Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Slider Türü Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

AEK

Bordo Bereli
Katılım
9 Ocak 2012
Mesajlar
14,348

Slider Türü Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu​

Öncelikle su kaplumbağaları ölüm fanusu dediğimiz ekipmansız küçük kaplarda beslenmez. Hayvanın beslenmesi uygun olsada o kapta büyüme şansı yok. Yüzemediği için kas gelişimide gerileyecek. Tabi hasta olmasıda an meselesi. Bu kap ile beraber alınmış hayvanlar için hemen düzeltici önlemler almalıyız. Ekipmanlar zamanla değil hemen temin edilmeli. Ancak doğru sistemi kurmak için geciken ve kaplumbağası hasta olup günlerce tedavi görüp hatta hayvanı kurtaramayan çok kişi oldu.

Şimdi size kaplumbağanız nasıl bir ortamda ve neden olmalı anlatıyorum.
Tek kaplumbağa için gereken cam akvaryum aşağıdaki gibidir. Kaplumbağa sayısı arttıkça su hacmini o sayı ile çarpmanız gerekmektedir.
Bu hayvanlar doğalarınıda incelerseniz bol su hacminde yüzmelikerki doğru gelişsinler. Bu sebeple uygun bir akvaryum gerekir. Kaçma ihtimallerine karşı ve kuru alan için yukarıda bırakılacak akvaryumun üzerindeki boşluk haricinde belli bir su hacmi gerekir. Şimdi bu hayvanı 1 sene idare edeyim sonra ömürlük akvaryum alayım derseniz size 50*40*40h yani 80 lt hacimli bunun 50-60 lt si su olacak bir akvaryum gerekecek. Eğer bu hayvan için ömürlük akvaryumu alayım bir daha değişim olmasın derseniz minimum 100*40*50h yani 200 lt hacimli bunun 180 lt si su olacak bir akvaryum gerekecek. Önce ufak alıp idare edeyim derseniz ekipmanların ilk masrafı daha az olabilir ve bir sene yerden tasarruf edersiniz. Ancak diğerini alırken bunda kullandığınız ısıtıcı ve filtre ona uymayacağı için çöp olacak. Isıtıcı ve filtre akvaryum su hacmine göre seçilir. Hayvan sayısı arttıkça ölçüler ve oranlar değişebilir. Hayvan başına 130-150 lt su desekte tek kaplumbağa için gereken minimum ölçüler sebebi ile deminki örneği verdim. Ama 2 kaplumbağa varsa 100*50*60h 300 lt hacimli, 120*50*60h yani 360 lt hacimli, 3 kaplumbağa varsa 140*60*60h 504 lt hacimli akvaryum uygun olur. Kaçış boşluğu ile hayvanlara uygun hacim yakalanır. Yani ömürlük su hacminde oranlar minimum ölçülerden ötürü değişkendir. Bahsettiğim akvaryumlar yukarıya ilave engelleri olan kuru alan kurulup sadece kaçış boşluğu olacak şekilde değerlendirilebilir. Yani içeriye kayalardan kuru alan yapıp akvaryuma yarım yada 2/3 su koyularak yeterli olmaz. Bu tip sistemler yapılırsa ölçüler ve akvaryum hacmi artar. Size akvaryum hacminin gerekliliğini anlattım. Bu sistem göl ve akarsu hayvanları için geçerlidir. Bataklık ve çamur kaplumbağaları yada yumuşak kabuk gibi farklı türler için daha farklı sistem gerekir.

Bu hayvanlar için ısı çok çok önemli. Bu hayvanlar doğada 26-28 derece su ısısında yaşarlar. Bu sebeple su için ısıtıcı gerekir ve hayati önemlidir. Aksi halde metabolizma yavaşlar ve iştah gider. Tabi üşütüp hasta olma ihtimalide var. Su ısısı derece ile kontrol edilmelidir. Isıstıcı akvaryum su hacmine göre uygun güçte seçilir. Biz hayvanları kış uykusuna yatırmadığımız için kışın metabolizmalarının dinlenmesini istiyoruz. Tabi gereğinden fazlada yavaşlamasına müsade etmemeliki iştah kaybı yada başka sorunlar oluşmasın. Bu sebeple kışın su ısısı 26 derece altına düşmemelidir. Hayvan 8 cm olana kadar 28 derece, 8 cm üstü için 27 derecede tutmakta fayda var. Zaten havalar ısınınca ısıtıcı devreden çıkacak ve yazın su ısısı 30 derecelere kadar yükselecek. Evde ısıtıcısız ortamda hayvana bakamazsınız. Kışın kalorifer yanına koyup bir süre idare etmesini sağlayanlar kaloriferi gecede kapatmamalı. Isı değişimleri ısıtıcısız ortamdan daha da kötüdür. Hayvanın bünyesi adaptasyonla mücadele etmekten bitkin düşer. Hatta küçük akvaryumu olanlar yazın dahi ısıtıcıyı devreden çıkarmamalıki gece ısının çok düştüğü bölgelerde devreye girsin. Su hacmi küçüldükçe su ısısı bulunduğu ortam ısısına o kadar çabuk uyum sağlar. Verdiğim ısı değerleri kırmızı yanak (res) ve akrabaları (tüm slider türleri) için geçerlidir. Yerli türler için bu değerler değişir ve daha düşüktür. Örneğin çizgili dere kaplumbağamız kışın 26 derece su ayarında yaşar. Diğer su kaplumbağaları içinde farklı değerler gerekir.

Gene bulunduğu suya dışkı ve idrar yaptıkları için filtre gerekir. Bulundukları suya adapte oldukları için ölüm fanusu gibi yetersiz kaplardaki sık ve komple su değişimi bünyelerini altüst eder. Akvaryumda bile yapılan su değişimlerini kısmi olarak öneriyoruz. Suyu özellikle dipten çekmek daha uygundur. Bu sayede önce dibe çöken dışkı ve yem artıkları alınır. Filtrede olsa su bir zaman sonra kısmen tazelenmeli. Buharlaşan su kaybına bağlı ilavelerde bu konuda faydalı olur. Filtre olmayan akvaryumda en çok meydana gelen hastalık kulak iltihabı ve göz enfeksiyonudur. Kaplumbağa akvaryumlarında iç ve dış filtre kullanıyoruz. İç filtreler içerisindeki sünger yardımıyla mekanik temizlik için sudaki kiri bünyesinde hapsederek suyu süzme işi yapar. Dış filtreler tabiki daha avantajlı olup içerisindeki sünger ve elyafla suyu iç filtredeki gibi kiri sudan ayırarak mekanik temizlik yaptığı gibi zeolit, substrat gibi malzemelerle biyolojik döngü yaparak yararlı bakteri kolonileri oluşturup suyu uygun değerlere getirir, aynı zamanda amonyağı bu malzemelerle hapsederek gene su değerlerini korur. Böylece hayvan idrarını içmek durumunda kalmaz. İç filtrede katı atıklar süngerde tutulsada idrar akvaryumda dolaşır. Bazı iç filtrelere bir miktar zeolit koyarak bu anlamda destek alabilirsiniz ama dış filtredeki su kalitesini elde etmek mümkün değil.

Hem ilk kurulumda hem bundan sonrak ilavelerde kullanılacak suda önemlidir. İlk kurulumda önünüzde 3 seçenek var. Ya hazır uygun ph değerinde içme suyu kullanılmalı, ya minimum 2 gün dinlenmiş musluk suyu kullanılmalı, yada musluk suyuna su düzenleyici kullanılmalı. Genelde ilk kurulumda büyük akvaryumlarda hazır içme suyu almak ve su dinlendirmek mümkün olmadığı için su düzenleyici kullanılabilir. Bu kullanılırsa 8-12 saat kadar sonra hayvanı içeri almak mümkün. İlk kurulumda akvaryumu steril etmeyi ihmal etmemeli. Buda bir gün kaya tuzlu su, birgün metilenli su çevrimi ile olmalıdır. En az bir seçenek uygulanmalıdır.
Bundan sonraki kısmi değişimler ve buharlaşan su yerine konulacak su için kesinlikle su düzenleyici kullanmamanızı tavsiye ediyorum. Kabul edilen bir yöntem olsada bu tip ürünleri mümkün olduğunca az kullanmalı. Bu sebeple bu işlem için ya minimum 2 gün dinlenmiş musluk suyu yada hazır içme suyu kullanılmalı. Musluk suyunu minimum 2 gün dinlendirmemizin sebebi klorun bu sürede uçmasını sağlamaktır. Bu sudaki olumsuz oluşumları önleyen bir kimyasal madde olup hayvanların gözlerini yakmaktadır. Dış filtredeki yararlı bakteri kültürüne de olumsuz etkisi vardır. Bu sebeple dinlendirmeden kesinlikle musluk suyu koymayın.

Bu hayvanlar soğuk kanlıdır. Bu sebeple gündüz karaya çıkıp güneşlenirler. Bu esnada vücut ısılarını yükseltirler. Böylece metabolizmaları dengelenir. Ayrıca güneşten aldıkları ışınlarla diğer ihtiyaçlarını karşılarlar. Bu ışınlardan uva olan hareketlilikleri, sosyal ve cinsel davranışlarla gelişmelerini düzenler. Bu olmazsa hayvan daha pasif ve durgun bir hal alabilir. Uvb olansa d vitamini sentezi yaparak kemik ve kabuk sağlığını korurlar. Bu olmazsa en büyük sorun kabuk yumuşamasıdır. Her iki ışın yani uvb ve uva ışınını içeren ampul alıp mandallı lamba ile kuru alana konumlandırmak gerekir. UVB+UVA lamba ısı vermez ve gündüz 3-6 saat sabit yanar. Yaşadıkları bölgeyi düşündüğümüzde bizim kaplumbağalara (kırmızı yanak yada tüm slider türleri diyebiliriz) uygun olan ampulün uvb ışın oranı %5-%6 dır. Daha az oran çok çok az güneş gören sık ormanlık alanlardaki hassas derili canlılar için olup bizimkilere yetersiz gelir ve işe yaramaz, daha çok oransa aşırı ve dik ışına maruz kalan çöl hayvanları için olup bizimkilerin bünyesi kaldırmaz ve zararlıdır. UVB ışınının geçemediği bulut, ağaç gölgelerinin güneşte yer değiştirmesi gibi etkenler ile gerekli ihtiyacı dengeler. Bizimkilerin kuru alan kullanımındaki sıklığa baktığımızda da süre bu şekilde ayarlanır. Doğada kuru alana çıkma ve bu uvb geçemeyen etkenlerle genede yazın toplam miktar 2 saat kadar uvb alırlar. Sonuçta ışının yoğun etkisi yazın 10:00-17:00 arası sürer. Biz bunu 7 saat yerine 5 saat yapıyoruzki gölgelerin yer değiştirmesini eliyoruz yada süreden düşüyoruz. Eh doğadaki gibi bizde de sürekli karada olmadıklarından ışına maruz kaldıkları toplam süre yaklaşık olarak 2 saat sürekli anlamında aynı. Normal kuru alan kullanımı olan hayvan için yazın 5 saat açık kalması uygundur. Kışın bu hayvanlar kış uykusunda bu ışına maruz kalmaz, ama biz kış uykusuna yatırmadığımız için yumuşama meydana gelmesin diye kullanıma devam ederiz. Ancak hayvanın bünyesini zorlamamak için yanma süresini kışın 3 saat yapmak uygundur. Yazın 10:00-15:00, kışın 11:00-14:00 saat dilimi uygundur. Bu lambaların kuru alana uygun mesafede konumlandırılması önemlidir. UVB ışını 30 cm den daha uzak mesafeden etkisini kaybeder. Ancak yakınlık anlamında da çok fazla yaklaştırmamaya özen göstermeliyiz. Birkaç güç seçeneği olan bu ampullerin kuru alana mesafesi şu şekilde olabilir. 13-15 w güçte olan ampuller için mesafe 17 cm, 25-26 w güçte olan ampuller için mesafe 27 cm olmalıdır. UVA ışınında süre sınırı ve mesafe sınırı yoktur. Bu sebeple isteyen ısıtma lambasınıda uva içerikli alıp daha uzun süre hayvanın bu ışını almasını sağlayabilir.

Isıtma lambası 40-60 w olup soft bir ampul seçilmelidir. Bu ampulde diğer bir mandallı lamba ile kuru alana 15-20 cm mesafeden konumlandırılır ve ısı 31-33 derece olmalıdır. Daha doğrusu kuru alan ısısı su ısısından 4-6 derece fazla olmalıdır. Su ısısını kışın düşürdüğümüz için kışın kuru alan ısı 30-31 derece olabilir. Yazında su ısısı 30 derecelere yükseldiğinde kuru alan ısısını 34-35 derece yapabilirsiniz. Derece ile ısı kontrol edilip uygun mesafe ayarlanır. Bu ısıtma lambası vücut ısılarını yükseltir. Buda sindirim ve iştah için gereklidir. Olmazsa hayvan iştahtan kesilebilir. Tabi kuru alanda üşütmemesi içinde gereklidir. Hastalık olarak akciğer enfeksiyonu ilk sıradadır. Isıtma lambası gündüz sabahtan akşama sabit 10-12 saat yanar. Yazın 07:00-19:00, kışın 07:00-18:00 saat dilimi uygundur. Kuru alan su yüzeyinin hemen üzerinde olmalıdırki rahat çıksınlar.

Verdiğim ısı değerleri ve ampullerin yanma süreleri kırmızı yanak (res) ve akrabaları için geçerlidir. Yerli türler için kuru alan ısı değerleri daha düşüktür. UVB lamba yanma süreside daha kısadır. Örneğin çizgili dere kaplumbağası için uvb kışın 2 saat, yazın 4 saat yanmalıdır. Isıtma lambasıda kışın 29 derece ayarlı olmalıdır. Yaz ısısı zaten su ısısına bağlı tümünde aynı olacak. Diğer su kaplumbağaları içinde farklı değerler gerekir.

Kabuk değişimindekiler için akvaryum içerisinde mango kökü bulundurmak iyi olur. Bu kökle sürtünüp kaşınırlar ve yapabilirlerse eski kabuk plakalarını düşürürler. Büyüme plakalardan oluşan kabuğun genişleyerek plakaların ayrılması ve alttan daha büyük yeni plakaların gelişiyle olur. Hayvandaki plaka arası siyah oluşum yeni plakaların doku halidir. Bunlar zamanla normal rengini alır.

Gene büyümede deri değiştirirler. Sarkan ve düşmeye çalışan eski deriler için en uygun malzeme tabana serilen ince doğal sarısilis kumdur. Sürtündükçe özellikle ayak ve bacaklardaki derileri daha rahat atarlar. Bu kumun bir avantajı sindirimdir. Sürüngenler sindirime yardımcı olması için kum ve taş yutar. Küçükte olsa taşlar boğazı tıkama yada sindirim sisteminde tıkanma riski doğurur. Bu sebeple silis kum en iyisi. Gene bu imce kum arasında dışkı ve yem artığı barındırmadığı için su değerlerinin bozulmasını engeller. Küçük çakıl ve taşlar bu konuda dezavantajlı olup su değerlerini olumsuz etkiler ve filtrasyonun verimli olmamasına sebep olur.

Gündüz saklanma ve gizlenme için gecede yüzeye yakın tutunup uyumaları için su yüzeyine ulaşan ipek yapraklı bitki almak faydalıdır. Plastik olanlar suya zararlı salınım yapar ve sağlıksızdır. Uyurken nefes almak için yüzeye çıkarlar bu sebeple uyanmamaları için yüzeye yakın olmayı tercih ederler. Ayrıca bu bitkiler baş ve boyun derilerinin değişim esnasında rahat atılmasını sağlar.

Gene huzurlu olmaları için su içerisinde mağara gibi saklanabilecekleri yer olursa çok iyi olur. Bendeki dinlenme sehpaları bu işide görüyor. Dinlenme sehpaları büyüdükçe bitki üzerinde uyuması zorlaşan hayvanların yüzeye yakın uyumaları için de avantajlıdır.

Yaşam alanı için olması gereken her şeyi yazdım sanırım. Bu sistemi kurduğunuda içiniz rahat bir şekilde hayvan yada hayvanların sağlıklı bir ortamda gelişmesini sağlamış olursunuz.

Bu hayvanlar için beslenmede çok önemlidir.


En önemlisi hayvanın yaşı kaç olursa olsun günlük toplam verilen yem miktarı kafa hacmi kadardır.
Kaplumbağaların diyetini evlerde ana yem, ek yem ve destek yem olarak gruplandırıyoruz. Ana yem olarak tetra reptomin ve sera raffı p tercih edilir. İlave olarak genç kaplumbağalarda jbl agil ve sera carnivor yemleride çeşitliliğe katılabilir. Yavrularda ana yem tetra reptomin baby ve jbl rugil de düşünülebilir. Bunların içeriği ve protein oranı bu yem grubu için uygun olandır. Ek yem olarak gammarus veya tatlı su karidesi veya tatlı su balığı tercih edilir. Bunlarda gene sera raffy I tercih edebilirsiniz. JBL ve tetra gammarus yemleride vardır. Kurutulmuş gıdalarda Tropical markasınıda düşünebilirsiniz. Büyük hayvanlar için bu yem grubunda jbl energil ve sera royal yemleride iyi alternatiftir. Yavrularda alternatif jbl pro baby yemdir. Destek yem olarak sera mineral ve jbl calcil tercih edilir. Calcil genç olanların tüketebildiği bir yemdir ve kalsiyum desteği içerir. Mineral ise her yaştan kaplumbağaya verilir ve içeriğinde vitamin, mineral, kalsiyum bulunur. Bitkisel olarakta sera herbivor yem vitale alternatif olarak ilerki yaşlarda menüye katılabilir.

Kaplumbağa 8 cm boya gelene kadar günde iki öğün 2/3 oranda ana yem, 1/3 oranda ek yem verilmesi uygundur. Hayvan 8 cm boyu geçince oranı değiştirmeyip öğünü günde tek öğün verebilirsiniz. 6-7 cm boyda iken bitkisel besinlere kısmen alıştırmaya başlamak iyidir. Örneğin körpe kıvırcık yaprakları yada soyulmuş salatalığın susuz çekirdeksiz kenar kısımları. Hayvan 6 cm olduğunda kemik gelişimine faydalı, tahıl içerikli jbl agil yem almak iyi olur. Bu ana yem grubunda olup haftada bir gün verilir. Örneğin bir reptomin yada raffy p günü bunu verirsiniz.

Bu esnada yem çeşitliliği çok önemlidir. İmkan dahilinde kaliteli diğer yemler ile desteklemek gerekir. Bu yemleri verirken ana yem ve ek yem oranından kısmen alarak miktarı ayarlayabilirsiniz. Mesela ek olarak sera mineral aldınız diyelim. Günlük yem miktarını 4/7 ana yem, 2/7 gammarus ek yem ve 1/7 mineral destek yem olarak ayarlayabilirsiniz. Bu oranları tutturmanın bir kolay yolu (ben bunu uyguluyorum) 4 gün ana yem, 2 gün gammarus ek yem, 1 gün mineral destek yemi günleri karıştırarak verebilirsiniz. İlave yemler arttıkça içeriklerine göre oran düzenlemesini yaklaşık olarak yapabilirsiniz. Mineral yem verilen hayvanlara vitamin vermenize gerek yoktur. Uygulama olarakta mineral yemi vermek vitamin uygulamasından kolaydır.

Kaplumbağa 8 cm üzeri olunca haftada bir gün aç bırakmak ve yaklaşık 1/5 oranında bitkisel yem vermek öğünü düzenlerken gereklidir. Bitkisel yem eklendiğinde bunu diğer yemlerin ortalama oranından çalarak ayarlayabilirsiniz. Mümkünse aç kalacağı gün her hafta değişik seçilmelidir. 12 cm olduğunda bitkisel yem miktarı 1/4 yada biraz fazla orana çıkarılabilir. Bitkisel yem olarak sera vital uygundur. Arada taze sebze olarak kıvırcık, marul ve soyulmuş salatalığın susuz-çekirdeksiz kısmı verilebilir.

Kaplumbağa 15 cm üzerine çıkınca aç gün sayısı arka arkaya olmadan ikiye çıkarılıp, bitkisel yem miktarı 1/3 yada biraz fazla oranına çıkarılabilir.

Hayvan 25 cm olduğunda aç gün sayısını arka arkaya olmadan üç yapabilirsiniz. Bitkisel yem oranı da 2/5 yada biraz fazla olarak belirlenebilir. Gene bolca taze sebze çok uygun olacaktır.

Destek yem kullanmayanlar için haftada bir kez bir yeme bir damla kaplumbağa vitamini damlatarak doğrudan hayvanın ağzına elle verirseniz iyi olur. Doğadan alamadığını böylece sağlamaya çalışırız. Sera reptilin yada JBL aqua uygun iki vitamindir.
Nadiren de (iki haftada bir kez) mürekkep balığı kemiğini toz haline getirip bir tane ıslak yeme bulayarak vermek kalsiyum takviyesi açısından iyi. Bunu da bahsettiğim şekilde ve suya atmadan direk ağızdan vererek uygulamalısınız.

Neden aç gün uygulaması yapıyoruz?


Bu hayvanlar soğukkanlı familyadandır ve diğerleri gibi erişkin olduklarında daha seyrek ama oldukça fazla yerler. Yavru iken ufak avları sık sık tüketir. Genede hayvan büyüdükçe vücuduna göre oransal ana miktarda düşüş yaşar. Bu sebeple günlük kafa hacmini aç gün uygulaması yapılan dönemde gene aşmıyoruz. Buda hayvanda enerji sarfiyatlarının yaş ilerledikçe düşmesi ile alakalı. 3-5 cm boydaki kaplumbağanın akvaryumda camdaki çırpınma hızı ile 8-10 cm boydakinin çırpınma hızının farkından bile harcadığı enerji farkını görürsün. Ben yavruların camda çırpınırken ayaklarını zor görüyorum. İşte bu sebepten erişkinken aç günlerde vermediğimiz kafa hacmini diğer günlere dağıtamayız. Aksi halde hantal hayvanın yakacağından fazla yem vermiş olur ve kilo almasına sebep oluruz. Bu hayvanlar yaradılışı gereği seyrek yerler. Bu sebeple sindirim sistemleri buna uygun yaratılmıştır. Hatta kum yemeleri ve güneşlenmelerinin dahi sindirimde olumlu faydası vardır. Bu beslenme ile sindirim sistemleri aç kaldıkları dönemlerde dinlenir. Büyüdükçe daha uzun zamanda yediklerini sindirirler. Biz her gün yemlersek sistemi aşırı zorlarızki buda kesinlikle zararlıdır.

Belgesellerde görmüşsünüzdür, Örnek olarak soğukkanlı familyadan olan timsahı vereyim. Bu hayvan yavru iken suda kafası kadar balık yada çekirge gibi hayvanları günde belki iki tane yerken erişkin timsah kafasının iki katı geyik gibi hayvanı haftada bir belki yer. Oranlarsan yavru günlük ortalamada boyutuna göre daha fazla besin tüketiyor ve gene yavru iken gelişim için sık tüketiyor. Tabi enerjisi ve av seçenekleride buna göre yaratılmış.

Neden kafa hacmi kadar yem veriyoruz?

Kafa hacmi vermemizin sebebi akvaryum ortamında ortalama harcadıkları enerji ile ihtiyacı olan besin miktarının buna tekabul etmesinden kaynaklıdır. Belki doğada günlük ortalaması bir buçuk kafa hacmidir ama orada harcanan sınırsız enerji ile evdeki boy ölçüşemez. Böylece ne fazla verip obez olmasına sebep olmalıyız, nede az verip hayvanın besinsiz bırakıp gelişimine olumsuz etki etmeliyiz. Bu sebeple günlük kafa hacmi uygundur.

Yavrudan başlayıp uygun beslenme düzeni ve yemlerle hayatına devam eden su kaplumbağalarının kabuk boyları (doğal olarak yaşları) baz alınarak hazırlanmış ömürlük beslenme tabloları aşağıdaki gibidir. Yazdığım yemler tüm ömürleri boyunca onlar için yeterlidir. Ancak hayvan sayısı fazla ise çeşitlilik artırılabilir. Eklenebilecek yemler yavru iken (8 cm öncesi) jbl rugil, genç ve erişkin iken (8 cm sonrası) jbl calcil, sera herbivor ve sera carnivor yemlerdir. Bunlar eklenirse doğrudan başka bir yemin yerine geçemeyeceği için oranlamalarda yeni programlar yapmak gerekir. Bu tip karışıklıkların önlenmesi için bence verdiğim programda kalınması bence kafidir. Ayrıca özel diyet uygulayan yada daha önce hatalı beslenip daha farklı program gerekenler için temelden çok şaşmayarak baştan program yapılması gereklidir.

6 cm boya kadar verilecek haftalık yem programı. Günde iki öğün, toplamı kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, jbl pro baby)
3. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
6. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, jbl pro baby)
7. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin, reptomin baby)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

6-8 cm arası verilecek haftalık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish)
3. Gün: jbl agil
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
6. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish)
7. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

8-12 cm arası verilecek haftalık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar.
1. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: jbl agil
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

12-15 cm arası verilecek aylık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar. Bu boydan sonra yem oranlarının düzenlenmesi haftalık olarak mümkün olmadığından aylık programa geçmek uygundur.
1. Gün: sera vital
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: jbl agil
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
8. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
9. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
10. Gün: jbl agil
11. Gün: sera mineral
12. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
13. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
14. Gün: sera vital
15. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
16. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
17. Gün: jbl agil
18. Gün: sera vital
19. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
20. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
21. Gün: sera vital
22. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
23. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
24. Gün: jbl agil
25. Gün: sera mineral
26. Gün: sera vital
27. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
28. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
29. Gün: sera vital
30. Gün: sera mineral
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

15-25 cm arası verilecek aylık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar. Bu boyda da sonra yem oranlarının düzenlenmesi haftalık olarak mümkün olmadığından aylık program uygundur.
1. Gün: sera vital
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera vital
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
8. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
9. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
10. Gün: jbl agil
11. Gün: sera mineral
12. Gün: sera vital
13. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
14. Gün: sera vital
15. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
16. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
17. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
18. Gün: sera vital
19. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
20. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
21. Gün: sera vital
22. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
23. Gün: sera vital
24. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
25. Gün: sera mineral
26. Gün: sera vital
27. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
28. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
29. Gün: jbl agil
30. Gün: sera mineral
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.

25 cm sonrası kadar verilecek aylık yem programı. Günde tek öğün, kafa hacmi kadar. Bu boyda da sonra yem oranlarının düzenlenmesi haftalık olarak mümkün olmadığından aylık program uygundur.
1. Gün: sera vital
2. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
3. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
4. Gün: sera mineral
5. Gün: sera vital
6. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
7. Gün: sera vital
8. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
9. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
10. Gün: sera vital
11. Gün: sera mineral
12. Gün: sera vital
13. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
14. Gün: sera vital
15. Gün: sera raffy I (muadili tetra gammarus, tropical river shrimp, tropical dried fish, sera royal, jbl energil)
16. Gün: sera vital
17. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
18. Gün: sera vital
19. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
20. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
21. Gün: sera vital
22. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
23. Gün: sera vital
24. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
25. Gün: sera mineral
26. Gün: sera vital
27. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
28. Gün: sera raffy p (muadili tetra reptomin)
29. Gün: jbl agil
30. Gün: aç gün (kabuk büyüklüğünde bir yaprak kıvırcık, marul vb.)
Raffy p içerisindeki kırmızı olanlarda mineral yemdir. Sera minerali ya bunlar bitince alın yada alırsanız onlarıda mineral günü verin.


Size örnek olması açısından kendi akvaryumlarımın tanıtım konusunun bulunduğu linki de veriyorum.



Unutmadan söylemekte fayda var; kaplumbağalar evcil hayvan değildir ve akvaryumlarından çıkarılıp sevilmeleri strese sokar, evde gezdirilmeleri mikrop kaparak hasta olmalarına sebep olur. Fazla cana yakın bir hayvan olmalarını beklemeyin. Uygun ortamı sağlarsanız hem huzurlu hem sağlıklı olurlar.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

eline sağlık emre bizi büyük zulümden kurtardın.:bangin::smile: ihtiyacı olan arkadaşlara direk göstereceğimiz konu oldu.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Teşekkürler Cem. Diğer beslenme konusunuda birleştirdim. aklımdaki birkaç düzenlemeyide ekledim. Şimdi de su ısısı, kuru alan ısısı ve genel akvaryum sisteminin kırmızı yanak ve akrabaları için olduğunu, diğer türler için farklı olacağını belirttimki karışıklık olmasın.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Emre abi süper olmuş eline sağlık.
 
RE: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Emre abi eline emeğine sağlik :) gercekten cok ugraşmişsin
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Emre abi eline sağlık çok sağlıklı bir konu olmuş
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Yazın cok guzel olmus tebrık ederım.
Cok ugrasmıssın yazmak icin belli oluyor. Akvaryumun cok guzel yaptırdıgın fırmaya sordum cok uygun fıyatlara yapıyorlar bende 500 litre yaptırmayı dusunuyorum.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Emre abi döktürmussun yine :) eline saglik valla daha detayli nasil anlatilirdi bilmem. Bende bu arada kac cmlik kaplumbagaya nasil bir uygulama olacagi hakkinda bilgim olmus oldu ki benim alex 5 cm yi buldu. Dönunce bir program ve yem degisikligine gideriz artik
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Emre Bey iyi bir yol kılavuzu ve yararlı bir çalışma olmuş.
Emeğinize sağlık.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Teşekkürler arkadaşlar. Burada bu hayvanlar için hayati olması gereken her şey mevcut. Eksik varsa hatırlatırsınız eklerim. Aslında Cem ilham verdi. Başka konuda arkadaşın birine fazla detaylı yazınca bu yazıyı kullanalım dedi. Bende daha önceki bakım ve beslenme konularımdan da faydalanarak bunu oluşturdum. Hem böylece onlarda gördüğüm bir kaç eksikte giderilmiş oldu.
Maşallah Emin ufalık büyüyor.5 cm olduysa yarım cm daha geçsinde günde tek öğüne dön. Yemlerini yazarsın sana program ve değişik yemler konusunda önerilerde bulunuruz. Ama 8 cm olana kadar yem oranları kategorisel olarak aynı. Sadece şimdi tk öğüne döneceksin o kadar.
MAS akvaryum gerçekten iyi firma. Özellikle dizaynakvaryumun zamanında bana verdiği fiyata göre bence işçiliğe bakınca çok uygun.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Ben aradığımda mas akvaryumu akvaryumun üstüne kuru alan istermisiniz diye sordular düşünceli bir firma.
Bakalım onlarla bir akvaryum kuracağız sanırım.
Kaç haftada bitirildi tank ? yada kaç ay baya büyük çünkü.
 
RE: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Benimki iki ay kadar sürdü Emre. Ama benim akvaryumu işlerin arasına aldılar. Kuru alanlar bayağı uğraştırdı. Bendede nasılsa akvaryum olduğu için çok zorlamadım.

Bendeki kuru alan dizaynının büyük bölümünü Gül hanım tasarladı. Rampanın yanındaki korkuluk onun fikri. Birde ben akvaryum içerisine çeşitli seviyelerde cam yapıştırıp dinlenme alanları yapalım dedim. Bana cama ek strese gerek yok dedi ve benim su içi dinlenme sehpalarını tasarladık.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Gerçekten çok başarılı bir iş çıkmış ortaya yavrulara ömürlük bir tank :)
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

emre abi müthişşin yaaaa ben ödevleri bu kadar uzun yazmıyorum sen sırf bizim için çok uzun yazmışsın çok sağol çok şey öğrendim sana güveniyorum eminim hiç kopyala yapıştır yapmmaışsındır kendi emeğinle yağmışsındır konuyu çok sağol:133::133:
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Teşekkürler Zeynep. Umarım faydası olur.
Bu doğrudan benim derlemem. Sadece eski kendi beslenme ve bakımdaki sabit konularımdan alıntılar yapıp geliştirdiğim yerleri oldu. Daha doğrusu iki konu birleşip geliştirilerek bu yazı oluştu. Böylece en uygun hale geldi. Genede eksik yada eklenecek yer olursa eleştriye açığız tabi, değerlendirip düzeltme yaparım.
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Bu önemli yazı için teşekkürlerrr...
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Harika bir konu harika açıklamalar olmuş. :)
Ellerinize emeğinize sağlık Sn. Aek.
Saygılarımla.
 
RE: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Faydalı olsun benim için yeterli arkadaşlar. Ben teşekkür ederim.
 
RE: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

Ya sadece dis filtre yeter mi yoksa arti ic filtrede gerekirmi dip cekimini biraz daha net anlatabilirseniz birde tesekkurler simdiden
 
Cvp: Su Kaplumbağası Bakım Kılavuzu

dış filtre nedir. su hacmi ne kadar ?

dip çekimine gelirsek kir genelde dipte yoğunlaşır. kısmi su değişimi yaptığımız için yüzeydeki pislikler dışında diptekileri de temizlemek gerekir. bunun için dip sifonu veya dip süpürgesi dediğimiz aparattan almak gerekiyor. bunun kullanışlı olanı pompalı olandır pilliler randımanlı çalışmıyor. bunun ucunu suya soktuktan sonra pompasını kovaya tutarak bir süre basılır. sonra su kendiliğinden gelecektir. bu aşamada kirlerin üzerine tutarak çekim sağlanır. kova dolmaya yakın sudaki uç yukarı çekilerek su gelmesi önlenir.
 
Geri
Üst