Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Uzun süre bakımsız kaldığını tahmin ettiğim su kaplumbağası hakkında yardım

MKarakurt

Yeni Üye
Herkese merhaba,
Adım Murat, İzmir`de yaşıyorum. Bir komşumuzun ilgilenemediği su kaplumbağasını geçen hafta bize vermesi ile ben de bu sevimli hayvanlarla tanışmış oldum ancak daha öncesinde bırakın kaplumbağa bakmayı canlı olarak dahi görmediğim için bu konuda çok tecrübesizim. Günlerdir internette bulduğum kaynaklardan bu hayvana nasıl daha iyi bir yaşam sağlayabileceğimi araştırırken bu foruma denk geldim ve Türkiye`de böyle bir topluluk bulunduğunu öğrendiğime çok sevindim. Size halihazırdaki durumu anlatıp vereceğiniz tavsiyelerden yararlanmak istiyorum. Durumumuz şöyle:
-Kırmızı yanaklı su kaplumbağamızın 20 yaşında ve erkek olduğu söylendi ancak gördüğüm kadarıyla bizimki dişi özellikleri taşıyor. Kabuk boyu da 12-13cm civarı.
-45x30cm ebatlarında bir akvaryumun içinde geldi. Bu akvaryumda 4-5cm yüksekliğinde su ve bir köşesinde su seviyesinin çok az üzerine çıkan taşlar var. Su miktarı çok az olduğundan sanırım su çok hızlı şekilde kirleniyor. Filtre, ısıtıcı, lamba vb. hiçbir şey yok maalesef.
-Önceki sahibi pellet formundaki yemden günde 5 tane verilmesi gerektiğini söyledi. Ama bunun yeterli olmayabileceğini düşündüm ve günde 7-8 pellet veriyorum. İştahı gayet iyi, yemi havada kapıyor. Beni de tanımaya başladı. Yanına gittiğimde çırpınmaya başlıyor.
-İnternetten öğrendiğim kadarıyla sağlık durumunu değerlendirmeye çalıştım. Gözleri gayet iyi görünüyor. Şişlik, kızarıklık vb. yok. Nefes alıp vermesi iyi görünüyor. İştahında sorun yok. Gayet hareketli de. Ancak resimlerde de göreceğiniz gibi kabuğu pek iyi görünmüyor. Kabuğunda bir hastalık mı var yoksa sudaki kireçten dolayı lekeli mi bilmiyorum.

Bana yardımcı olmanızı rica ettiğim konular ise şöyle:
-Şu anda içinde bulunduğu akvaryumun yetersiz olduğu kanaatindeyim. Uygun boyutlarda bir akvaryum kurmak isterim ancak evimde akvaryum koyabileceğim alan çok sınırlı. Bu yüzden bu arkadaşın rahat edebileceği minimum akvaryum ve kuru alan ölçüleri konusunda,
-Akvaryumun içine konulması gereken filtre, ısıtıcı, lamba vb ekipman konusunda,
-Beslenme konusunda önerebileceğiniz yem ve vitamin vb. destekleyiciler ile ilgili,
-Kabuğu için ne yapabileceğim konusunda tavsiyelerinize ihtiyacım var.

Bir de kaplumbağalarda doğal olarak salmonella bakterisi olduğunu okudum. Bu yüzden suyunu değiştirirken eldiven kullanıyorum. Salmonella konusunda çok endişelenmeli miyim ?

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG-20250408-WA0005.jpg
    IMG-20250408-WA0005.jpg
    210.5 KB · Görüntüleme: 24
  • IMG-20250408-WA0002.jpg
    IMG-20250408-WA0002.jpg
    186.2 KB · Görüntüleme: 25
  • IMG-20250408-WA0003.jpg
    IMG-20250408-WA0003.jpg
    338.6 KB · Görüntüleme: 24
Foruma hoşgeldiniz.

Hayvanı kurtardığınız için teşekkür ederim. Hayvana resmen işkence etmişler. Hayvan şayet 20 yaşında ise 30 cm kabuk boyuna yakın olmalıydı.

Önce akvaryumdan başlayalım. Hayvana doğrudan tek kalemde masraf yapıp 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığında ömürlük akvaryum yaptırabilirsiniz. Yada ara geçişli 80*35*50h ve 7 mm cam kalınlığında hazır bir akvaryum alabilirsiniz. Yalnız bu 2 sene götürmez.

Akvaryuma uygun su ısıtıcı ve filtre alacaksınız. Hayvan bu 20 yıl boyunca daracık ve sığ akvaryumda yaşamış. Onun için yüzmeye yatkın değil. Suyu 15 cm yüksekliğinde bir süre tutun. Hayvan alışınca yükseltirsiniz.

Tabana sarı silis kum alacaksınız. Vitasand pro78 marka sarı silis kum en kaliteli olanı, diğer seçenek Atakan petshopta satılan. Markasız olanların içinde her türlü pislik mevcut bunlar ise sterilize edilmişlerdir sadece tozunu çıkaracaksınız. Uygun ölçü 0.5-1 mm aralığında çapa sahip olan. Hayvanlar eşelenip vakit geçirir. Hazımsızlık çektiklerinde yerler ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar. Bacaklarındaki eski derileri ve altbağadaki eski plakaları sürtünüp atarlar.

Isıtma lambası önemli bunu yaz kış gündüz 12 saat yakarız. Hayvan istediği zaman çıkar iner. Isınma yanında kabuğunu kurutup eski plakaları atar. Yosun mantar gibi biolojik oluşumları önler. Şu an kabuğundaki sıkıntı da bu lamba olmayışı.

Bu konuda bilgi verdim.

Lamba burada satılıyor.

Hayvana ait bir diş fırçası edinin. Eski kullandığınızda olur. Bunu ıslatıp sofra tuzu döküp yavaşça fırçalayıp akvaryum suyu yada emsal sıcaklıkta su ile durulayın.

Pislik gidince kuru yerde net bir resmini çekip atın bakayım. Kabukta hasar gözüküyor. Mantar olabilir.

Akvaryuma kuru alan alacak yada yapacaksınız bu konuda bilgi mevcut.

Son düzenleme:
Salmonella 7-70 yaş arası için tehdit oluşturmuyor. Göz ve ağız yoluyla bulaşıyor. Yüksek ateş ve ishal yapıyor. İlaçla birkaç günde iyileşiliyor. Kendi üstümde denedim. Ellerinizi iyi sabunladığınız sürece bulaşı riski yok.

Yem olarak ana yemde omega one adult turtle sticks yemi alın. İkinci ana yem olarak tetra reptomin yada ahm turtle sticks yemi alın.

Mineral yemde sera carnivor yada tropical biorept W yemi alın.

Kurutulmuş yemde dajana gammarus sticks yemi yada tiksinmezseniz tropical reptiles carnivore yemi alın. Bu cırcırböceği ve un kurdu içeriyor.

Totalde 4 yem olsun.

Kabuk sertleştiriciyi kullanmıyoruz sakın almayın.

Metilen mavisi alın. Contra-ichthyo marka uygun.

Vitamine iştahı yerinde ise gerek yok. Alacağınız mineral yem fazlasını içeriyor. Yemleri alın program yapalım.

Foruma hoşgeldiniz.

Hayvanı kurtardığınız için teşekkür ederim. Hayvana resmen işkence etmişler. Hayvan şayet 20 yaşında ise 30 cm kabuk boyuna yakın olmalıydı.

Önce akvaryumdan başlayalım. Hayvana doğrudan tek kalemde masraf yapıp 100*50*60h ve 10 mm cam kalınlığında ömürlük akvaryum yaptırabilirsiniz. Yada ara geçişli 80*35*50h ve 7 mm cam kalınlığında hazır bir akvaryum alabilirsiniz. Yalnız bu 2 sene götürmez.

Akvaryuma uygun su ısıtıcı ve filtre alacaksınız. Hayvan bu 20 yıl boyunca daracık ve sığ akvaryumda yaşamış. Onun için yüzmeye yatkın değil. Suyu 15 cm yüksekliğinde bir süre tutun. Hayvan alışınca yükseltirsiniz.

Tabana sarı silis kum alacaksınız. Vitasand pro78 marka sarı silis kum en kaliteli olanı, diğer seçenek Atakan petshopta satılan. Markasız olanların içinde her türlü pislik mevcut bunlar ise sterilize edilmişlerdir sadece tozunu çıkaracaksınız. Uygun ölçü 0.5-1 mm aralığında çapa sahip olan. Hayvanlar eşelenip vakit geçirir. Hazımsızlık çektiklerinde yerler ve bağırsaklarındaki olası parazitleri atarlar. Bacaklarındaki eski derileri ve altbağadaki eski plakaları sürtünüp atarlar.

Isıtma lambası önemli bunu yaz kış gündüz 12 saat yakarız. Hayvan istediği zaman çıkar iner. Isınma yanında kabuğunu kurutup eski plakaları atar. Yosun mantar gibi biolojik oluşumları önler. Şu an kabuğundaki sıkıntı da bu lamba olmayışı.

Bu konuda bilgi verdim.

Lamba burada satılıyor.

Hayvana ait bir diş fırçası edinin. Eski kullandığınızda olur. Bunu ıslatıp sofra tuzu döküp yavaşça fırçalayıp akvaryum suyu yada emsal sıcaklıkta su ile durulayın.

Pislik gidince kuru yerde net bir resmini çekip atın bakayım. Kabukta hasar gözüküyor. Mantar olabilir.

Akvaryuma kuru alan alacak yada yapacaksınız bu konuda bilgi mevcut.
Cem Bey çok teşekkür ederim. Foruma üye olduğum gün heyecanla konuyu açıp uzun uzun sordum ama sorduklarımın pek çoğu forumda yazılmış dediğiniz gibi. İlk iş olarak beslenme forumundaki önerilerde yer alan sera raffy p, raffy I, mineral ve vital yemleri sipariş ettim ama jbl agili henüz bulamadım maalesef. Akvaryum koyabileceğim yerin genişliği maksimum 40cm`e elverişli. 100x50x40cm bir akvaryum bakıyordum ama sizin tavsiyenizi dikkate alarak 100x60x40 yapmaya çalışacağım. Az önce de sizin yaptırdığınız kuru alanla ilgili konuyu okuyordum. Akvaryumu alır almaz hemen ona uygun bir kuru alan da yapacağım/ yaptıracağım. Diğer konularda kabuğu tuzlu suyla fırçalama önerinizi okudum ancak bugün izmir`de hava biraz soğuk olduğundan uygulamaya cesaret edemedim. Yarın fırçalama işini de hallederim İnşallah. Bu akvaryum ve donanımları tedarik ettiğimde bu hayvancağızın iyileşme ihtimali sizce nedir?

Hakikaten sağolun hayvan ne çile çekmiş. 2 karış su az oranda yem. Bir de aç kalmış.

Şimdilik sabah akşam şeklinde yem verin hayvan toparlasın. Her öğün tek çeşit yem vereceksiniz. Öğün başı 10-12 adet arası deneyin. Sonra durumuna bakarız sağlığı yerine gelince günde tek öğüne düşersiniz.

Hayvan erkekse ön tırnakları ve kuyruğu uzun olur. Anüs kuyruk ucuna yakın olur. Dişilerde kabuğa yakın ve kuyruk küt olur.

Hayvanda enfeksiyon gözükmüyor kabukta sorun var ona da fırçalama sonrası bakalım.

Gammarusu iptal edin o ufak kalacaktır. Dajana gammarus sticks yemi gammarus, kril vs. unundan stick formda satılıyor. Şu aşamada vitalde kalsın. Hayvanı protein ağırlıklı besleyelim. Biraz yağ depolasın.

Yüksekliği 60 yapın. Tek olduğu için 50 cm de olabilir. Eni 50 yapın geniş olsun. O kadar masraf yapacaksınız 10 cm kısa kalmasın.

Salmonella 7-70 yaş arası için tehdit oluşturmuyor. Göz ve ağız yoluyla bulaşıyor. Yüksek ateş ve ishal yapıyor. İlaçla birkaç günde iyileşiliyor. Kendi üstümde denedim. Ellerinizi iyi sabunladığınız sürece bulaşı riski yok.

Yem olarak ana yemde omega one adult turtle sticks yemi alın. İkinci ana yem olarak tetra reptomin yada ahm turtle sticks yemi alın.

Kurutulmuş yemde dajana gammarus sticks yemi yada tiksinmezseniz tropical reptiles carnivore yemi alın. Bu cırcırböceği ve un kurdu içeriyor.

Totalde 4 yem olsun.

Vitamine iştahı yerinde ise gerek yok. Alacağınız mineral yem fazlasını içeriyor. Yemleri alın program yapalım

Hayvanda enfeksiyon gözükmüyor kabukta sorun var ona da fırçalama sonrası bakalım.

Gammarusu iptal edin o ufak kalacaktır. Dajana gammarus sticks yemi gammarus, kril vs. unundan stick formda satılıyor. Şu aşamada vitalde kalsın. Hayvanı protein ağırlıklı besleyelim. Biraz yağ depolasın.
Hay Allah, sera raffy p raffy I, mineral ve vital sipariş etmiştim. O siparişi komple iptal edip sizin yazdıklarınızı alayım o vakit.
-Omega one adult turtle sticks (ana yem)
-Tetra reptomin ( 2. ana yem)
-Sera carnivor(mineral)
Bu üçünü tedarik ediyorum. Doğru mu ?

Bir de kurutulmuş yem kategorisinde dajana gammarus sticks yemi yada tropical reptiles carnivore yemi alın.

Ben alışveriş yapmadım.

Şikayet var sitesinde adını girip bakın.

İsmi duyulmuş site, alışveriş yapanlar var. Her firma gibi, eğer sipariş çeşidi çoksa ellerinde olmayanı sipariş veriyorlar bu sebeple gönderi süresi uzuyor.

Totalde 4 yem olsun.

Vitamine iştahı yerinde ise gerek yok. Alacağınız mineral yem fazlasını içeriyor. Yemleri alın program yapalım.
Cem bey, söylediğiniz ürünleri temin ettim. Beslenme programı konusunda yardımcı olabilir misiniz?
Akvaryum konusunda da ikinci el bir akvaryum buldum ama ikinci el olması sorun çıkarır mı(hastalık, enfeksiyon vb.)?

Ekli dosyalar

• IMG_20250411_182209.jpg
    IMG_20250411_182209.jpg
    2.4 MB · Görüntüleme: 7
Cem beyin söylediği kabuk fircalama işlemini de yaptım. Fırçalarken çok huysuzlandı, beni tırmalamaya çalıştı o yüzden fırçalama işini çok kısa tuttum. Fırçalama sonrası ılık suyla(26-27c) duruladım, peçeteyle kurulayıp 20 dakika sonra ekteki fotoğrafları çektim. Hayvancağızın kabuğunda desenler varmış meğer. Pislikten görünmüyormuş.

Ekli dosyalar

• IMG-20250411-WA0012.jpg
    IMG-20250411-WA0012.jpg
    384.6 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG-20250411-WA0001.jpg
    IMG-20250411-WA0001.jpg
    450.1 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG-20250411-WA0008.jpg
    IMG-20250411-WA0008.jpg
    276.5 KB · Görüntüleme: 11
  • IMG-20250411-WA0003.jpg
    IMG-20250411-WA0003.jpg
    446.3 KB · Görüntüleme: 11
Akvaryumda çatlak ve kırık olmamasına dikkat edin. Silikon köşelere bastırın. Esniyorsa silikonlar sağlamdır. Kurumuş ve sertleşmişse sökülüp tekrar silikonlanmalı. Akvaryumun ölçüsü nedir?

Akvaryumu ona ait bulaşık süngeri ve bulaşık deterjanı ile köşeleri dahil yıkayın. Suyu cam üstünden dökerek yan camları ovalayın. Suyu çekip birkaç defa durulama yapın. Tabandaki kalan suyu. Yine akvaryuma ait sarı bulaşık bezi ile emdirin. Sabundan arınınca kokusu gidecek kadar 1-2 gün bekletin. Sonra bir durulama yapıp temiz suyu ekleyin.

Yem programı şöyle olacak. Günde bir öğün vereceksiniz. Omega one ayarında 15-18 adet arası verin. Sayıya bakın. Hazımsızlık çekmeyeceği noktada olsun. Diğer yemleri de o oranda ayarlayın.

Pazartesi sera carnivor
Salı tetra reptomin
Çarşamba omega one
Perşembe sera carnivor
Cuma tetra reptomin
Cumartesi omega one
Pazar dajana gammarus sticks

Hayvanın kabuğu tahminimden iyi çıktı. Üst kısım sürekli su dışında kaldığı için kurumuş.

Eczaneden devit marka şişe damla alın bunu haftada bir üstbağayı kurutup 1-2 damla damlatıp parmağınızla yayın. 30 dakika kuru yerde bekletin kalanı silip akvaryuma alın. Havanın iyi olduğu zamanlarda yapın üşümesin. 2 aylık süre yeterli.

Akvaryumda çatlak ve kırık olmamasına dikkat edin. Silikon köşelere bastırın. Esniyorsa silikonlar sağlamdır. Kurumuş ve sertleşmişse sökülüp tekrar silikonlanmalı. Akvaryumun ölçüsü nedir?

Akvaryumu ona ait bulaşık süngeri ve bulaşık deterjanı ile köşeleri dahil yıkayın. Suyu cam üstünden dökerek yan camları ovalayın. Suyu çekip birkaç defa durulama yapın. Tabandaki kalan suyu. Yine akvaryuma ait sarı bulaşık bezi ile emdirin. Sabundan arınınca kokusu gidecek kadar 1-2 gün bekletin. Sonra bir durulama yapıp temiz suyu ekleyin.

Yem programı şöyle olacak. Günde bir öğün vereceksiniz. Omega one ayarında 15-18 adet arası verin. Sayıya bakın. Hazımsızlık çekmeyeceği noktada olsun. Diğer yemleri de o oranda ayarlayın.

Pazartesi sera carnivor
Salı tetra reptomin
Çarşamba omega one
Perşembe sera carnivor
Cuma tetra reptomin
Cumartesi omega one
Pazar dajana gammarus sticks

Hayvanın kabuğu tahminimden iyi çıktı. Üst kısım sürekli su dışında kaldığı için kurumuş.

Eczaneden devit marka şişe damla alın bunu haftada bir üstbağayı kurutup 1-2 damla damlatıp parmağınızla yayın. 30 dakika kuru yerde bekletin kalanı silip akvaryuma alın. Havanın iyi olduğu zamanlarda yapın üşümesin. 2 aylık süre yeterli.
Cem Bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde bu hayvancağıza düzgün şartlar sağlayacağız İnşallah. Bulduğum akvaryum 100x50x60 cam kalınlığı 10mm, altında standı var. Satan kişinin elinde lifetech835 dış filtre, 300w ısıtıcı ve pipo filtre varmış, hepsini beraber satıyor. Bu dış filtre çok kaliteli değilmiş araştırdığım kadarıyla ama beni bir süre idare etse yeter. Sonrasında daha kaliteli bir şey bakarım.

Cem Bey yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Sayenizde bu hayvancağıza düzgün şartlar sağlayacağız İnşallah. Bulduğum akvaryum 100x50x60 cam kalınlığı 10mm, altında standı var. Satan kişinin elinde lifetech835 dış filtre, 300w ısıtıcı ve pipo filtre varmış, hepsini beraber satıyor. Bu dış filtre çok kaliteli değilmiş araştırdığım kadarıyla ama beni bir süre idare etse yeter. Sonrasında daha kaliteli bir şey bakarım.
Pipo filtre kullanmayın

Geri