Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Su kaplumbağam hakkında sorularım

Woozie

Bronz 5 Üye
Merhabalar, yaklaşık 9 gündür benimle olan yavru bir su kaplumbağam var. Su kaplumbağası ile ilgili birçok forumu, internet sitesini araştırdım fakat çok çelişkili ve açık uçlu cevaplar verilmiş. Su kaplumbağam hakkında sorularımda bana yardımcı olabilirseniz sevinirim, aynı zamanda merak eden arkadaşlar için de su sorularımın altına verdiğiniz cevaplardan seçip başkaları da okuduğunda faydalı olmasını istiyorum.

1-) Exo Terra'nın 25W Sun Glo isimli ısıtıcısını kullanıyoruz fakat UVA yani UVB değil. Sorun olur mu bilgilendirme yaparsanız sevinirim. (2.0 mı yoksa 5.0 mı emin değilim.)
2-) Su ısıtıcısı da 25 derece bu kaplumbağalar için uygun sıcaklık derecesi mi bunun hakkında da bilgilendirme yapabilirseniz sevinirim.
3-) Kaplumbağamın kabuğunda yumuşama var büyük ihtimalle bu başta normal ısı vermeyen ışık kullanıyor olmamızdan kaynaklanıyordu fakat durumu farkedince 1.soruda yazdığım gibi hemen farklı bir lamba aldık.

Şimdilik sorularım bunlar yardımcı olursanız sevinirim, teşekkürler.

Hayvanın kabuk boyu ne kadar ve cinsi nedir ?

Cvp: RE: Su kaplumbağam hakkında sorularım

cem' Alıntı:
Hayvanın kabuk boyu ne kadar ve cinsi nedir ?

Cinsi sarı karınlı su kaplumbağası ve kabuk boyu 3cm abi

Akvaryumun camlı kısım boyu 25CM ve 35CM eni var. Aşağıdaki resimden de görebilirsiniz. Kaplumbağam henüz küçük olduğu için akvaryumun yeterli olduğunu düşünüyorum zaten fazla büyük de almak istemedim. Dediğim gibi birçok konu mevcut. Şuan için 25 derece sabit bir su ısıtıcısı var (fakat suyu ne kadar ısıtabiliyor tartışılır su bana soğuk geliyor) alternatif bir su ısıtıcısı önerebilirseniz sevinirim. Su filtrem şuanda sorunsuz bir şekilde çalışıyor sıkıntı yok gibi. Şuan için ihtiyacım olan tavsiyeler;
- UVA Sun Glo lambasına sahibim sıcaklık da veriyor fakat nasıl lamba almam gerekiyor ve iki tane olacak sanırım.
- Su ısıtıcısı
[url=mailto:/70Sh8u1.jpg]mailto:/70Sh8u1.jpg[/url]

Henüz acemiyim o yüzden bunlar hakkında bilgi sahibi değilim. :helpsmilie:

Cvp: Su kaplumbağam hakkında sorularım

sarı karın hepsinde var yanakları kırmızı mı sarı mı beyaz çizgili mi ?

Yanakları sarı çizgili Cem abi

yellow belly veya cumberland olabilir. reslerle aynı ortama sahipler.

ampulde uva mevcut. uva metabolizma canlandırıcı özelliğe sahiptir. bunu kullanmaya devam et. yalnız mesafeyi iyi ayarlaman lazım. kuru alanı 31-32 gibi ısıtmalı yoksa hayvanı kızartır. bunu kuru alana hayvanı ikame kibrit kutusu koyup derece yatırarak ölçebilirsin. derece 30 dakika kadar dursun. duruma göre mesafeyi ayarlarsın. uva ampul normal bir ısıtma ampulüne göre yoğun ısı verir ve ışıması vücut içine girer. uvb kadar olmasa da radyasyon yayar. 25 W alman iyi olmuş daha güçlüsü zararlı olurdu. ampul halojen.

uvb ampule ihtiyaç yok şu an için hayvan 6 cm kabuk boyuna gelinceye kadar da devit vermiyoruz. diğer bir konuda yeni yazmıştım onu direk kopyalayıp yapıştırayım buraya.

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]"6 cm kabuk boyuna gelince eczaneden devit damla alıp haftada bir, bir damla verirsin bu uvb etkisi olan D3 vitamini takviyesi yapar. Yalnız dışardan aldığı için bu 3 aylık bir sürede kullanılır. Daha fazla değil. D vitamini vücuttan atılmaz kalsiyuma bağlanıp atılmasını önler ve o şekilde parçalanır. Fazlası karaciğer ve yağ dokuda birikir. Aşırısı damar ve böbrekte taş oluşumuna sebep olur. Kemikleri aşırı sertleştirir. Oysa uvb ışınımı ile hayvan kendi sentezleyip sağlıklı şekilde üretir. [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Daha küçük hayvanlarda devit kullanmamamızın sebebi yapısının esnek olması gerekliliğinden. Bu sayede düştüğü veya darbe aldığı zaman bu esnek yapı darbeyi absorbe edip yaralanmasını önler. [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Diğer sebep ise vücutları gelişim sürecinde olduğu için dengeli büyümeleri gerekir. Kabuk sertleşip organlar büyürse kabuk içinde sıkışıp birbirlerine baskı yapar. [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Hayvana 6 cm kabuk boyuna kadar sera raffy p ve gammarus verilmesi yeterlidir. Bu sera raffy I, tetra veya jbl gammarus olabilir. [/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Raffy p'deki kırmızılar mineral yemdir. Bu mineraller, vitaminler ve kalsiyum içerir. Bu kırmızıları ayırıp haftanın bir günü iki öğünde veya uzak günlerde iki öğünden birinde verebilirsin. Bunu verdiğinde damla vitamine gerek kalmaz. Bu yem ve verilen oran hayvanın haftalık ihtiyacını karşılar. İçeriğindeki kalsiyumda gereken miktarı sağlar."[/font]

ısıtıcıda en kaliteli olanları ömürlük akvaryumda öneriyorum. orta kalitede atmanın BT kristal modeli tam batabilme özelliğine sahip. piyasada biraz zor bulunuyor. bundan biraz daha alt düzeyde roxin var. bunun ve RS electrical'ın çelik ısıtıcıları da var bunlarda tam batar. çoğu ısıtıcı dik konumlandırılır bu küçük akvaryumlarda sıkıntılıdır sığmaz üst noktasına kadar su içinde olmalıdır. yani tahminen 30 cm derinlikte su gerekir. düşük wattlı ısıtıcılar ortalama 25-30 cm boydadır. kalibrasyonu olmayan ısıtıcılar biraz daha kısa olabilir ama bunlar sabit ısı verir. seranın ısıtıcıları da kısa boyludur fakat piyasadaki en pahalı ısıtıcıdır. 100 lira üstü fiyatlardan gidiyor. geçenlerde bir arkadaş 80 küsürlerde bulmuştu kaçırma al dedim fiyat uygun. ama sendeki akvaryum için yazık olur. su ısısı 28 derece olsun. hayvan küçük ve gerekli donanıma sahip değil enerjiyi büyümeye harcadığı için yağ depolama lüksü yok. üşümeden etkilenir. ısıtıcıların ufak bir kısmında fabrikasyon kalibrasyon hatası çıkabiliyor. bunun yanında su hacmine göre güçlü olmasıda gösterdiği ayardan daha fazla ısıtmasına sebep olabilir. onun için dereceyi ısıtıcıdan en uzak köşeye konumlandırıp ölçmek doğru neticeyi verecektir. derecen yok ise mutlaka bir tane al. en uygun ve ömürlük olanı budur. bunun bir de jbl marka olanı var.
mailto:/Product/sera-vantuzlu-cam-derece-0-50-c/JPM001141

akvaryumu nisan gibi büyütmen icap edecek. ne kadar büyük alırsan ekipmanlara her akvaryum için yapacağın masrafta az olacaktır. yada şimdiden uygun ölçüde alıp ekipmanları ona göre alırsın.

eksik birşey kaldı ise yine sorarsın. bu arada link açılmadı.

Bilgilendirmeler için teşekkürler abi. Aşağıda resmi tekrardan atıyorum bakabilirsin. Bu arada ısıtıcı olarak Tetra Repto Heater 50W ve filtre olarak da Hailea HL-BT200 iç filtresi kullanıyorum. Bunlar şuan için yeterli midir yoksa şuan için uygun mudur? Ek olarak ampulu kuru alanın ne kadar mesafe uzağına koymam gerekiyor aşağı yukarı? Ve kendi başına bu merdiveni tırmanıp yukarı çıkabilir mi çıkamaz mı bilemiyorum, teşekkürler.

mailto:/PPQM6Q.jpg

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Tetra Repto Heater 50W sabit ısı ayarlı kalibre edilmiyor. çizgili dere kaplumbağasına göre. bu türler için ısı düzeyi az. bu hayvanın metabolizmasını yavaşlatacak düzeyde. hayvan yetişkin olsa idare ederdi ama ufak. sıcak kuru alandan her indiğinde olduğundan soğuk suya inecek. bu da hasta eder. hatta sürekli kuru alanda kalmak isteyebilir. bu da yüksek ısı ve su kaybı ile ölmesine neden olabilir. kuru alanda fazla durmamalı.[/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]Hailea HL-BT200 bu akvaryum için uygun.[/font][/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]lamba konumlandırmasını ısıya göre ayarlayacaksın. şimdilik 31 dereceye göre ayarla.[/font][/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]rampadan çıkabilmesi için normal boydaki bir kaplumbağanın yarısı kadar rampa su içinde olmalı. bu hayvan ufak boyu kadar su içinde olmalı. yeterli alanın var suyu yükseltebilirsin. hatta filtreyi dik koyup üstünü geçecek oranda koyarsan hayvan uyumada üstüne çıkıp vücut su içinde kafa su dışında uyuyabilir. zaten motor kısmı su içinde durmalı su motoru soğutur.[/font][/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]filtrenin ucunu ısıtıcıya doğru çevir. hayvan debiden etkilenmesin. tabandaki çakıllar her ne kadar hayvan ufak ve kir az olduğu için sorun olmasada biraz büyüdüğünde aralara giren kirler zararlı bakteri oluşumuna neden olabilir. yerine silis kum koyman iyi olur.[/font][/font]
[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]mailto:/Product/vitasand-dogal-silis-akvaryum-kumu-800-gr-0-7-mm-/JPM013104[/font][/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]kuru alana peçete koymana gerek yok tüm yüzeyini kaplayacak biçimde halı kaydırmaz kullanabilirsin. oradaki taşları da çıkarabilirsin sadece rampa tarafındaki boşluktan çıkmada zorlanabilir oraya eğim verecek oranda bir taş yeterli olur. mesela sağdaki büyük taşı o kısma yanaştırırsan olur gibi gözüküyor.[/font][/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]bir tek ısıtıcı yenilenecek. [/font][/font]

[font=Tahoma, Geneva, sans-serif][font=Tahoma, Geneva, sans-serif]hayvan yellow belly[/font][/font]

Teşekkür ettim abi, şimdilik dediklerini uygulayacağım, başka sorum olursa yazarım bilgilendirmen için tekrardan teşekkürler. :D

Abi birde bu Sera vantuzlu cam derecesini kuru alanda ve suda kullanabilirim dimi? Kuru alanda 30 dakika bekletip derecesini öyle ölçeceğim?

evet her yerde kullanılabilir hatta evde kullandığınız derece varsa onu da kullanabilirsin. tabi evdeki kullanılanlar civalı bu alkol bazlıdır.

Cem abi bugün petshop gittim ısıtıcı almak için gittik orada JBL Pro Temp yoktu bizde Sobo HF-200 alalım dedik fakat eğer kazara su dışarısına çıkarsa cam kısmı patlayabilirmiş bu yüzden tehlikeliymiş. Fakat JBL Pro Temp eğer su dışına çıkarsa güvenlik mekanizması olduğu için otomatik elektriği kesiyormuş. Yani bizde bu ısıtıcıdan korktuğumuz için almadık fakat dediğim gibi acemiyim bu konularda. Herhangi bir sorun olur mu ısıtıcıdan dolayı, bilgilendirirsen sevinirim. Petshopda ki arkadaş 25 derecenin uygun olacağını söyledi fakat ben pek inanamadım siz 28 derece diye yazıyorsunuz genelde. Ve şuanda ki UVA bizim için yeterli olur değil mi UVB 100 almama gerek kalmaz yani? Teşekkürler.

petshoptakilerin çoğu bu konuda bilgisizdir. bundan dolayı çok kişi gereksiz masraf yaptığı gibi hayvanına zarar verende oldu.

şu an uva yeterli olur sana. 

jbl protemp o akvaryum için fazla gelir verdiğin paraya da yazık olur. şu an 100 tl civarlarında. çelik kaplama ısıtıcıları kenara bırakırsak camlarda kalite farkı şöyledir. normal cam> kristal cam> quartz cam. kaliteli olanlar jbl de dahil quartz camdır. bu ısıya dayanıklı ve kalındır. zaten eline alıp incelediğinde diğerleri ısıtıcıysa bu nedir dersin. 

jbl protemp bir metre derinliğe kadar çalışabilme kapasitesine sahiptir. özel yapısı sayesinde olduğu watt'tan daha üstündeki suyu da ısıtabilir. 1 Watt=1 litreye denk gelirken bu jbl ve eheimda daha yüksektir. mesela ben 200W jbl'yi 300 litrelik akvaryumda kullanıyorum. eheim ile emsaldir ama eheim dik konumlandırmalıdır. sirkülasyon olması kaydıyla jbl yatay vaziyette dik konumlandırılmasına göre daha performanslıdır. 

ben ısıtıcıyı kırılma pahasına test ettim. çalışırken çıkardım devre kesildi ama sıcak o kadar yoğundu ki cam kuruyup genleşme yüzünden çıtlama sesi çıkardı. hatta üstündeki plastiği eritme noktasına geldi hemen plastiği söküp attım kenara dokunulmayacak sıcaklıkta olduğu için haliyle daha soğuk olan akvaryuma tekrar koyamadım yoksa ne kadar sağlam olsada çatlardı. böyle bir durum ile karşılaşan arkadaş olursa sakın tekrar suya sokmasın soğumasını bekleyeceksiniz. camı kurtardım ama termostatdaki devreden endişem vardı. soğuyunca tekrar akvaryuma aldım çalıştı. sorun olmadı. ama bu güvenlik sistemi devreye girdiğinde hemen çalışmaz. sistemin devre dışı kalması için biraz süre geçmesi gerekli sonradan devreye giriyor.

şimdi bunu alsan bir süre sonra işine yaramayacak onun için ömürlükte alıp daimi kullanmak iyi olur. 

sen bulabilirsen çelik ısıtıcı al. diğer orta ve alt sınıf ısıtıcıların çoğunda güvenlik olmaz ve hava teması aldığında camları patlar. çelik olanlar o kadar pahalı değil ama bu tip tehlikede olmaz. tek sıkıntısı çelik olduğu için geç ısınıp geç soğur.

Peki çelik ısıtıcı için ne önerirsin abi? Birde biz çok fazla içme suyu harcıyoruz. Normal içme suyunu kaynatıp koysak sıkıntı olmaz dimi?

Pardon normal içme suyu değil çeşme suyu olacaktı. Yani çeşme suyunu kaynatıp koysak olur dimi?

Birde UVA ile kuru alan arasında 20cm mesafe var umarım yeterli olur çünkü çok sıkıntılı bir durum. Şimdi turtle pier'in 22cm ile 10cm yazan yer arasındaki yerden kaplumbağa çıkabilecek mi bilemiyorum. Eğer turtle pier'i yükseltsek UVA'ya daha yakın olması için bu sefer eğim daha fazla olacak hiç çıkamayacak.

şebeke suyunu kaynatmana gerek yok içinde klor var zaten. yapacağın ya lavabo altı arıtma sistemi yaptırıp oradan su temin etmek yada pet şişeye şebeke suyunu koyup kapağını toz girmeyecek biçimde açarak klorun uçmasını sağlamak. su iki gün dinlense olur. bir kaç petşişeye öncedenkoyarsan olur. buna ek olarak su düzenleyici de damlatabilirsin petşişeye bunun artısı içindeki ağır metalleri ayrıştırır.

kuru alan için suyu yükselttiğinde rampada hizaya gelmiyor mu kuru alana kadar rampada suyu yükseltebilirsin.

Lamba ile kuru alan arasında 20 cm mesafe var ve şuan 30 derece sıcaklığı var kuru alanın. Eğer yeterli olmazsa biraz daha arttıracağım. Rampa olayını da dediğin gibi abi daha fazla su koyarak halletmeye çalışacağım. Şuan için akvaryumun en son hali aşağıdaki resimlerdeki gibi;

mailto:/lvEG8Q.jpg
mailto:/O7E6bn.jpg
mailto:/Yr4Lyk.jpg

şimdilik 30 derecede durabilir su 25 derece ısı farkı fazla olmasın. normalde 3-4 dereceyi aşmamalı ısı farkları. 

hayvan rampadan rahatça inebiliyor mu ? orada tümsek var.

filtrenin şelale aparatını su yüzeyine yakın şekilde yukarı kaldırabilirsen hayvan o boruya tutunup uyuyabilir. yalnız konumlandırma yanlış olmuş. hazneyi ters tarafa çevir. bu şekilde kiri çekemez. su çıkışı ısıtıcı tarafında su emen kısım yani hazne ön cama doğru olsun ki dairesel sirkülasyonla kir hazneye gelip ısıtıcı tarafından kurualanın altına doğru gitsin.

raffy P ve raffy I yemi almayı unutma. lambayı da saat 20:00 civarlarında kapa bu saate kadar ayakta durmasın ne kadar çok uyursa o kadar iyi olur. oda çok soğuk olursa akvaryum üstünü hava alabilecek aralık bırakıp gerisini kapa. akvaryum içi hava ılıman düzeyde olur. sabah vakitleri özellikle hava soğuk olur. tan yerinin ağarmasıyla uyanıyorlar üşümesin hayvan.

Tamamdır abi yarın Raffy yemleri de temin ederim. Oda zaten soğuk olmuyor kaloriferler, hava belli derece altına düşünce çalışıyor kalorifer ve elektrik de sıkıntımız yok. Jeneratör de var bayağı sistemliyiz yani :) Zaten su filtresinin üzerine çıkıp orada duruyor uyurken de böyle uyur. Geceleri su filtresini de kapatmıyoruz sese alışır herhalde zamanla :) Yardımların için teşekkürler abi

Abi ek olarak normal yem olarak Tetra ReptoMin veriyoruz günde sabah bir akşam 1 olmak üzere. Bu Raffy yemleri nasıl vermem gerekiyor?

Yine aynı düzende vereceksin her öğünde bir yemden vereceksin. Yalnız raffy I'yı durumuna göre 2 şer ya da üçer şekilde ver. İçi kurutulduğu için boştur. Birebir stick yemlerle emsal olmaz.

Abi biz şimdi öğlen ve akşam veriyoruz diyelim ki. Öğlen reptominden bir tane bir tane de Raffy P mi vereceğiz yoksa nasıl yapalım onu açıklayabilirsen sevinirim. Birde kurutulmuş karides veriyoruz bayağı seviyor sence uygun mudur?

8 cm kabuk boyuna kadar sabah akşam; sonrasında günlük tek öğün verilir. Her öğünde sadece bir yemden vereceksin. Çeşide gidersen yani karışık verirsen sevdiğini yer diğerini yemez.

Kurutulmuş karides dediğin gammarustur. Gammarusu açık aldıysan çöpe at. Bu bayat veya parazit yumurtası içerebilir. Mutlaka yemler kapalı ve jelatini açılmamış kutuda olmalı. Kullanılacak yada alınacak markalar sera, tetra, jbl, prodac ve tropicaldir. Bu markaların dışında alma. Gammarusta da bu markalara bak. Yalnız tropical gammarusu son dönem alüminyum poşette getirtmeye başladı o iyi çıkmıyor. Onunkini alma. Son kullanma tarihlerine de dikkat et. Senin hayvan ufak ve tek olduğu için en az 1 sene ömrü olsun.

Geri