Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Alaattin

Yeni Üye
Katılım
27 Şub 2014
Mesajlar
14
Merhabalar , Aranıza bu gece katıldım . Konuyu yanlış yere açtıysam lütfen kusura bakmayın moderatör arkadaşlarımız doğru yere taşıyabilirlerse şimdiden teşekkür ederim.

2 tane kırmızı yanaklı su kaplumbağamız için yeni bir yuva hazırlamak istiyorum. 5-6 ay önce çocuklarımın hemhoşlarına gideceğini hemde azda olsa sorumluluğu onlar ile paylaşabileceğim bir evcil hayvan almak istedim ve bakımının kolay olduğunu düşündüğüm 2 tane kapluş sahiplendik :) Araştırdıkca ve forumdan okudukca bakımının hiçde kolay olmadığını üzülerek fark ettim :)

Birkaç hafta içinde ısıtıcılı , iç filtreli küçük 20-25 lt lik bir akvaryuma geçtik. Kabuk boyları birinin 6-7 diğerinin 5 cme ulaştı.

Dün de akvaryumunu değiştiren bir arkadaşım sağolsun 75*35*30 cmlik akvaryumunu verdi.
Akvaryum ile birlikte 2 tanede 8-9cmlik Yunus Ciklet balığını da verdi.
Balık ve kapluşun beraber yaşaması konusunda oldukca ihtilaflı tartışmalar bulunsada kaplumbağalar büyüdüğünde balıkların onlara yem olacağı kanaatindeyim.

Ancak akvaryumdaki canlı çeşitliliği oldukca hoşuma gitti ve bunu sizlerin yardımı/önerileriyle geliştirmek istiyorum.
mevcut 75*35*30 akvaryum bir süre idare edecektir diye düşünüyorum çünkü kaplumbağalarım şu an cennette gibi mutlular , dipte geziniyor kumlarla oynuyorlar içindeki süslere tırmanıyorlar adaya çıkıp atlıyorlar keyifleri yerinde kerataların :)
Balıklar için aynı durum söz konusu değil , birbirlerini hiç rahtsız etmiyorlar kapluşlar da balıklarda henüz birbirlerinden çekiniyorlar ama Suyumuz çok bulandı hava motoru ve taşınıda aldım ama balıklar çok hareketli değil ve yem yemiyorlar.

Şimdi sizler ile paylaşmak istediğim düşüncelerime gelirsek , henüz edi ve büdü için kuru alanımız yok , Gerekirse bu akvaryumu 100*50*50 olarak değiştirip aşağıda anlatacağım çeşitliliği yakalamak istiyorum bu sizce mümkünmüdür ? Mümkünse ilave olarak neler temin etmeliyim.

Şu an iki tane yunus ciklet olarak tabir edilen balıktan mevcut ya aynı türden balık ilave ederek yada sizin önereceğiniz başka balık türüne geçerek 5-6 yı geçmeyecek balık olmasını istiyorum.

Su döngüsüne katkıda bulunması ve diğer sebeplerden dolayı bolca canlı bitkide olmasını düşünüyorum.
Forumda okuduğum kadarıyla filtrasyona yardımcı olacağından Midyede bulundurabiliriz , Midye ile beraber Balık ve kapluşların yemesi için öyle süslü özel cins olmayan karides düşünmekteyim.

Sizce bu türlerin hepsini yaşatabileceğimiz , balıkların ölmeyeceği bir ortam oluşturabilirmiyiz ?

Konu hakkında fikir sahibi olup yardımcı olacak herkese şimdiden çookk teşekkür ederim.

Saygılar...
 
Öncelikle balıklar ve kaplumbağalar ayrılmalı. Ben zamanında oscar alıp akvaryumlara koydum. Boyundan büyük balığın kuyruğunu çekiştirmişti yavru kaplımbağa. Zor kurtardım ve iade ettim. Balık av olur ve hayvanlara yazık. Zaten kaplumbağalar balıkların yemlerini yemesinede müsade etmez. Sürekli akvaryumdan çıkarılmalarıda stres sebebi olur. Hiç bir balık türü ile aynı akvaryumda olmasınlar. Balıkları gene burada ayrıca besleyebilirsiniz. Ama diğer akvaryum yapılana kadar dahi ayrılmalılar.

Karidesler canlı olmayacak sanırım. Biz canlı yeme karşıyız. Kaplumbağalar karidesleri parçalarlar.

Kaplumbağalar iyi büyümüş. Düşündüğünüz ölçüde yüksekliği 60 cm yapınki kaçış boşluğu ile çok kayıp olmasın.


Bu akvaryuma dış filtre takılmalı. Uygun filtre malzemeleri ile 6 aylık temizlemelerle devam edilir. Su değişimleri kısmi olacak. Dip çekimi ile 1/3 oranda kirliliğe bağlı olarak değişim sıklığı ayarlanır. 6 ayda bir yada yılda bir genel temizlik olur. Hayvanlar erişkin olunca 3-4 sene sonra temizlik 3-4 ayda bir olur.
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Emre bey , teşekkürler..

Balıktan Vazgeçmek üzereyim zaten Fanteziye giriyor o iş biraz :) Hanımda iki ayrı akvaryum olmasına pek sıcak bakmaz bence , En iyisi balıkları en kısa sürede arkadaşıma geri vermek.

Aslında ben doğal hayatlarına bir adım daha yaklaşmaları açısından Canlı o küçücük ve bolca bulunan karideslerden düşünmüştüm.
Yükseklik konusun da 60cm iyi olur dediğiniz gibi.
Midye ve bitki konusun da ne düşünüyorsunuz ? Bitkilerden de yesinler istiyorum zaten yiyemeyecekleri bitkide koyalım ne biliyim Bambu veya başka bişey gibi


Evet , Dış filtre şart yarın almayı düşünüyorum Quick 1000 diye bifiltre var arkadaşımda oldukca memnun ve gerçekten çok sessiz 80-100 TL civarı ,ondan almam yeterli gelecekmidir sizce?
 
Balık konusu gibi diğer tüm canlılarıda parçalarlar. Salyangozları kırar yada yutarlar, bitlkileri yerlerinden söküp ısırırlar yada yerler. Baş edilemiyor. Midyeye de dadanacakları gibi midye kurcalarken kapanırsa ayakları sıkışabilir. Boğulma tehlikesi.
Bendeki 5 cm boyda hayvan oscar balığının kuyrugunu ısırmıştı. Sadece bambu olabilir ama onun dönen merdiven gibi olan yeri su dışında olmalıki hayvanlar basıp akvaryumdan atlamasın.


O filtre belirttiğim akvaryuma uygun ama marka kalitesini bilemem. Ben eheim ve tetra markalarını kullanıyorum ve eheim zaten bir numara. Eğer kaliteli uzun ömürlü olsun arıza yapmasın, debi düşmesin derseniz eheim 2217 uygun. Hangi filtreyi alırsanız alın iç malzemeleri içinde önerilerde bulunuruz. Genelde sünger zaten içinden çıkar. Bazılarında seramik ve karbonda olur. Ama zeolit ve substrat malzemeleri de kesin gereklidir. Birde ilave elyaf ve malzeme torbası. Malzeme torbası çıkmayan markalarda ufak yapıdaki zeolit ve substrat gibi malzemelerin torbada olup dağılmamasına yarar.
 
Bu arda sizdeki balıklarla gene canlı bitki olmuyor sanırım. Genelde o balıklar için kaya yada köklerden oluşan düzenlemeler yapılıyor. Bir arkadaşımda besliyordu ve bitki kullanmıyordu. Balıklardan Vazgeçmezseniz diye belirttim.

Bu arada adaya çıkıp atlıyorlar demişsiniz ama bir yandan kuru alanım yok demişsiniz. Şu an kuru alanları ve orayı ısıtan lambaları yok mu? Bu konu çok önemli. İlk bunu çözmeli.
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Emre Bey ,
Balıktan vazgeçmek üzereyim dediğim gibi.Arkadaşıma haftasonu geri vermeyi düşünüyorum.
Bitki olarak arka cama bambu düşünüyorm faydası olacaksa , ve Büyük kayanın altına yerleşmesi umduyla 3-4 tane midye almayıda düşünüyorum , uygunmudur ?
Adaları var ama ışık ile ısıttığım kuru alanları şu an için mevcut değil.
Quick Filtrenin 3 sepeti var en altta karbon kömüre benzer küçük çubuk fıormnda bir malzeme var onun üstünde Seramik en üst sepette altı mavi elyaflı sünger mevcut.

Sepet içeriğinin sıralaması ve malzemeleri nasıl olmalı sence?
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Kuru alan önemli. İlk yapılması gereken ısıtma lambalı kuru alan. Mazallah hasta olabilirler iştah gidebilir, tedavi aşamaları gibi durumlar meşakkatlidir.

Midyeyi önermem. Birincisi midyeler için su ısısı 26 derece üzerine çıkmamalı. Bizim hayvanlar içinde su ısısı 26-28 derece. Toleransıda hesaba katarsak deeceyi 26 olarak sabitlemek imkansız. Akvaryumda aynı ısı aralığında yaşayan canlılar beslenmeli. İkincisi dediğim gibi midye açıkken bunu açmaya çalışırsa midye kapanıp ayağı sıkıştırabilir yada bizim oburlar midye ile uğraşırken sağı solu kesilebilir. Bence kesinlikle bunu koymaya gerek yok.

Bambu denemekte sakınca yok. Vantuzla falanda sabitlenirse ilk başta ilgilenir zarar veremezlerse bırakırlar. Zaten hiç olmadı çıkarırsınız.

Filtre dizilişi üç sepetli için alttan üste doğru;
En alt sepet: Seramik, üzerine sünger
Orta sepet: Sünger üzerine elyaf, üzerine zeolit, üzerine elyaf
En üst sepet: Karbon, üzerine bolca elyaf (ilk kurulumdan 1 ay sonra karbon atılır yerine substrat yada aynı işlevli lav kırığı girer ve bundan sonra sürekli bu devam eder)
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

bu hayvanlara hiç bir canlı dayanmıyor. bitkiye gelirsek yapay ipek bitki alınacak. bambu alınabilir. yaprakları su üstünde olacak kadar uzun olursa. yemeleri açısından su mercimeği alınıp verilebilir. normal bitkilerin ihtiyaç duyacağı fosfat aynı zamanda yosunların ve kahverengi alglerinde oluşmasına neden olur. onun için bunlar alınmamalı. filtre konusuna gelirsek diğer konuda belirttiğim gibi balıklara göre pislik miktarı fazla olacağı için dış filtre balıklarınkine nazaran güçlü olmalı. tabi içine konacak malzemeler bakımından hazne genişliği de önemlidir.
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

kardeşim ben ciklet türü beslediğim için sana önerim ayır onları beraber yaşamazlar ama ille balık besleyeceğim ayrı akvaryumda diyorsan sana önerebileceğim demasoni adlı bir tür sadece bitkisel olarak beslenir yunuslar ile beslenmez ama görsellik olarak yunuslardan bence kat kat iyi bendede onlardan 7d 2e var ve gerçekten çok hoş balıklar beslemek için bir iki bitkisel yem vs. edinmem gerekr ama
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Öncelikle Hepinize Teşekkürler..

Kaplumbağalar ile balık vs besleme fantezisinden sizlerin uyarılarıyla da vazgeçmiş bulunmaktayım.


arkadaşımda da olduğu , son derece sessiz ve benim 80 lt akvaryuma yeteceği için Dış Filtre olarak Quick Expro 1000 3 sepetli almaya karar verdim (75 TL Nakit ).

Kuru Alan ihtiyaçlarını Tam anlamıyla karşılamak için fatihte bi akvaryumcuda JBLSolar UV - Spot Plus 160 Watt Tempset adlı bir ürün var 165 TL nakite bırakıyor ama ürün hakkında bir fikrim yok sizce uygunmudur?
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Kuru alana iki farklı ampül temin etmeniz gerekiyor.
1. ısıtma ampülü >> mailto:/forum/Konu-isitma-ve-gunduz-isigi-icin-ampul-ecolite-52-w.html
2. UV - B ampül >> (şuan en uygun fiyatta olan) mailto:/evcil-hayvan/exo-terra-repti-glo-13w-5-0-uvb-lamba-105738813

Sizin belirttiğiniz lamba hakkında pek bilgim yok.
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Alaattin' Alıntı:
Öncelikle Hepinize Teşekkürler..

Kaplumbağalar ile balık vs besleme fantezisinden sizlerin uyarılarıyla da vazgeçmiş bulunmaktayım.


arkadaşımda da olduğu , son derece sessiz ve benim 80 lt akvaryuma yeteceği için Dış Filtre olarak Quick Expro 1000 3 sepetli almaya karar verdim (75 TL Nakit ).

Kuru Alan ihtiyaçlarını Tam anlamıyla karşılamak için fatihte bi akvaryumcuda JBLSolar UV - Spot Plus 160 Watt Tempset adlı bir ürün var 165 TL nakite bırakıyor ama ürün hakkında bir fikrim yok sizce uygunmudur?

Hayır bu filtreyi ben yaptıracağınız yeni akvaryuma uyar dedim. Bu akvaryumda çok fazla akıntı olur, uygun olmaz. Arkadaşınız bu akvaryumda mı kullanmış bunu? Eğer bunda kullandıysa ve normal geldi ise filtre net olarak debi kaybı yaşamıştır. Akvaryum olarak bununla mı devam edeceksiniz?

O ampul %7 uvb içerir ve yüksek ısı verir. Çöl kertenkelelerine uygun olan. Tempset ise çanaksız duy setidir. Koruması yoktur. Tamam bu ampulde ikisi bir arada ama bizim hayvanlara uygun değil. İki mandallı lamba ve ısıtma için ayrı uvb için ayrı ampul gerekir.

Mandallı lamba: 2 adet (konuda ikinci sayfa ilk mesajda yada 11 nolu yorumda Karaköy ana dağıtıcı iletişim bilgilerinden yakında sattıkları bir bayi öğrenin)
mailto:/forum/Konu-ucuz-mandalli-lamba.html

Isıtma lambası: Basit 40-60 w soft ampul. Ucuzdur, yedekte alınmalı. Bauhausta var.
mailto:/forum/Konu-isitma-ve-gunduz-isigi-icin-ampul-ecolite-52-w.html

UVB lamba: Bu linkteki firmadan ucuza bulup aldık. Hatta ben yedekte aldım. İstenecek ürün Exo terra uvb100 (5.0) 13 w yada 25 w. İletişime geçip gidebilirsiniz. Avcıların hemen içerisinde. 60-65 tl tanesi.
mailto:/forum/Konu-exo-terra-uvb-5-0-toplu-alimi.html
Eğer kalmadıysa Juen pette 2 güç seçeneği ile bunlar uygun. Ancak bir tanersine yukarıdaki firmadan iki ampul alınır.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w


Çok iyi Neslihan firmada 13 w olanın gittigidiyordaki ilanını bulmuş. Kendi siteleri güncel değil. 25 w olanı çok çabuk tükeniyor. Genede arayıp firmadan öğrenin derim.


mailto:/evcil-hayvan/exo-terra-reptile-uvb100-compact-25w-5-0-uvb-105673670
25 w olanda varmış.
 
Onun kullandığı 100 lt bi akvaryum , çıkışını dirsek yardımıyla hafif cama verdi , dikey verdiginde baya dalgalandirmisti çünkü akvaryumu.
Bende aynı sekilde cama vermeyi düşünüyorum 2-3 ay sonrada yeni akvaryumu yaptırınca zaten tam olacaktır.
Evde ikeadan daha önce aldığım sıkıştırmalı soft ampullu lambam var onu kullanırım ozaman.
UV ampulü olarak Neslihan hanımın önerdiğini fiyatı uygunsa aliyim avcılara gitmeye gerek yok ama avcilardaki daha uygun olur derseniz oraya da gidebilirim gün içerisinde sorun değil.

Azoo multi zeolit diye filtre malzemeside aldım aldığım adam en alt sepetin tabanına seramikleri onun üstünü kaplayacak sekilde de karbonu koymamı , üst sepete aldığım zeoliti ve ince tabaka elyafi, en üst sepette de sünger ile elyafin kalmasını söyledi.
Sıralama uygunmudur degistiriyimi sizce
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Dediginiz malzemeyi bilmiyorum kaliteli mi degil mi ama degistirmelisiniz tabikide emre abinin dedigi sira iyi olur
Neslihaninda gosterdigi de emre abinin de soyledigi ayni firmanin ayni ampulu
 
Okeydir , tesekkurler.
Ben Neslihan Hn yolladığı linkten aliyim o zaman ampulü.

Sıralamayi da Emre beyin dediği gibi yapıyorum.
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Evet aynı firmanın gittigidiyor ilanı. O Uv b ampülde 13 w ve 25 w arasından tercih yapıp alabilirsiniz ikiside aynı özelliklere sahip fiyatıda çok uygun. 25 w olanın gücü daha fazla konumlandırmada daha uzaktan konumlandırmak gerekiyor okadar.
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

seramik>sünger>elyaf>zeolit>sünger>elyaf>carbon>elyaf>sünger bu şekilde olsun. azoo zeolit fazla ömürlü değildir. 1.5 ay olması lazım ömrünün. carbonda o civar gider. her ikisini de zamanı gelince değişirsin. zeolit yerine jbl ammo; seachem denitrate veya jbl micromec al. carbon yerinede eheim substrat pro; eheim substrat veya eheim lav taşı alırsın. dizilim aynı şekilde gider.
 
En altta berdiğim link Neslihanın verdiği linktekinin 25 w olanı. Aynı firmanın sayfadaki ürünü. Tercih olarak bulunsun. Arada fiyat 5 tl var yok. 13 w olanı 17-18 cm mesafeden, 25 w olanı 27-28 cm mesafeden kuru alan zeminine konumlandırırsınız. Sisteminizin ve kuracağınızın tasarım uygunluğuna göre tercih edin. Gerçi bir sene sonra değişim olacak.
 
Evet en geç seneye değişeceği icin akvaryum idare etse yeter şimdilik.
Sepetleri doldurma konusunda biraz kafam karıştı.
Icinden tek parça kalın sünger çıktı dizilimde sünger olarak belirttiğiniz her yere tek parça blok halindemi yoksa küçük paralar halindemi sünger koymalıyım ?
 
Cvp: Yeni Akvaryum ve Canlı Çeşitliliği

Sunger yeterince yoksa alinmali
Alt sepette kullaniyorduk sanirim kalin sungeri
 
Geri
Üst