Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Dibe çöken yemler ve kirlilik

asliaral

Bordo Bereli
Katılım
15 Şub 2014
Mesajlar
2,936
Merhaba arkadaslar,

Akvaryum tanitimimi yapamadan bazi sikintilarla karsilastim malesef.

Tonton'um yeni yeri sevdi ama saldirganlasti.Surekli dereceyi isiriyor,kumlari akvaryumun tabani cikacak kadar kaziyor ve beni de isiriyor.

Gecen ciddi bir isirik darbesi aldim. Daha onceden insan isirmayan hayvan,veya yanlislikla isirirsa hemen birakan hayvan, basarabilse kesin parmagimi kopartacakti.

Ama ayni zamanda da yem yemiyor..Nerdeyse 2 gun hic yemedi. Arada yuzuyor,enerji de kaybediyor.Sonra zorla bir kac tane yedirdim.Ama parmagima kosmaya,abanmaya devam.

Parmagimin yem olmadigi algisini nasil degistirecegim bilmiyorum..

Bu bahsettigim nedenlerden dolayi,yemler suda kaliyor.Bazisi kurualanin altina kaciyor ve orda kaliyor.

Filtre borusu ile suyu dondurecek kadar gozle gorulen bir sirkulasyon yok.En fazla yakinina gelen yemi ittiriyor.Kaldi ki bu daha kotu,bu sefer benim de alamayacagim kisimlara geliyor yem ve orda kaliyor

Bizimki yemleri yemediginden ve ulasamadigim yerde oldugundan alamamamdan kaynaklanan bir birikme var.Bir sure sonra dibe cokuyor ve kum uzerinde kotu kotu gorunuyor

Bu arada alabildigim diski ve yemleri kepce ile aliyorum.

Bu yem kirintilari zamanla yok oluyor mu veya ne yapmali,sizde durum nedir?Ayni sekilde diskilari kepce ile aliyor musunuz yoksa zamanla yok mu oluyor?Dis filtrede cekme diye birsey olmuyor anladigim kadariyla.

Tesekkurler simdiden,sevgiler.
 
kaplumbağanızı akvaryuma yeni geçirdiniz sanırım bu yüzden şuanda alışma evresinde akvaryumu ttanımaya çalışıyor ortam değişimi kapluşlarda yemden kesilmeye neden olabilir bu süre geçicidir. Bir de akvvaryumu sahiplenme durumu vvar akvvaryumu sahiplendği için sizi bile yaklaştırmıyo olabilir yem yememe durumu geçicidir diğer konularrda bilgim yok olan arkadaşlar yardımcı olacaktır
 
Evet,yeni gecis yapti akvaryuma.

Normalde parmagimizi gosterirdik,gelip koklar isirmazdi. Hatta yikarken falan,agzina parmagimizi gotursek, bunaldigi halde bile isirmazdi.En fazla korkutmak icin acardi agzini,oyle tutardi.

Simdi direk gordugu gibi uzaktan kosuyor.Sahiplenme saldirganligindan ziyade,ac gibi kosuyor.Ama kendi yemegini koklayip birakiyor.

Umarim dediginiz sekilde gecici olur yem yememe,ama saldirganlik konusunda endiseliyim acikcasi.
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

Berrak, dış filtre iyice ufalanan parçaları çeker. Dışkıda olsa yemde olsa aynı şekilde olur. Artanları toplaman iyi, bunlar çabuk kirlenme ve temizlik ihtiyacı doğurur. Böylece filtre temizlik süresi olsun su değişim süresi olsun daha uzun vadede uygulanır.
Parmak kapma durumu hepimizde olduğu için kaçınılmaz.
Yemlerin alınamayacak yere kaçması iyi değil, seninki yem yemede nazlı olunca dipte de kalıyor belliki. Diğer kaplumbağa akvaryumlarında hastalık dışında yenmeyen yem göremezsin. Bir ihtimal başka yerde beslemeyi denesen iyi olabilir.

Yeni yere adapte olması seninkinde daha ilginç oluyor. Daha öncede taşları ısırmıştı. Bu alışkanlığı yakında geçer. Ama senin parmağın şansı yok tabi. Sorun yoktur umarım.
 
Berrak yeni akvaryum ve yeni konun hayirli olsun :D
Plastik yuvaya gectiginde ayni tepkileri verdigini ben de hatirliyorum. Ustelik artik daha rahat daha iyi sartlara sahip ozguveni tavan yapti gucunu sahiplenme duygusunu kazandi. Sen ve parmaginda dahil hersey onun icin mekanina dahil olan yabanci cisim. Tepki gostermesi cok normal. Ben akvaryuma kepce bile sokamiyorum.
Onceden yapmiyordu cunku sartlari kotuydu sahiplenecek ortami ya da gucu yoktu. Kisaca artik onun dedigi olur esaret bitti :)
Beslenme adapte olma nedeniyle olabilir seninki zaten nazli.
Ne yaparsa yapsin duzenini bozma alışsın. O zamana kadar temizlik ellerinden öper, bir yolunu bulmak zorundasin :)
Unuttunmu biz onların hizmetçisiyiz :D
 
Aynen,ellerimden oper =)))))

İyi dileklerin icin cok sagol =)

Sartlari iyilesince,kaplumbaganin gercek yuzu ortaya cikti desene =)
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

seninki akvaryumu iyi sahiplenmiş. şu an keyfini çıkarıyor. sen elini suya her soktuğunda tehdit olarak algılıyor. yem mdışkı işini emre anlatmış. ufak yem kırıntıları ile uğraşma alamazsın. ama bu hayvanın onların yanında kum yemesinede vesile olur. benimkiler ne dışkı ne yem bırakmadıkları için sorun yok. ısırmalar her daim olur. bu da yem algısıyla. annesini emmeye çalışan dana gibi parmaklarımıza girişiyorlar. ben bazen maşrapa ile yüzeydeki kirleri alırken akvaryum tepesinden destek alıyorum. uzanıp kenetleniyorlar. yemi plastik yumuşak cımbız bulursan onunla ver. bir ara lensler için satılırdı. ve tek tek ver yedikçe atarsın. böylece kir derdin olmaz. şu anda alemlere akmış akvaryumun hevesini çıkarıyor. zamanla toparlar. tam çukur açma dişilerde var sanırım bende de dişi olan bunu yapıyor erkekler sadece yüzeyden karıştırıyor. bu belki de yumurtlamaya yönelik içgüdüsel harekettir.

derecede su ısısını tutturduysan bir süreliğine çıkarabilirsin. hayvan sakinleşince elinin içinde gizleyerek suya indirip yapıştırırsın. hayvan büyük haliyle camı ısırarak kırabilir. içindeki kırmızılık onu cezbediyor. mineral yemin varsa ondan at bakalım. belki o hevese yer yemi.


hayırlı olsun diyeyim bir daha. maşallah da diyelim nazar değmesin. :smile:
 
Oyle guclu ki;yem verirken heyecanlanip sapir supur ziplamaya basliyor. Bu sefer yaptigi kocaman dalgayla,yemler oraya buraya ucusuyor.

Tek de versem,yine savrulma tehlikesi var.

Kum yedigini gordum bir kac kez ama diski kesinlikle yemiyor.

Derecenin tepe kismina da yapiyor.Nedense takti kafayi ona. Diger ekipmani 1-2 kez isirdi birakti ama dereceden vazgecemiyoruz

Solda daha cok zaman geciriyor diye sag tarafa aldim,yine buldu. Ben de sagda ve su yuzeyine yakin yere aldim.Simdi pek gormedim isirdigini.Artik kose bolgeler diye mi kizdi hanfendi.

Ne yapsam suc,ne yapsam suc! Kotu davraniyor bana,horgoruyor beni =))
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

derece ağzına sığıyorda ondan. kızdığından değil bu hayvanlar karşılarındaki ürünleri tanımak için önce koklar sonra ısırıp anlamaya çalışır. huyları böyle yapacak birşey yok.

hayvan sana doğru gelirken kafasını suya soktuğu an önüne at. gördüğünde uzanıp yer.
 
Gormuyor inan o an.O hala kendini disari atarmiscasina bana abaniyor.Oyuzden yemler ziyan oluyor. Sonra ben kaciyorum ve o arada bunun tepinmesinden dagilmayan bir tane kaliyor zaten.Veya parmagimi cam arkasindam gosterip isirik atmasini sagliyorum,o arada agzina giriyor.

Tek benim kaplus galiba bu kdar sorunlu
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

Mazallah derece gitmesin onu cikarin arada bakarsiniz isiya zaten isi sabitse
 
Isı iyi. Olmadı dereceyi dipte bir kayanın oraya yatır. Kontrol etmek istediğinde bakarsın.
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

acaba yemek yemeden ne kadar dayanabiliyorlar bir de kuru alanda kaldıklarında
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

bu hayvanın büyüklüğüne göre görecelidir. küçük hayvanda yağ depolama meyili gelişme sürecinde bütün enerjiyi harcadıkları için olmaz. yetişkinler yağ depolar. bu da dayanımlarını artırır. yeri geldiğinde enerjilerini korumak için hareketlerini kısıtlarlar. ama suya ihtiyaçları vardır.
 
Yemek yemeden 20-30 gün dayanırlar. Daha fazlada dayanırlar ama aşırı zayıflamaya bağlı vücut toparlananayabilir. Hasta ise süre çok kısa. Sorunsuz açlık rahatça bir haftadır.
Kuru alanda lamba altında sabit iki saatten fazla kalmazlar. Hastalıkta üç saat olabilir. Aşırısı su kaybı sebebi ile deri ve iç hastalıklara sebep olur.
Evde kaçtı gölgede kuru yerde saklandı diyelim gene 10-15 gün yaşar. Tabi gene fazlasında su kaybına bağlı deri sorunları ve bünyenin iflası meydana gelir.

Tümü kaplumbağanın sağlık durumu ve dayanıklılığına bağlı az çok değişir.
 
Konusuldugu icin yaziyorum,benimki,lamba altinda iki saatten fazla kalabiliyor. Seviyor yani.Ama mutlaka iniyor sonra.

Ana konuya donersek; bugun kurualanin rampasinda yemledim,kirlilige yol acmasin diye.Bu sefer de kirintilae kurualan taslarinin arasina girdi..Butum yuttugu yemler de oluyor ama cignedigi de oluyor.Suan taslarin arasi irili ufakli full kirinti.

Yani hayvan tum yemleri yese de sizde de oluyordur sanirim.Bu kirintilar zamanla yok mu oluyor?Pek kurualandan ayrilacak gibi de durmuyorlar(kurualanin rampasinin suya denk gelen kismina coktuler)
 
Cvp: Dibe çöken yemler ve kirlilik

Tabi kısmen ısırırken parçalanıp dökülmeler oluyor. İşte onlar filtreye gider. Anlık gördüğünde su döküp kırıntıları suya itebilirsin.


Tonton şu yem işini çözse iyi olacak.
 
Yemege kosarken yaptigi su dalgalamasini kesen tek yer olan rampa uzerinde yediginden,rampaya gidiyor kirintilar.Rampanin alttan en basi. Yani su carpilacak yerde de degil.

Klavyedeki tozu temizleyici firca gibi birsey vardi.Onla cikartmayi bi deneyecegim.

Ama surekli de elim akvaryumda,hayvani dogasina birakamadim bi.

Mudahale ederken kendisini kurualana atiyorum bir de tabi.
 
Bendede birsuru var cikarttigimi kurdanla hallettim kalanlar kaldi
 
Geri
Üst