Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Merhaba Arkadaşlar

anomali

Bronz 4 Üye
Katılım
13 Mar 2014
Mesajlar
47
Merhaba, forumunuza yeni üyeyim ve yeni bir kaplumbağa arkadaşım var. Hediye olarak geldi, uzun zamandır akvaristtim. 2 bitkili bir malawi akvaryumu olmak üzere 3 akvaryumum vardı ki, yeni arkadaş geldi 4 oldu. Bana plastik bir kapta geldi. Daha önce kaplumbağa tecrübem olmasa da öyle bir şeyde bir canlının yaşamayacağını mantıklı her insan anlayabiliyor. Kaldı ki bardakta betta, fanusta japon balığı...vs besleyen insanları yıllardır bilinçlendirmek için elimden geleni yapan birisi olarak. Az çok o kaba bakar bakmaz olayı anladım ve daha poşetini çıkarmadan bir kenara bırakıp, karantina için lazım olur düşüncesiyle bulundurduğum akvaryumumu ona hazırlamaya karar verdim.
İnternette araştırma yaptım kuru alan, ısı ne kadar olması gerekir...vs hemen dolabımda ne varsa derme çatma bir şey yaptık şimdilik. Kuru alan ihtiyacını şuan için içi kum dolu plastik bir vazoyla hallettim, rampası falan estetikten yoksun bir görüntüsü var ama. 1-2 güne daha güzel bir şey yapmayı planlıyorum

mailto:/30nhszq.png

cd kabından yapılanı deneyeyim dedim ama halı kaydırmaz denen malzeme çok kötü şekilde plastik kokuyor, büyük ihtimal salınım yapan bir malzeme gibi geldi bana. artık başka bir yol bulacağım.

araştırma yaptığım halde anlayamadığım bazı konular var yardımcı olursanız seviniri:

1.şuan için uv lamba alamayacağım, bunun için devit-3 önerilmiş ve sanırım bazı vitaminler var sera reptilin gibi ve bunun içinde de d vitamini var. bu vitamininde fazlası depolanıyor ve zararlı olabiliyor diye biliyorum. uv lambası olmayanlar, devit-3 ve bu tip multi vitaminleri kullananlar ikisinden birini mi seçiyor yoksa ikisi birlikte kullanılabiliyor mu, yani sera reptilin veya ikamelerinin içinde ki d vitamini yeterli mi?

2. ısınma lambası , sanırım geceleri kapatılacak, gece gündüz ısı farkı da çok olmuş olacak. bu zararlı olmaz mı? benim lamba ile kuru alan arası da fazla yok o yüzden yüksek ısılı zararlı olabilir diye düşünüyorum, kaç watt önerirsiniz?

3. filtrenin yaptığı dalgalardan küçük olduğu için biraz etkileniyor, bu zararlı olur mu?

4. hava soğuk olmasın diye akvaryumun kapağını kapalı tutuyorum, bu uygun mudur?

5. temizlik açısından, kum kullanmak istemiyorum, siz ne önerirsiniz bu konuda?

6 su değişimlerinde bir oran var mı, balıklardan olduğu gibi haftada %20 su değişimi gibi?

Şimdiden teşekkürler.
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Aramıza Hoşgeldiniz Sedat Bey :)

1) eczaneden alacağınız d vitaminini haftada 1 kere yemine 1 damla damlatıp kurutup öyle vericeksiniz ama 3 ay sonra bu uygulama kesilip uvb lamba alınmalı fiyatı 60 tl .

2) aradaki mesafeye göre watt değişir tabiki siz bir dereceyle ölçerseniz daha sağlıklı sonuç alırız bu hayvanların beyni ısıdan ilk etkilenen yer o yüzden çok sıcak olursa mayışır hareket bile edemez kavrulur hayvan Allah korusun.. o yüzden derece şart biz ecolite 52 watt halosoft öneriyoruz .

mailto:/forum/Konu-isitma-ve-gunduz-isigi-icin-ampul-ecolite-52-w.html

3) filtrenin yaptığı dalgalardan fazla etkilenmez ama yinede cama doğru verdiğiniz için fazla etkisi olmaz sanırım .. İpek bitki alırsanız uyurken tutunur ve daha rahat uyur.

4) uygundur nemli ortamlarıda severler ama yinede bir kısmı açık olsun ki hava girişi kalsın

5) Silis kum öneriyoruz çünkü hem deri atarken yardımcı oluyor hemde sindirimleri için arada yiyorlar.. Birde pislikleri içine almıyor sıkı bir yapısı olduğu için .

mailto:/urun_detay.aspx?urn=13104&ad=vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm

6) ben 3 haftada bir yüzde 30 civarı yapıyorum


Isıtıcı lamba günde 10 saat yanıcak kış için 7- 17 yada 8 -18 arası uygundur
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

foruma hoş geldin sedat bilinçli hareket ettiğin için tebrik ederim ki deneyiminde varmış zaten. sorularını cevaplayayım

1- uv alırsan şu anda hesaplı bir ampul bulduk linki budur. normalde 100 tl üstü fiyata satılıyor.
mailto:/forum/Konu-exo-terra-uvb-5-0-toplu-alimi.html
içindeki uva metabolizmayı harekete geçirip gelişmesini sağlarken uvb D3 vitamin sentezini yapıyor. alana kadar eczaneden devit almalısın. biz buna max 3 ay süre biçiyoruz. aksi halde karaciğer ve deri altında aşırı birikme yapıyor. ayrıca sera reptilin veya jbl aqua vitamin damla vitamin damlalar içinde en kaliteli ve doğal ürünlerden elde edilmedir. bunların her ikisi de birbirinden ayrı günlerde olmak üzere bir yeme haftada bir gün bir damla dökülerek uygulanır. hayvan elden yemiyor ise kuruması beklenip o şekilde suda önüne atılarak suya salınım yapmadan yemesi sağlanır. gerekirse yem ikiye kırılıp yutabileceği boyuta getirilir.bunun yanında sera mineral yemde vitamin damla ile aynı işi görür. mineral yem haftada bir gün komple verilir. bu yem varken damlaya gerek olmaz. bu yemin artısı hayvanın ihtiyacı olan mineral vitamin ve kalsiyumu ihtiva etmesidir. mineral yem aynı zamanda raffy P yemin içinde de 3'te 1 oranında bulunur. kırmızılar mineral yemdir. bunu aldığında kırmızıları ayırıp bitirene kadar kullanır ve sonra mineral yem alırsın. damla vitamin iştah kaybı olduğunda kullanılır. şimdiden almana gerek yok. ama devit gereklidir. diğer bütün ürünlerde D vitamin eser miktardadır.

2- ısıtma lambası 10-12 saat arası yanar. genelde 08:00-18:00 arası kullanıyoruz yaza doğru 20:00'ye çıkıyor. ampul için önerimiz bu veya emsalidir lambanın kaldırmasına göre 40-60 W arası.
mailto:/forum/Konu-isitma-ve-gunduz-isigi-icin-ampul-ecolite-52-w.html

hayvanın su içide tutunabileceği bir ürün varsa vücut su içinde kafa su dışında uyuyacaktır. mesela filtreyi yüzeye yakın su içine konumlandırırsan bu işi görür. bu hayvanların bir kısmı kuru alanda uyur. böyle bir durumda night glo ampule ihtiyaç olur. bu pahalı ve dayanıksızdır. onun yerine armut ampullerin renklilerinden bulabilirsen alıp kullanabilirsin. bu ampulü tabi buna ikinci bir lambada gerekli. ayrıca zamanlayıcı da alırsan aç kapa derdinden de kurtulursun. bu da en hesaplı koçtaşta satılır. lamba ve dediğim ampul bu linkte var.
mailto:/forum/Konu-ucuz-mandalli-lamba.html
zamanlayıcıda bu şimdi 6 tl olmuş.
mailto:/forum/Konu-ucuz-zamanlayici.html

3- sirkülasyon karşı cama verilirse hayvan bir parça rahatlar. ucunda fıskiye borusu varsa o takılıp şiddet dengeye getirilebilir. ilerde büyük akvaryuma geçtiğinde dış filtreye geçiş gerekecek onu biliyorsundur anlatmıyorum. bizimkiler balıklara göre biraz pistir. gerçi ilerde büyüdüklerinde kendi dışkılarını yiyip yardımcı oluyorlar.

4- akşamları kapayabilirsin. ama ufakta olsa bir hava alacak delik payı bırak. gündüz lamba koyduğunda açık olacak.

5- silis kum uygundur. ağır ve küçük taneli olduğu için altına pislik girmez yüzeyinden dip sifonu ile alırsın. suyu aldığın kova temiz olsun kirleri alırken bir parça kumda kovaya gider onu çalkalayıp tekrar akvaryuma dökersin.

silisin hayvana faydası da vardır. hayvan eşelenerek bacaklarındaki eski derileri söker. sert yem yediğinde kumdan bir miktar yiyerek midesinde parçalayıp sindirir. ayrıca bağırsaklarında oluşabilecek parazitleri de bu şekilde atar. vakit geçirip oyalanır. linki bu.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13104&ad=vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm

6- kısmi su değişimlerini genelde 3'te 1 olarak yapıyoruz. mantar veya amonyak patlaması durumları hariç böyledir. musluk suyu kullanıyorsan önceden bir damacana içinde suyu bekletip iki gün iyidir. kapağı açık vaziyette ama toz girmeyecek şekilde olursa içindeki klor uçup su dinlenir ve oda ısısına gelir. soğuk su eklemek. hayvanın adaptasyonunu zorlayarak hasta olmasına neden olacaktır. evde arıtma sistemin varsa kireç ve ağır metallerede çare olur. bunun harici musluk suyu doldurup su düzenleyici kullanırsan bunu su damacana içindeyken yap akvaryuma direk damlatma.

eksiklerim olabilir bunun için bir de bu konuyu okuman faydalı olacaktır.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html
 
Ilk olarak hosgeldiniz arastirmaniz cok guzel tabiki forumda boyle bilincli insanlar gormek ayrica daha da guzel butun sorulari cevaplayacagim fakat yinede su konuyu okumanizi oneriyorum dili turkce olan en kapsamli tanitim

mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakim-kilavuzu--10252.html

1-Sera reptilin gibi vitaminler kaplumbagalarda mineral yem verilmediginde kullanilir uygulama olarak daha zordur bu yuzden mineral yem vermek daha mantikli olacaktir yani reptiline ihtiyaciniz yok almaniz gereken zorunlu yemler ilk etapta raffy p ve raffy i raffy p deki kirmizi yemler mineraldir bu bitince sera mineral yem alinmali yem programi 3 gun raffy p 3 gun raffy i 1 gun mineral olarak haftaya dagitilacak ard arda gelmessr iyi olur yemler 2 ogun olarak toplam kafa hacmi kadar verilecek devit3 icinse sahsen onermedigim ama zorunluluk varsa kullanilabilecek (ki bunun da maksimum suresi 3 aydir) birsey uygulama kaplumbaga kucuk oldugu icin 2 haftada bir bir raffy p ye 2-3 damla gibi damlatilip yeme emdirildikten sonra hayvanin agzina elle verilerek yapiliyor

2-Isitma lambasi icin ecolite 52 w ampul oneriyoruz bunu kullanmak icin birde E27 duylu 60 w kaldorabilen lambaya ihtiyaciniz var dogal olarak lamba 8-18 arasi yanacak kuru alan ise 31-33 derece ve sudan 3-5 derece sicak olacak 18 den 22 ye kadar oda isigi veya mavi dalgic floresan gibi birsey iyi olur
Kaplumbagalar cogunlukla kuru alanda degil suda uyur tabi yinede oda anormal soguk olmasa iyi olur kuru alanda uyuyan hayvanlar icin gece isitma lambasi olarak renkli 40-60 w lambalar yada night glo alinip oda 18-8 arasi kullanilir zamanlari zamanlayici ile belirlemek yerinde olacaktir

3-RES lerin dogasinda cizgili gibi dalga yoktur aslinda fakat su veren kismi cama cevirirseniz bir sorun kalmaz

4-Uygun degildir, bu hayvanlar akciger solunumu yapar o yuzden kaplumbaga bahcesi yapan akvaryumcularda zaten kapak bile yapmaz

5-0.7 mm sari silis dogal silis kum kaplumbagalar icin hem deri degisimde hem oyalanmasinda ayrica pislikleri siki bir kum olsugu icin icine almamasi yuzunden en uygun taban malzemesidir

6-Dis filtre kullaniliyorsa buharlasan suyu tamamlamak disinda su degistirmeye gerek yok ayda bir dip cekimi yapilabilir
Ic filtrede ise filtrenizin performansina gore bu degisir buna kendinin gorerek karar vermesi daha dogru

Ekstra olarak hazir kuru alanlara bakilabilir exo terra turtle bank gibi veya direk akvaryum degisikligine gidilebilir akvaryum boyutlari nedir ? Birde soyledim mi bilmiyorum ama mutlaka derece almalisiniz ki hem suyu hemde kuru alan isisini kontrol edebilin seranin sari cam dereceleri en uygunu
Suanki kuru alan biraz dingildek geldi sorun cikmaz insallah

Yardimci olduysam ne mutlu bana hosgeldiniz tekrar :)


Yine herkes yardirmis arkadaslar :)
Artik herkes bi konuyu secsin boyle uzun uzun ayni yazilar :)
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Alisarp seninkinide görünce koptum vallahi hepimizin ellerine sağlık :) :)
 
Her şeyi yazmışsınız. Bana da hayvana sağlıklı bir ömür dilemek kalıyor.
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Herkese çok teşekkürler, çok yardımcı oldunuz.

Alisarp bey,
sizin sorularınıza cevap veriyim;
Akvaryum şuan için; 50x30x20 ölçülerinde standart plastik kapak akvaryum.Çok akvaryumum olduğu için derece çeşidim de çok ama genelde ölçtükten sonra çıkarmayı tercih ediyorum, görünüşten hoşlanmadığım için :smile:
Gerçi şuan akvaryumun dizaynı komple güzel değil ama en acele şekilde bunu yapabildim.

Aslında akvaryumda yapay bitki kullanmayı sevmiyorum ama sanırım bu canavar bitkileri yer veya kökünü çıkartır gibi duruyor :smile: Mecbur ipek bitki kullanacağız sanırım.

Yem konusunda da çok güzel önerileriniz var, kaplumbağanın yanında rotifish marka geldi, daha önce balıklarım da denediğim bir marka ama çok kaliteli olduğunu ben düşünmüyorum. O yüzden bahsedilen Sera yemleri en kısa zamanda temin edeceğim.
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

kullandığımız kaliteli yemler sera, tetra, jbl ve tropical markaların yemleri. jbl'nin ürünleri genelde büyük hayvanlara göre. tropical ise kurutulmuş yem konusunda çok çeşitliliğe sahip. tetranın iki ürünü var reptomin yosun içerikli ve gammarus.

ne yazıkki canlı bitkilerin anasını ağlatıyorlar. 6 cm kabuk boyu sonrası canlı bitki olmamalı. gerçi ipek bitkilerinde fazla olması rahatsız ettiği için sökme durumları oluyor. kendilerine göre bir dizaynları var. plastikler koku ve salınım yaptığı için ipek bitkiyi tercih ediyoruz. bunda da su yüzeyine yakın bulabilirsen üstüne basıp kafa dışarda uyuyabilir.
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Sera genel olarak kullandığımız yem. Diğer yemlerle genel olarak çeşitliliği artırıyoruz. Örneğin yavru hayvanlarda ben jbl rugil ana yemide çeşitlilik olsun diye katmıştım. İmkanım var hayvanım çeşitli yemler yesin diyenler için yavruda bu uygun.
 
Akvaryum ne kadar cabuk degisirse okadar iyi farkindasinizdir gerci

Dereceyle kuru alan ve su olculup dogruysa tamam haftada veya 2 haftada bir kontrol edebilirsiniz ozellikle oda sicakligina gore lambalarin mesafesini degistirmek gerekebilir

Canli bitki olmuyor fakat bende simdi kavga durumu yuzunden yeni akvaryum yaptiriyorum bunda deniycem canli bitki su mercimegi falan tabi gubre gerektiren degil de
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Tekrar teşekkürler herkese, sera raffy p ve ı 2 adet yem siparişi verdim internetten, muhtemelen pazartesi gelecek. 1-2 akvaryumcu gezdim bu markalar yoktu çünkü.

Alisarp bey, ben akvaryum bitkileri konusunda elimden geldiğince uğraşıyorum, su kaplumbağalarını da yavaş yavaş öğreniyorum, muhtemelen su mercimeklerini yem niyetine koyduğunuzu zannedecekler gibi geliyor bana.Su mercimekleri büyükbaş hayvancılıkta bile yem niyetine kullanılan bir bitki, tadı güzel sanırım :). Daha kalın yapraklı ve tadı da cikletlerin pek yemediğine göre acı olan anubias türleri nasıl olur bilmiyorum ama olma ihtimali daha yüksek.
 
Bitkiler konusunda da siz bana bilgi veririseniz sevinirim aslinda toprak kullanmadan yani kum yerine birsey koymadan hangi bitki olabilir bu anubias oyle bir bitki midir ?

2 adet yem derken biri raffy i sanirim digeri reptomin mi rugil mi ?


Bide bu anubias suyu sertlestiriyor mu ? Kaplumbagalarda uygun deger 6.8 ph tir cunku
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Ona dikkat etmemiştim şimdi kontrol ettim, ilanın linki atmıyım reklama girmesin,
fotoğrafta ki üründe sera reptil raffy p yazıyor.

Bir hafta önce genç bir arkadaşıma bütün java fernlerimi verdim, tekrar çoğaldığında size sözüm olsun.

Evet anubias kum istemez ama tutunması gereken bir yer lazım, mesela mango kökü.

su mercimeği, su marulu (pistia) veya nilüfer gibi bitkiler direk su üstünde durur.

Elodea, tilki kuyruğu gibi bitkilerde kum istemez ama dikey şekilde dururlar akvaryumda.

Bu saydıklarım hep sadece iyi bir lamba ile desteksiz yaşayacak bitkiler,daha da çoğaltılabilir.


Kesinlikle sertleştirmez ben betta akvaryumum da bulunduruyorum. Bettalar da yumuşak su seven canlılardır.
Bu benim betta akvaryumum solda ki kütüğün üstünde ki uzun yapraklılar java fern, kütüğün üstü moss ile kaplı, yuvarlak yapraklılar anubias.
[IMG]mailto:/2a5jfgy.jpg*
 
Link atabilirsiniz sorun olmaz raffy p disinda iki adet yem aldim demissiniz ya onlar ne diye sordum

Su mercimegi dedigim gibi deniycem bu java fern dediginiz kaplumbaga akvaryumuna uygun bir bitki sanirim ? Tabi benimkilerin masallahi var ama ayirmak zorunda kaldigim kaplumbaga zeytin digerleri tarafindan eziliyordu bu yuzden duz mantik belki bitkilere zarar vermez diye dusundum

Moss dediginiz yosun oluyor degil mi ? Bu ozel bir yosun mu ve akvaryumda sorun olmuyor mu ? Temizlik acisindan


Bettaniz ve akvaryumu guzelmis buarada :)
Ama arkadiki mavi arka plan biraz bozmus bana sorarsaniz
 
Bu arada su mercimeği iyi bir bitkisel besin kaynağı. Ali Sarp yemeleri için yetiştirdiğini belirtmedin sanırım.


Beta akvaryumu çok güzelmiş.
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

hatta akvaryum biraz daha büyük olup bitkiler yayılsaymış muhteşem olurmuş. şu haliyle bile gördüğüm en güzel beta akvaryumu. buna bakarak kaplumbağanın gerçekten şanslı olduğunu söyleyebilirim. yalnız mangoya sardırma olmaz. büyüdüklerinde plakaları atmak için mango ile güreşecekler.

bitkilerin bir dezavantajı olacak, fosfat oranını yüksek olmalı. bu da bizimkilere yaramaz. dış filtre boruları yosun bağlayabilir. özellikle lamba ışığına bağlı olarak kahverengi alg (diatom alg) oluşumu gözüküyor. silicat ex phos ex kullansan bu seferde fosfat düşecek o da bitkilere yaramaz. tam kısırdöngü.
 
Bakalim abi bizimki yemesse onlara sonra bakicam zaten mango icinde tek mango olmadigi icin sorun olmaz sanirim ozellikle kasinamayacagi bir tane secersem

Su mercimegini normalde yemeleri icin yetistiriyorum cidden ama simdi zeytinin akvaryuma da aticam olursa ac gunlerde ordan yer olmaz da hepsini gotururse simdiki gibi baska yerden vericem
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

kaşınmasa bile rahat bırakmayacaklardır bizimkiler biliyorsun cinsinde cinsi rahatsız bebeler. seninkiler plastiğe bile dadandığına göre bunları haydi haydi parçalar. :smile:
 
Iste abi bu zeytin karakteri biraz ezik olan oyuzden onda deniycem digerleri ohoooo sabah kalktigimda bitkiyi bulamam :D
 
Cvp: Merhaba Arkadaşlar

Çok teşekkürler.

Evet arka fon biraz akvaryumu karanlık gösteriyor ama bettanın rengi daha belli olsun diye siyah yada koyu lacivert daha iyi duruyor.

Java fern kalın yapraklı olsa da, kaplumbağa için uygun değil bence çünkü bunlar toprağa gömülmüyor kütüğe tutturmak gerekiyor, tutup çekse kopartır yani büyük ihtimal. Toprağa gömülü olsa bile kopartır gerçi :smile: yavru haliyle bile. Zaten büyük bir kaplumbağaya ne koysak parçalar büyük ihtimal.

Moss, yosun evet ama bildiğimiz kara yosunu değil, bu da akvaryumcularda satılan akvaryum bitkisi ama bunu bazı balıklar bile yiyebiliyor. Direk besin olur bu da kaplumbağada.

Su mercimekleri beslemek içinse güzel tabi gerçekten, hem çok çabuk çoğalıyorlar, hem de tadı seviliyor sanırım.

Bu akvaryumu büyütmeyi bende düşündüm aslında da, subulatalar komple her yeri sarmış, onlara kıyamadım.
 
Geri
Üst