Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum aksesuar bakım vs nasıl olmalı ?

ShaF_cK

As 3 Üye
Merhaba arkadaşlar. Siteye yeni üye olmuş bulunmaktayım ve engin bilgilere sahip arkadaşlardan bilgi talep ediyorum.
Kırmızı yanaklı (sanırım singapur kaplumbağası oluyor) bir kaplumbağa yavrusu için(boyutları en fazla pet şişe kapağı kadar veya 5-6 cm civarında 2 ya da 3 tane olacak) akvaryum boyutları neler olmalı. Hangi malzemeler gerekiyor. Su ısıtıcısı, motoru, UV ışık, kum, iç filtre (dış filtreye gerek varmıdır? ) bunun gibi sorularıma yanıt verecek arkadaşlara şimdiden teşekkürü borç bilirim.

Örneğin tam boyutlarını bilemesemde göz kararı düşünürsek yaklaşık boy(60-80cm)x en (35-40)x yükseklik (40-50cm) bu tarzda bir şey olabilir bu ideal midir ?
Bu değerlere yakın makul bir akvaryum için gerekli olan malzemeler ne marka ve hangi özellikte olmalı. Mesela lamba 28w olmalı , kum sılıs kum olmalı vs gibi önerilerinizi bekliyorum.

Cvp: Akvaryum aksesuar bakım vs yardım

foruma hoş geldin şafak bu linkte gerekli bilgi mevcut bunu incele aklında kalan takıldığın sorular varsa sorarsın.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

Öncelikle teşekkür ederim ilginiz için. Fakat tüm forumu inceledim kendimce :)
Çoğu petshop yetkilisi tabiri caizse bilgisiz.
Kendimce yaptığım araştırmalar sonucu bir çok görüşle karşılaştım kimi diyor kafa motoru olmalı kimi diyor ışık olmasada olur vs vs. Bu fikir ayrılıklarından ayrılmak için daha deneyimli abilerimden arkadaşlarımdan ablalarımdan yardım istiyorum. Kısacası deneyimsizim bu konularda. Bu yüzden deneyimli arkadaşlardan yardımlarını esirgememelerini istiyorum :) Misalen orda verdiğim değerlere göre 200 w ısıtıcı idealdir ya da 25 w ampul idealdir. gibi önerileriniz ve varsa link seklinde önerilerinizi bekliyorum.

Hoş geldin Şafak. Cem in verdiği linki okuyunca bu hayvanlar için gereken koşulları ve beslenme sistemini kısaca öğrenmiş olursun. Eğer kaplumbağa bakımına başlamayı düşünüyorsan sana gerekenler için ayrıntısıyla yardımcı oluruz. Benim bu konuda önerim baştan ömürlük akvaryumu kurup bir kere masraf yapman ve baştan hayvanın rahatını sağlaman olur.

mailto:/forum/Konu-yeni-akvaryumum-ve-ihtiyaclar-hakkinda.html
Burda forumdaki arkadaşlarla birlikte yaptığım bir akvaryum ve ekipmanlar mevcut. Çoğunu internetten aldım akvaryum hariç araştırman için faydalı olabilir.

çok teşekkür ederim ikinizede ilginizden yardımınızdan dolayı.
Sayın AEK suanda deneyımsız olduğum için ve öğrenci durumunda olduğum için çok fazla bir ekonomi sağlayamam fakat başta dediğim gibi şimdilik zaten alacağım kaplumbağalar 5-6 cm bişi :) onlar için yukarıda yazılan değerlerde en azından şimdilik yeterlidir diye düşünüyorum.
Sayın all4one sizin konunuzuda detaylıca okumuştum gercekten güzel bir kaplumbağanız var :) İnşallah banada zamanla nasip olur :) Dediğim gibi mesela siz diyorsunuz ya internetten aldım diye. Mesela nerden aldınız lınk seklınde bir bilgi arıyorum. Bir de o verdiğim özellikte bir akvaryuma göre şu kadarlık bir ısıtıcı olur su kadarlık bır uvb olur vs bunun gibi öneriler bekliyorum siz kaplumbağa severlerden açıkcası :)

biz kaplumbağada kabuk boyunu baz alırız. ara geçişli bir akvaryumdan başlayacağım dersen en az 50 lt su almalı bu da tek kaplumbağa için 1 sene iki kaplumbağa için 6 ay olacak imkanın yoksa ki olsa dahi üçüncüyü hiç düşünme. her kaplumbağa ekipman masrafları hariç, akvaryumu da katlayacak. dolayısıylada ekipmanları. önce alacağın akvaryum olsun diğerleri akvaryumun hacmine göre alınacak. başlangıç masrafın 200 tl civarı olacak. zamanla bu katlanacak. 3 sıfırlı hanelere doğru gideceksin. bu hayvanların boyu ortalama 25 cm kadar ve bakıma göre 25-30 sene ömrü olcak bunları göz önünde bulundurarak almanı tavsiye ederim. bu iş gerçekten özen ve özveri isteyen bir hobi. eğer tamam bakabilirim dersen ara geçişte alacağın akvaryumun alacağı su oranı 50 lt, 100 lt ve son olarak ömürlük anlamında en az 200 lt olacak. bu söylediklerim iki kaplumbağa için. bu hacimleri düşün hangisini tercih edersen ona göre öneride bulunalım.

Şafak, kısaca ısıtıcı akvaryum hacmine göre belirlenir, filtrede aynı şekilde akvaryum hacmine göre belirlenir. Belirlenen güçleridir. filtrede dış ve iç filtre farkını sorarsan iç filtre sünger ile sadece mekanik temizlik sağlar. Dış filtre içerisine konulan malzemelerle hem makanik temizlik hemde biyolojik döngü sağlar. Bunun faydası sudaki bakteri döngüsü ve amonyağın uzaklaştırılmasıdır. Böylece su değerlerin çok daha uzun süre uygun olur ve temizlik zamanın uzar. Hayvana faydası ise daha uygun şartlarda suda yaşar.

Bu hayvanlar 26-28 derece suda ve 31-33 derece kuru alan ısılarına ihtiyaç duyar. Bunun için gereken su ısıtıcısı ve kuru alan ısıtma ampulü gerekir. Bu ampul 40-60 w güçte olmalı ve kuru alan zeminine bahsettiğim ısıyı vermeli. Buda derece ile kontrol edilmeli. Genelde 15-20 cm mesafeden bu ısıyı sağlarsın. Daha düşük güçteki ampulü çok yaklaştırman gerekeceğinden hayvanın değme şansı doğacağı için uygun olmaz. Daha güçlü ampulleri ise daha uzaktan konumlandırman gerekir. Ancak kullandığımız mandallı masa lambaları en fazla 60 w güç kaldıracak şekilde üretildiği için 60 w üzeri ampuller uygun olmaz. Tabi ikinci uygunsuzluğuda boşa fazla sarfiyat. Hayvan kuru alana çıkarak vücut ısısını yükseltir ve metabolizmayı dengeler. Soğukkanlı hayvanların doğalarında olan bir durum. bu sayede sindirim sistemi v buna bağlı iştah düzenli seyreder. Kuru alanda durduğunda üşümesine mani olarak hastalık riskide ortadan kalkar.
UVA ampuller doğal güneş ışını etkisi ile hayvanın hareketlilik, sosyal tavır ve cinsel dürtülerinin uygun seyirde devam etmesini sağlar.
UVB ampuller gene doğal güneş ışını etkisi ile d vitamini sentezi yapmalarını sağlar. Kemik ve kabuk gelişimine faydalıdır. Özellikle kabuk yumuşaması sorununa mani olur.
Satılan ampuller karma olup UVB+UVA içermektedir. Bu ampul ısı vermediği için bahsettiğim diğer soft 40-60 w güçteki ısıtma lambası ayrıca alınmalıdır.

Bu hayvanların kabukları canlı ve büyüdükçe palaka değişimine uğrayan yapıdadır. Canlı doku dememin sebebi değişim esnasında kaşıntı tutmasıdır. Bunun için hayvanlar rahat etsin diye su içerisinde durabilen mango kökleri alırız. Altına girebilecekleri şekilde olanların altına girerk kaşınır hatta eski plakaları atabilirler.

Bu hayvanlar büyüdükçe ve zaman zaman deri değiştirirler. Buna yardımcı olması için akvaryum tabanına 0,5-1 mm kalınlıkta taneleri olan doğal sarı silis kum sereriz. Bu konuma sürtünen aya, bacak ve boyun drilerini rahatça atarlar. Bu komun bir diğer avantaşı yemeleri ile sindirime yardımcı olmasıdır. Bir çok sürüngende olan bir özellik besini midelerinde parçalamak için kum ve taş yutmalarıdır. Bu kumun bir diğer avantaşıda boş tabanlı akvaryuma göre dışkı ve yem artıklarını üzerinde tutarak uçuşmasını engellemek, sıkı yapısı sayesinde çakıl kaplı tabanlı akvaryumlara göre dışkı ve yem artıklarının arasına girmesine mani olarak su değerlerinin uygun kalmasını sağlamak.

Akvaryumda salınım yapması sebebi ile yapay dekor kullanmamalıyız. Doğal taş ve kayalar tercih etmeliyiz. Bunlarda sivri çıkıntılara sahip olmamalı ki ani kaçışlarında çarpıp yaralanmasınlar. Gene plastik bitkiler salınım yapacağı için ipek yapraklı olanları tercih etmeliyiz. Bunlar görünümleri ile huzurlu olmalarını sağlar, ayrıca gece üst yapraklarda tutunarak su yüzeyine yakın olup uyurken nefes almalarını sağlar. Sürekli dipten inip çıkma dertleri olmaz.

Beslenme konusuda verilen linkte detaylıca ve örnek haftalık beslenme ile belirtilmiştir. Alacvağın yemleride linkleri ile buraya yazarım.

Aklına geldikçe sorularına buradan devam edebilirsin.

Eğer tek kaplumbağa alıp ömürlük sistem kuracağım dersen 80*40*50h ölçülerinde 9 mm cam kalınlığında bir akvaryum yaptırmalı yada almalısın. Budur dersen ekipmanları tek tek link verip yazarım. Ama akvaryumu belirlemeden bu işe girmeki uygunsuz ekipman alma.

hmm 100 litrelik için ekipmanlar ne olmalı. Bu işi becerebilirsem ve seversem devamı için masraf sıkıntı olmıcaktır diye düşünüyorum . 50 lt ve 100 lt için olan ekipmanlar çok fark olur mu aralarında. Belki kararımı değiştirir 2 yerine 1 kaplumbağa alabilirim hem daha rahat olur eğer üstte belirttiğim akvaryum boyutları oyleyse yani :)

ShaF_cK' Alıntı:
çok teşekkür ederim ikinizede ilginizden yardımınızdan dolayı.
Sayın AEK suanda deneyımsız olduğum için ve öğrenci durumunda olduğum için çok fazla bir ekonomi sağlayamam fakat başta dediğim gibi şimdilik zaten alacağım kaplumbağalar 5-6 cm bişi :) onlar için yukarıda yazılan değerlerde en azından şimdilik yeterlidir diye düşünüyorum.
Sayın all4one sizin konunuzuda detaylıca okumuştum gercekten güzel bir kaplumbağanız var :) İnşallah banada zamanla nasip olur :) Dediğim gibi mesela siz diyorsunuz ya internetten aldım diye. Mesela nerden aldınız lınk seklınde bir bilgi arıyorum. Bir de o verdiğim özellikte bir akvaryuma göre şu kadarlık bir ısıtıcı olur su kadarlık bır uvb olur vs bunun gibi öneriler bekliyorum siz kaplumbağa severlerden açıkcası :)

O zaman şöyle yapmanı öneririrm, 80*40*50 ölçülerinde akvaryumla başla. Tek hayvan olursa ömürlük olur. Hayvan sayısı 2 olursa seni gene 2 sene götürür. Ancak sayı 2 den fazla olmamalı. İleride sistem kat kat artar. Eğer ölçü budur dersen sana alternatifli ürünler önereceğim.

ShaF_cK' Alıntı:
hmm 100 litrelik için ekipmanlar ne olmalı. Bu işi becerebilirsem ve seversem devamı için masraf sıkıntı olmıcaktır diye düşünüyorum . 50 lt ve 100 lt için olan ekipmanlar çok fark olur mu aralarında. Belki kararımı değiştirir 2 yerine 1 kaplumbağa alabilirim hem daha rahat olur eğer üstte belirttiğim akvaryum boyutları oyleyse yani :)

50 lt için tek kaplumbağada 1-1,5 sene, 2 kaplumbağada 8-12 ay idare edersin. 50 lt su hacmi için ideal ölçü 50*40*40 yada 60*30*40 olur.

yaklaşık o boyutlarda olduğunu tahmin ediyorum. İnternetten araştırma yapmadan almıyım dedim sadece bakınmak için girdim petshoplara yukarda verdiğim gibi boy 70-80 cm en 30-40 cm yukseklık 40-50 cm gibi idir. Verdiğiniz bilgilere gerçekten çok teşekkür ederim zahmet ediyorsunuz. Fakat tekrar belirtmek isterim çoğu bilgi mevcut neden sillis kum neden sivri uclu materyaller olmaması vs. (tabi fazla bilgi göz cıkartmaz tşkr ederim :) ) Bunların yanında sizlerin deneyimlerinizden yararlanarak uygun ekipmanı bulmayı sizinde dediğiniz gibi gereksiz işler yapmamayı umuyorum sizler sayesinde. 80*40*50 ölçüleriyle dediğiniz bir akvaryum için siz ekipmanları söyleyin zahmet olmazsa. Bende gözüme kestirdiğim akvaryumun özelliklerini öğrenip size tekrardan bilgi sunayım ama dediğiniz özelliklere cok yakın diye tahmin ediyorm :)

şuanda yarın soracağım bilgiler için sunları not aldım
0.5-1mm silis kum
ısıtıcı ampul 40-60 w
UVa UVb (13w )
su ısıtıcı
kafa motoru
iç filtre
kuru alan için turtle dock (bulablırmıyım bılmıyorm)
mango kökü
beslemek ıcın ( serra p serra I sera mineral)

başka neler olabilir ?

Silis kumu yemekte güçlük çekmezler ve boyasız olan uygundur. Kum kalınlığı bahsettiğim gibi olursa 0,5-1 mm en kolayı. Daha irisi yemede güçlük arasına artık barındırma sorunu doğurur, daha inceside burnuna gözüne kaçar. Dediğim ebatta silis kum deri değişimindeki sürtündükçe ponza etkisi yapması ile de en ideali.

80*40*50 ebatlarında akvaryum için uygun ekipmanları yazıyorum.

Dış filtre; Bu akvaryuma dış filtre uygun olur. Kalite sıralaması ile bunlar uygun. Seçilecek olana göre içerisinde gelmeyen birkaç iç malzeme önereceğim. Ben eheim 2215 alırdım.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=5214&ad=eheim-2215-02-dolu-dis-filtre&kat=240
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11763&ad=eheim-classic-2213-05-dolu-dis-filtre&kat=240
mailto:/urun_detay.aspx?urn=4531&ad=tetra-tec-ex-700-dis-filtre&kat=240

Isıtıcı; eheim akvaryum içerisinde kırılsada akımı kesecek güvenliğe sahiptir. Her ikiside su seviyesi güvenlik çizgisi altına düşünce kapanacak sistemdedir.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=4573&ad=eheim-jager-akvaryum-isiticisi-100-watt&kat=243
mailto:/urun_detay.aspx?urn=2487&ad=tetra-tec-ht-100-akvaryum-isiticisi-100-watt&kat=243

Kuru alan; Bunun altına cam kaseler konularak daha da yükseltilir ama bir camcıya bizlerinki gibi akvaryum üzeri kuru alanda yaptırılabilir.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=12140&ad=penn-plax-kaplumbaga-adasi&kat=157
Örnek kuru alanlar;
mailto:/forum/Konu-kule-ve-sehpa-tip-kuru-alanlar-su-ici-dinlenme-sehpalari.html
mailto:/forum/Konu-akvaryum-ustu-kuru-alanim.html

Isıtma ampulü için Bauhaustan massive mandallı lamba yada aşağıdaki mandallı lamba uygun;
mailto:/forum/Konu-arkadaslar-ucuz-lamba-buldum.html
Takılacak soft ampul; Bauhausta mevcut.
mailto:/forum/Konu-isitma-ve-gunduz-isigi-icin-ampul-ecolite-52-w.html

UVB+UVA ampulü için aşağıdaki konularda geçen mandallı lambalar uygun,
mailto:/forum/Konu-uvb-ampuller-exo-terra-jbl-namiba-ve-uygun-mandalli-lamba-tanitimi.html
mailto:/forum/Konu-arkadaslar-ucuz-lamba-buldum.html
Takılacak uvb+uva ampul; Düşük w ilk linkte olanı konumlandırma olarak daha rahattır.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w&kat=158
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w&kat=158

Silis kum, Bu akvaryuma 25 kg yeterli olur.
http://vitasand.com/tr/urun/detail/2/70.html
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13104&ad=vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm&kat=283

İpek bitki; Şu an internette en uygunu bu.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=15559&ad=quik-sari-yesil-yaprakli-ipek-akvaryum-bitkisi-20-cm&kat=284

Mango kökü; Resim temsilidir. Pet shoplardan görerek almak daah iyi. Buradan alınırsa altına girebilecekleri şekilde girintili çıkıntılı yamuk bir kök talep edilmeli.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=5480&ad=mango-koku-15-25-cm&kat=287

Su ve kuru alan ısısını kontrol etmek için civalı cam derece; Bunlardan biri uygun. Kalitesizleri kırabilirler.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=11932&ad=jbl-vantuzlu-cam-derece-0-50-c&kat=290
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1141&ad=sera-vantuzlu-cam-derece-0-50-c&kat=290

Ben kullanıyorum ama yüzeyden akciğer solunumu yaptıkları için hava motoruna gerek yok. Benim kullanma amacım suya oksijen sağlayarak su değerlerini daha optimum tutmak, yüzeyde sıçrayan su zerreleri ile su yüzeyinde nem oluşturmak ve gene sıçrayan su ile buharlaştırmayı artırıp daha sık taze su ilave etmek.

Uv ampul alınmasını şiddetle öneririrm. Ancak maddiyat ampul fiyatı sebebiyle zorlarsa 3 ay kadar eczaneden alınacak devit 3 vitamin ile bu süre idare edilebilir. Daha fazla kullanılmasını hayvan sağlığı açısından tavsiye etmem.

Unuttuğum bir malzeme olursa arkadaşlar ekleyecektir.
Buldum ilk etaptaki yemler; Mineral yem alınacağı için takviye vitamin ve mürekkep balığı kemiği gereksiz.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1242&ad=sera-raffy-i-gammarus-kaplumbaga-yemi-250-ml&kat=153
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1250&ad=sera-raffy-p-kaplumbaga-yemi-250-ml&kat=153
mailto:/urun_detay.aspx?urn=1254&ad=sera-raffy-mineral-kaplumbaga-yemi-250-ml&kat=153

Beslenme programı ve miktarı kaplumbağa bakım kılavuzunda yazılı.

İlave sorulara baktım;
Turtle dock Türkiye de yok.
Kafa motoru sump sistemleri için gerekir. Zaten dış yada iç filtre alınacak ki bu akvaryuma dış filtre uygun. Diğerlerinin ve benim eklediklerimin linklerini verdim.

Cvp: Akvaryum aksesuar bakım vs nasıl olmalı ?

çok teşekkür ederim. Bunları dikkate alacağım yarın tamamen bir kaç kesin bilgi öğrenip tekrar burada bilgi arzulayacağım. Bu gece için çok teşekkür ederim ilgilenen herkese. Şimdilik iyi geceler :)

peki iç filtre alsam yeterli olurmu ? dış filtre için suan belimi kaldıramayabilirim :) bu juenpetmarket güvenilir mi ürün kalıtesı olsun güvenilirlik olsun vs. ?_

ve hava motoru alınmalımı

Bir çoğumuz buradan alışveriş yapıyor, güvenilirdir. İstanbul da tek mağazası Leventte mevcut. Ama filtre için daha uygun fiyat araştırması yapılabilir.
Açık söylemek gerekirse dış filtre en iyisi ama idareten iç filtre ile başlanabilir. Tabi iyisi onunda ucuz değildir.

Umarım kaplumbağa beslemeye karar verirsen bu akvaryum ölçüsü ve ekipmanlarda karar kılarsın. Benim kanımca en ideali.

iç filtre Eheim 2012 uygun ama güvenli bir sitede bulamadım.

Yada bu olur. Ama bu kadar ücret buna yazık derim.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=5513&ad=tetra-tec-in-1000-plus-ic-filtre&kat=239

http://online.bauhaus.com.tr/Catalog/Products/Index/7042

Bir ürün daha aklıma geldi. Lambaların her birini bu zamanlayıcıya bağlayarak ayarlanan saatler arasında otomatik yanıp sönmesi sağlanabiliyor. Büyük kolaylık.

arkadaşlar biraz daha uygun olması bakımından yaklaşık 55*40*40 cm gibi birşey yaptırmak istiyorum. ve forumda gördüğüm gibi bir içinde az bi rampa ve kademe olmasını istiyorum o şekilde bir akvaryum yaptıracağımı düşünüyorum şimdilik.
Kum, su ısıtıcı, iç filtre, yemler,mango kökü,devit 3 bunlar şimdilik kafamı meşgul etmeyen halledilmiş konular.
ipek bitkisi araştıracağım yada verdiğiniz siteden alabilirim.
Bu kademenin üstüne kuru alan için nasıl bir şeyler yapabilirim. Ve rampaya silikon ile ufak düzgün taşlar yapıstırsam nasıl olur.
ısıtıcı ampul, uva uvb ampuller, hava motoru bu konularda kararsızım. Isıtıcı ampul bulunabilir o da sıkıntı değilde. UVa UVb nerelerde bulunabilir. ve hava motoru için petshopta olmasına gerek yok denildi.

ve AEK teşekkürler bilgiler ve yardımların için :) Fakat biraz tuzlu hatta şuan benim için çok tuzlu rakamlar bu kalan sorunlar için biraz daha uygun fikir ve fiyatlar ile yardımlarınızı bekliyorm :)

hava motoruna gerek yok. kendinden hortum takılmalı iç filtreler bu açığı kapar. ankaradaysan 10-15 lira ucuza buldum uv'yi. ama yine de 100 tl üstü.

akvaryumu ilerde değişeceksin bu sebeple kuru alan için o kadar zahmete ve masrafa girmene gerek yok. el yapımı bir şeyler yapabilirsin. kuru alan başlığında mevcut.

biraz daha üst taraflardayım abi :) nerden buldun abi yani elektrikçidemi nerde fln :)

mailto:/forum/Konu-jbl-uv-ampulu-az-biraz-indirimli-buldum.html bu linkte yazdım. istersen alırım olmadı adresini alır söylerim sana sen gider alırsın.

ShaF_cK' Alıntı:
çok teşekkür ederim. Bunları dikkate alacağım yarın tamamen bir kaç kesin bilgi öğrenip tekrar burada bilgi arzulayacağım. Bu gece için çok teşekkür ederim ilgilenen herkese. Şimdilik iyi geceler :)

peki iç filtre alsam yeterli olurmu ? dış filtre için suan belimi kaldıramayabilirim :) bu juenpetmarket güvenilir mi ürün kalıtesı olsun güvenilirlik olsun vs. ?_

ve hava motoru alınmalımı

Hava motoru sorusuna linkleri verdiğim uzun mesajın sonlarına doğru değindim. Hayati ekipmanlar içerisinde değil. Hatta en son düşünülecek ekstra bir ürün.

Benim 60*40*40h akvaryumumda da üstte kuru alan var. Yada genişliği uygun saklama kabının bir tarafını ortadan kesip alt taraftan koparmayıp aşağı bükerek rampası olacak şekilde kuru alan yapabilirsin. Rampaya silikonla taş yada halı kaydırmaz yapıştırılır. Plastik olacaksa taş ağır gelir. Cam olacaksa taş uygun.

Sen ölçüde net kararı ver. Uygun ama çokta kalitesiz olmayan ürünler sunalım. Lamba konusunda ısıtma lambasıyla başla. 3 ay devit 3 kullan. Ama bu arada birikim yapki uvb ye geçebil. Hatta mandallı lambasını Cem ile öncdsen temin et.
Örneğin atman ısıtıcı ve iç filtre koyarsın. Isıtıcı 100 w tam batanı ideal. Filtre bakarız. Kuru alanı dediğim gibi saklama kabı oturtarak yap. Ama uğraşamam dersen yukarıdaki kalabalık mesajdaki hazır kuru alanı alabilirsin. Bu ölçülere tam olur.

Uvb ampul şu an bulunmuyor ve pahalı. Sadece verdiğim linkte var. Cem biraz daha ucuza bulmuş ama eskiden 80-90 tl ye bulurduk. Bunun için dediğim gibi birikim şart üç aya.

Parça parça sorulara değindim.

Bu arada hava motoru konusunda doğru bilgi versede pet shopalara güvenme. Çok kişi uygun olmayan ekipmanlarla evine döndü. Kafandaki sistem değişsede tekrar sor. Yardımcı oluruz. Ben ilk 96 lt akvaryumumu 1500 tl ye kurmuştum. Sonuçta bütçede önemli. Tabi hayati ekipmanlar en önemlisi.

45*30*40 bu sekılde bır akvaryum cok mu kötü olur. bu olculerde ıcıne de az egımlı rampa seklınde kuru alan olacak sekılde bır cam parcası ekletmek ıstıyorm ya da dedıgınız gıbı saklama kabı gıbısınden olablır. once ekletme seklınde bır arastırayım nedır ne degıldır saglammıdır vs gıbı sonra dedıgınız gıbı saklama kabından dusunursem sızınle ırtıbata gecmeye calısırım :) tşkr ederim yardımlarınız ıcın .
suan ıcın devit3 dusunuyorm bende . birde seramik duy filan forumda okumustumda acelem vardı tam bakamadım. 40 w normal duy dayanırda 60 w dayanmaz seramık en ıyısı fln. ona gore mı bı masa lambası almalıyım ?

Geri