Cvp: Yavru kedi ne yapacağımı şaşırdım
Yavru Kedi Temizliği
Bulduğunuz yavru kedi çok kirli bir durumdaysa ve bu durumu beslenmesini engelleyecekse onu hemen temizlemeniz gerekir.
Yavru kedilerin yıkanması, üşüyeceğinden dolayı çok risklidir. Yavruyu önce sıcak bir ortama alın, ılık suyla ıslattığınız bir parça pamukla önce gözlerine çok yaklaşmadan, yüzünü ve ağzının kenarlarını temizlemeye çalışın. Göz çevresi için asit borik ya da soğumuş çayla ıslattığınız bir parça pamuk kullanabilirsiniz.
Yüzünü temizlenebileceği kadar temizlendikten sonra vücudunu silebilirsiniz. Patilerinin altını ve tırnaklarını ılık suyla yıkayabilirsiniz. Temizlik işlemi bittikten sonra kediyi mutlaka çok iyi kurulamalı ve sıcak ortamdan çıkarmamalısınız. Korkutmamaya çalışarak saç kurutma makinesini çok fazla yaklaştırmadan kurutabilirsiniz. Tüm temizliğini bir kerede bitirmeye çalışmamalısınız. Yapacağınız ilk temizlik müdahalesi onu çok fazla rahatsız edecek, zarar verebilecek ve beslenmesini engelleyecek kirlerden arındırmak olmalıdır.
Kedide pire, vs bulunması çok normaldir. Pireleri kediden uzaklaştırmak için ya ense damlası kullanmalı ya sprey kullanmalısınız. Banyo yaptırarak pireleri kediden uzaklaştıramazsınız. Tam aksine pirelerin evin her yerine kaçışmasını sağlarsınız ve bir süre sonra kaçan pireler kedinizi yine bulur. Hatta evde başka kedileriniz varsa onlara da bulaşır. Evdeki diğer kediler için ense damlası uygulamanız tamamen güvende olmalarına yetecektir.
Besledikten sonra dinlenmesini sağlamalısınız. İlk müdahalede temizliğini bitiremediyseniz günde bir kez aynı işlemleri uygulayabilirsiniz.
Kedinin yaşı uygunsa (1 aylıktan küçük değilse), herhangi bir rahatsızlığı yoksa, pireler için bir ilaç uygulamadıysanız ve veterineriniz onayladıysa ancak o zaman yıkamalısınız.
Temin edebiliyorsanız bir kedi şampuanı alın. Ama bir kere yıkandığı zaman temizleneceğinden eminseniz kozmetik olmayan bir şampuan da bir kere kullanılabilir.
Banyonuzu ve banyodan sonra kediyi çıkaracağınız odayı ısıtın. Yaralanma ihtimalinize karşı tırnaklarını kesebiliyorsanız kesin. Kesemiyorsanız eldiven kullanmayı deneyin.
Kediler sprey duştan hoşlanmazlar. Ya bir kaba kullanacağınız suyu doldurmalı ya da sprey duşun altına elinizi tutmalısınız. Sprey duşu ancak pire larvalarını uzaklaştırmak için kullanabilirsiniz. Kullanacağınız suyun sıcaklığını tıpkı bebeklerdeki gibi dirseğinizle ölçebilirsiniz. Su dirseğinizi ne yakmalı ne de ılığa yakın olmalıdır. Bütün bunlar için mutlaka birisinden yardım isteyin.
Kedinin boynundan aşağısını ıslatıp şampuanlamaya başlayın. Yuvarlak ve nazik hareketlerle yıkayın ve iyice durulayın. Birden fazla şampuanlamayın. Bir kerede temizlenmeyecekse daha sonra bir banyo seansı daha gerçekleştirebilirsiniz. Durulama işlemi bittikten sonra kulaklarına su gelmeyecek şekilde, çok dikkat ederek kafasını ıslatın ve gerekiyorsa şampuanlayın. Durularken de çok dikkat etmelisiniz. Avucunuzla su alarak durulamanız daha güvenli olabilir.
Banyonuz biter bitmez hemen havluya sarın ve bir süre banyoda kalın. Dikkatlice kuruladıktan sonra saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.
Banyodan sonra mutlaka sıcak bir ortamda kalmasını sağlayın. En az 12 saat cam açmayın, oda değiştirmeyin, dışarı çıkarmayın. Banyodan sonra ne kadar dikkat ederseniz edin gazı olacaktır. Bu durumda da biraz masaj yaparak gazını çıkarabilirsiniz.
Bütün bu işlemleri veterinerinize danışmadan yapmamanız, kedinin sağlığı için çok önemlidir.
http://www.sempativeterinerklinigi.net