Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni gelen kaplumbagam ve bitirme tezim

zeki52

Elmas 5 Üye
Arkadaşlar uzun bir süredir siteye giremiyordum düzenli olarak derslerimden dolayı. Bu arada 3. kaplumbağam oldu :) evlat edindim. Babam bir arkadaşını ziyarete gittiğinde, saysını tam hatırlamıyorum 5-6 tane su kaplumbağası görmüş, bir havuzları varmış, ve havuzları donmuş. Üzrerinde acılan delikden giriyorlarmış suya bana soyledıgı kadarıyla, buradakiler bizdekilerden baya büyük ama alıyımmı 1 tanesini dedi bende önce sakın alma akvaryum kücük olur 3 tanesi için dedim, sonra 3 aydır hiç bişey yememişler yem yemıyolarmış dedi. Offfff dedim kendi kendime tamam dedim ama en küçüğünü al o zaman dedim. Sonuç olarak 1 tane daha kapluşum olmuş oldu, yanlış anlamadıysam dişi olması gerekiyor, daha sonra resimlerinide koyacağım. Fakat bu yeni gelen kapluş benim sheldonımdan(ki benim gozumde büyük olan kaplumbağamdı) daha büyük. Ama anlaşmamazlık gibi bir durum olmadı şükür, leonard la sheldon kabul etmişler yeni arkadaşlarını, ben ankarada olmadıgım için ilk 1-2 hafta kadar gozlemleyemedim davranışlarını. Neyse anneme sordum hep durumunu, hiç yem yemiyo köşseye cekılıyo orda duruyo cok ürkek hiç yanaşmıyo diyodu, 3-4 gün sonra annem aradı yeni gelende yem yemeye başladı baya da canlandı bıcır bıcır oldu dedi sevindim :) en azından 1 tane kapluşu kurtarmış oldum diye mutlu oldum, akvaryum şu an 3 ü için kücük ama bir süre daha boyle idare etmek zorundalar malesef. Ve ankaraya gittigimde ne goreyım, yeni gelen kaplumbaganın kabugunda bir kaç farklı yerde mantar var :( ve 1-2 hafta diger kaplumbagalarımla aynı akvaryumda durdu :( Neyse, çıkardım akvaryumdan bir leğene aldım, diş fırcasını suyla ıslatıp tuza bandırıp kabugunu fırcaladım güzelce bu arada ölü ve eski kabuk parçalarıda baya bi çıktı, sonra biraz beklettım dısarda, kabugunu duruladım, tekrar akvaryuma koydum. Suyu malesef degitiremedim çünkü vaktim hiç yoktu, 2 hafta sonra geldigimde suyu degistirdim tam steril tam edemesemde. Yeni gelen kaplumbaganın kabuguna baktım ve tekrar mutlu oldum uygulamayı 1 kere yapmama ragmen mantar gozle gorulur bir biçimde kücülmüş, çünkü baya bir yaygındı 1 plasında, ve sanırım biraz delik açmış kabugunda ya da baska bir şeyden ötürü delik var tam bilemiyorum, şu an kadarmandayım, tekrar ankaraya gittigimde gozlemlicem ve tuzla tekrar fırcalıcam.

Diğer soyleceyecegim şey ise, Su Kaplumbağaları hakkında hazırladığım bitirme tezimde çok küçük bir bölüm kaldı, bu mutant kaplumbaga üreten siteyi yazacgım ve komple bitirmiş olacagım, Buradada paylasacagım isteyen indirip inceleyebilir :) toplam 40 sayfayı gecen bir çalışma oldu inşallah hocamda beyenir :)

yazdıktan sonra baktım da baya uzun yazmışım kusurama bakmayın artık bayadır giremedigim için oldu :)

Zeki, hayvan kurtarman çok iyi ama sendekiler içinde iyice daralan bir yer olduysa buda kötü gerçekten. Suya mavi damla uygulaması yapılmalı. Evde varsa annene söyle damlatsın. Diğerlerini korumaya bak. Yeni gelene calcil ve karides biraz fazla ver. Tedavi ve yem desteği ile mantar ve deliklerden kurtulabilirsin.

Mutant kaplumbağalar konusunda büyük bir pazar varki bu kadar uğraşıyorlar. Tabiki güzel hayvan beslemeyi herkes ister ama farklı olsun diye ucube hayvanlar meydana getirmek insanlık dışı.

Takıldığın ve bizim yardımcı olabileceğimiz bir konu olduğunda danışmayı ihmal etme Zeki.
Tezin bittiğinde bizim sitede paylaşman çok iyi olur.

Sahiplenmen iyi olmuş bana göre yazık su donduysa hava eksi derecedir zaten kışı çıkaramazdı tek başına keşke uyarsaydınız sahiplerini. Tezi heycanla bekliyorum ellerine sağlık :)

Cvp: Yeni gelen kaplumbagam ve bitirme tezim

Her ne kadar şartları zorluyor olsan da sahiplenmen iyi olmuş, ben de olsam alirdim sanirim :D İşte hayvan severlerin bazılarında böyle bir zayıflık var dayanamıyoruz. ^^
En kısa zamanda da kendi hayvanlarını hem sağlık hem ortam hakkında uygun şartlara kavuşturman gerekecek tabi.
Tezi paylaşman gerçekten faydalı olacak, emeğine sağlık kolay gelsin.

Hazırladıgım ödevdeki bilgilerin %95 ini forumumuzdan aldım zaten :) çok işime yaradı gerçekten aslında şimdiye kadar tamamladıgım gölümü paylaşmak istedim şu an sizde bir bakın eksik gordugunuz yer varsa soylersınız, hastalıklar hakkında bütün hastalıkları yazamadım ödeve çünkü baya baya uzun tuttu onun dışında bir eksik yok diye düşünüyorum :)

Zeki 4.1 de ticareti yapılan su kaplumbağalarının tümü Amerika kıtasında yaşar demişsin ama yumuşak kabuk Çin kaplumbağası. Daha doğrusu ticareti yapılan tür. Tümüne yakını desen daha uygun gibi. Aynı cümleyi sayfa 3 te özettede kurmuşsun.

O bölümü yazarken çoğunlukla ticareti yapılan ve ülkemizde satışı olabilecek türler diye belirtecektim unutmuşum demekki :) onun dışında nasıl olmuş peki abi.

Kulak iltihabına da değinebilirdin kısaca. Sonuçta buda su kirliliğine bağlı olur ve cerrahi müdahale gerekir ileri boyuttaysa.

Halen okuyorum :)

Pdf safya 19 sondan bir önceki paragraf 5 inci satırın sonuna doğru olan cümle başlangıcında düzeltme yap, Gene bu ince olacak.

Çok güzel ama genel kaplumbağalar olarak başlayıp ev kaplumbağalarına oradanda slider türüne dönmüşün. Ticarete bakacağım.

Genelden bahsetmem gerekiyordu :) hocam a sordum burada anlattıklarım üzerinde yoğunlaşmami istedi. Türkiyede en çok res beslendiği için hep onun üzerinden gittim :)

Güzel olmuş. İlaveler yaparız. Dünyada en çok evde beslenen kaplumbağa diye belirtip avrupa ve ülkemizde senelerdir bilinçsiz olarak doğaya bırakılarak istilacı tür konumuna geldiklerindendr bahsedebilirsin. Buda yerli türlerin besin kaynaklarını tükettiklerinden nesillerinin tehlike altına girmesine sebep oluyor. Ticaret bölümünde yoksa uygun bir başlığa ekle derim. Ticarete şimdi bakarım.

Kulak iltihabını unutma ama.

Eklerde yem bölümünde JBL markasına değinmemişsin. En azından agil için değinebilirsin. Kemik gelişimi için lisin içerir. Yavruluktan çıkan hayvanlar için iyi bir yemdir. Gene aynı markaa tortil dip yemi olup yem için yüzeye çıkamayan hasta olanlar, stres ve ürkek olup dipte gezenler yada dipte daha çok gezen türler için iyidir. Rugilde yavrular için iyi bir yemdir ve rüşeym içerir.

Bilmiyorum hocaların ters karşılar mı ama veteriner hekimlerinde bu hayvanlar konusundaki bilgisizliğinden bahsedebilirsin. Hadi bilmek zorunda değil ama yanlış yönlendirmelerinde çok olduğunu belirtebilirsin. Daha en son konulardan birinde veteriner hekimin fanus ve kaplumbağa verdiğinden bahsedildi. Ama buna değinip tezden kalırım dersen pas geç :)

ben yazayım sen uygun biçimde düzeltmeleri yap zeki

ilk başlıkta en fazla çeşit amerika kıtasında bulunur. aynı ısı ve ortam koşullarına sahip türler bir arada yaşayabilmektedir. yalnız zeki bu ön yazı pek olmamış gibi bunu biraz daha yüzeysel ama bütün konulardan bir cümle taşıyacak şekilde biraz daha geniş yaz. mesela burada benim yazdığım gibi bir önsöz olabilir. tarihçeden günümüze gibi.
mailto:/forum/Konu-en-pahali-kaplumbaga-turleri-ve-diger-turler-resimli.html

bu önsöze gerek var mı bilmiyorum gerçi aşağıda açıklama yapmışsın. ama bu haliyle zayıf kalmış.
sayfa numarası olarak ele alıyım.

1. sayfa giriş bölümünde "bazı türleri 100-150 yıla kadar yaşayabilir"

2 sayfa başında "denizlerde yaşayanlar bile" yerine "deniz kaplumbağaları da aynı şekilde" diye yaz. bile cümleyi zayıflatmış. arkasındaki cümlede "zamanı geldiğinde yumurtadan çıkan yavrular içgüdüsel olarak denize doğru yönelirler. bu yavruların ancak %5'inden azı soyunu devam ettirebilecek kadar yaşar.

sayfa 2 altta. "tür çeşitliliği en fazla olarak amerika kıtasında görülür." genetik oynama yanına yumurta halinde iken ağır radyasyona tabi tutma" yı da ekle.

sayfa 6 "erkeklerde cinsel organ kloak içindedir." " erkeklerde cinsel gelişim dişilerden erken başlar." "çiftleşme kur hareketleriyle başlar dişi kabul ederse su içine girip dipte çiftleşirler. erkek dişinin üstüne çıkıp kuyruk ucu ile dişinin kloak'ının açılmasını sağlar ve çiftleşme başlar." bunu yazmana gerek var mı bilmiyorum. ek bilgi olsun.

çiftleşme bahar aylarında başlar diye biliyorum. kış uykusundan uyandıktan içgüdüsel olarak çiftleşme arayışına giriyorlar.

sayfa 9'da evde bakımda edilmelisi yazmışsın i harfini sil. alt kısmındaki cümlede edeyim, alayım yerine " Bir hayvan için bir sene idare edilip sonrasında ömürlük düşünülürse minimum düzeyde olması gereken" diye yaz. "eğer bir kaplumbağa için ömürlük düşünülürse bu taktirde" yazıları bu şekilde yaz. biraz kendi aranızda sohbet ediyormuş gibi olmuş.

sayfa 10 "iştah kaybı olabileceği gibi hayvanın hasta olma ihtimali de ortaya çıkacaktır." zaten havalar ısınınca yerine "havalar ısınmaya başladığında"

devreden çıkarmamalı ki gece ısının çok düştüğü bölgelerde devreye girsin. "ısıtıcı devreden çıkarılmamalıdır, bu gece ısının çok düştüğü bölgelerde, ısıtıcının devreye girerek, uygun görülen minimum su ısı değerini yakalanması sağlanmalıdır."

sayfa 13 plaka arası siyah oluşum yeni plakaların doku halidir. "siyah oluşum hayvanın büyüdüğünün ve yeni plakaların gelişmekte olduğunun habercisidir.

Gene büyümede deri değiştirirler. "bu büyüme evresinde" ; düşmeye çalışan "düşmeye başlayan"

ene bu imce yerine bu ince olsun.

sayfa 17 enfeksiyona neden olabilecek zararlı bakterilerin üremesine ortam hazırlayan dekorlar. delikli taşlar, mağara biçimli dekorlar, büyük deniz kabukları gibi

sonrasına sonra bakarım. vaktim yok. iyi çalışmalar.

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim gerçekten :) Defalarca okumama rağmen gözümden kaçmış ya da atlamışım söylediğiniz bütün noktaları ve eklemek gereken noktaları :) bu gün önerdiğiniz ve düzeltilmesi gerektiğini söylediğiniz yerleri düzeltmeye çalışıcam düzelttikten sonra tekrar yüklerim siteye, tekrardan gerçekten çok teşekkür ederim.

benim yazdığım linkte en alt kısımdaki resim kaplumbağaların dağılım noktalarını gösteriyor onu ve en üstteki yazıyı başlangıca alabilirsin

emrenin belirttiği agildeki lizin(lysine) kemik ve kas gelişimine faydalı amino asittir.

Izniniz olursa bende birkac sey ekleyeyim

Giris bolumunde 100-200 yil arasi yazmak daha iyi olacaktir

RES ler tanitillirken halk arasinda kirmizi yanakli denir demissiniz bu cok dogru degil biz burada oyle desekte petshoplara gore bunlar 'singapur kaplumbagasi' dir
cumberland lar tanitilirken resim 4 te d yazmayi unutmussunuz :)

Ureme kismina deginmisler disi-erkek farki yazilabilir birde kabuk boyu yazilabilir ornegin disiler 15 cm den sonra bu donemi tamamlar yavru verebilir erkeklerde bu 10 cm den sonra olur gibi

24 te salmonelladan bahsetmisken amerikada buyuzden olan 10 cm alti kaplumbaga satilmaz yasagindan bahsedilebilir

Acikcasi hepsini tamamen okumadim fakat ilk bakista gordugum eksikleri belirteyim istedim

Valla neredeyse 4-5 gündür baya bi yogunlastı pc basında gecelere kadar durdum düzeltcem diye ama genede insanın gozunden kacan cok sey oluyor :)

Ben, Cem ve Ali Sarp ın eklemelerini iyice değerlendirip yazdıktan sonra sen gene bize yazıyı gönderki bakalım Zeki.

Dediğiniz düzenlemeleri yapmaya çalıştım, eksikleri gidermeye çalıştım, kulak iltihabını da ekelyeceğim, siteyide yazacağım, bugun çok ugrasama vaktim olmadı, bu sabah ankaraya gıdıcem, ankarada komple bitiricem artık. Son halinide koyuyorum şimdi, hocma gösterdim o da kaynakçayı kuralına gore nasıl yazacagımı anlattı kaynakca kısmınıda duzeltmeye başladım yarıda kaldı ama :)

Zeki ellerine sağlık tekrar :) şuan okumaktayım gayet güzel hemde bilgiler tazeleniyor :)

zeki en altta verdiğin markaların yem isimlerini de kalın harf yap, seçilmiyor. birde verdiğim linkin en alt kısmında dünya üzerinde kaplumbağa türlerinin yayılımı ile ilgili bir resim var gerekli ise onu da ekle. yazının kalanına hafta sonu bakayım. vaktim yok.

Bu ilk başlangıçtaki yazı

Kaplumbağaların büyük bölümü tropical kuşak ve dönenceler arası bölgelerde olmak üzere tür çeşitliliği açısından en çok orta Amerika ve güneydoğu asyada yaşamaktadırlar. Bölgeleri değişkenlik göstermektedir. Aynı ekosistemde birbirleri ile de karma olarak da yaşayabilirler. Alt türlerin çiftleşmesi biyolojik bariyer ile mümkün olamamaktadır. Sadece çiftliklerde, özel labratuvarlarda genetik oynama ile kırma ve yumurtalara yüksek radyasyon verilerek mutasyona uğratılmış kaplumbağalar üretilmektedir. Kaplumbağalar, soğukkanlı canlılar olup evcil hayvan değildirler bu sebeple akvaryumlarından çıkarılıp sevilmeleri onları strese sokar. Evde veya dışarıda gezdirilmeleri mikrop ve parazit kaparak hasta olmalarına sebep olur. Fazla cana yakın bir hayvan
olması beklenmemelidir. Bu tezde de anlatıldığı gibi uygun ortam sağlandığı takdirde hem
huzurlu hem sağlıklı olurlar.

Sayfa 21
Sebepleri:
kullanılan suyun yüksek oranda klor ihtiva etmesi bazı kaplumbağalarda göz alerjisine sebep olur.

Sayfa31
bunun nedeni doğal ortamındaki kademeli mevsimsel ısı değişimlerine (düşüşlerine) bağlı olarak kendini kış uykusuna hazırlama aşamasında yeterli depolamayı yapamayacağı ve yapay ortamda bu imkanların sağlanmasının zor olması sebebiyle önerilmez. Gerçi bunu anket cevabı olarak yazmışsın istersen değişme.

Sayfa33
Raffy P
Yavrular için kullanılabilir, erişkinler için de ara sıra verilmesi daha uygundur yüksek protein içeriğinden dolayı. Bunun yerine “her boydaki kaplumbağalar için verilen genel bir yemdir.”
Raffy Vital
Yavru kaplumbağalar protein ağırlıklı beslendiklerinden onlar için uygun yem değildir. 8 cm kabuk boyu üstü hayvanlara verilir.
Raffy mineral
Özellikle yüksek oranda kalsiyum içerdiği için sağlıklı kabuk gelişimine katkısı çoktur. Haftada bir gün tam öğün olarak verilmelidir.

Sayfa 34
Raffy royal
Fırınlanıp kurutulmuş balık ve iri karidesten oluşan bir yemdir.
Tetra reptomin alt cümlesi
dengeli bir içeriğe sahip olduğu için yavrular ve yetişkinler için uygundur. Diye yaz.
Ayrıca büyüme aşamasında bitkisel yeme geçişte alıştırma açısından faydası vardır.

Sayfa 35
Tropical repto tabin
Fosfor oranı yüksektir bunun yanında inosit (ökseotu) bulunur. Bu sebeple haftada birden fazla verilmesi uygun olmaz. fazlası zararlıdır. 6 cm kabuk boyunu geçtikten sonra verilmelidir. Tablet formda ve suya batan yem grubundandır. Daha küçük hayvanlara verilmesi önerilmez. Kurutulmuş yemlerden uzak bir günde verilmesi tavsiye edilir.
JBLagil
Lisin kas ve kemik gelişimi için faydalı olan bir amino asittir. Sert yem olduğu için kabuk boyu 6 cm olunca verilmesi tavsiye edilir.
JBL calcil
İçeriği: kemik yumuşamasına karşı yüksek oranda kalsiyum içerir. Sert yem olduğu için kabuk boyu 6 cm olunca verilmesi tavsiye edilir.

Zeki kulak enfeksiyonunu unutma. Vitamin eksiklikleri ve fazlası ile bilgiyi de ekle. Bir de sayfaları dikkatlice oku bazı yerlerde kelimeleri yanlış yazmışsın onları düzelt. Deri değişimi ve yardımcı elemanları yazmış mıydın onu gözden kaçırmış olabilirim. Bazı cümleleri devrik yazmışsın. Bunları uygun hale getir. Anlatılan konuyu zayıflatıyor.

var mıydı görmedim ama konu içeriği res kaplumbağalar üstüne bilgi içeriyor diye belirt. okuyan tüm kaplumbağalar üstüne genelleme yapmasın. her kaplumbağanın bakım şartları farklıdır.

eğer bunalmayı göz önüne alırsan ülkemizde yaşayan türler diye kısa bir başlık açabilirsin. tezi zenginleştirir.

hadi kolay gelsin.

Geri