Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Merhaba, kusura bakmayın geç yazıyorum sebebi ise söylediğiniz eksikleri tamamladıktan sonra kaplumbağamın tepkisini 1-2 gün inceleyip öyle yazmak istememdi.

Mevcut kuru alanımı değişip ona exo terra'nın turtle bank'lerinden aldım, ısıtıcı ışık alıp onu da turtle bank'ten yaklaşık 25- 30 cm mesafe yukarıdan konumlandırdım. Hala kuru alana çıkmıyor, uzun süre ışıksız kaldığından mı bilemiyorum ışıktan hiç hoşlanmadı, ışığın yansıdığı kısımlarda bile yüzmemeye çalışıyor, eziyet olmasın diye kapattım.

Dereceyle suyun derecesini ölçtüm doğru veriyor su şuan 28-29 derece arası değişiyor.

Turtle bank'i koyduğumdan beri favori mekanı onun altı oldu hep orada takılıyor ve hala filtrenin üstünde uyuyor.

Birde bu aralar çok fazla deri değiştiriyor her gün temizlesem de suyun içinde sürekli deri parçaları oluyor normal mi?

Söylediğinizden beri akvaryumdan hiç çıkarmadım şimdi size yazmadan önce kontrol amaçlı 1-2 dakika çıkardım geri koydum. Kabuğunda ki durum normal gözüküyor sadece kabuk arası siyah kısımlar ve kabuğun kendisi normalden yumuşakmış gibi geldi bana.
 
Deri hayvan büyüdükçe genişler. Üstteki gerilip atılır alttan yenisi çıkar. Bu bizim için en büyük sıkıntıdır. Hayvan büyüdükçe o oranda artar. İç filtreyi ilerde deri toplamada da kullanıyoruz.

Bu dönemler kabukları esnek yapıda olur. Kabuk büyürken ara çizgiler genişler. Alttan daha geniş plakalar gelip bu çizgileri daraltır. Kabuk kemikleşecek hale gelene kadar böyle devam eder. Yetişkin hale doğru geldiklerinde çizgiler sabitleşir adalar ve plakalar büyümeye başlar, bazı yerlerde plakalar çizgileri kapatır.

Büyümeyle birlikte kabukta renk dağılımı değişir, alttaki desenler siyahlaşıp kaybolur. Üstte sarı, siyah, yeşil çizgi şeklinde renkler oluşmaya başlar. Bunların hakimiyeti hayvandan hayvana farklılık gösterebilir. Bazılarında sarı çizgiler geniş olur, bazılarında az. Aynı şekilde siyahta. Ana renk ise bazı hayvanlarda kahverengi, bazılarında griye çalan yeşil, bazılarında haki yeşil, bazılarında maviye çalan yeşil olur.

Her kaplumbağanın güvenli bir alanı vardır. Bu görünmesinin az olduğu ve ele alınma ihtimalinin az olduğu yerdir. Kuru alanda saklanacak dekor yok yada az ise umumiyetle kuru alan altını tercih ederler.

Exo terra mıknatıslıdır. Hayvan ağırlaşıp çıkmaya çalıştığında mıknatıslar atmaya başlar. Kuru alanın köşelerini bernina marka çiftli siyah ısıtıcı vantuzu ile sıkıştırırsan sabitlenir. C şeklindeki kısmı kenarına dayıyacaksın. Bu şekilde rampa kısmını da biraz suya eyebilirsin. Belki hayvan rampadan çıkamıyor olabilir. Ya da lamba ısısı yeterli gelmiyor olabilir.

Ampul ne marka kaç watt?
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Akvaryumumun ön kısmı bombeli olduğu için exo terra'nın c kısmı köşeye tam oturuyor böylece diğer kısmı suya indirerek çıkabileceği seviyeyi sağladım, yem verirken yemi oraya koyarak çıkabiliyor mu ona da baktım gayet rahat tırmanıyor. Şuan için mıknatısları attıracak ağırlıkta değil ada sabit duruyor ama dediğiniz vantuzları bu hafta sonu temin edeceğim.

ampul horoz elektrik markasının ve 40 watt soft ışık dediğiniz gibi. Sizin söylediğiniz markaları çok aradım ama benim çevremde yoktu.
 
Artık her malzemeyi kolay bulamıyoruz ne yazıkki. Ampul ucunu ortalama yerden 14-15 cm kadar yukarı ayarla. 40 W olduğuna göre bu ısı uygun olur. Akkor yani flaman telli değil mi? halojen tip yada spot ampul değil.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Evet, normal soft ampul. Sizin dediğiniz gibi konumlandıracağım yarın ne kadar süre açık durması gerekiyor acaba bir de günün hangi saatlerinde ?
 
Isıtma lambasını 12 saat kadar yakıyoruz. Hayvan sabahtan akşama kadar on defa iner çıkar. Bir tanede zamanlayıcı alıp takarsan kendi açılıp kapanır. Elektrik kesintisi hariç dokunmazsın.
 
Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Zamanlayıcılara baktım dijitallerinden almayı planlıyorum en kısa zamanda.

Bugün itibari ile metilen mavisi de elime ulaştı onun kullanımı nasıl olacak acaba yazdığınız gibi haftada iki defa birde su değişimlerinden sonra bir damla şeklinde mi?

Bir de kabuğun üstündeki beyazlıklar kafasına yakın olan kısımlara da sıçradı sanırım, o bölgede de beyazlama başlamış gibi duruyor. İştahı gayet yerinde ve halsizlik gibi bir şikayetimiz yok, hala kuru alana çıkmamakta ısrarcı ama ışığa yaklaşmaya başladı, kuru alanın kenarlarına tutunup ışığın altında duruyor.

Kendi dışkısını yediğini farkettim, kabız oldu sanıyordum başta ama sonra yediğini gördüm, ilk bir korktum ama size yazmadan önce forumda okudum baya bir sıkıntısı olmuyormuş sanırım. Yaptığını gördükçe yakalarsam topluyorum ama yaklayamazsam yiyor. Yem yedikten sonra bile dipte sürekli bir şeyler aranıyor kuru alanın kenarlarını ısırıyor hep aç yemini de tam veriyorum ama normal sanırım.
 
Bu analog zamanlayıcıdan al. Basit ve ufaktır. Çoklu prize taktığında yan slotu kapamaz. Ucuzda.

Eğer öyle yazmışsam metileni o şekilde kullan. Su hacmi ne kadardı unuttum şimdi.

O beyaz dediğin yerin bir resmini atabilir misin? Bakayım.

Lambayı rampaya doğru çevir. Isıyı algıladığında çıkar. Hayvan tedirginliğe bağlı çıkmıyor da olabilir. Civarında kimse yokken çıkıyor olabilir.

Dışkılarını belli bir boya gelince yerler. Birden fazla hayvan olduğunda yerlerse bu bir nevi aşılama gibi olur. Birbirlerine karşı bağışıklık kazanırlar. Aynı zamanda bu diğer hayvanı kabul ettiklerine işarettir. Aksi halde yemez ise o hayvanı istemiyordur.

Kuru alan kenarları alg ve yosun bağlar. Bunların kokusu cezbeder ve yemeye çalışır. Kuru alanı 10-15 günde bir temizle. Yağlı gibi bir kaplama oluşur.

Hayvana körpe yapraklarından marul veya kıvırcık ver. Bunu yaptıklarında yeşillik yeme isteği başlamıştır. Haftada bir yada iki defa ufak bir yaprak verirsin ama yemezse en geç yarım saat sonra çıkar çürümesine neden olan bakteri üretmeye başlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Akvaryumumun su hacmi 30 l. 


Attığınız analog zamanlayıcıya da şimdi bakıcam onu alırım. Marul vermeye bu akşamdan itibaren başlamak istiyorum marul yerse yem vereyim mi yoksa vermiyim mi?

Kabuğunun son hali bu şekilde ısıtıcı lamba kullanmaya başladığımda beri kabuğunun birazda olsa sertleştiğini hissettim, önceden dokununca kenar kısımları yumuşaktı sert bastırsam kırılacakmış hissi veriyordu ama şimdi biraz daha iyi durumdalar. 

Baş kısmına yakın olan beyazlık su dışında pek gözükmüyormuş fotoğrafı çekmek için çıkardığımda farkettim ama suyun içinde o kısım çizgi çizgi beyaz gözüküyor. Aynı beyazlıklar yakından çekmeye çalıştığım kısımlarda da var.

Bu aralar dediğiniz gibi akvaryumdan çıkarmadığımdan farketmemiştim ama asabileşti sanırım fotoğrafları çekene kadar parmaklarımı ısırmaktan baya canımı acıttı daha önce hiç ısırmamıştı beni.
 

Ekli dosyalar

  • 20190114_135853.jpg
    20190114_135853.jpg
    656.9 KB · Görüntüleme: 31
  • 20190114_135907.jpg
    20190114_135907.jpg
    636.8 KB · Görüntüleme: 25
  • 20190114_140028.jpg
    20190114_140028.jpg
    634.9 KB · Görüntüleme: 26
  • 20190114_140035.jpg
    20190114_140035.jpg
    623.2 KB · Görüntüleme: 24
  • 20190114_140135.jpg
    20190114_140135.jpg
    580 KB · Görüntüleme: 26
  • 20190114_140212.jpg
    20190114_140212.jpg
    688.3 KB · Görüntüleme: 35
  • 20190114_140216.jpg
    20190114_140216.jpg
    740.6 KB · Görüntüleme: 23
  • 20190114_140232.jpg
    20190114_140232.jpg
    467.6 KB · Görüntüleme: 30
30 litre ise bir damla yeterli hayvan sarhoş olmasın.

Yeşilliği öğle civarına yakın bir zamanda verirsin, yemden kısma, yemlere aynen devam et, hayvan büyüme çağında.

Kabuk gayet güzel. Hiçbir işlem yapmana gerek yok. Bazı yerlerde plaka altı açılmaya bağlı hava var. Hayvan büyüdükçe kabuk sertleşmeye başlar.

Ele alınmayı sevmezler. Büyüdükçe özgüvenleri artar. Artıkça da cesaretlenirler. En iyi savunmaları ısırmalarıdır. Bundan sonrasında daha zarar verici şekilde ısırıklar olur, onun için hayvanı tutarken ön ayakların arkasından tut.

Evde yoksa eczaneden baticon al. Yaralanma olursa sürersin.

Genel sağlık kontrolü ve akvaryum temizliği harici hayvanı eline alma. Bu hayvanı strese soktuğu için senden uzak durmaya çalışır.
 
Teşekkür ederim dediğiniz gibi yapacağım. Isırdığında fotoğrafı çekmek için havaya kaldırdığımdan düşer diye bırakamadım, şuan dokununca bile acıyor parmağım bu kadar acıtıcağını tahmin edemedim.

Bugün şans eseri yakaladım adanın üstünede çıkıyor artık.

Alt kabuğu fotoğraflarda flaştan ötürü baya sarı çıkmış ama normalde toprak rengine benzer bir rengi var, ilk yazdığım günden beri biraz karardı sanırım normal mi?
 
Büyüdükçe desen kenarlarında gölgelenmeler başlar. Desen kaybolup siyahlar renk artmaya başlar. En son desenlerin olduğu bölgeler komple siyah olur.
 
Merhaba
5 günlük gözlem sonucumda size yazıyım dedim tekrardan.

Şuan durumu gayet iyi, yemesi, kuru alana çıkması ve ışıktan yararlanma olayını çözdük artık hepsini yapıyor.

Marul verdim ama pek sevmedi, yemiyor vermeyi keseyim mi? Sizin dediğiniz gibi gammarusların içine yem attım ve artık gammarus ta yiyor.

Kabuğuda gayet sağlam duruyor ve yanlış görmüyorsam sanırım kabuğu büyüyor, kabuk değişimi geçirebilecek kadar büyük mü acaba?

Bu aralar baya agresifleşti yem vermeye çalışırken, akvaryumdan dışkıları toplarken kısacası parmaklarımı gördüğü her dakika akvaryum dışından dahi ısırmaya çalışıyor hemde baya baya kopartmaya çalışırcasına forumda alan darlığından olabileceği yazıyordu ama benimki 30 lt lik akvaryumda tek başına, normal mi?

Bir de konu dışı olucak biraz kusura bakmayın lütfen ama bundan sonra ki evrelerde ay ay ya da yaş bazında neler yapmam gerektiğini, vitaminlere ne zaman başlamam gerektiğini ve yaşı büyüdükçe bakımında değişecek şeyler varsa forumda bunları nereden öğrenebilirim konu başlıklarını ve açılan konuları okudum biraz ama tam anlayamadım.

Forumdaki veteriner listesinden istanbul kadıköydekine ulaşmaya çalıştım genel kontrole götürüp bu bilgileri almak için ama kendilerine 3 gündür ulaşamadığımdan sizi rahatsız etmek zorunda kaldım.
 
Haftada bir ufak bir marul atıp dene orta körpe yapraklarından. Öğle yada öğleden sonra. Yemezse yarım saat sonra çıkar.

Kabuk değil, üstteki plakalar atılıyor. Bu hayvana göre değişiklik gösterir. Bazılarında 6-7 cm kabuk boyunda başlar teker teker çıkar; bazılarında ise katmanlaşıp 8-10 cm kabuk boyu civarı peşi sıra sökülerek atılır. Ama her zaman 2-3 plaka katmanı üzerinde daimi durur. Fazlası atılır.

El ısırmaları yemin sürekli elden verildiğini görmesinden kaynaklı şartlanmadır, özellikle elden beslemelerde hayvan yemin parmak aralarından çıktığını düşünerek hamle yapar. Isırma sebebi bu.

Göz yapısı yakın noktada odaklanmasını zorlaştırır. Gözler yemi değil parmağı görür, yemi kokusunu alarak hamle yapar. Tuturamazsa bu şekilde de parmakları ısırabilir.

Hayvan bunu belli bir dönem yapar. Büyüdükçe iş yaralamaya kadar gidebilir. Isırır bırakmaz kendini aşağı yukarı sallayıp koparmaya çalışır. Bu noktada serinkanlı olmak lazım o panikle bir anda elini çekersen hayvan havada uçabilir. Böyle birşey olur bırakmazsa sudan çıkar. Kuyruk yada arka bacağını tut ama asılma arkadan tehdit geldiğini anlayıp bırakır. Ya da daha evveli sudan çıktığı gibi de bırakabilir.

Diğer parmakları yada elin kenarını da ısırabilir. Çoklu hayvanlarda diğer parmaklara da hamle olduğu için yem verdiğimiz parmak hariç diğerlerini yumruk gibi kapatırız. Genelde işaret parmağına daldıkları için o dönem ben izole bandı işaret parmağıma doluyordum. Zamanla bu tırnak kenarları nasır bağladı. Isırdıklarında nasıra denk geldiği için sıkıntı olmuyordu.

Yetişkin hale geldiklerinde elden yem vermeyi artık bırakıyoruz doğrudan suya atıyoruz. Çünkü yeme bir anda ve kuvvetli ısırık atıyorlar.

Şu an hayvanın net kabuk boyu nedir? Bir de hangi yemleri veriyorsun?

Ciddi bir durum olmadıkça hayvanı asla dışarı çıkarma hele ki kış ayında. Bu sefer hayvan daha beter hasta olur.

Ben bunun için burdayım herşeyi sorabilirsin. Zaten ciddi bir durum olduğunda ben hekime gitmeyi öneririm.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

merhaba, tekrar yazıyorum size kaplumbağamın kabuğunda ki lekelerin son durumu bu şekilde,en son baktım geçmiyor veterinere götürdüm. Bizim burada özel bir hayvan hastahanesi var ve doktorda sürüngenler üzerine çalışan bir doktor. Nami'nin kabuğundakilerin mantar olabileceğini söyledi 15 gün batikon tedavisi uygulattı daha sonra olması gerekenden hızlı bir şekilde büyüdüğünü bu yüzden kabuğun ince olduğunu söyledi ve 10 gün boyunca kabuk sertleştirici kullanmamı söyledi. Forumda kabuk sertleştiricinin kötü olduğu yazıyordu o yüzden başka bir yöntem var mı diye sordum yok dedi bana. peki kullandıktan sonra napayım tekrar geleyim mi dedim ama gelme gerek yok diyince ben pek emin olamadım açıkçası güvenemedim. Size zahmet bir bakabilir misiniz? bu lekeler ne ve ne yapmalıyım...
 

Ekli dosyalar

  • 20190411_184342.jpg
    20190411_184342.jpg
    906 KB · Görüntüleme: 20
  • 20190411_184345.jpg
    20190411_184345.jpg
    859.6 KB · Görüntüleme: 28
  • 20190411_184353.jpg
    20190411_184353.jpg
    779.7 KB · Görüntüleme: 17
  • 20190411_184404.jpg
    20190411_184404.jpg
    745.1 KB · Görüntüleme: 15
  • 20190411_184413.jpg
    20190411_184413.jpg
    888.1 KB · Görüntüleme: 20
  • 20190411_184423.jpg
    20190411_184423.jpg
    782.9 KB · Görüntüleme: 21
Kabuk sertleştirici sakın kullanma o vernik gibi kabuk yüzeyini kaplayıp nefes almasını önler ve deformasyon yapar. Yapacakların şunlar:

-Eczaneden devit alıp 2 günde bir kurutulmuş kabuğa sürüp 5-10 dakika beklet sonra peçete ile kalanı silip akvaryuma koy. Dikkat et üşümesin. Bunu bir aydan fazla kullanma emilen D vitamini fazlası zararlıdır. Yani toplamda 15 gün uygulayacaksın.
-Hayvanda kireç var. Ya arıtma su kullan ya içme suyu yada içme suyu ile harmanlanmış şebeke suyu kullan.
-Haftada 2 defa ıslak diş fırçasına sofra tuzu yada karbonat tozu döküp fırçala.

Kabuktaki plakalar katmanlaşmış. Bir aylık süreçte birkaç tanesini atar. Bu plakalar döküldüğünde orjinal rengi ortaya çıkar.

Isıtma lambası mesafesi nasıl? Isı 32 derece olacak. Birde kök alman lazım. Sürtünüp kendisi de plakaları atsın.
 
Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Tamamdır hemen yarın alıp kullanmaya başlayacağım. 
Su değişiminde içme suyu kullanmaya başladım önceden dinlendirilmiş çeşme suyuna su düzenleyici atıyordum. Metilen mavisi de kullanıyorum.
Sofra tuzuyla fırçalamayı ne kadar süre yapayım ?
Isıtma lambası mesafesi 12 cm civarlarında oluyor suyu yenilediğim de ama su buharlaştıkça mesafe biraz daha artıyor. Hafta da 1 değişiyorum suyunu, 2 haftada 1 akvaryumu dip köşe temizliyorum.
Ne kökü almam gerekiyor acaba? Birde ısıtıcım bozuldu önereceğiniz kaliteli uzun ömürlü bir ısıtıcı var mı acaba?
 
Fırçalamayı iki hafta yap, resmine bakalım ona göre süre ve uygulama sayısında değişiklik yaparız.

Hayvanın kuru alanı yok mu? Isıtma lambası suda işe yaramaz.

Kökte mango yada mopani kökü olacak. Mango komple kahverengi; mopaninin içi kahverengi dış yüzeyi beyazımsı kabuk halinde yarım dal parçası gibidir. 8x20 cm;10x25 cm boylarında düz koyduğunda hayvanın altına girebileceği hafif V gibi bir boşluk olsun. Altında kalmayacak kadar hafif ama kaşınırken üstünden düşmeyecek kadar da ağır olsun. Ömürlerince iki yada üç boy alırız.

Ömürlük olarak uygun olan jbl protemp yada çelik ısıtıcı da rubio veya roxin. Bunlar tam batar kırılmaz.
 
Cvp: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

Bence de mantar değil kireç. Bir dönemde ben de böyle bir sorun yaşadım. Su değerleriyle ilgili. Mantar olsaydı bile tedavisi baticon yada kabuk sertleştiirici ile olmazdı. Bu yüzden tekrar ihtiyacın olursa bu hekime güvenme derim. Uzman olduğu sürüngen çeşitleri farklı olabilir.

Fıçalama işlemini hafta 2 gün belirle ve aynı günler yapmaya çalış. böylelikle gelişimi farkedebilirsin. Tüm kabuğu 2 tur fıçalasan yeter. Kabuktaki plakalar açılmaya başlayana kadar devam edebiliriz. Derisine değdirmemeye çalış.

Hafta da bir su değişimi biraz erken bana göre. Temizlik için kısmi su değişimi yapman yeterli. Suyun 3/1 ni değiştir ve böylelikle su döngüsünü bozmamış olursun.

Isıtma lambası önemli çünkü kabuk sorunu var canlının ve kabuğunu kurutarak ve kaşınarak atar değiştirir.
Bahsedilen kök mango kökü. kıvrımlı bir kök akvaryuma koyarsan canlı altına girerek kabuğunu kaşır ve ölü kabuklardan kurtulur. Katmanlaşan kabuk araları nemli kaldığı için kireçlenme fazla oluyor.
 
Cvp: RE: kaplumbağamın kabuğundaki lekeler

kuru alanı var exo terra'nın kaplumbağa adasından.
kökler petshoplarda satılıyor mu bizim burada hiç öyle bir şey görmedim nerden alabilirim?
teşekkür ederim bu hafta içerisinde değiştirmeye çalışacağım birde Nami artık tahmini 10-11 aylık uvb lambası alıyım mı?
 
Geri
Üst