Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Akvaryumum ve Biraz da öneri lazım...

hendrixster

Altın 5 Üye
Katılım
6 Mar 2013
Mesajlar
220
Merhabalar Arkadaşlar ;

Kaplumbağaya gönül vererek bir akvaryum kurdum , şu an için çok acemiyim.Kaplumbağam ile birkaç konuda yönlendirmelerinize ihtiyacımız var:)

Sitedeki baya bir topic' i inceledim okudum.Bu konuda 3-4 dükkan gezip oradaki kişilerle uzun sohbetlerim oldu.Fakat çok farklı yorumlar geldiği için kafam iraz karıştı ve en iyisini siz bilirsiniz diye düşündüm.

Öncelikle su seviyesi nasıl olmalı? ilk başta düşük seviye tuttum sonra forumda gördüğüm birkaç akvaryum fotosundan sonra baya bir yükselttim su seviyesini ; bu konuda su kaplumbağlarının yüzmeyi pek sevmediklerini özellikle tutunacak birşeleri yoksa boğulmaya kadar gideklerini ve çok yorulacaklarını o yüzden de su seviyesinin az tutulması gerekitiği gibi bir kaç yorum aldım , ve korkup bişi olur aman diye tekrar düşürdüm.Bu konu hakkında ki düşünceleriniz nelerdir?

Karides yavrularını çok seviyorlarmış ve büyümelerinde gelişimlerinde önemli bir rol oynuyormuş??Ayrıca bu muhabbet kuşlarına verilen subya kemiğide kemik gelişimlerinde büyük katkı sağlıyormuş? Yeterli güneşlendirme yapamıyorsak?

Son olarak hazırlamaya çalıştığım akvaryumumu değerlendirebilirmisiniz.İhtiyacımın ne olduğunu tam olarak tecrübe edemediğim için biraz satıcı yönlendirmesinde kaldım.Güneşlendirme kısımalarınıda halledecem inşallah.

Isıtıcı kısmında sorunum yok maşallah pek bir mutlu geldi bana suyun sıcaklığından.)

Akvaryumumdaki flitre bu ( mailto:/urun_detay.aspx?kat=0&urn=3457 ) ilk başta bi güzeldi ama resimdeki suyu istediğim berraklığa getirmedi gerçi 5 saat oldu şuan ama ??? Akvaryumumda ki flitre 'nin yenilnen şelale şeklindeki su akışını ve yaratacak olan akıntıyı nasıl buluyorsunuz doğrumu acaba ya da ne önerirsiniz??
Siz ne önerirsiniz?

Şimdiden değerli görüşleriniz için çok teşekkür ederim...

DSC_0059.jpghttp:
 
RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Bu yazımı okumanızı tavsiye ederim. Az çok neler gerektiğini araştırmışsınız. Benim anlattığım yazıda gereken her şey mevcut. Genede akla takılan konularda yardımcı olurum.

Bunun dışında su seviyesi çok düşük. Akvaryum seviyeyi gayet iyi yükseltebileceğiniz şekilde. Kaplumbağalar iyi yüzer. Tutunabileceği su yüzeyinin altına uzanan bir bitki yada kök onun işini görür. Bolca yüzebilmeli dalıp çıkabilmeliki gelişimi tam olsun. Kuru alanın önemi ve aciliyetini biliyorsunuz. Su ve kuru alan ısısını ölçüp uygun değerdemi olduğunu belli zamanlarda kontrol edin.


Beslenme içinde öneri isterseniz verebilirim.

Filtre su akışını fazla akıntı yapmıyorsa içeri çevirebilirsiniz. Rahatsız edici gibiyse yönteminiz güzel.

Dipteki taşlar bence uygun değil. Dışkı ve yem artıkları aralarında kalır. Doğal ince silis kum yada bir kaç çakıl daha iyi olur.
 
Cvp: RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Hayırlı Geceler ,

Gönderdiğiniz linki dikkatlice okuyacağım.Çok teşekkür ederim.
Eğer ben su seviyesini yükseltirsem doğrumu anladım kuru alanın dışında da yüzey için tutunacakları bir bitki ya da obje koymalıyım? Bu bitki yapaymı olmalı?

Taşlar için ise acaba şu an cok ince beyaz bir pus var amonyak patlamasımı yaşıyorum acaba yoksa o beyaz taşlardan mı geliyor?

Akvaryum için derece aldım bir elimde hassas bir derece var 2 si hemen hemen anı değerleri veriyor.En kısa zaman da kuru alan için bir ısıtma yapacağım.

Teşekkür ederim tekrardan.
 
RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Evet su seviyesini yükseltirseniz yüzeye yaklaşan bir yapay bitki koymanız faydalı olur. Canlı bitki kaplumbağa akvaryumlarında sağ kalmaz, yerler. Yapay bitki olarak komple plastik değil ipek yapraklı olanları tercih edin. Ne kadar az plastik o kadar sağlıklı su değerleri demektir. Amonyak patlamasıda olabilir taşların tozuda olabilir. Bu kadar çabuk gözle görünür salınım yapamaz. Ancak boyalı taşlar genelde kalitesiz boyadan yapılır ve göremeyeceğiniz sakınımı yapar. Buda olumsuz bir durum. Doğal olmayan hiçbir dekor malzemesi koymayın derim.


Bu bitkinin iki daydası olur. Biri gece uyurken istediği su derinliğinde ona tutunarak durmasını sağlar. Diğeride gündüz saklanmak isterse gene onun arasına yada arkasına girer.


Kuru alan lambası için gerekeni biliyorsunuz değil mi? Uygun ısıyı verecek uygun ampul.
 
Cvp: RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Merhaba Emre Bey ,

Aşağıdaki linklerden yardımcı olabilirmisiniz acaba akvaryum yüksekliği 22cm

mailto:/evcil-hayvan-petshop/vitality-artificial-ipek-akvaryum-bitkisi-30-cm-77638099
mailto:/evcil-hayvan-petshop/vitality-artificial-ipek-akvaryum-bitkisi-20-cm-67323267
mailto:/evcil-hayvan-petshop/vitality-artificial-ipek-akvaryum-bitkisi-20-cm-77638098
mailto:/evcil-hayvan-petshop/vitality-artificial-sivri-yaprakli-ipek-bitki-67323160

Bu kum uygunmudur acaba ?
mailto:/evcil-hayvan-petshop/silis-kum-akvaryum-ince-silis-kumu-1-kg-77428010

Teşekkürler.
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

orçun öncelikle foruma hoş geldin. sorularına sırayla cevap vereyim.

-su seviyesi üstünden kendini aşırmayacak şekilde olmalı. bunun hesabı da kuru alanı iç tarafa yaparsan onun üstünde dik durduğunda tepesinden kafasını uzatamayacağı şekilde olmalı.

-kaplumbağalar yüzmeye bayılırlar ve dipte gezmeye de. boğulma hadisesi hastalık durumunda halsizliğe bağlı bir durum. tutunmada şu şekilde kuru alan harici su içinde durarak kafası su dışında olacak şekilde birşeye tutunmaları lazım. bunu filtreni dikleştirip üst kısmını ince şekilde suda bırakarak yapabilirsin. böylece oraya tutunarak kafa dışarda uyuyabilirler. bazıları tamamen su içinde uyurken bazıları kafa dışarda bu şekilde uyur. filtreyi bir kenara yakın (kaplumbağanın eni kadar bir mesafe) koyarsan bir eliyle camdan bir eliyle filtreden tutarak uyur.

- kaplumbağalar küçükken proteine ihtiyaç duyarlar. bu konuda en büyük ihtiyacı kurutulmuş karidesten sağlarlar. sera raffy I bu konuda iyidir. içinde biraz iri olanlar çıkabilir onuda parçalayarak verebilirsin.

-o kemik sübye değil mürekkep balığı iskeletidir. o da kalsiyum gereksinimi için lazım. tetra reptomin, sera raffy P gibi stick yemleri ıslattıktan sonra üstüne toz haline getirdiğin kemiği bulayıp ağzına elle vermek lazım. suya bırakılırsa akıp gider. onun için ağzına uygun biçimde küçültülüp verilmeli.

-güneşlendirmeye alternatif olarak ampuller vardır. bunu kuru alana dönük olacak şekilde tepeden (cam arkasından değil) deveboynu veya kıskaçlı lamba ile yapabilirsin. bunun için gerekli olanlar:

-uva ampul: bu hem ısı hemde metabolizmasını ve vücut gelişimini hızlandırıcı uva yayar.

-uvb ampul: bu kaplumbağanın vücuduna işleyerek bağırsaklarında doğal D vitamini sentezi yapmasına; kabuklarının doğal rengini yakalamasıyla birlikte sindirim sistemine faydası olan ampuldür. daha çok uva+uvb olarak karma satılır. (bize uygun olan) karma olanlar ampul biçimlidir. uvb'ler florasan. uvb veya karma ampuller ısı vermez. yanında ısıtıcı ampul şarttır. pahalı bir üründür. bunlardan birini temin edebileceğin gibi sadece ısıtıcı lamba kullanıp D3 vitamini alarak uvb yerine yemine haftada bir damlatıp gene ağzına verebilirsin. yağlıdır. suya değerse kirletir. tabi bunun etkisi yapay yollu olduğundan uvb ampul kadar etkili olmaz.

akvaryuma bakarsak. dediğim gibi filtreyi kaplumbağaya göre boşluk bırakarak yan cama dik yapıştır. ucunu ısıtıcıya doğru arka cama vurdur. o boru su üstünde dursun. akşam su sesi rahatsız ederse ucunu cama yaklaştır sesi kesilir. sabaha açıyı gene artır. hava kabarcıkları suya girip havalandırsın. hemde akıntı oluştursun kiri filtreye getirirken ısıyı da suya yaysın. filtreyi pislik durumuna göre haftada iki veya iki günde bir temizlemek lazım.

ısıtıcının hava temasına dikkat et. sıcakken hava ile teması camı çatlatır. yeri uygun kıpırdatma. içindeki taşlar iri bu kirlerin aralara girerek yararlı olduğu kadar zararlı bakteride üretmesine ve dolayısıyla kaplumbağanında hasta olmasına neden olur. bu sebeple ince kum, silis olması tercihtir. alıp koyarsan temizlik, güzel görüntü ve kaplumbağa büyürken deri değişimi ve alt kabuk yenilenmesi sonucu kaşınmalarında sürtünerek rahat etmesini sağlar.

akvaryumda yapacağın işlerin öncesi ve sonrasında mutlaka ellerini iyice yıka. öncesi kaplumbağa sonrası senin için. resimde salonun ortasında duruyor onu hazır su doldurmadan evvel. eğer mümkünse ayak altı olmayan bir odaya yer yoksa cereyanda kalmayacağı bir köşeye almalısın. kaplumbağalar rahatsız edilmeyi pek sevmez. ürkme dolayısıyla da sudan çıkmaz. başarılar.


emre ben yazana kadar döşemişsin bir sürü mesajı.:smile:
 
RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

En sonuncu bitki güzel gibi. Suda ortadaki yapraklar dik durabiliyorsa alınabilir.
Kum bence uygun. Sorma imkanınız varsa doğal sarı olanmı diye danışın.
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Merhaba Cem Bey ;

Çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

Flitre ilk başta dik duruyordu , kendiside gelip dediğiniz gibi tutunuyordu ben o ufak olduğundanda panikledim biraz eyvah gece ne yapar diye:)

Şu an karides veriyorum adet olarak 4 tane verdim bu akşam bu x2 den günde 8 karides olur doğru mu acaba ? adetler.

ürekkep balığı iskeletini kesinlikle uygulayacağım.Kuru alan yapımı için ve ilgili ısıtıcı lamba içinde çalışmalarıma başlıyorum.)

Akaryumu dolduruğumda ve flitreyi dik konuma getirdiğimde gene koşe konumunu mu tercih edeyim? Emre Bey'inde dediği gibi bir bitkide kullanacağım.

Salonda olmasının sebebi heran göz önümde olsun diye şu an pür dikkat izliyorum hem kaplumbağmı hem akvaryumu , bir düzene soktuğumda yeri hazır şuan:)

Teşekkürler.


AEK' Alıntı:
En sonuncu bitki güzel gibi. Suda ortadaki yapraklar dik durabiliyorsa alınabilir.
Kum bence uygun. Sorma imkanınız varsa doğal sarı olanmı diye danışın.

Sizde ki bitki şuna benziyor sanki - mailto:/evcil-hayva...m-77638099
Dediğiniz gibi acaba dik duracak mı...

Mutlaka soracağım doğal sarı kısmını.

Teşekkürler.
 
RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Bitki için Litolity markası kullanıyorum ve çok memnunum. Muhtemelen buda iyidir ama kullanmadığım için kesin cevap vermedim.

Eğer kum için net cevap vermezlerse alınacak ürün bu.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=283&urn=13104


Beslenme için bu yazımı okuyup takıldığınız yerde danışabilirsiniz.

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html


Cem, yazına özet diyemeyeceğim. Gene detay konusunda eksiksiz olmuş :)

Bu arada sübye zaten mürekkep balığına deniliyor.
 
Cvp: RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

AEK' Alıntı:
Bitki için Litolity markası kullanıyorum ve çok memnunum. Muhtemelen buda iyidir ama kullanmadığım için kesin cevap vermedim.

Eğer kum için net cevap vermezlerse alınacak ürün bu.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=283&urn=13104


Beslenme için bu yazımı okuyup takıldığınız yerde danışabilirsiniz.

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagalarinda-beslenme-her-yas-icin.html



Çok teşekkür ederim..Çok güzel bir sunum olmuş.Ellerinize sağlık.



[/quote]

Isıtma için bu uygundur sanırsam ?

mailto:/urun_detay.aspx?kat=158&urn=13208

Teşekkürler.


AEK' Alıntı:
Bu arada sübye zaten mürekkep balığına deniliyor.

:)) bende orda bir bocalama yaşamadım değil :)


AEK' Alıntı:
En sonuncu bitki güzel gibi. Suda ortadaki yapraklar dik durabiliyorsa alınabilir.
Kum bence uygun. Sorma imkanınız varsa doğal sarı olanmı diye danışın.

Link'i gören diğer arkadaşlarada bilgi olsun doğal krem rengiymiş.Ben sizin verdiğiniz linkten edineyim en iyisi.
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

orçun bu ampulle 60 W başlamıştım bende, iyi olur. ekstra ısıtıcıya gereksinme olmaz yalnız kullanacağın lambanın çanağının ön kısmı geniş olsunki bu ampul rahat sığsın. kaplumbağanın kabuk boyu kaç cm ? filtreyi dediğim gibi yaparsan güzel olur. dinleneceği alanın artmasında sakınca yok. hatta yerede oturt ki altına girmeye çalışmasın.

emre izmirde sübyeye boru gibi olan midye benzeri kabukluya diyorlardı. bunu yeni duydum. belki mürekkebin şeklide boru gibi ya ondandır. bilemem. ben sadece sorulanlara cevap verdim. yoksa yazacak şey çok.:smile:
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Yaklaşık 2-3 cm arasında sanırsam ..60 W için forumda çok yoğun bir ışık yaydığını okumuştum bu yavrucak zarar görmesin?

Yere oturtki demişsiniz yani su seviyesine filtrenin dibe tam oturmuş yüksekliğine göre mi ayarlıyım? yoksa daha yüksek seviye içinde çıkarsam olur mu?
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

orçun, alıntılar yüzünden mesajlar birbirine girmişti. herkesin rahatça görüp okuması için biraz budama yaptım. sana yazılan mesaja cevap verildiğinde anında yazarsan alıntıya gerek yok. hemen altına denk gelecektir. olurda o mesajın altında başka mesajlar olursa o zaman alıntı yap ama onda da mesela cevap vereceğin kişinin ismi ve ilgili mesaj harici diğer kısımları silerek mesajı kısa tutabilirsin. veya o kişinin ismini ya da nickini yazarakta alıntı yapmadan mesajın yerini bulur. kolay gelsin.


hayvan ufakmış dibe oturt ki olurda dibine girerse kaza olmasın. o kadar su yeterde artar. zaten bir alışma sürecide olacaktır. petshoplarda iki karış suda yaşıyorlar.

40W-60 W ampullerde lambayı ona göre konumlandırırsan sorun olmaz. bu uzaklık meselesini de kuru alana koyacağın bir derece (evde kullanılan da olur) ile 31-32 derece olacak şekilde mesafeyi ayarlaman, sonra dereceyi kaldırabilirsin.
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Tamamdır , heyecandan paso alıntı yapmışım kusura kalmayın.

Bu arada ben Silis Kumu koymayı planlıyordum , flitre de kum uyumu tam dibe oturtursam bir sorun oluştururmu.Onuda defalarca yıkamak dinlendirmek lazımış , ben nereye koyacam yavrucuğumu:(
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

silisi bir kapta 3-4 kg bölerek yıkarsan daha kolay temizlenir. bu küçük leğende olur plastik kovada önce musluk suyuyla doldurup ovala bulanıklık gidene kadar ben 7-8 defa yıkamıştım. sonra sıcak su doldur ve bio-ichthyo mavi damladan damlat. en az 5-6 saat beklesin. sonunda elinle karıştırıp suyu dök sonra gene sıcak su ile durula. temiz olduğuna kanaat getirdiğinde akvaryuma avuçlayıp içine yavaşça bırak. o bulanıklık gene olacaktır. o kalan kumu da koyana kadar filtreyi çalıştır. bütün kumu suya koyduktan sonra filtreyi çıkarıp temizle. sonra akvaryumun suyunu değiştir. ama yeni koyacağın suyu maşrapa vasıtasıyla yavaşça dök sonra filtreyi tak ve ısıtıcıyla birlikte çalıştır. ertesi gün su duru haline gelir. ben o aşamada kaplumbağaları kuru alanda tutuyordum. filtrenin alt kısmında delik yoksa sorun olmaz.
 
Cvp: RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Isıtma için bu uygundur sanırsam ?

mailto:/urun_detay.aspx?kat=158&urn=13208

Teşekkürler.


AEK' Alıntı:
Zaten net resim koymadığı için şüphe çekiyordu.

Bu arada lamba için baktığınız ürün kalmamış. 60 w olanı düşünün. Gayet uygundur. Ben bu ampulden kullanıyorum.


Cem' in dediği gibi ampulün gücü kuru alana olan mesafeyi tayin eder. Neyicede ne kullanırsak kullanalım kuru alanı 31-33 derece yapmalıyız. Ben bu ampulün her çeşidini kullanıyorum. Yaklaşık olarak 40 w olan 15 cm, 60 w olan 23 cm ve 100 w olan 35 cm uzaklıkta duruyor. Bu arada kuru alanıda derece işe ölçmeli. Oda sıcaklığıda uygun ısının oluşumunda etken. Yani ben bu mesafelerde tutarken aynı ısı için daha sıcak bir odada siz daha uzak mesafe seçebilirsiniz. Bu seveple verdiğim mesafeleri standart almayın.
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

su sevyesi çok düşük orçun
bu yavrular derin suyu ve suyun içindede yeşil yaprak dal ve ufak kayalara bayılıyor
bence su sevyesini yükselt birde kuru alan inşa et birazda yaprak ve dal at
kabluşunun ne kadar mutlu olacağını göreceksin :)
 
RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

Akvaryumdaki su az latifesi tüm yavru kaplumbağalar sever güneş ışığı görmüyorsa Jcb veye uva lamba takman lazım bunlarda yolsa devit3 kullanman gerekir eczanelerde satılır
 
Cvp: RE: Akvaryumum ve Biraz da yardım lazım...

AEK' Alıntı:
Eğer kum için net cevap vermezlerse alınacak ürün bu.
mailto:/urun_detay.aspx?kat=283&urn=13104

Emre abi bu kum 800gr 0,3-0,35 litre falan yapar. 100 litre akvaryuma 5 litre kum oranı vardı. Bundan 13-14 paket mi almak lazım 100 lt için ?
 
Cvp: Akvaryumum ve Biraz da öneri lazım...

Taban ölçülerin kaça kaç?


Ben 150*80 en boy olan akvaryuma 80-100 kg kum koymuştum. Kalınlıkta yaklaşık 5 cm olmuştur.
 
Geri
Üst