Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yemler

Betulsah

Bordo Bereli
Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba. Kaplumbağalarım artık 2,5 yaşında, hatta neredeyse 3 yaşındalar. Hatırlarsanız ikisi de dişi. Yem stoklarımı yenilemek istiyorum fakat artık oldukça büyüdükleri için bu dönemde beslenmelerinde değiştirmem veya eklemem gereken yemler var mı diye danışmak istedim. Şu anda kullandığım yemleri aşağıda belirttim. Yaşları ve geldikleri gelişim dönemi göz önünde bulundurulduğunda mevcut yemlerin devamı uygun olur mu, yoksa artık farklı yemlere geçmemi önerir misiniz?

Tetra ReptoMin Sticks
Tropical Dried Crickets for Reptiles
Tropical Fish for Reptiles
Tropical Reptiles Carnivore Soft
Sera Reptil Carnivor Nature
Sera Raffy P
Kurutulmuş Un kurdu
Omega One Adult Turtle

Arisa
Screenshot_2026-08-27-17-20-49-307_com.*.webp

Tyler
Screenshot_2026-08-27-17-20-20-021_com.*.webp

Yanakların rengi cinsiyete göre değişiyor değil mi

Cinsiyetle alakalı değil. Hormonları yükseldiğinde renk koyulaşıyor.

Tam emin değilim ama yediği gıdalara bağlı olarak renk değişimi de olabilir.

Bir de gensel olarak kavuniçi kırmızı renk farklılıkları oluyor.

Omega piyasada kalmadı.

Tropical reptiles carnivore içinde un kurdu var ekstra un kurduna gerek yok. Stick olan kısmı da biorept W yem.

Tropical dried fish e devam bunsan fosfor alıyorlar.

Crikets yeme de gerek yok.

Reptomin ve sera carnivor daimi yemler.

RaffyP yeme de devam edebilirsiniz yada dajana gammarus sticks yemi alın.

Sera carnivor haftada iki gün verilecek.

Tropical reptiles carnivore de un kurdunu bir gün, stickleri bir gün verin 7 güne tamamlansın.

Omega zamanında iki kutu almıştım. Şu anda yarım kutu kaldı, diğerlerini de temin edeceğim. Acaba stok mu yapsam diye düşünmeye başladım, biraz strese girdim açıkçası. Bir gün yem bulamayacağım korkusu geldi. : )

Bu arada kaplumbağalarım bayağı büyüdü. Kabuklarında yeni yeni desenler çıkmaya başladı, kafa yapıları da gittikçe büyüyor. Şu ana kadar herhangi bir sağlık sorunu yaşamadılar, maşallah. Tyler'ın cinsiyetini bir türlü kabullenememiştim. Geçenlerde yazdığınız bir metne denk geldim. Dişilerin kafalarının üstündeki kasların daha belirgin olduğunu yazmışsınız, fotoğrafta da aynen öyle görünüyor. Artık eminim.
: )

Yemler konusunda da ayrıca teşekkür ederim.

Dün papağanım öldü. Çok çabaladım, hiçbir şeyi eksik etmedim. Hayatımdan çok insan geçti, çok cenazeye gittim ama hiçbirine bu kadar üzülmedim. Canım gibiydi. Organları iflas etmiş. Aklıma geldikçe mahvoluyorum. Benim bakımımdan kaynaklı ölmediğini bilsem bile yine de kendimi kötü hissediyorum.

Kaplumbağalarım sağlıklılar ama onları da kaybetmekten çok korkuyorum. Bakımlarını eksik etmiyorum. Ekstra dikkat etmem gereken bir şey var mı?

Bir de "Öldü mü" adlı konu beni çok tetikliyor. Kaplumbağanın kabuğunda bir şey yok, ortada bir sebep yokken niye öldü diye düşünüyorum. Ani ölümler olabiliyor mu?

Başınız sağ olsun!

Papağan kaplumbağalarla aynı odadaysa belki amonyak kokusu etkilemiş olabilir. Sinir stres olmuşsa o etkiliyebilir. Bunlar diğer kuşlara göre bakımı zor hayvanlar.

Kaplumbağalarda da beklenmeyen ölüm olabilir. Daha doğrusu yetişkinler güçlü bünyeye sahip olduğu için herhangi bir hastalığa yakalandığında bu kolay kolay belirti vermiyor.

Böbrek yetmezliği varmış. Ben 11 12 aydır bakıyorum, yani tam bir yıldır benim baktığım süreçte uçamayan kuş uçmaya, parlamayan tüyleri parlamaya başlamıştı. Onu sık sık veterinere götürdüm ve dışkısının sağlıklı olmadığını defalarca söyledim ama ciddiye alınmadım. Kendimi çok kötü hissediyorum. Veterinerimiz, bakımımızdan kaynaklı olarak hastalığının ağır ilerlediğini söyledi.

Kaplumbağaları benim odamda kuşlarla yan yana koymuyordum, bakteri kapmasın diye. Şu anda sadece muhabbet kuşumuz var. O da çok şükür sağlıklı. Normalde kafesleri yan yana dururdu. Pika ölünce o da sessizleşti ama hasta değil, eminim.

Belki 1 2 yıl sonra yeniden bir papağan alabilirim. Bu kez satıcıya güvenmeyeceğim. İnsanlığın çivisi çıkmış. Ölen kuşumu bana neden zorla satmaya çalıştığını şimdi anlıyorum. İyi ki ben baktım. En azından sağlıklı ve huzurlu bir şekilde öldü.

Evet evvelinden kaynaklı hasta olma olasılığı var.

Zamanında bir petshopçu alınan kuşların kıçından iğne saplayıp öğle veriyormuş. Hayvan bir süre sonra ölüyormuş. Maksat bir daha gelsin alsınlar.

Hukuken de şikâyet edemiyorum çünkü elimde yeterli kanıt yok. Belki hatırlarsınız, geldiğinde bitliydi ve tüyleri kırıktı. Uçamadığını da belirtmiştim. Doğadan alındığını düşünüyorum. Satın aldığımız zaman bize böcekli yem de verilmişti. Daha sonra veterinerin önerisiyle Versele-Laga palet yem ve tohumlarına başladım. Elimden geldiğince çok iyi baktığımı düşünüyorum.

İlerleyen zamanlarda Jako veya Amazon papağanı almayı düşünüyorum. Alırsam doğrudan veterinere götüreceğim. Gerçi veteriner konusunda da insan ister istemez temkinli oluyor. Defalarca götürmeme rağmen, işini gerçekten iyi yapan biri olsaydı hastalığıyla ilgili daha önceden fark edip gerekli önlemleri alabilirdik.

İlginiz ve anlayışınız için ayrıca çok teşekkür ederim. İleride papağan alırsam size de mutlaka bilgi veririm. Hayvanlar konusunda gerçekten güvendiğim nadir insanlardan birisiniz. Eğer size karşı istemeden bir saygısızlığım olduysa kusuruma bakmayın.

Yok estağfurullah. Amacımız hayvanların sağlıklı yaşaması. Bende hala öğreniyorum bazı şeyleri.

Hekime de kızmamak lazım. Alanları geniş. Kuş çeşitleri çok. Papağan biraz daha egzotik hayvan grubuna kaçıyor. Yiyeceği farklı yaşam tarzı farklı. Her ne kadar yem satsalar da birebir doğal ortamıyla örtüşmüyor.

Geri