil tedavi yöntemi deneyecekti ?

Benimkisinin yan yüzmesinin üstünden 1hafta geçti umarım sızinki kadar çabuk iyileşir, umarım geç kalmamışımdır :(

valla çıkmayıp beklesem gerçekten ne yapacaktı çok merak ediyorum. Kaplumbağayı alıp ben gidiyim en iyisi dediğimde ''neden gidiyorsunuz bulurduk?'' demez mi bir de. Vallahi kendimi o an nerelere atsam bilemedim en iyisi çıkayım şurdan bi an önce dedim çıktım. Veterinerlerin çoğunun su kaplumbağası bakmadığını biliyoruz. Bakmıyorum ben diyebilirdi eğer bilmiyorsa o zaman diycek bir şeyim yoktu. Hem biliyorum diyip aslında bilmeyip insanları salak yerine koymaya kalkıyor.

şu an yemeğini yiyor 2 tane sera rafy p yedi. Şimdiye kadar yan yüzmesine rağmen yem yememezlik yapmamıştı. Benim de tek sevindiğim nokta o zaten

şimdi de ısıtıcının üstünde uykuya daldı. yanına gidip bakıyorum normalde hemen uyanır açardı gözlerini şimdi yarım yamalak anca açabiliyor. ilacın etkisinden mi acaba ?

olabilir. ilaçların bir çoğunda bu uyuklama belirtisi oluyor. ısıtıcıyı vantuzla sabitle ne olur ne olmaz çarpar yukarı kalkar. özge hava sıcak zaten benimkilerin suyu 30 bazen 31 derece oluyor. izmir içi daha sıcak derece ile ölç. ısıtıcıya gerek bile kalmayabilir. avantajın bu zamanda olması. kolay atlatacaktır. başlangıç evresinde olması da iyi netice verecektir. geçmiş olsun.

ısıtıcı vantuzla cama sabit yere değmiyor suyun üstünde de kalmıyor. ısıtıcının ayarını 28e getirdim 200w hemen ısıtıyor az miktardaki suyu şu an su 32 derece gözüküyor. özellikle ısıtıcının olduğu bölge 32 derece orası daha sıcak. ben çok sıcakta kalmasın diye uç tarafa koyuyorum kendisi gidip özellikle ısıtıcının üstünde yatıyor sanırım sıcağı istiyor o yüzden mi acaba ?

30 derece uygun ama hasta olduğu için 32'de olabilir ilacın etkisi bu derelerde daha aktif oluyor. sıcak ciğerlerini de yumuşatır ve rahatlar. lakin düşünüyorum da ısıyı 30'a sabitle istersen dış havadan çok sıcakta olmasın. ama önce fişini çekip ayarla sonra çalıştır. bir aksilik olmasın.

Hayvanda yan yüzme ileri boyuta gitmemiş ve yorulmamışki bitkin hareketler yada yemden kesilme başlamamış. Seste ileri boyutta değildi. Veterinerde demiş zaten başında diye. İyi maşallah yemde yiyor. Bizi haftaya kadar düzelip mutlu etsin. Gece gündüz ısı farkı olmasın diye ısıyı ısıtıcı var yada yok derece ile kontrol etmeli.

Birde tedaviye devam ederken neden akciğer enfeksiyonu olduğunu düşünmeli. Acaba bir penceremi yakınında açık kaldı, güneşlenirkenmi oldu, bulunduğu yerde aigaramı içildi. Hani tekrarlanmaması için bunuda değerlendirmek iyi olur.

sanırım güneşlenirken balkonda esintiye maruz kaldı. çünkü akvaryumda odamda sırf esmesin diye geceleri pencere açmıyorum hiç bir şey çalıştırmıyorum. sayesinde sıcakta pişiyorum :D evde sigara içen kimse de yok. bir tek balkona çıkartıyordum güneşlenmesi için olduysa o zaman olmuştur muhakkak. ısı da 30 32 arasında değişiyor. ısıtıcı bazen durup bazen çalıştığı için. umarım iyileşir çok teşekkür ederim gerçekten yardımlarınız göz ardı edilemez boyutta

Güneşlendirmelerde böyle tehlikeler oluyor. Doğada ne yapıyor diyecek olursak bana göre evde steril ortamda daha zayıf bir bağışıklıkları var. Doğada hasta olup ölenler de çok oluyor. Ama bizler evde risk almamaya gayret ediyoruz.

Su ısısı bu arada gidip gelebilir. Bence sorun yok. Isıtıcı suya göre çok güçlü olduğu için böyle bir değil iki derecede seyrediyordur. Sorun olacak bir fark yok.

Ufaklık iyileşsin bizim için yeterli ve sevindirici olur.

Dediğin mantıklı aslında, başka üşütecekleri bir seçenek bırakmamışsın. Bundan sonra güneşlendirmeye çıkartırken daha dikkat edersin inşallah tekrarlamaz.

Valla Emre abi ile Cem abi tam veteriner olacak kişilermiş aslında :smile:

İnşallah en kısa zamanda sağlıklarına kavuşurlar tekrardan.

tabii haklısınız doğada doğup oradaki şartlara en başından alışıyorlar. ama biz evde beslediğimiz için daha narinler. her şeyden etkilenebiliyorlar.inşallah tek isteğim o gerçekten. onu öyle yan yüzerken görmek içimi parçalıyordu umarım iyileşir ve bir daha öyle görmem :)

bumble bee' Alıntı:
Dediğin mantıklı aslında, başka üşütecekleri bir seçenek bırakmamışsın. Bundan sonra güneşlendirmeye çıkartırken daha dikkat edersin inşallah tekrarlamaz.

Valla Emre abi ile Cem abi tam veteriner olacak kişilermiş aslında :smile:

İnşallah en kısa zamanda sağlıklarına kavuşurlar tekrardan.

zaten girdiğim ilk veterinerden çıkarken aklıma benim de o geldi :) Emre bey ve Cem bey'in bilgisi en azından su kaplumbağası konusunda kat kat fazladır :)

Teşekkürler arkadaşlar. Biraz araştırma, biraz deneyim ile detaycı yapımız eklenince her açıdan yaklaşabiliyoruz. Tabiki daha öğreneceğimiz ayrıntılarda var. Bir kaç ay aktif okursanız ilk başladığınıza göre ne kadar bilgi birikimi elde ettiğinizi ve bakış açınızın nasıl değiştiğini farkediyorsunuz. Ki Emin i çok hızlı buluyorum bu konuda.

Kimse gidip kalp uzmanına beyin ameliyatı yap demez. Veterinerlerdende her hayvanın uzmanı olmalarını beklemiyoruz. En azından atıp tutmayıp ilgi alanım yada araştırmasını yaptığım hayvan değil desinler yeter. Veterinerlerden söylenen neler duyduk. Ama bence sürüngenlerle ilgilenenlerin sayısı eskiye göre artıyor ve artacak. Bu hayvanlara bakanlarda bilinçlenmeye başlayıp veterinerlere gidiyor. En azından onlarda müşteri durumunun farkında.

tabii ki beklemiyoruz hepsinden böyle bir şey. sonuçta onlar da bunu teoride görüp çok fazla pratik yapamıyorlar ve unutuyorlardır. tek beklediğimiz şey bize dürüstçe yaklaşmaları. eğer bilmiyorlarsa bilmiyorum demeleri. yanlış yönlendirilip ölen kaplumbağalar olabilir hatta vardır da. ben de forumu takip etmemiş olsaydım ve yanlış yönlendirilseydim farkına varmazdım. her şeyi ilk başta sizlere soruyoruz, sizler de sağolun yardımcı oluyorsunuz.

özge güneşe çıkarma cam arkası idare et derim. geceleri camdan ve oda kapısından en uzak köşede dururlarsa pencereyi açabilirsin. yeterki evde başka pencere açıksa cereyan olmasın. bunu da oda kapısını kapalı tutarsan hallolur. her taraf kapalı iken buharlaşma olursa bu sefer sende nemden etkilenirsin. cereyan olmadığı sürece temiz hava iyidir. mesela benim burada o oda dahil bütün pencereler açık ve kapıda açık ama tek çıktıkları zaman lamba açık olduğu anlar. lamba ısısı da üşümelerini engelliyor. su bütün gün boyunca 30 derece. zaten bir esinti de olmuyor sadece temiz hava girmesi. bu sayede yoğun bir koku olma olasılığı da kalkıyor yani koku oluşmuyor.

koku konusunda sıkıntı veren raffy I küçük olduğu için suya atıyorum mecbur o da tuzlu balık kokusu veriyor. bittiğinde almayacağım artık. hayvanlar büyüdü. artık ufak kalıyor meret. royal yeterli.

Geri