Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler
cem' Alıntı:
8 cm kabuk boyuna kadar sabah ve akşam toplamı kafa hacmi kadar yem verilir tam denk getiremez isen bir fazla verirsin. Hayvan çok hareketli ve büyüme aşamasında olduğu için bunu tolere eder.
Yalnız bu hayvanlar 7 cm kabuk boyu sonrası yağ bağlamaya başlar. Bu boya kadar titiz bakmak gerekiyor. Hayvan üşütmemeli ve cereyanda kalmamalı. Aksi halde akciğer enfeksiyonuna yakalanır. Erken evre saptanırsa tedavisi uzun ama mümkün olabilir. İleri safhada sonuç ölümdür. Yetişkinler tedavi edilir.
Yem bayat yada kokuyor mu? Gammarusu hayvanlar sever. Mineral yemden birkaç tane gammarus kutusuna at kokusunu alsın. Bu yeme ihtimalini artırır. O gün bir tane mineral yemi önüne atıp uzaklaş. Yerse devam edersin. Yem en fazla yarım saat suda durmalı. Akabinde bakteriler üremeye başlar.
En geç 21:00 de yatırırız ama daha erken uyutabilirsin. Ne kadar uyursa o kadar dingin olur. Bunun için plaj havlusu tarzı birşeyi üzerine örterek karanlık sağlayabilirsin. Ama ufak bir hava deliği olsun ve tepe kısmı gergin olsun örtü içine düşmesin. Sabah tan yeri ağarmasıyla uyanırlar.
Bu hayvanlar soğukkanlı canlılar. Bunlarda tepki göremezsin. Sadece içgüdüleri ile hareket ederler. Yaklaşmaları tamamen yem verilme amaçlı. O hissiyat yetişkin olduklarında dahi sürer ama yetişkinler verilmeyeceğini kısa sürede anlayıp kendi hallerine döner ufaklar yorulana kadar camı aşındırır. Bu ajitasyona gelip yem verme sakın. Alıştı mı bırakmaz. Bir de inatları meşhur. Özellikle yem konusunda bir yemi istemiyor ise yediremezsin çaresi ise onun üstünde inatlaşmak. O yemi yiyene kadar yem vermeyiz. Bu süreç 15 güne kadar sürebilir. Tabi bu yağ bağlayacak boyda hayvanlar için geçerli; yavrular bütün gıdayı enerji olarak yaktıkları için yağ depolayamazlar. Onlar ne yer ise ondan devam edilir. Arada sadece bulunduğu gün yem denemesi yapılır. Sabah ve akşam öğününde yemez ise ertesi gün sabah son bir deneme yapılır. Yemez ise yediği yem ile devam edilir. Bu denemeler haftada bir uygundur. Çok aç bırakmaya gerek yok.
Yalan söyleyemicem kafa hacmi olayını çok anlamadım tahmini ne kadara denk gelir acaba?
Isıtıcısı sürekli fişte suyu hiç soğumuyor ve cereyanda kalmayacağı bir yere yerleştirdim. Herhangi bir bitkinliği falan yok gayet canlı kıpır kıpır sürekli bir şeyi yoktur sanırım.
Yemden tuhaf bir koku almadım, bugün kırmızı yemlerden vermeyi denedim başta yemek istemedi baya bekledi ama ben başından ayrıldığımda yemiş geldiğimde akvaryumda yem yoktu çünkü.
Uyutma konusunda hiçbir bilgim yoktu, şuana kadar benimle beraber uyanık kalıyordu bundan sonra saatinde uyuturum.
Ajitasyona kanmıyorum ama sanki doymuyormuş gibi geliyor çünkü yem yese de istemeye, ağzını açmaya falan devam ediyor hele de unutup yem kutusunu akvaryumun yanına koyarsam yorulana kadar yem kutusunun orada çırpınıp duruyor, yem kutusunu nereden tanıyor derseniz benim suçum sanırım aldığım günden beri yem vereceğim zaman yem kutusunu hayvana gösterip durdum yemek vakti diye, biliyor yani hayvan orada yemek olduğunu.
Aldığım petshop ta böyle bir şeyle karşılaşmış olabilir çünkü hayvanları temizlik deposunda barındırıyorlardı bana da oradan alıp getirdiler. İşin beni tedirgin eden kısmı üst kabukta ki lekeler ben aldığımda yoktu gün geçtikçe çıkmaya başladılar ve hem artıyorlar hemde mevcutta olanlar büyüyor sanki, tekrar kontrol ettim sorduğunuz dahil hiçbir leke kazımayla çıkmıyor. Fırça ve tuzla fırçalamaya devam edeyim mi?
Ve normal mi bilmiyorum ama akvaryumun suyunu 3'e 1 oranına göre değişip motorunu temizlesem de, su 1 2 gün içinde yaklaştığınızda rahatsızlık verecek şekilde yosun mu desem deniz mi desem tuhaf bir şey kokuyor, söylediklerine göre çok sık değişmemem ve akvaryuma koyacağım suyu da önceden dinlendirmem gerekiyormuş harfiyen yaptım ama kokuyor bayağı ve yeşilleniyor su. Yanlış yaptığım bir şey mi var.
Sizi de çok rahatsız ediyorum kusura bakmayın, internette her sitede farklı bir şey yazıyor, benim çevremde ki veterineler de kaplumbağalar hakkında pek bilgi sahibi değiller.