Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni akvaryum

guzelz15

Bronz 3 Üye
Katılım
18 May 2020
Mesajlar
74
Merhaba, kaplumbağalarımın ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek için yeni akvaryum yaptırıyorum. Kafamda çok fazla soru işareti var ve kafam çok karışmış durumda. Çeşitli sorularım var, tecrübeli yorumlarınıza ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.
1- Akvaryum ölçüleri 125x70x70h olacak. 6+6 lamine cam kullanacağım. Güvendiğim bir yer ile anlaştım. Fakat hala korkuyorum camın kırılma ihtimalinden. İki kaplumbağam var 18 cm civarında. Kavga oluyor cama çarpma gibi durumlarda kırılma yaşayan oldu mu acaba? Yahut lamine cam kullanan oldu mu? Patlama çatlama olayları canlıya zarar vereceği için haliyle çok korkutuyor.

2-Akvaryum su hacmi 220 litre olacak. Su yüksekliğini 30 cm tutmayı düşünüyorum. Önceki akvaryumlarında gece uyurken kafalarını kaldırdıklarında rahatça nefes alabiliyorlardı fakat şuan zorlanırlar mı? Suyu direk 30 cm yapsam derin suda çeksem sıkıntı yaşarlar mı?

3- UVB şuan sadece uzun floresanlar şeklinde satılıyor Türkiye'de. Sera veya Exo terra alsam sizce 125 cmlik kenara oturacak bir uvb koysam uygun olur mu? İki dinlenme alanı yapıyorum. (30cm+30cm) Lambanın yaklaşık 60 cm lik kısmı suyu ışıtıyor olacak. Faydasını görür müyüm? Kompakt lamba bulamıyorum çünkü.

4- Akvaryum içine silis kum kullanacağım fakat bizimkile ne bulsa ağzına atıyor. Sürekli tüketip kendilerine zarar verme ihtimalleri nedir sizce? Aynı şekilde mango kökünü de kaşınmaları için koymak istiyorum ama aynı tehlike. Onu da ağızlarına alacaklar. Kök yerine taş koysam daha mı iyi olur diye düşündüm. Taşlar çok ağır oluyor bu da ayrı bir dezavantaj. Akvaryuma ekstra yük. Tutunacakları dinlenecekleri bir dekora ihtiyacım var ama ne uygun olur bir türlü çözemedim olayı. Önerilerinizi bekliyorum.

Çok teşekkürler şimdiden.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akvaryum ölçüleri gayet güzel dişiler iyi bir sistemde 35-40 cm boylara kadar gelebiliyor.

Cam kalınlığında 12 mm normal; tam güvenli noktasında 14 mm uygun.

Yalnız birleşme noktalarını yani kenarlarını rodajlamak gerekiyor bu rodaj makinası ile traşlayıp pürüzsüz yapmak demek. Bu şekilde silikon dayanımı daha kuvvetli olur. Akvaryum çevresine içerden alt ve üst kenarlardan kuşak cam atılacak. Ayrıca üstten iki büyük cam ortasına kuşak atmak iyi olur. Yalnız önce akvaryum üstü kuru alan yaptır. Rampa su içine 10-15 cm gireceği için uzun olacak. Bu kuşağa çarpmamalı. Akvaryumcu sağlam yaparsa kuşağa gerekte kalmayabilir onu konuşursunuz.

Burada benim kuru alanın örneği mevcut bakarsın.


Pleksi önermiyorum o dayanıklı ama çok pahalıya gelir. Lamineye gerek yok normal cam uygun. Temperli hiç olmaz. Kenardan darbe yiyince tuz buz oluyor.

2. Suyu yukarıdan 10 cm boşluk kalacak şekilde doldurabilirsin. Kapak olmayacak bu kaçış boşluğu yeterli. Nefes almada sıkıntı olmaz o boydan itibaren akciğerleri geliştiği için geceden sabaha hiç yüzeye çıkmadan uyuyabilirler. Yine de sevdikleri yerde uyumaları öncelikli. Akvaryumun boyca uzunluğu sağlıklı gelişim, derinlik ise akciğer gelişimi için gereklidir. Akvaryum büyük olunca dalaşmalarda az olur.

3.uvb'yi bir süre bekle. Şu an olsa da alınmaz piyasada kalmayınca 400 tl'lerden okutmaya çalışıyorlar. Çubuk florasanlar işe yaramaz. Su içine faydası yok. İki sehpaya gerek yok. Akvaryum üstü kuru alan ve istiyorsan su içi bir sehpa yaptırabilirsin ama bana sorarsan o sehpaya da gerek yok. Yalnız ön cam su hizasına paralel borudan yada oklavadan vantuzla yapıştırarak tünek yap hayvanlar tutunup dinlenir uyurlar. Sera mineral yem al. D vitamini mevcut. Diğer yemlerde de eser miktarda var şimdilik idare ederler. Kemikte incelme yada gözlerde içe çökme olursa haber verirsin devit takviyesi yaparız o vakit.

4.silis kumda vitasand marka sarı silis uygun 0.7 mm kalınlığında. Bu hayvan için faydalıdır. Yiyerek hazımsızlıklarını giderirler. Bağırsaklarında olası parazit varsa atarlar. Eşelenip oyalanırlar. Bacaklardaki eski derileri ve alt bağadaki eski plakaları sürtünüp atarlar. Kısaca faydası var zararı yoktur. Başka kum olmaz.

Kökü genelde erkekler kullanıyor ama dişilerde kullanabilir. Altına girip kaşınarak üst bağadaki plakaları atarlar. 15*40 cm ölçülerde uygun olur. Ama orta kısmında altına rahat girebilecekleri boşluk olmalı. Üstünden düşecek kadar hafif altında kalacak kadar ağır olmamalı. Mopani kökü de alabilirsin. İçi mangoya benzer dışında beyaz kabuğu vardır. Bu kökleri iyi sterilize etmek gerekir. Parazit yumurtası ve mantar içerebilirler aldığında sterilizasyonunu anlatırım.

Taş kaya koyma düşürür akvaryumu çatlatırsın.

Isıtıcıda jbl protemp kullan bu en uygunu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Yeni akvaryum

Çok teşekkürler bilgilendirdiğiniz için. Merak ettim gözde içe çökme direkt olacak devit eksikliğinden mi? Sera kullanıyorum yem. Professional serisi ve raffy P. Sera mineral de aldım. Markalara ait herhangi bir takviye kullanmıyorum. Şuan veterinerin verdiği bazı takviyeler var. Çeşitli sağlık sorunları da var yumurtlamaya bağlı olarak umarım bu günleri de atlatacaklar.
 
Bu belirti son aşamalarda görülür. Göz oyuğunun alt kısmı içe dönük iz yapar.

Dişiler çiftleşmese de belli dönemlerde boş yumurta atar. Bu dönemlerde yumurtlayacağı yeri bulma güdüsü harekete geçtiği için akvaryumdan kaçma eylemleri olur. Gereksiz asabilik ve zaman zaman su içinde durağanlıkta olabilir.

Yumurtladıklarında yumurtaları yiyebilirler bu kalsiyum almalarını sağlar. Eğer üzerleri kendilerine özgü plasenta sıvısı ile kaplı ise onları kepçe ile alırsın su fazla kirlenmesin. Diğerlerini 2 gün sonra alırsın yediklerini yesinler.

Hekim takviye neler yazdı? Raffy P ve mineral hariç diğer yemlerin adı nedir?
 
Sera reptil carnivor ve herbivor
sera raffy p , karides kurusu, sera raffy royal nature
Onun dışında her gün akşam öğününde sadece taze sebze veriyorum (marul havuç salatalık vs )
 
Royale nature ismi de koymuşlar ha, iyi. Kuru karides dediğin gammarus ise artık ufak gelir, hayvanlar yiyemez artanı suyu pisletir. Carnivor olduğuna göre mineral yeme gerek yok. Herbivor ortasındaki de bitkisel mineral yemdir. Birde raffy P içinde kırmızı stickler var.

Ek olarak tetra reptomin alabilirsin. 8 cm kabuk boyu üstü için günde bir öğün veriyoruz. Yalnız sebzenin zararı olmaz yiyorlarsa belli ölçüde verebilirsin ama aşırıya kaçma bir süre sonra bıkıyorlar. Haşlanmış yumurta akı verebilirsin, balık ve dondurulmuş karidesten cezvede haşlayıp verebilirsin. Cezveye koku sindiği için sadece bu işte kullanılacak kalitesiz ucuz bir cezve alabilirsin.

O boydaki hayvanlar için haşlanmış süt mısır tanesi verilebilirsin. Yalnız konserve olmasın. Kimyasal çeşitlilikten mümkün olduğunca uzak duruyoruz. İşlenmiş etlerde dahil. Bu pankreasını etkiliyor.
 
Öğünlerini ayarlamakta çok zorlanıyorum asla doymuyorlar kafa boyutunu geçmemeye çalışıyorum ama hırçınlaşıyorlar. Marul gibi bir şeyle oyalıyorum ağızlarını o yüzden. Sabahları pelet yem akşamları sebze öğünü yapıyorum veteriner bir gün aç bırakmana gerek yok dediği için öğün atlama gibi bir uygulamaya gitmiyorum.
Pelet yemleri karışık veriyor musunuz? Mesela “2 tane raffy p + 2 tane herbivor “ gibi karıştırmak sorun olur mu sizce yoksa günlere ayırmak daha mı mantıklı yem türlerini?
Gammarus evet söylediğim şey ama onu iştah olmayınca kullanıyorum sadece. Arada 2-3 parça
Kalsiyum takviyesi aldıkları için yumurta akı kullanmıyordum aşırıya kaçmamak için, sorun olur mu bilemedim
 
Yem sayısını bir miktar artırabilirsin. Yem yeterli olmadığında bu diğeri olmazsa daha doyarım içgüdüsüyle diğerine dalaşmasını önler. Ben 21 cm'lik dişiye 30-35 arası stick yem veriyordum yemin boyutuna göre. 18 cm'lik hayvan içinde 20-25 arası gider sanıyorum. O zaman ne kadar verdiğimi hatırlamıyorum.

İkincisi en geç 21:00'de yatır. Tan yeri ağarmasıyla uyanırlar. Az uyuduklarında hırçınlaşırlar bu da kavga sebeplerinden biridir.

Her gün farklı yem vereceksin karıştırırsan sevdiklerini yiyip diğerlerini bırakırlar.

Yumurta akı yüksek protein içerir bunu yem çeşitliliği açısından istersen verebilirsin. Silis kumu koyduktan sonra günleri eşelenmekle geçer. Sarısını verme o suya dağılıp kirletir. Aslında o daha faydalı folik asitte içerir. Ayrı ufak bir kap yada leğene su koyup onun içinde yedirebilirsin. Yalnız sonra hayvanı akvaryum ile emsal sıcaklıkta su ile yıkayıp öyle koy akvaryuma.

Kalsiyumu aşırı yüklemeye gerek yok. Yemlerdeki mineral yeterli. Yumurtalar çok sert olmamalı aksi halde içinde kırılabilir bu daha büyük sorun çıkarır. Ben hiç kalsiyum takviyesi yapmadım. Yemden aldığı D vitamini kalsiyumu tutar. Aşırı yüklenmesi de sağlıklı değil. Böbreklerde taş oluşturur, damarlarda tatar. Verdiğin yemlerde fazlasıyla mineral var.
 
Teşekkürler uyarılarınız için. Aslında veteriner hekime kullandığım yemleri söyledim fakat kemik erimesi olduğunu söyledi hayvanda o yüzden kalsiyum takviyelerinden biri. Sorun olmaz umarım. Biraz da o yüzden ne vereceğimi şaşırdım. Bitki özlerinden 3 takviyesi var, eczaneden bibac d3, kaleidon ve umca takviyeleri var. Yeme içme düzene girdi dışkılama düzene girdi. Aşırıya kaçmamak için yem vermeye korkuyorum. Yem dışında her gün verebileceğim, tüketebilecekleri bir şey de yok. Her şeyin fazlası zarar.
 
Ne zamandan beri kullanıyorsun bunları ve ne oranda, kaç damla?

Umcayı niye vermiş hayvan akciğer enfeksiyonu mu geçirdi.
 
Akciğerleri baskı altında yumurtadan dolayı umca ile nefes alıp vermeleri düzeldi önceden çok nefes nefese kalır gibi oluyorlardı.
Bu bir yıllık kür ve 3 ay kullanım 3 ay ara şeklinde. Her hafta her ilaç kullanılmıyor. Burda net olarak belirtmek istemedim dozaj kullanım sıklığı vs. Örnek almayı düşünen arkadaşlar olmasın diye her kaplumbağa için ilaçlar kilo ve yaşına göre belirlenir yanlış bir yönlendirme yapmak istemiyorum. Şu zamana kadar yanlış beslenme ve yetersiz uvb ile yetişmişler o yüzden sanırım her yönden tedavi edici bir yol izledi.
 
Bu hayvanların ilk yumurtlaması mı? Bu akciğer sorunun olmaması lazımdı. Olduğundan fazla yumurtası da olabilir. Hayvanlar derin suda yüzdüğünde akciğerler gelişir su az ise yükseltirsin. Bu ilaca çokta yüklenme biraz zorlanması gerek ki ciğerler açılsın, gelişsin. Hayvanlar yüzerken arka bacaklarını kontrol et. Yumurta baskı yaparsa randımanlı kullanamazlar. Ayaklar geride durmaktan ziyade biraz daha yanlara kaçar. Tabanda kuma oturup çevreyi seyretme sıklığı artar.

D vitamininin fazlası dokuda ve damarlarda sertleşme ve buna bağlı kanama yapar, böbrek taşı, damarlarda plaka oluşturarak tıkanma vs. Çok şey varda yazmaya üşendim şimdi. Karaciğer ve yağ dokuda birikir. Kalsiyumun atılmasını önler. Kalsiyuma bağlanarak harcanır. Yapay olarak alımda kolay eritilemediği için belli sürelerde ara veririz.

Diğer probiyotiklere gerek yok diye düşünüyorum. Hayvanlar salmonella taşıyor zaten bu sindirim boşaltım sisteminde bu amaca hizmet ediyor. Bunu ilk defa sende duydum. Hazımsızlık kabızlık var mı diyeceğim ama lifli gıdalarda veriyorsun bu sorun olmamalı.

Hayvanları görmediğim için kemik erimesi ne oranda onda da fikrim olmadığından D vitaminini çok mu veriyorsun az mı o konuda da bilgi veremiyorum.
 
Cvp: Yeni akvaryum

Arkadaşlar merhaba...
Su kaplumbağası konusunda tecrübesizliğim ve cehaletim yüzünden utanıyorum..Bu kadar hayvansever olmama rağmen :(

Erkek kardeşim 12 yıl önce eve minicik bir su kaplumbağası getirdi..İsmini Şakir koyduk.Tabi pek ilgilenen olmadı mama vermek dışında...Büyüdükçe çamaşır leğenine koymaya başladık hayvanı...
Daha sonra baktım olmuyor.Neden araştırmamışım, çok ama çok kızıyorum kendime şu an.
Sonra gittim bir petshop'a, hayvana aklısıra akvaryum yaptırdım camdan...
Profil resimdeki akvaryum...Ne hacmini bilirim, ne nekadar su aldığını...birde temizleme motoru var..Ama Şakir büyüdü de büyüdü...Küçücük yemler veriyor kardeşlerim..Benimse içim elvermiyor, maydanoz veriyorum zaman zaman..Gün aşırı, aç bitir salamlardan minik minik parçalıyor ( 1 dilim sadece) veriyorum...Bazen ekmek ıslatıyorum...Bayıla bayıla yiyor...Umarım yalnış birşey yapmıyorumdur :(

Bu güne kadar bir hastalığı olmadı-olsada anlamadık büyük ihtimal...Kendime çok kızıyorum şu an...

Akvaryum araştırırken sitenizi buldum ve hemen üye oldum...
Akvaryumu küçük kalıyor artık..Lütfen yardım edin bana
Fikir verin rica ediyorum..
Desteğinize çok ihtiyacım var arkadaşlar..
Sevgiler.


sukaplumbagası' Alıntı:
Arkadaşlar merhaba...
Su kaplumbağası konusunda tecrübesizliğim ve cehaletim yüzünden utanıyorum..Bu kadar hayvansever olmama rağmen :(

Erkek kardeşim 12 yıl önce eve minicik bir su kaplumbağası getirdi..İsmini Şakir koyduk.Tabi pek ilgilenen olmadı mama vermek dışında...Büyüdükçe çamaşır leğenine koymaya başladık hayvanı...
Daha sonra baktım olmuyor.Neden araştırmamışım, çok ama çok kızıyorum kendime şu an.
Sonra gittim bir petshop'a, hayvana aklısıra akvaryum yaptırdım camdan...
Profil resimdeki akvaryum...Ne hacmini bilirim, ne nekadar su aldığını...birde temizleme motoru var..Ama Şakir büyüdü de büyüdü...Küçücük yemler veriyor kardeşlerim..Benimse içim elvermiyor, maydanoz veriyorum zaman zaman..Gün aşırı, aç bitir salamlardan minik minik parçalıyor ( 1 dilim sadece) veriyorum...Bazen ekmek ıslatıyorum...Bayıla bayıla yiyor...Umarım yalnış birşey yapmıyorumdur :(

Bu güne kadar bir hastalığı olmadı-olsada anlamadık büyük ihtimal...Kendime çok kızıyorum şu an...

Akvaryum araştırırken sitenizi buldum ve hemen üye oldum...
Akvaryumu küçük kalıyor artık..Lütfen yardım edin bana
Fikir verin rica ediyorum..
Desteğinize çok ihtiyacım var arkadaşlar..
Sevgiler.
 
Foruma hoşgeldin. Kaplumbağanın kabuk boyu nedir?
 
Bu konuyu incele. Gerekli bilgi var. Üstüne takıldığın noktalarda yardımcı olurum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Kaplumbağalara işlenmiş ürünler verilmez. Salam vermen uygun değil. Onun haricinde tatlı ve tuzlu şeylerde verilmez.

Haftada 1-2 kez haşlanmış yumurtanın beyazını verebilirsin. Onun haricinde marul, kıvırcık ve salatalığın susuz ve çekirdeksiz kısmından verebilirsin.

Yem olarak ise JBL, Sera ve Tetra gibi markaların sana uygun olan kaplumbağa yemlerinden alman lazım.

Şu an her şey zamlanıyor. Akvaryum işine giriceksen hızlı olmalısın.
 
Salam işini gözden kaçırmışım, sağolsun Emre farketmiş, kaplumbağalara işlenmiş et türevleri vermiyoruz. Bu ürünlerin ömrünü uzatan maddeler doğrudan hayvanın pankreas ve karaciğerini etkiliyor.

Genel olarak tatlı, tuzlu, acı, baharatlı, yağlı, süt ürünleri ve işlenmiş etleri vermiyoruz.
 
Cvp: RE: Yeni akvaryum

emre_selvitopu' Alıntı:
Kaplumbağalara işlenmiş ürünler verilmez. Salam vermen uygun değil. Onun haricinde tatlı ve tuzlu şeylerde verilmez.

Haftada 1-2 kez haşlanmış yumurtanın beyazını verebilirsin. Onun haricinde marul, kıvırcık ve salatalığın susuz ve çekirdeksiz kısmından verebilirsin.

Yem olarak ise JBL, Sera ve Tetra gibi markaların sana uygun olan kaplumbağa yemlerinden alman lazım.

Şu an her şey zamlanıyor. Akvaryum işine giriceksen hızlı olmalısın.

Çok teşekkür ederim..Mesajlara yeni bakabildim...Maması bitmişti, az önce 2 tane minik kedi maması verdim ( kuru mama )..Evdeki kedimin mamasından...Mantığım şu; ikiside yaban hayvanı sonuçta ve etoburlar..Kedi mamasının zararı olurmu acaba ?
Abartmıyorum umarım.


emre_selvitopu' Alıntı:
Kaplumbağalara işlenmiş ürünler verilmez. Salam vermen uygun değil. Onun haricinde tatlı ve tuzlu şeylerde verilmez.

Haftada 1-2 kez haşlanmış yumurtanın beyazını verebilirsin. Onun haricinde marul, kıvırcık ve salatalığın susuz ve çekirdeksiz kısmından verebilirsin.

Yem olarak ise JBL, Sera ve Tetra gibi markaların sana uygun olan kaplumbağa yemlerinden alman lazım.

Şu an her şey zamlanıyor. Akvaryum işine giriceksen hızlı olmalısın.

Bir de, ek sorum şu; 12-13 yaşında ki erkek bir su kaplumbağasına günde kaç kez ve kaç adet mama verilmeli...Bence 3-5 tane az oluyor...Ben 10-20 tane veriyorum sanki doymuyor hayvancık..Hatta beni görünce, akvaryumun yanında geçince, deli gibi suda çırpınıyor bi sevinir heyecanlanır gibi yapıyor..Aç olduğunu düşünüp, gidiyorum gizli gizli 1 dilim salam parçalıyorum veriyorum...Yada ekmek ıslatıp veriyorum...
Offf inşallah hayvancağıza zulüm etmiyorumdur...Ama sonuçta bunlar yaban hayatta ne bulursa yiyorlar, böcek yosun ( dere veya su kenarlarında ) öyle değilmi ? Lütfen bilgilendirin beni arkadaşlar..Tekrar teşekkür ederim.
 
Kedi maması olmaz o tuzludur. Metabolizması farklı çalışan hayvanlar gıda ihtiyaçları da ona göredir. Her gıda uygun değildir.

Hayvanın kabuk boyu nedir? Yemi ona göre saptıyoruz.

Şu an anladığım kadarıyla elinde yem yok sanırım.
 
Geri
Üst