MissSevda' Alıntı:
aragorn' Alıntı:
alınan her kaplumbağa ile bu kanlı ticarete bir katkı da bizler sağlamış olıyoruz...
Yani o çok istedigimiz ve belkide hayatimiz boyunca bakmaya hazir oldugumuz dostumuzu almayalimmi diyorsunuz. Peki birkaç kisi almadi diye bu ticaret son bulurmu..?? Bence bulmaz çünkü görüp hoslarina gidip ama ön arastirma yapmadan alip plastik kaplarda besleyenler yine olacaktir, bunu hiç kimse engelleyemez. Siz petshopculara ne kadar anlatirsaniz anlatin onlar satis kaybindan korkup yine o minicik kaplarda kaplumbaga beslemenin dogru oldugunu anlatacaklar. Bunu bilmeyen insan aaa çok kolaymis yha alirim hayatim boyunca o kapta beslerim büyümez diye düsünür. Taki bu siteyle tanisana kadar.
hani bir deniz yıldızı hikayesi vardı ya herkes bilir.. onu paylaşmak istedim bu yazınız üzerine..
Yazı yazmak için okyanus sahillerine giden bir yazar, sabaha karşı kumsalda dans eder gibi hareketler yapan birini görür.
Biraz yaklaşınca , bu kişinin sahile vuran denizyıldızlarını, okyanusa atan genç bir adam olduğunu fark eder. Genç adama yaklaşır:
- Neden denizyıldızlarını okyanusa atıyorsun?
Genç adam yanıtlar;
- Birazdan güneş yükselip, sular çekilecek.
Onları suya atmazsam ölecekler. Yazar sorar;
- Kilometrelerce sahil , binlerce denizyıldızı var.
Ne fark eder ki?
Genç adam eğilir, yerden bir denizyıldızı daha alır, okyanusa fırlatır.
- Onun için fark etti ama...
bir kaç kişinin almamasıyla ne değişir demek bence çok yüzeysel bir düşünce.. herkes ben almasam ne değişir diye düşündüğünden zaten bu ticaret son bulmuyor.. yoksa bu ticaretin farkına varan biri gidip bunu bir arkadaşına anlatsa o da gidip başka tanıdıklarına anlatsa bu böyle zincirleme devam ederek sonunda çok büyük kitlelere ulaşacak hatta petshopların bile bilinçlenmesin sağlayacak.. arz talep diye bir denge vardır hep ticarette ne kadar talep olursa bir ürüne arz da o derece artacaktır yani insanlar benim almamamla bu ticaret bitmez diyip kaplumbağa aldıkça, yani talep artırdıkça daha fazla sayıda kaplumbağa üretilecek kötü şartlarda, kutularda binlerce kilometre yol katederek günlerce aç susuz havasız yabancı ülkelere gönderilecek, oralardaki üreticiler tarafından zor koşullarda bakılacak, bilinçsiz petshopların elinde can çekişirken insanlara pek çok yalan dolanla satılıp plastik kaplarındaki 1-2 aylık kısa hayatlarıyla baş başa kalacaklar.. yollarda, üretimhanelerde, petshoplarda, insanların evlerinde ölen yüzbinlercesini de hesaba katın..
www.noturtle.org adresine bakarsanız bu ticaretin ne denli büyük olduğunu rakamlardan anlarsınız..
yapılabilecek tek şey bu talebi azaltmamız.. ne yasalar ne kurallar ne de başka bişey bu durumu değiştirebilir.. özellikle Türkiye gibi bir yerde yaşıyorsanız..
kaplumbağalara olan bu talep sürdükçe bu manzaralar her gün daha da fazla oranda tekrarlanacak.. fotoğraflar sanıyorum ki tüm bu yazdıklarımdan çok daha fazlasını anlatıyor.. buyrun karar sizin kaplumbağa mı almak istiyorsunuz yoksa kaplumbağaları gerçekten seviyor ve milyonlarcasının para uğruna ölmesinin önüne geçmek mi istiyorsunuz?....
mailto:/img21/4643/redearkolisi.gif
mailto:/img21/5258/normalpict0059.jpg
mailto:/img21/3669/kptic3.jpg
mailto:/img21/8453/kptic1.jpg
mailto:/img21/693/kaptic2.jpg