Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Anil_61

Bronz 4 Üye
Katılım
10 Haz 2013
Mesajlar
40
Arkadaşlar ben 2 kaplumbağa bakıyorum . İlkini ilk aldığımda yemek yemiyordu. Ama bu sorunu çözdüm. 2. Kaplumbağam yani ağzını açıp kapatan kaplumbağam çok sağlıklıydı. Dünden itibaren ağzını açıp kapattığını fark ettim. Sonra kaplumbağamdan sesler geliyordu. Bu sesleri duyduktan sonra kaplumbağallarımı sürekli kontrol etmeye başladım. Bu sıkıntıyıda ilkten önemli bir sorun bulmadım ama internetten yine bir araştırma yapiyim dedim. Araştırmam sonucu biraz tedirgin oldum. Kaplumbağam taş yutmuş veya solunum yolu enfeksiyonu geçiriyor olabilir mi ? Bide yeni akvaryum aldım bu akvaryumun içinde taşlar var. Onları yutmuş olabilir diye düşünüyorum ama ağzını o taşları yutabilecek kadar açabilir mi ? Birşey daha var 2 kaplumbağada uyandıktan sonra gözlerinin bir tanesini açamıyor. İlki bazen gözünü karıştırıyor. 2. si biraz zaman geçince açıyor. Bu sorunlar için hangi ilaçları önerirsiniz veya veterinere mi gösteriyim. Önceden deep deptirivit diye ilaç kullanıyordum. Bu ilacı kullanmaya devam ediyim mi ?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler. :D
 
Benimkilerde uyandıklarında ilk bir gözünü aciyolar sonra iki gözüde acılıyor :) kapluşun büyük ihtimal tas yutmus agzıni baya bi acıyolar ama taslar cok mu büyük :ff:


Eğer ağız acıp kapatma artarsa anlayan bir veterinere götür bence :D
 
Cvp: RE: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

tosbik57' Alıntı:
Benimkilerde uyandıklarında ilk bir gözünü aciyolar sonra iki gözüde acılıyor :) kapluşun büyük ihtimal tas yutmus agzıni baya bi acıyolar ama taslar cok mu büyük :ff:


Eğer ağız acıp kapatma artarsa anlayan bir veterinere götür bence :D



Teşekkürler en iyisi veterinere getiriyim.
 
Veterinere götürmeniz iyi olur.
Bunun dışında hayvan yem yedi mi? Duşkılamada sorun var mı? Taşı yutabildiyse ağzını tekrar açıp kapatmaz. Yutamadıysa boğulurdu. Bence akciğer enfeksiyonu daha büyük ihtimal gibi ama genede teşhisi veteriner koysun. Yutabileceği kadar büyükse akvaryumdan her ihtimalde o taşları çıkartın.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Anıl kardeşim bu ağzını açıp kapattığında ağız şapurdatması gibi bir ses geliyorsa eğer. Benim küçük Tosbişimde aynı idi. Nefes almaya çalışıyor gibiydi, ağzını açıp kapatıyor ve şapurdatma sesi geliyordu. Devamlı ısıtıcının üzerinde uyumaya çalışıyordu. Ama benim akvaryumda hiç taş yok. Ben ısıyı buradaki üstadların belirtmesiyle 28 dereceye ayarladım. sularını temizledim. aradan bir hafta kadar geçti ALLAH'a şükür şuan iyi görünüyor. Suyun içinde yüzüp, duruyor. iştahıda yerinde. Sıcak fayda verir sanırım. Tabiki taş yuttu ise birşey diyemem.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Baybars dediğini yapacam ama veterinere göstermektede fayda var :)
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

benim tahminimde emre gibi akciğer enfeksiyonuna yönelik yalnız göz hadisesi dikkatimi ayrıca çekti. bunun başlıca sebebi oluşan kire bağlı gelişen bakterilerdir. koymuş olduğun taşlar arasına pislik alır. dışardan baktığında gözükmez. o taşları çıkarmalı ve olanağın varsa silis kum almalısın. silis kum alt bağasını kaşıyarak plakaları atmasını, deri yenilemede eskisini soyup atmasını ve sert yem yediğinde kum yiyerek midesinde parçalamasını sağlar. göz için gentagut göz damlası alıp sabah akşam ikişer defa gözlerine damlat. su değişimlerinde su ısısının akvaryumdakine emsal olmasına dikkat et. kuru alan ısısı 31-33 aralığında su ısıtıcısı 28 derecede olsun. ve veterinere göstermek önceliğin olsun. eğer akciğerse durum ciddi gözüküyor.

arkadaşlar yeri gelmişken kaplumbağanız aşırı hareketli ise. ona dikkat etmenizde fayda var. genelde bu hayvanlar fazla hoplayıp zıpladığı için daha çok enerji harcıyor; bu da üşüme ve akabinde hastalığa yakalanma riskleri daha fazla artıyor.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Arkadaşlar kaplumbağayı alırken su ısıtıcısı ile ilgili hiç birşey demediler ondan bende almadım. Bu önemli birşeymi evim bol güneş alan bir yer. Sizce onlara ısıtıcı almalımıyım ?


Bendede başka kap vardı onun içinde kum vardı ama kaplumbağalar bir şekilde bundan kaçmayı başarmıştı. Hatta suları yüksek bile değildi ama nasıl kaçtılar anlamadım. Bide o kap çok eskiydi çok kirliydi ondan onu değiştirdim bu taşlı kabı aldım :( . O kaplumbağalar ordan sizce nasıl kaçmışlardır fikriniz var mı ?
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Su ısısı normal durumda 26-28 derece arasında olmalı. Isıtıcı olsada olmasada akvaryum içerisinde derece olmalı ve zaman zaman kontrol edilmeli. Ne kadar güneş alsada o ısıyı yakalayamayabilir. Ayrıca gece düşen su ısısıda olumsuz etkiler. Temmuz ve Ağustos aylarında gecede sıcaklık yüksek olduğu için fark fazla olmaz ama şu mevsim riskli.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Moderatörüm benim ağzını açıp kapatan kaplumbağanın kuyruğu diğeri gibi ince değil. Bide bir tarafında beyazlık var. Bu sorun olurmu isterseniz yarın fotoğrafını çekip koyabilirim.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Öncelikle kaptan kaçmaları konusunu değerlendirirsek ayağa kalktığında elleri ile çıkışa tutunabilirse kaçma ihtimali oluyor. Bir yöntemleride birbirinin üzerine çıkarak kaçmak.

Şimdi bakıldıkları yer bir akvaryum ama ekipmanları eksik sanırım. Kaplumbağalar için gerekenlerin ve yaşam alanlarının nasıl olması gerektiğinin açıklamaları burada mevcut. Bir göz atıp neler eksik değerlendirmeli. Isıtıcı, filtre, kuru alan ve ısıtma lambası çok önemli. Tabi uygun akvaryum boyutuda.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Kuyruk konusuna gelirsek. Hayvanın kuyruğu daha önce kalınmıydı. Yani taş yutup çıkışta tıkanma olasılığınımı düşündürdü. Eğer öyle ise ve atamıyorsa veteriner tarafından müdahale gerekir. Dışkılamada sorun var mı iyi gözlemlemeli. Beyazlık mantar olabilir, deri değişimine bağlı olabilir, vitamin mineral eksikliğinden olabilir. Eğer hayvan büyüyor ve sarkan deri şeklindeyse sorun yok. Diğer durumlarda tedavi yada takviye gerekir.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

resim koyman daha iyi netice almamıza yardımcı olur. kuyruğunda resmini çekebilirsen iyi olur. kaçma konusuna gelirsek. emrenin dediği gibi dik durduğunda ya ayakları tepeye değiyorsa ya da emrenin bir kaplumbağasında gördüğümüz çenesini tepe noktasından aşırıyorsa veya yüzeye yakın vantuz gibi birşey varsa basıp kalkması gibi sebepler kaçmasına neden olur. diğer detayları emre anlatmış zaten ekstra yoruma gerek yok. ekipmanları bir an önce almalısın.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Moderatörüm bazı resimleri inceledim kuyruğunun normal olduğunu anladım . Dışkısındada sorun yok. Ama kaplumbağam ellerini uzatınca akvaryumun yarısına zor yetişiyor. Akvaryumdan 2 kez kaçmıştı o sırada diğer kaplumbağa taşda yanlamasına duruyordu onun üstüne çıkıp kaçmış olabilir. Ama iç derisinde beyazlık var onu en kısa zamanda fotoğrafını çekip foruma koyacam.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Benimde vefat eden kaplumbağam ölmeden bir hafta önce ağzını kapatıp açıyordu.Ama geç teşhis sonucunda akciğer enfeksiyonu geçirdiğini öğrendim.Zaten öğrendiğim gündede vefat etti.Kaplumbağanızı sıkı bir gözlem altında tutun lütfen.Yem yiyormu,uyarılara tepki veriyormu ve kuru alanda fazla vakit geçiriyormu?Diye bakın.Yem yemiyorsa,uyarılara tepki vermiyorsa ve kuru alanda fazla vakit geçiriyorsa büyük ihtimalle akciğer enfeksiyonudur.O belirtileri gösterirse veterinere götürmeniz gerekecek.Ama içinizi rahatlatmak ve kaplumbağanıza kesin bir teşhis koymak için veterinere hemen götürmenizde fayda var.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

Yem yemiyor kuru alana bazen çıkıyor. Sıcak su ekleyincede hareketlenmeyede başladı ama veterinere yarın götürmeyi düşünüyorum.
 
Cvp: Kaplumbağam Ağzını Açıp Kapatıyor

bundan da anlaşıldığı üzere ısıtıcı şart gözüküyor. hemen yarın temin et. su demekki hayvana soğuk geliyor ki kuru alanda durmayı tercih ediyor. bu önlemi alırsan hayvanın kırgınlığı geçer. tabi ne boyutta bir hastalığı olduğunu bilmediğimiz için veteriner de şart.
 
Benimkilerin suları soğuk ama cok hareketliler kuru alana cok nadir cikiyolar güneslenmek icin :)
 
Sıcak su ekleme yöntemi ancak ısıtıcı arızasında temine kadar bir gece yada gün uygulanabilir. Zaten bu yöntem bir sıcak bir soğuk derken adaptasyonla mücadeleye bağlı bünyenin zayıf düşmesine sebep olmuştur. Isıtıcı olmadan metabolizma yavaşlamasına bağlı olarak iştah kapanması normal bir durum.
 
Geri
Üst