Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryum Temizliği 2

Planını ben çizip akvaryumcuya yaptırdım. Son resimde hayvanlar büyüdüğü için rampa kenarından akvaryum üstüne basıp atlıyorlardı. Yelpaze biçiminde cam kestirip yapıştırttım.

Akvaryum içi kuru alan su oranını kısıtlar ileride akvaryum üstü mecburi olur. O vakit maket bıçağı ile silikonları keser çıkarırsın.

O kaçma işi illaki olur. Bir kez kaçarsa o kaçtığı yeri unutmaz. Öyle bir durum olursa ki kuru alan sabit duruyor. Mukavva ve paket bandı ile o bölgeyi çerçeveleyip yükselt.

İki hayvan için rahat ettirecek akvaryum 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığı yada 120*50*60h ve bu 12 mm cam kalınlığı isteyebilir emin değilim 10 mm’de yeterli olabilir.

Daha büyük her zaman hayvanlar için daha iyi ama masrafı da bir o kadar artar. Uğraşması da temizliği de ağırlığı da sıkıntı verir. Masrafta alacağın ekipmanlar akvaryum büyüdükçe kapasitesinin de yüksek olması gereği itibariyle pahalıya çıkar. Misal tetra dış filtreden örnek verirsek bu iki ölçüye 1200 ex yeterken daha üstü için 2400 ex gerekir. Isıtıcı tek kullanılırken daha büyük akvaryumda iki adete çıkabilir. Harcanan elektrik, su ona göre artacak. Temizleme su taşıma, doldurma vs. Zaman alıp uğraştıracak. Ağırlığı bina statiğini karşılayacak. Büyük akvaryumları kiriş ve kolon dibi bir yere koyarız. Bu ağırlığı karşılar. Oda ortası alan zayıftır, ağırlığı kaldırmaz.

Akvaryumu alırken kapak isteme o gereksiz masraf çıkarır. Kullanmıyoruz. Ama üst kısmına benim akvaryum gibi sac yaptır. Akvaryum üstü kuru alan yaptırırsan bu saca binmesi iyi olur. Paslanmasın diye çelik sac yaptırdım haliyle normal saca göre pahalı oldu biraz. Camları da rodajlat. Büyük akvaryumlarda rodaj yaptırılır. Kenarlar düzgünce traş edilir. Bu iki cam yüzeyinin max seviyede yapışıp sıkı tutunmasını sağlar. Eğreti kesim camda boşluk olur bu randımanlı yapışmaz.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Çok teşekkür ederim abi dediğin gibi içeri yaptırınca gereksiz bir suda düşüş oluyor seninki gibi birşey istiyorum aslında veya o attığım linkteki gibi gidip konuşurum.Ekipman olayınıda unutmuşum akvaryum büyüdükçe daha başka şey lazım olur diye doğru söyledin.
 
Kuru alan yaptırırsan yüksekliği 30 cm olsun. Ben 25 yaptırdım büyüyünce çıkıp atladılar.

Akvaryum büyüklüğünün de belli ölçüde olması bu sebeplerden önemli.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Evet onu kesinlikle özel yaptıracağım geniş olmalı ve yükseklik 30 tamamdır.Hocam afedersinde en fazla 30 cm olsa kaplumbağa 25 cm den nasıl tırmanmayı başardı sizinkiler ?

Bu elle beslemeyi bıraktıramıyorum.Yani daha doğrusu atıyorum 20 tane yem bıraksam akvaryuma 15 tanesini birisi yer geri kalanını öbürü yer gibi düşünüyorum.Elden beslemeyi bırakıpta ikisinin eşit miktarda beslenmesini sağlayabilecek bir yönteminiz var mıdır acaba ?
 
Kaçma işi şöyle hayvan 20 cm kabuk boyu itibariyle kaçmaya başladı. Hayvan ayağa dikilip önce cam üstüne boynunu uzatıp çene altını yerleştirip kuvvet alarak kendini yukarı çekip ön ayakları ile üst camı tutuyor. Ayak çene komple barfiks çeker gibi kaldırıp öne kaykılırken arka ayağı ile lamba çanağından destek alıp atıyordu kendini. Arka ayak tabanları çanağın sıcaklığından yanıp kızardığı halde yine de bırakmadı. En son mukavvayı bantlayıp yükselttim yakayı kurtardım. Bir 5 cm daha yükseltseydim bu dert olmayacaktı. Hayvanda haklı yumurtlayacak yer arıyor. Kaçması o amaçlı.

Belli bir boya gelince artık elden besleme olmuyor. Büyüdükçe artıyor. Misal bir öğünde o hale geliyor ki bir hayvan için 40-50 belki daha fazla stick yem gittiği oluyor. Böyle olunca suya atma mecburi oluyor. Biri mutlaka diğerinden fazla yer buna çare yok. Bunu kendileri öğrenecek rekabet hızlı ve daha çok yeme gayretini öğretir.

Vereceğin miktarı ayarla. Ben yem kapağına dolduruyordum. Her ikisinin de suda olmasına dikkat et. Sonra dağınık biçimde akvaryuma at. Bir arada atarsan yem kapma davasında gözleri körleştiği için kafa göz birbirlerine girip yeri gelip birbirlerine hasar verip ısırıyorlar. Bu mücadelede aynı yeme koşuyorlar, daha fazla yemek için birkaç yemi birden yutmaya çalışıyorlar bu sefer hazımsızlık çekiyorlar. Onun için akvaryum geneline yayacak biçimde at.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Evet karın bölgelerini kontrol ettim sanırım bir dişi bir erkek var.Daha küçükler gerçi bu yaşta yumurta olayı olmaz ama bir tanesi kaçmaya çalışıyordu sadece.İzleidm birgün gizlice aynen dediğiniz şekilde ters düşüyor gene pes etmiyor.E kuma gömmüyorlar mı ? Bazen bakıyorum bildiğin kazıyorlar taşları siper gibi birşey yapıyorlar.

Evet hocam birkaç kere başıma geldi.Elle verirken yani birisi yem almaya çalışırken öbürü yanlışlıkla bazende bilerek öbürünü ısırıyor aynı yeme hücum edince.Nasıl anlatsam küçük akvaryumda çok serpemem şuan sanırım ama serpsemde hep su akımından filtrenin oralarda birikiyor genelde yemler yenmeyince arkasına kaçıyor.

İkisi zaten karadayken beni fark ettikleri an suya dalıyorlar.Daha önceki bilgilerde de gördüğüm üzere çözümü yok.Gözüne bakmamaya veya onlara doğru hamle yapmazsam karada kalıyorlar.Suda oluyorlar ama akvaryuma atınca fark etmiyorlar bir süre akvaryuma bırakıp elden yemeyi bıraktırıp akvaryumdan yemeye alıştırabilriim ama endişe ettiğim şudur eğer bir tanesi sürekli az yemekle beslenirse açlıkta başına birşey gelir mi ?
 
Az yemekle birşey olmaz. Böyle durumda depoladıkları yağ dengeyi sağlar. Az yiyen bu durumu görüp ona göre fazla yemeye çalışacaktır.

Akvaryum küçük ise parti parti atarsın yedikçe devam edersin.

En uyumlu hayvanlar bile yemleme esnasında birbirine girer. İşte hayvanların emsal boylarda olmasının bir nedeni de budur. Isırma olmasa da büyüğün istemsiz sert darbesi küçük olanı yaralayabilir.

Su içinde kuma gömmez. O yiyecek bulma amaçlı eşelenmedir. Dişiler çiftleşmeden de boş yumurta atar. Bu üreme organının geliştiğini, aktif hale gösterir ama çiftleşme için 18 cm kabuk boyu üstüne çıkması ve erkeği çiftleşmeye uygun görmesi lazım. İstemez ise hayatta çiftleşmez.

Bunu sadece yumurtlama amaçlı da göremeyiz. Hayvan güneş ışığını hava akımını hissettiğinde dahi kaçma girişiminde bulunabilir. Akvaryum dediğin gibi dar ise bu da diğer bir sebeptir.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Çok sağol abi şimdilik bu kadar sorularım
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Cem abi şimdi şöyle bir sorum olacaktır.Eheim 2008 markasına yakın filtrenin şöyle resimle göstereyim aşağıda parçalara ayrılmış hali var yeşil olana bir bakar mısınız ?

https://www.akvarista.cz/web/shop/item-eheim-pickup-2008


Şimdi bunun etrafına elyafı doluyorum.Ama komple boy olarak değil o yeşil parçanın içinde iki tane çıkık var ortası çukur olan.O çok aşağıda bende yeşil alanda bayağı bir boşluk kalıyor.Onun etrafını kapatacak şekilde elyafı doluyorum.Genelde ilk gün su çok güzel akıyor veya birkaç saat.Sonra suyun gücü kesiliyor.Elyafı tam yeşil parçayı kapatacak şekilde mi dolamalıyım ? 

Elyaf ne kadar bir değiştirilmelidir veya 2 günde birse sorun gözükmüyordur ve hep bir tarafı çok kirli oluyor su kesildiğinde ne zaman elyafı çıkarsam öbür tarafı tertemiz bu neden oluyor ? Bir tarafı dediğim mesela sağı temiz solu kirli veya altı kirli üstü temiz veya üstü kirli altı temiz gibi bu neden oluyor tam verimli kullanamıyor mu filtre elyafı ?
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Birde filtreyi ne kadar dibe batırırsam o kadar çok su çıkıyor o nedendir ?
 
Filtrenin üst kısmı yani bu filtrede hazne kapağından hava alıyor ise debiyi düşürür. O kapakta su içinde olacak şekilde indir sadece su çıkış borusu su dışında olsun.

Elyafı ıslatıp hazneyi tam doldur ama bastırma çok sıkı olmasın. Elyaf kiri ilk noktada toplar dolayısıyla üst nokta temiz kalır. Bu temiz kısmı ayırıp yine kullanabilirsin. Bunu alta alır üst boşluğuna yeni eklersin. Yada kolayı iki parça halinde sar çıkardığında kirli olanı ayırıp atman kolay olur.

Kir tıkadığında debi düşer o vakit değişme zamanı gelmiş demektir. Kir durumuna göre haftada bir veya iki defa temizleriz. Kir hayvan büyüdükçe artar. Durum o ki bir süre sonra bu filtre yetersiz gelecek.

Kirin farklı noktalarda olmasının sebebi elyafın fazla gevşek ve boşluğu olmasından su bu sebeple sağdan soldan kaçak yaparak gidiyor. Onun için dediğim gibi elyafı suda ıslatıp kabarıklığını aldıktan sonra içine koy. Çok sıkı bastırma ama çokta yayvan gevşek bırakma. Çok sıkı olursa su geçişi zorlanır gevşek olursa kolay çıkacağı noktadan kaçak yaparak çıkar.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Şimdi bu iç filtreler suyun içindeyken bir hortumla dışarı su veriyor onun adı var mı acaba ?


130x50x60 10 mm olucak Tetra Ex 1200 Plus verdi dış filtrede silis kum 40 kilo yıkanmış sizce bunlar ömürlük için yeterli midir ? Birde uv lambası alınca öbür ısı lambasıda dursun mu ? Akvaryum iç ışıklandırmanın hayvana bir zararı veya yararı var mıdır ?
 
O dediğin dirsekli plastik borunun yanlarında küçük delikler olur ona şelale aparatı yada şelale boru deriz.

Eğer iç filtrende yok ise hırdavatçıdan yada elektrikçiden duvar içi kablo borusundan alıp yapabilirsin. Filtre ucunu götür ama. Biz buna eskiden tüftüf borusu derdik.
 
Kum ve filtre yeterli. Kumu daha almadıysan 45 uygun olur.

Dış filtrenin su çıkış borusu iki parçadır. Ön boruyu takma. Arkadan öne doğru konumlandır su ön kısımdan aksın.

Uv lambayı en çok çıktığı öğle civarı 3-4 saat yakacaksın. Isıtma lambası daimi 12 saat yanacak. Uvb ısı vermez.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Abi çok sağol dış filtreyi akvaryumcu halledecekmiş geldiğinde gösterecekmiş nasıl çalıştığını bu büyüklükteye yeterli midir sizce kumu söyledim 40 diye ama sonradan 5 alıp ilave etsem olur mu acaba ?
 
40’da yeter. Dikkatli yıkar kayıp, fire vermezsen gider. 45 kg, 7 cm kum yükseltisinden hesapladığım. Bu ebat akvaryumlarda 6-7 cm yükselti uygun olandır hayvanlar yetişkin hale gelince ayaklar kürek gibi olduğu için ancak yetiyor.

Yinede yedekte bir miktar tutuyoruz her zaman. Aslında ekipman hariç herşeyi yedekliyoruz. Ampulleri mesela. Kutu kutu malzeme yer kaplıyor. Sadece kolay bulunabilecekleri iki adet al. Fazla fazla alıp kalabalık etme.

Filtre işini illali öğreneceksin. Yine de birinin göstermesi iyi olur.

Su çıkışın iki parça borusundan birini çıkar demiştim ya o atıl duranı vantuz ile su yüzeyinde önde köşeye yaslayarak tuttur. Hayvanlar tutunup dinlensin, uyusun.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Görmem lazım bir önce çıkarabilmem için inanın bilmiyorum hangisi olduğunu gelince tekrar sorayım öyleyse peki ısıtıcıyı değiştirmeme gerek var mıdır ?
 
Isıtıcı neydi ? Kaç watt ? Kusura bakma unuttum.
 
Cvp: Akvaryum Temizliği 2

Sen kusura bakma abi ısıtıcı protemp s 25 ipx 8 çubuk şeklinde 230 v 50hz 25w


Yeni gelen akvaryum 200 litre
 
200 W olanını al. İleriye dönük 250 litreye kadar ısıtır.
 
Geri
Üst