Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.
Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.
Üye Ol!Selamlar ızun sürenin ardından ancak tekrar yazabiliyorum ilacı bitirene kadar dediğiniz gibi uyguladım (3-4 damla gözlere ağızada ruj gibi sürerek) lambayı çok sonra kurabildiğimden doz arttırma azaltma içinde bişey yazamdım lambayı kurduğum gün ilaç bitti hayvan artık gözleriyle uğraşırmıyor ilacı uyguladığım son gün damla gözlerini rahatsız etmiyordu sadece uyanmaya çalışırken sürtünüyor gözleri eski halinden daha inik.Evet bu ilaç. Ampulleri kırmızı reçeteyle veriliyor artık. Bu sebeple bunu kullanıyoruz. Gentamisin oranı düşük olduğu için doz yüksek gelmez. Hayvan düzelip iştahı yerine gelene kadar devam ediyoruz.
Yazmayı unutmuşum. Uygulamayı düzelteyim.
Gentayı sabah akşam ağız ve gözlere üçer damla uyguluyoruz. Vitamin günde bir kez, bir damla olacak.
Ağzını açmada zorlanırsan ağız çevresine ruj sürer gibi sür bir kısmı girecektir. Ağzını açarsa direk 3 damlayı damlat. Açmazsa bu ruj gibi sürme şeklinde 10 saniye ara ile 5 damla sürersin. Vitamini de ağzını açarsa 1 damla açmazsa ruj sürer gibi 10 saniye ara ile 2 damla sürersin.
Küçüklerde ağız açtırma işi zordur yetişkinlerde kızdırınca tepki olarak ısırırlar o sayede damlatılır. Yavrularda ağız çizgisine sürterek biraz zorlamak gerekiyor ama açmazsa da açmazlar. Önce gözlerine damlat sonra ağız uygulamasını yap ucu haliyle değecektir. Uygulama sonrası boşa bir damla damlatıp ucunu yıkayıp temiz bir peçete ile silersin yada peçeteyi ıslatıp silersin.
Ara ara bilgi verirsin. Ona göre dozu artırma yada azaltma durumumuz olabilir.
Yemler geldiğinde hergün bir kez önüne bir gammarus bir tane de bej renkli raffy P koyarsın. Hayvan uzanır gibi yaparsa, uzandığı yemi ile hayvanı suya koyup yemi hemen önüne at. Bir iki dakika bekle,. Yerse yine verirsin.
Yalnız suda iken dikkat et hayvan halsizdir. Ters dönüp boğulmasın. Yemezse alır kuru alana koyarsın.
Uvb'nin acelesi yok önemli olan ısıtıcı lamba metabolizmasını canlandırmamız lazım.
Uvb'yi 7 cm kabuk boyu itibariyle kullanmaya başlayabilirsin. Bu dönemler kabuğun esnek yapıda olması iyidir.
Vitaminde gündelik olarak verdim halada veriyorum.Selamlar ızun sürenin ardından ancak tekrar yazabiliyorum ilacı bitirene kadar dediğiniz gibi uyguladım (3-4 damla gözlere ağızada ruj gibi sürerek) lambayı çok sonra kurabildiğimden doz arttırma azaltma içinde bişey yazamdım lambayı kurduğum gün ilaç bitti hayvan artık gözleriyle uğraşırmıyor ilacı uyguladığım son gün damla gözlerini rahatsız etmiyordu sadece uyanmaya çalışırken sürtünüyor gözleri eski halinden daha inik.
Ekli dosyayı görüntüle 3169
Hayvan öğlenleri gözleri yarı kapalı oturuyor ince bi perde varmış gibi elime alırsam hareketleniyor yürüyor bana bakıyor vb.
Ekli dosyayı görüntüle 3171
Fakat yuvasına koyarsam veya hareket ettirmezsem tekrar uykuya dalıyor.
Ekli dosyayı görüntüle 3172
Şuan ne yapmam gerekli bilmiyorum lambanın etki etmesini bekledim maalesef sonuç vermedi her gün önüne mama koyuyorum yemiyor günde 3-4 defa sıcak sularına da sokuyorum. (yuvasında genellikle mama koyuyorum fotoğraftaki gibi elde değil)
Ekli dosyayı görüntüle 3173
Süreyle başka birşey de farkettim hayvan elime aldığımda ağızını açıp kapıyor yuvasında yatarken yapmıyor uyanırsa yapıyor bazen ses çıkıyor ağızından kendisi lambadan rahatsız olursa uyanıp uzaklaşıyor ama suya girmeyi mama yemeyi reddediyor gün içinde uyukluyor.
Ekli dosyayı görüntüle 3174
(Çok kısa süreli esneme gibi değil açıp kapıyor hızlıca)
Dediğiniz gibi ağızına suda eritip mama vermeyi denemedim son çare o kaldı kıyma vb. kendi isteğiyle yiyeceğini hiç sanmıyorum ancak sıvı, yarı sıvı maddeleri yedirebilirim.
Birkaç veteriner daha arayacağım belki ilgilenen birini bulabilirim köpek kedi dışında veterinerlik yapan çok nadir burda maalesef. Eğer bi fikriniz varsa veya hayvanı canlandırmam için yapmam gereken başka bişey biliyorsanız yazarsanız sevinirim.
Bana ayırdığınız vakit için çok çok teşekkürler.
Damlayı bitirmiştik bugün yenisini aldım eczaneler hafta sonu kapalıydı bugün tekrardan kullanmaya başladım hayvanı suya mama ile koyduğumda yemiyor eritip denedim fakat ağızını açtıramıyorum malum mama ruj gibide sürülmez parçalar katı, kaşıktaki erimiş mamaya çenesini daldırarak yedirmeye çalıştım fakat yedi mi bilemiyorum mamanın eridiği sudan içmiştir fakat katı parçaları muhtemelen yediremiyorum aklıma gelen tek yöntem bu damla ile de vermeyi deneyeceğim farklı bir fikriniz varsa yazarsanız çok çok işime yarar.Bayağı geç kalmışsın. 1 ay olmuş nerdeyse. Sürekli irtibatta kalmamız lazımdı hayvan iyice bitap düşmüş.
Kuru yerde yemez hayvan, tükürük bezleri yoktur, canlı olsa yemi alıp suya inip yerdi ama bitkin halde kendini bile çekemiyor onun için hayvanı suya bırakıp önüne koyacaksın. O halde de yemiyor ise ağzını açtığı sırada hayvanı yatay vaziyette tutarak çay kaşığında erittiğin stick yemi ağzına dökersin. Dik tutma ciğerlerine kaçmasın. Şu aşamada gammarus verme. Yutamaz.
Göz ve ağıza aynen devam et. Ağıza 1 damla daha artıralım. Gözlere 1 hafta daha damlattıktan sonra kontrol edelim. Gerekirse göze damlatmayı bırakırız.
Hayvanı su kaybı yaşamaması için arada suya indirirsin. Bu kadar süredir aç kalması da kötü hazımsızlık yaşayacağı muhakkak ama inşallah bağırsaklarda bir sorun çıkmaz.
Az önce su mama karışımını biten damlanın yarımıyla verebildim ağızını inatla açmıyor yine ruj gibi uyguladım umarım az da olsa birkaç parça toz mama girmiştir günde en az 2 kere uygulayacağım sizide sık sık mesaj yazıp bilgilendireceğimEczaneden ufak şırınga alıp yemi eriterek içine doldur. Tane gibi olanları ayır, iyice toz gibi olanları doldur. İğnesini takmadan plastik ucu bir şekilde ağzına sokup yavaşça sık yada eski ilaç kabını atmadıysan deliğini genişletip onunla vermeyi dene. Eriyik şeklinde olacağı için ruj sürer gibi ağız çevresine de sürebilirsin. Bir şekilde girer.
Bunu gün içi defalarca deneyip yedirmeye çalış. Hayvan yemezse ölecek. Ne kadar yerse kar.
Prodac'ın sıvı besini vardı ama piyasadan kalkmış netten bulamadım.
Dışkılama şu an problem değil. Yedirebilmen önemli. Dışkılarsa bağırsak aktivasyonunu görmüş oluruz. Bu da iyi birşey. Nerede dışkıladığı önemli değil.
Korkum acaba hayvan taş çakıl bir cisim yemişte midesinde kalmış olabilir mi endişesi. Bu da işta
Bugün 4 kere tekrarladım ağızı genelde kapalı nadiren sudan ağızını açınca yutuyor 30-40 damla damlatıyorum her seferinde 2-3 bej mamayı kuruyken toz haline getirip suyla karıştırarak kullandım gündelik olarak buraya yazacağım şuan bir farklılık yok.Yem verme hadisesini olabildiğince çok yapmaya çalış. Hayvan canlanıp kendi kendine yemeye başladığında ilaca da gerek kalmayacak.
İkinci gün 3 kere uygulama yaptım bu sefer çok daha az su kullandım her seferinde 2 parça mama kullandım ortalama 10-12 damla çıktı genellikle yarısı püre kıvamında devamı daha sıvı haldeydi.Renkli 40 W ampul bulabilirsen geceden sabaha o yansın. Mavi, o yoksa kırmızı, o yoksa yeşil alırsın.
Sabahtan akşama da normal ampulü yanar.
Yatarken kafasını uzatmıyor veya ağızını açıp kapamıyor ama uyandığı anda başlıyor küçük küçük açıp kapamaya kafa uzatma konusunda normal dışı bir şey gözlemlemedim.Ağzını her nefes alışta açıp ileri mi atıyor? Öyle ise ağızdan vermeyi eski düzene çevirelim göze damlatmayı dediğin şekilde yaparsın.
Yem etkisini gösteriyor sanırım aynı şekilde yedirmeye çalışırsın. Dışkılama görürsen bağırsaklar açık ve çalışıyor demektir. Şu yeme işini bir çözsek hayvanın toparlaması kolay olur.
Birde ölmeye yakın normal bir kaplumbağa gibi canlanıp gidiyorlar. Canlandı diye ilacı kesme sakın. İnşallah bu olmaz.
Ağızını böyle açıp kapıyor video ekledim ama galiba çalışmayacak izin verilen bir uzantı değilmişYatarken kafasını uzatmıyor veya ağızını açıp kapamıyor ama uyandığı anda başlıyor küçük küçük açıp kapamaya kafa uzatma konusunda normal dışı bir şey gözlemlemedim.
Yiyeceği ağızına şırınga gibi sokup vermiyorum hem ağızı çok küçük hemde açamıyoruz açsak bile mamayı damlatıcak genişlikte şırınga her türlü ağızından daha büyük.
Mamayı damla gibi veriyorum genelde ağızını açıp kaparken damlatıyorum kendiside bazen damlattıktan sonra açıyor bir miktar giriyor ağızını açtığında damlatırsam çok sıvı durumda değilse her seferinde kafasını ileriye itiyor 2. uygulamadada aynı durum yaşandı yatay şekilde tutuyorum hayvanı damlayıda kafasından veya burnundan damlatıyorum ağızına iniyor
Vitamini ağızına tutuyorum ağızını açtığında yutuyor diye ardından çok huysuzlanıyor ağızını nefes almak için açıyor olabilir belkide o yüzden huysuzlanıyordur...
Yutmada sıkıntı çekiyor gibi geldi bana boğazında yutmaya benzer bir hareketlilik hiç görmedim üçüncü uygulamayı az sonra yapıcağım videoya çekmeyi planlıyorum sizde gözlemlersiniz.