Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Kaplumbağa akvarumum Fikir ve önerilerinizi bekliyorum..

Tesekkur ederim dostum herzaman yardimci oldugun icin, şu an dış filtre kullanmiyorum resimlerdeki gibi 2 iç filtre ile devam ediyorum.. tas yosunlasmalarinida sungerle akvaryum temizliglinde yapiyorum.. bir diger sorum ise sevgili hayvanimin kabugundaki beyazlasmalar yaklasik 1 yıldır mevcut belirli zamanlarda pul yeniliyor.. sana bir kac resim gönderiyorum mantar olmasindan korktum, ama yeme icmede beni gordugunde kosup gelmede ve daima hareketli olmasinda hic bir sorun yok sende resimleri incelersen cok sevinirim.. merak edilecek bisey yoktur umarim resimleri ekliyorum
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Eyvallah sağol, hayvanların sağlıklı sıhhatli yaşaması amacımız. Biraz meşguliyet birazda sağlık problemlerim var dolayısıyla zaman zaman geç cevap veriyorum kusura bakmayın.

Bu programda resim büyütülmüyor net seçemedim ama kireç olasılığı yüksek. Aralanan plakaların arasına giren su kuru alana çıkıp ısıtma lambası altında durduğunda kurur ve kireç tortusu içinde kalıp taşlaşır ta ki plaka atılana kadar durur.

Plakalar yeterince açılmış ise ağzı düz cımbızın tek tarafını plaka içine doğru ittirerek sıkı tutan kısımları gevşet. Belli noktaya gelince cımbızı kıstır ve havaya doğru kaldır. Bu şekilde plaka açılıp çıkar. Çok sıkı duruyorsa fazla zorlama kanama olabilir. Plaka kalınlığı ince ise kırılıp çıkar. Diğer parçada bir süre sonra gevşer ve düşer.

Üst kabuğun yan kısımlarındaki ufak plakalar alta doğru devam eder (yanlamasına kabuğun kenarına geçmiş V harfi gibi düşün). Bunları çıkarırken üst kısmından plaka altına paralel sokarak kıstırıp cımbızı kabuktan dışarıya doğru ittirirken cımbızın sapını dairesel olarak yukarı kaldırıyoruz o şekilde plaka açılır çekip çıkarırız.

Küçük ve yumuşak olanlarını bazı hayvanlar yer. Bunlar kalsiyum olarak fayda sağlasa da boğazında kalma durumu da olabilir. Plaka atıyor ama kumda bulamıyorum diyen arkadaşlar var sebebi budur.
 
Çok geçmiş olsun dostum, kendine dikkat et.. foruma verdiğin emeğin gerçekten çok büyük.ama sağlık öncelikli.. cımbız durumunu anlattığın gibi uygulamaya çalışacağım..

200 litre su varili aldım ve çeşme suyunu burada daima dinlendiriyorum hayvanın su değisimlerini buradan yapıyorum. Metilen mavisi hiç kullanmadım.. su temizliğine ve dip çekmeye çok özen gôsteriyorum.. merak ettiğim, metilen mavisi kullanmalimiyim ? yoksa komple damacana suyami gecmeliyim erikli gibi ? bu kireç durumunu çözemessem hayvana herhangi bir zararı olurmu? ayrica bu spot lamba yanığı olabilirmi bildigin gibi akvaryum kare oldugu için taş ile lamba arası mecbur bir el boyu kadar :/bu durum beni çok endişelendiriyor.. birde extra olarak mango kôkü var cok buyuk degil ama akvaryuma hiç koymadım suya biraz salınım yapabilir koyayimmi yoksa hic bulastirmayimmi ?
 
Metileni hiç yoksa haftada bir 3 damla damlat. Olası zararlı bakteri olursa onları öldürür.

Damacana su pahalıya gelir. Lavabo altı filtre alırsan daha iyi bunun tek sıkıntısı su yavaş doluyor. Daha basit filtre dahi düz şebeke suyundan iyidir.

Kireç ara çizgileri doldurup taşlaşırsa plakalar açılmaz. Hayvan büyüdükçe plakalar katmanlaşır. Bunlar giderek sertleşir ve her bir adadaki plakalar kabuğa baskı yapıp kabuk yapısında iç ve dış bükey deformasyonlar oluşturur. Ara çizgilerde kireç yoğunluğu oluşmadığı sürece sorun olmaz.

Lamba yanığında kabuktaki pigmentler yanar ve bir süre sonra hayvanın sarı kemiği gibi renk alır. Plakalar yenilenip atıldıkça kabuk rengi eski haline döner.

Oraya bir cam derece koyup yarım saat beklet max 32 dereceyi geçiyor ise ayarlama yaparsın. Yetişkin olanlar çok sıcaklanırsa yer değiştirir yada suya atlar, kafalarını kabuk içine sokup beyinlerini korurlar. Yavrular bunu akıl edemez. kabukları ve derileri ince olduğu için aşırı sıcaktan çabuk etkilenirler, aşırı su kaybı ve kafaya yedikleri ısı mayıştırır ve olduğu yerde kalır. İlerleyen süreçte beyin ambolesi geçirip gider. Bu şekilde ölen oldu. Yakından yüksek wattlı spot lamba takıp kızartan oldu. Hayvanı kurtaramadık. Hayvan bildiğin pişmiş.

Akvaryum duvar dibinde ise araya akvaryumdan biraz yüksekte bir kalas koyup kalasa takabilirsin lambayı. Küçük duvara monte edilen rafta olur.

Kök ilk başta bir miktar salınım yapar özsuyu bitince durur. Hayvanın kendi doğal ortamında da su hafif sarıdır tabi bunu amonyak patlaması ile karıştırmamak gerekir. Bu özsu aynı zamanda suyun pH seviyesini düşürür. Dış filtrede döngü yapan bakterilerin yaşayacağı ortamı sağlar. Hayvan altına girip kaşınarak açılan plakaları atar. Bunu her hayvan akıl edemiyor bu arada.
 
Metilen mavisini alıp dediklerini uygulayacağım. filtreme sistemi cidden önemli her ne kadar suyu dinlendirsemde şebeke suyu tehlikeli anladığım kadarıyla.. en kısa zamanda bu dediğin şekilde bir sistem kuracağım o güne kadarda ucuz yollu damacana suyla devam edeyim, mandallı ısıtma lambası ile taşın arasını 30 santim uzaklığa kadar ayarlayabildim Isıtıcı lambam soft sarı eski 60w.. umarım mesafe iyidir.. derece ile ölçümü yapacağım ama henüz yapamadım. zamanlayıcı ile ilgili açtığın konu var birde, oraya eklediğin resimler silinmis iki tipten bahsetmişsin dogru olan hangisi dostum resimler artık görülmüyor. Piyasada 20 tl civarinda hem isitma lambasi hemde uvb için iki adet alıp sabah akşam aç kapadan kurtulsak..uvbyi öğlen açamadığım oluyor.

Eksikler olarak : daha önce söylediğin ön cama dinlenmesi için gerekli bir tutamaç kaldı.. arka fon kaldı.. su ve zamanlayıcı olayınıda çözersem herşey tamam olucak, dış filtre kullanmıyorum ama mango kökünüde koyayım dediğin gibi suya bi ph faydası olsun ozaman dostum
 
Şebeke suyu bölgeye göre değişiklik gösterir deniz civarı şehirlerde kireç daha yoğundur. Çoğu şehirde suda ağır metal bulunur. Burada kullanılması gereken suları yazdım.

Diğer bir konuda ionize edilmiş şebeke suyu ile içme suyunun resmi vardı silinmiş. İçme suyunda faydalı madenler kahverengi tortu halinde; şebeke suyunda koyu renk siyah ve petrol yeşili gibi bir tortu oluştu. Görsen bırak meyve sebze yıkamayı el yıkamazsın. Birde o suyu içiyorlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Diğerlerinin resmini bulabilirsem akşama atayım.
 
Zamanlayıcı bu
https://www.x24elektrik.com/horoz-m...3NCsHVkM6ty7xiIvQmJh7pLXyjst5vThoCAUsQAvD_BwE koçtaştaki de buna benziyor.

Tünek olarak 3 yada 4 vantuzla küçük oklava takabilirsin 2-3 haftada bir çıkarıp yıkarsın üstü bir süre sonra pislik bağlayıp kayganlaşıyor.

Arka fonu ben juenpetmarketten almıştım. Fazlalıkları kesersin. Yada yan cam kenarına dolandırırsın bantlarsın. Benim aldığım çift taraflı farklı desendi istediğin tarafı kullanabilirsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Konuyu okudum değerli bir paylaşım olmuş..acilinden ucuz yollu hazır suya geçiş yapıyorum.. en kötü 200 litre su varilime karistiracagım sebeke suyuyla,ankarada yaşıyorum ama camı görsen hep kireç tuttu jiletle kazımak gerekiyor o derece dostum. Resim için tesekkur ederim bir arkadasla anlastim iki adet 30 tl diger yerlerde biraz tuzlu geldi ama senin gonderdiginin aynisi hem uvb hem isitici icin umarim isimi gorur.. tünek olarakda muhabbet kusunun tunegini ayarladim beyaz plastik.vantuz atip yan camlara iki adet yapacağım hayvan orda kollarini dinlendirsin.arka fonuda alip resimleri paylasacagım yapınca.. sonrada o kadar emek ile yarışmaya katılırım zannımca : ))))
 
Henüz taze iken bulaşık süngeri ile üzerinden geçebilirsin ama her gün her gün bıktırıyor. Ben haftada bir kısmi temizlik zamanlarına düşürmüştüm. Ben lavabo altı filtre kullandığım için fazla yoğun bir leke olmuyordu. Basit düzen bir filtrede kullanabilirsin. İçme suyuna girersen maliyeti yüksek olur.
 
Sungerde fayda etmiyor artık malum cizmemek için jilet olayınada girmiyorum can sıkıcı.. tezgah ustu sistemlerde cidden pahali.. ve hic bir fikrim yok, sen nasıl bir sistem kullanıyorsun Cem? Ayrıca su varilimdeki sebeke suyu 200 litre için herhangi bir düzenleyici gibi birşey kullanabilirmiyim varil içinde?
 
Su düzenleyici olur. Yalnız oda büyük akvaryumda kullanım itibariyle maliyetli olur. Kaplumbağalarda jbl biotopol T kullanılıyor ama oda bulunması zor bir ürün yerine düz jbl biotopol kullanabiliyoruz. Şimdi baktım akakçede 50 ml biotopol T 18.92 tl. Diğerleri 37 küsüre satıyor.

Lavabo altı filtre sistemi kullanıyorum. 19 litrelik damacanalara doldurup büyük banyoda depoluyordum. Günde bir yada vakit bulursam iki damacana doluyor su filtrenin deposu boşalınca azar azar akıyor. 20 kadar pet şişem vardı. Arıtma su olunca uzun süre bozulmadan duruyor.

Reçine esaslı bir filtre kullanabilirsin. Bunlar belli sürelerde kaya tuzu eriğiyle yenilenip kullanılabiliyor. Yalnız soğuk su hattına bağlanmalı. Sıcak su özelliğini bozuyor.
 
Cem merhaba bir suredir aktif olamadim.. arka plan yaptim, ve senin su zaman ayarlayicidan aldim 2 adet elektirik faturasina faydasi olacak gibi? yosunlanma konusunda bir fikrim var spot lamba sabah 7 den aksam 7 ye kadar yanıyor malum buda yosunlanmalara yol açıyor..diyorumki bu sarı spot lambayı iptal etsem ve yerine seramik isitici lamba kullansam yosunlanma isini coZmus olurmuyum ? Malum ozaman isigi vermemis olacagim cama ve taşa.. hayvan acisindan sorun olurmu sabahtan aksama kadar o sekilde yanacak ama gece icin kullanmayacağım?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Seramik olursa yosun oluşmaz. Yalnız kapalı havalarda hayvan ışığı görmezse çıkmayabilir. Onun için kapalı havalarda düşük wattlı bir ampul yanında kullanabilirsin. Işığı görür ama seramik ısıtır. Hayvan alışınca ışığa gerek kalmaz.

Gece kuru alanda uyursa yada hastalığa bağlı durursa seramiği kullanabilirsin.
 
Simdi durum su odaya hic gunes girmiyor.. zaman ayarlayici sabah 7 de calisiyor bizimki hoop suya giriyor taaki aksam yatmadan yatmaya hep tasin uzerine cikiyor butun gece tasda uyuyor bu süre içinde sadece mavi gece lambası yaniyor.. yani aynı bizim düzen, ozaman kaç watt seramik tercih edeyim bu kullandigim 60w bizimki çok sevmiyor bu isitici lamba olayıni.. kafamda sorular ?


Lamba sabah bir anda yaniyor sanarsin istimaya kaldiriyoruz sabahtan aksama kadar suda takiliyor ?
 
Yine 60 wattlık uygun olur. Düşük alırsan mesafeyi kısaltman gerekecek. Daha düşüğüde var mı bilmiyorum, genelde 75 ve 100 wattlık satılıyor. Hayvan büyüdükçe çarpıp yamultacak.

Çıkmıyorsa gündüzleri hiç yakma o zaman. Bu gece kuru alanda uyuma işi de iyi değil. Kış ayları üşüme riski var. Belki karanlık olursa durmaz iner aşağı.
 
Şimdi malum alide 50w gördüm yapmışlar.. bu ikinci kış olucak geçireceği, gündüzleri bazen çıkıyor ama genelde hep suda.. atıyorum akşam sessizlikte sabaha kadar kuru alanda uyuyor akvaryum kare oldugu icin surgu camını yarısına kadar kapatıyorum ama illaki hava ile temas var.. gece lambasını dedin sanırım cem yakma diye,ozamanda taşlara kafayı gözü çarparmı bilmiyorum, peki 50w seramik söylesem yeterli olurmu,zaten hatırlarsan sana bir kaç resim göndermiştim kabukta beyazlanmalar kireç gibi demiştin ama ben bu isitici lambanin mesafeyi ayarlayamadım biraz yakın hayvanı pişiririm diye korkuyorum bayadir,yaksam bi dert yakmasam bi dert.. bide hasta etmeyim ? Yoksa sence 50w seramik lamba dahami iyi olur gece gunduz yakarim banko koruma gibi ?


Ayrıca atlamışım mesafeyi ayarlamadim cunku kare akvaryumda sınırlı oluyor orta yukseklikte tutuyor masa lambaderi ampulu o yuzden.. sen kireç olabilir dedin ama yanıktanda supheleniyorum seramik kullandigim zaman kabuk yakması riski dahadami azalir ozellikle 50w için tabi bu watt yeterli oluyormu normalde?


Ayrıca bu seramik lambayı gece gündüz kullansak hiç kapatmasak hayvana beyin ambolesi geçirtirmiyiz ? yoksa hayvanda serinlemek hava almak istermi bilemedim..
 
Seramik ampul kullanmadım hiç bu yüzden kalınlığı ne kadar bilemiyorum ama yinede bir cam ampule göre ısı geçirgenliği biraz az olabilir. Bu sebeple net birşey diyemem. Yalnız gece uzun süre kalan hayvanlar için renkli 40 W ampul kullanıyoruz bu hayvana ısı verirken yanmasını ve aşırı su kaybetmesini önlüyor. Buradan yola çıkarsak 50 W uygun gözüküyor.

Pigmentler yandığında kabuk altbağadaki sarı renk gibi olur. Kabuğu yakan ısıdır. Seramikte yüksek ısı verirse aynı izi bırakır.

8 cm üstü kaplumbağalar yüksek ısı karşısında kendini korumaya almayı bilir. Ya kafayı kabuğa sokar yada yer değiştirir. Çok bunalırsa suya iner.

Mesafe ayarlamada hayvanın sırt yüksekliği baz alınacak. O yükseklikte birşey koyup üstüne cam derece koy yarım saat sonra bak, 32 dereceye denk gelen nokta doğru mesafedir. Sırt yüksekliğini baz almamızın sebebi 1. Hayvan başını yukarı kaldırdığı için başının ampule yakınlaşmasıyla yanma riski
2. Ampul ısısı yarım saati geçtiğinde hissedilen ısı 32 derece üstüne çıktığı için. 32 dereceyi baz almamızda bundan
 
Anladım dostum, bu gece taş üzerinde uyuma olayı benimde kafamda risk soru işareti oluşturdu.. bizimki rahatsız olunca kafayı kabuğa sokuyor.. şimdi düşündümde aliden gelse 2 aya gelecek risk dahada artacak seramik işi pek olmayacak gibi ozaman, peki dostum bildiğin mavi gece lambası 40w linki varmıdır acilinden sipariş versem baktım baktım bulamadım.. bana alabileceğim bir link verirsen süper olur.. onada bir zaman ayarlayıcı daha alırız.. döngüyü uvb+ 60watt soft lamba+ gece lambasınıda eklersek tamamlamış olurum sanırım.. hiç riske girmeyim seramikle kış geldi akciger enfeksiyonu en korktuğum dönüşü olmayan hastalık.. yarın derece ile ölçümü yapacağım bilgileri paylasirim,gönderirsen linkinden siparis ederim varsa bildigin gece lamba mavi olayını tercih 40w güzel olur.. cunku benim 60w soft isitici bunaltmamis olurum hem..
 
Geri
Üst