Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Yeni Kaplumbağa akvarumum Fikir ve önerilerinizi bekliyorum..

Teşekkür ederim bu malzemeyi araştıracağım bana az birşey olsa yeterli malum el kadar taş üzeri.. gece sürekli gözlemleme yaptım normalde hayvan taşın üzerinde lambasız uyuduğunda kabuğunda ciddi kuruma ve diğer tabirle beyazlaşmalar oluyordu bunu nem orantıladı sanırım gece sıcak altında kabuğu nemli ve yeşil olarak gözlemledim ? bu horozu yedekleyim ozaman zaten 20 tlye almıştım :)) bu akvaryumu seneye evde olan Boş Olan 80 cm lik akvaryumla değiştirme durumum olabilir, yada 1.20 akvaryumum var balıklarla yaşayabilceğini bilseydim çoktan koyardım içine ama malum tamamen farklı ve imkansız yaşamaları, son 3 astronot balığım var olurda cikartirsam 1.20 lik akvaryuma tek hayvanimla ömürlük geçiş yapacağım.. ama sanirim simdide olculerim cok kotu değil değilmi ?
 
Bu paspası metrajla satıyorlar. Halı kaydırmaz kullanabilirsin. Taşın altına kıvırırsan sabit durur.

Isıtma lambası kuruttuğunda kireç ortaya çıkabilir ama kuruyan kabukta yosun ve mantar yaşayacak ortam bulamaz.

Kare akvaryumlar kullanışlı değil yüzey alan geniş olduğu için ısı kaybı ve buharlaşma çok olur. İyi sirkülasyon sağlanamadığı taktirde ısıtıcı da fazla yanar. Kuru alanı konumlandırmada da sıkıntı olur. Özellikle akvaryum üstü olanları için.
 
Cem merhaba iskele aldım taşları komple çıkardım hem sirkülasyonu sağlamak daha güzel olucak,hemde plastik sanirim altbagasini ciZme durumu olmuyacak ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
z1.jpg


Son durum bu şekilde varmıdır eksiğimiz dostum ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Turtle pier almışsın bunlar güzeldir. Medium ve large olanlar ek ayaklarıyla 30 cm yüksekliğe kadar çıkar. Rampayı taşa oturtmanda iyi olmuş böylece büyüyüp ağırlaştığında da kullanabilir. Bir arkadaşımız pvc su borusu kullanarak daha da yükseltmişti. Yalnız ayakların yerine mi koymuştu yoksa alttan ayakları içine mi geçirmişti tam anımsamıyorum. Sanırım ikinci dediğim olsa gerek. Kendi ayaklarını daha geniş boru içine geçirmişti. Mantıken öyle daha sabit ve sağlam durur.

Ön su yüzeyine vantuzla bir tünek tuttur, 20 cm kadar birşey yeterli olur. Hayvan tutunup dışarıyı seyreder hemde uyur. Diğer taşı çıkarıp bir de mango yada mopani kökü alırsan tamam olur.

Fonda güzel olmuş. Derinlik vermiş. İlk baktığımda kökleri gerçek sandım.

Güzel olmuş eline sağlık.
 
Teşekkür ederim dostum beğenmene çok sevindim senin fikirlerin benim için önemli.. turtle pier için extra yedek daha ince icine gecen ayaklari var ama onlar sabit durmuyor alttan tutan bir parca yok mantigini anlayamadım. Yukseltirsem baya akvaryum boyuna geliyor kullanmamaya karar verdim hayvanin boyunu biraz geciyor derinlik su anda uygun gibi.. mest oldu zaten keyifli takiliyor 2 gundur.. diğer taş dedigin hangisi cikarayım ? tunek hazır soyledigin gibi sadece vantuz almam lazım muhabbet kusumun tunekleri var beyaz plastik onu kesin yapicak elim degmedi..
Bende bir adet mango kökü var 2 haftadir kovada bekletiyorum ama suyu cidden sari yapmis daha oncede hep akvaryumlarda kullandim yinede salinimi tamamen yok edemedim onu napicaz bilmiyorum o yuzden koyamiyorum akvaryuma.. mopani kokunu ilk defa duydum onuda simdi arastirmaya basliyorum temin ederim dostum. onumuzdeki ayda iç filtre alsam diyorum 50x50x50 için nasil bir iç filtre alsam yukardan baglanti kısmı nasıl olucak malum su seviyesi ortada yukardan suyu veren hortum malum yukarda asili olmuyormu ? birde dostum minumum ne kadar bir icfiltre alsam yeterli olur uygun olsun diyorum ama isimide gorsun diyorum malum baya harcama yaptım ?


ü1.jpg

ü2.jpg


Bu salınım işini nasıl çözecegim bilmiyorum tek basina bu var sanirim yeterli olur ama
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mangoyu kaynat. Ortalama 40-45 dakika kadar. Büyük tencere yoksa bir bir tarafını sonra çevirip diğer tarafını hemde sterilize olur. Buna rağmen bir miktar özsu salınımı olabilir. Bunun zararı yok özsu suyun pH seviyesini düşürür. Tek sakınca amonyak patlamasına bağlı sarılığı gizlemesi.

Su sarardıkça kısmi su değişimiyle rengi inceltirsin. Bir süre sonra salınım durur.

Mopani içi mango kökü gibi dış kabuğu beyaza çalan bir kök. Mango varken buna gerek yok.

İç filtrede birkaç ürün kullandım en hoşuma gideni sobo 808c köşe filtre. Bu sadece dik olarak köşede konumlanıyor. Boyu 30 cm olduğu için 31-32 cm su derinliği istiyor. Çift hazneli altta bioball üstte sünger var. Ben altta bioball yerine elyaf kullanmıştım. Hazneyi yanlama oynatarak çıkarıyorsun. Tırnağı biraz dandik.

Evvelden jeneca marka iki filtre kullandım ama artık türkiyede satılmıyor. En azından nette yok. Bununda mili seramik olduğu için hoşuma gitmişti. Seramik mil metal gibi aşınmıyor ve ses yapmıyor. Yalnız zorlama olursa kırılır.

Pierin ayakları yivli diye hatırlıyorum. Çevirerek mesafe ayarlanıyor.

Rampayı destekleyen taşın önündeki boşta duran taşı kaldır o gereksiz. Kum alan ne kadar geniş olursa hayvan o kadar kumda gezinip eşelenir. Tabanda gezinmesini engelleyecek şeyleri sevmiyorlar.
 
Bu hafta sonu dediğin gibi mango kökünü kaynatacağım dostum sen öyle diyorsan bir zararı dokunacağını sanmıyorum..iç filtrede sobo 808c araştıracağım, peki dostum bu akvaryum ölçüleri için minumum kaçlık bir iç filtre almam gerekiyor tam performans için yanlış karar verip hayvanı sirkülasyon akıntısında yormayayım.. debimi diyorlar o kaç olmalı 50x50x50 için ?seramik mil bu durumda daha mantıklı balık akvaryumumda eheim kullanıyorum cok guzel cok sessiz ama o kadar pahali biseye gerek yoktur diye dusunuyorum..o taşıda kaldırdım..


Dostum yanlış yazmışım son iki konuşmamızda Bahsi geçen DIŞ filtre olmalıydı.. bu akvaryumda 2 adet iç filtrem var birde değil fantazi olsun diye 2 adet kullanıyorum yanlıs yazmışım :))) dış filtreyi nediyorsun Cem dostum ne alalım?
 
Çoğu iç filtre metal mil kullanıyor bu zamanla döndükçe aşınıp yalpalamaya başlıyor ve gürültülü çalışmaya başlıyor.

Akvaryum 75 litre, ilerde hayvan büyüyünce değişmek zaruri olacak onun için bu akvaryum için dış filtre masrafına girme derim. Akvaryum hayvana küçük kalacak kir yoğunluğu artacak su ve dış filtre daha çabuk kirlenecek. Temizleme süresi kısalacak. Buna alsan büyük akvaryumda kullanamazsın. Yeni bir tane alman gerekir. Az para da değil.

Burada kirden kastettiğim dışkıdan ziyade amonyak seviyesi. Büyük akvaryumda yüzey alan daha geniş olduğu için amonyağın uçması daha fazla olur. Su çok olduğu için amonyak yoğunlaşmaz. Zeolite daha az iş kalacağı için işlevi biraz daha uzun sürer. Filtre malzemeleri de ucuz değil.

Misal 200-250 litre bir akvaryumda dış filtreyi en azından 3 ayda bir temizlersin. Daha büyüğünde 6 aya bile çıkar. Sadece kısmi su değişimleriyle suyu tazelersin.

Amonyak uçarken oksijene bağlanır ve sudaki oksijeni tüketir. Onun için filtrelerin hava kabarcığı her daim çalışsın.

Dış filtrede hesap\ kalite açısından tetra filtreler güzel. Yalnız bunda plus olanları iyi. Yeni nesil motor kullanmışlar. Bende new yazan modeli var bunların kapak kafa contası zamanla tak çıkar aşınıyor ve su kaçırmaya başlıyor. Yeni bir kafa contası alıp hallediyorsun. Kendi orjinalindense şeffaf silikon conta daha iyi, çap olarak orjinalinden biraz kalın.

Plus yazan modellerde buna çözüm bulmuşlar sanırım. Plus modellerinde su kaçağı olduğunu duymadım. Kapak mandalları da yenilenmiş.
 
Cem teşekkür ederim dostum doğru diyorsunAkvaryumu büyütene dek dış motordan vazgeçtim.. anlamsız olacak ?hızlı bir gelişme söz konusu bakalım bu sistem beni ne kadar götürecek. Xinyou köşe filtre araştırmıştım hava motoru ile calisiyor icine zeloit elyaf vs koyulabiliyor bunun hakkinda bir fikrin varmı? Gereksizmi olur ?
 
Xinyou filtreler daha doğrusu bu marka Çin'in alt düzeyde bir firması son dönemlerini bilmiyorum ama fazla kaliteli birşey değil. Piyasada ucuz mal üretmesiyle tercih ediliyor.

O dediğin özellikler sobo 808c de de var. Fiyatı ucuz ise hiç yoktan iyidir ama motor gücüne bak. Çok elektrik yakıyorsa uzun vadede harcı borcunu korutmaz.

Şimdi baktım motorsuz hazne olarak satılıyor. Hava motoruyla nasıl çalışır onu da anlamadım. Hava motoru dediği dalga motoru ise. Herhangi bir iç filtre motoru da uyabilir ama onlarında hazne giriş deliği çapı farklıdır. Elde inclemek lazım.

Bazı arkadaşlar bu sistemi turşu bidonuyla da yapmıştı. İç filtre motorunu su çıkışına takıyorsun su devir daim ediyor. Bunda sıkıntı hortum giriş noktalarını iyi silikonlama gerekliliği. Su kaçağı olursa odayı su basar.
 
Cem merhaba dostum, kardeşim fly river turtle // pig nose turtle türünü arıyor.. fikrin yada bilgin varmıdır temin edebiliceğimiz..2 metrelik akvaryum için nereden bulabiliriz ?
 
Türkiyede zaten yokta dünyada da satışı olan bir tür değil. Onlar nesli tükenmekte olan bir tür olduğu için koruma altındalar. Birkaç bin kadar var yok.

Zaten yetişkinlerin boyları yaklaşık yarım metreyi buluyor. Bu dediğim erkek olanlar dişiler her kaplumbağa türünde olduğu gibi daha iri olur.

Softshell kabuk yapısına sahip kaplumbağaların çoğu böyledir. Yanlış hatırlamıyorsam en büyükleri chitra chitralar 2 metreye kadar uzuyor.

Bulsan da ucuz değildir. Gümrükte sıkıntı çıkabilir. Sonuçta canlı girişi için prosedürler var. Alamadığın gibi paradan da olursun.

Farklı tür satışında undergroundreptiles.com diye bir site var ama güvenilir mi, türkiyeye gönderi yapıyor mu bilmiyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Siteyi araştıracağız.. teşekkür ederim dostum, Ankara'da yakın zamanda bir arkadaşta gördük yaklaşık 15-20 santim boyutunda velakin satmadı nadir bir tür bulamıyacağız anlaşılan :)))))
 
Cem merhaba dostum, senin şu ulustaki ampulcuye yine gittim dönercinin karsisindaki bu sefer kirmizi 40w halojen aldım yeşil biraz hayvanin gozlerini yordu gibi.. kirmizi daha iyi degilmi?
 
Yumuşaklıkta en iyi mavi renk sonra kırmızı sonra yeşil. Armut tip yok muydu. Bazı ampullerin rengi cavlak bir renk olabiliyor. Bulabilsen mavi en iyisi ama piyasada kalmadı pek yinede kırmızı yeşilden iyidir. Şeffaf içi gözüken renklidense soft dediğimiz boyalı renk daha iyidir. Bu ışığın aydınlığını azaltır.
 
Kusura bakma bir sure yazamadim evet cem dostum boyalı tip aldım hayvan daha rahat uyuyor su anda... birde ben sera raffy p ve sera raffy I kullanıyorum.. bugun sera raffy Vital bulup aldım bu yem uygunmudur sanirim otcul oldugu için bunuda haftalık programina ekleyebilirim ?
 
Vital aslen kara kaplumbağası yemi olsa da ot türevli içerik anlamında bizim kaplumbağalara da veriyoruz. Sera herbivor ve jbl agivert de var ama bu iki yemi yemiyorlar. Bunları alma sakın.

Vitali haftada bir veriyoruz. 15 cm sonrası iki güne çıkarılabilir. Bu kış dönemi yemeyebilir. Kışı hissediyorlar ve protein yeme yükleniyorlar. Yemezse bahara doğru başlarsın yine de haftada bir ilk yem olarak bir tane atarsın yerse gerisine devam edersin. Bir tane de 100'lük küçük kutu tetra reptomin alıp dene bunu yeme ihtimali daha yüksek. Hatta vitali açmadıysan repto ile değiş. Reptoyu ot türevliye alıştırma yemi olarak kullanırız.
 
Jbl agiverti sordum,Forumda aklımdan kalmış yoktu orada,iyiki almamışım ozaman..250 ml aldım akşam 8-10 tane attım affetmedi havada kapıyor :)) 2 yıldır temel yem olarak raffy P ve Raffy I veriyorum nadiren havuç ve marul sindirime iyi geliyormuş şimdiye kadar bunların dışına hiç çıkmamıştım sera en iyisidir diyerek..şu an yaklaşık yarım el kadar oldu boyutu. Tetra reptominde vardı vital ile ikisi aynı içeriğemi sahip? Haftada bir öğün bunu vereyim ozaman, ayrıca bu bahsettiğim 3 yem haricinde böyle en kaliteli olarak yem tavsiyen varsa onuda almak istiyorum..raffy I yı 3 günde bir akşamları ana yemek olarak veriyorum sabah ve öğlen raffy p veriyorum doğrudur inşallah.. ayrıca merak ettiğim bir diğer konu ise bu aç bırakma günü cem dostum bu olay olmazsa olmazmıdır? Simdiye kadar hiç aç bırakmadım zaten obur beni görünce yemi gösteriyor kafasıyla çırpınıyor sağlıkta çok şükür sorun yok. aç bırakma olayına girmek önemlimidir ?
 
Reptomin yosun ağırlıklı protein yemdir. Vital ise tamamen bitkisel. Her bir bitki var. Kutusunda yazar.

Hayvan 8 cm kabuk boyunu geçti ise günde bir öğüne düşür. 8 cm den küçükse sabah akşam. Aç günü doğal ortamını simüle etmek için yaparız. Bu da 12 cm kabuk boyu sonrası uygundur. Haftada bir gün yaparız ama ben o gün komple aç bırakmıyordum sadece marul veriyordum. Sindirim ve boşaltım sistemine detoks olsun diye. Aç gün yapmak zaruri değildir. İstersen yapmayabilirsin.

Yemlerin fiyatları uçmadan evvel kabuk boyu 6 cm'yi geçince raffy P ve gammarusa ek olarak tetra reptomin, jbl agil, sera mineral.
Temel bazda 5 yem kullanıyoruz. Çeşitlilik isterse artırılabilir. Ben bir dönem 13 çeşit yeme kadar çıkmıştım. Bazıları 1000'lik dediğimiz kutuda satıldığı için tek hayvan besleyenlere uygun değil bitmiyor.

Ana yem kategorisindekiler;
sera raffy P, sera carnivor, tetra reptomin, eheim professional food, jbl tortil, jbl agil

Ek yem kategorisindekiler;
Sera vital, tropical repto tabin, tropical vitarept (bu karışımlı yem içinde gammarusta var)

Kurutulmuş yemde;
Sera raffy I, jbl schildkröten futter, tetra gammarus, tropical gammarus, prodac tartafood, sera royal, jbl energil (bu son ikisi 1000'lik kutuda satılıyor) Tropical reptiles carnivor (bu cırcır böceği ve kan kurdu içerikli 1200'lük kutuda satılıyor)

Destek yem kategorisinde;
Sera mineral, jbl calcil, tropical biorept, prodac tartafood pellet.

Sera carnivor, raffy P' nin protein yemi ile mineral yem karışımı. Sera herbivor ise şekil itibariyle carnivorun aynısının bitkisel hali ama her hayvan bunu yemediği için yukarıda yazmadım.

Tortil ve repto tabin hap şeklinde dibe batan yemler. Yalnız repto tabin ökse otu özütüde içerdiği için haftada bir öğünü aşmamalı.

Jbl agil ve calcil sert ve sıkı yemler bunlar için çene kası lazım, çene kaslarını güçlendirir. Yalnız diğer mineral yemler varken calcil almaya gerek yok.

Jbl schildkrötenfutterde gammarus yanında balıkların pul yeminden var. Biri yeşil ot içerikli diğeri beyaz kalsiyum içerikli ama hayvanlar yiyemediği gibi suyu pisletiyor.

Prodac tartafood pellet olan omega 3-6 da içeriyor.
 
Geri
Üst