Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Buyuk Akvaryuma Gecis

Büyük asansör varsa büyük çekçekin üstüne battaniye gibi kalın birşey serip akvaryum üzerine konarak taşıması kolay olur. Yine de kaldır indir de en az iki tane güçlü kuvvetli adam lazım.

Ağır olduğu için parkeyi ezip iz bırakmasın diye uygun ebatta kesilebilen koridor halısı koyuyoruz. Dolap üstüne ise laminant şiltesi koyuyoruz bu olası boşlukları kapayıp akvaryumun tam taban oturması için. Dolabın üstü bazen eğri olabiliyor. Akvaryumu kesin alacağını bilseydim yazardım bunları. Akvaryum sağlam değil mi?

Kumu 3-4 kiloluk partilerde küçük ve kimyasal değmemiş leğende el yakmayan sıcak suda mıncıklayarak karıştırıp bulanık toz gidene kadar yeterince suyu doldur boşalt yapıp akvaryuma dökersin.

Kolay gelsin.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Ben halı koymadım akvaryumun altına. 400km yeni gelmiştik zaten ve adamlar biz geliş yolundayken bizi bekledi evin orda. Koridor halısı gibi birşey bulamazdık kısa sürede. Parke ezilince eğim olurmu acaba? Akvaryumu sıkıntıya sokan birşey olurmu bilemedim. Malzemeden çaldıkları için parkeyi kağıt gibi birşey seçmişler zaten. Yakın zamanda parkelerede el atacağız ama akvaryumun bulunduğu odaya özellikle suya dayanıklı parke yaptıracağım. Tabi akvaryum oradan hareket edermi orası ayrı konu...
 
Akvaryum tabani ve dolap arasina arkadasimin tavsiyesiyle koctastan 1.5-2cm kalinliginda silte alip koyduk. Bu konuda cok israrci oldu hatta.

180 litre musluk suyu doldurduktan sonra kutunun uzerinde yazan olcude klor giderici ve metilen mavisi ekledim. Su bu sekilde 24 saattir cevriliyor.

Arkadasim daha once balik ve kaplumbaga besledigi icin guzel tavsiyelerde bulundu. Mangrow koku de varmis, kumu yikamak icin arkadasimin evine gidecegim. Evinin terasi bu is icin gayet uygun. Gittigimde mangrow kokunu de kaynatip alacagim.

Akvaryum icinde sadece kum ve mangrow koku olacak. Farkli birsey eklemeye gerek var mi?

Diger bir sorum da su yuksekligi. Su an kucuk akvaryumunda su yuksekligi 10-15 cm arasinda, guzel de yuzuyor. 30 cm su yuksekligine gecince yavru bocalar mi?
 
Şilteyi akıl ederek çok iyi yapmışsınız. Benim durumum vahim açıkçası yarım tondan fazla bir ağırlık var ve altına birşey koymadım.

Silis kum ve mangrowdan başka sadece ipek yapraklı bitki ya da exo terranın yapay bitkisini koyabilirsiniz. Bu sayede kaplumbağa yüzeyde tutunarak nefes alıyor, dinleniyor.

Benden örnek vermek gerekirse ilk derin suya kaplumbağayı koyduğumda dipte biraz durdu. Daha sonrasında ise çırpınarak yüzeye çıktı. Bu ilk yüzüşünde yüzemiyor tam olarak çok fazla çırpınıyor ama 1 saat içerisinde bu durumu geçiyor ve bir uçtan diğer uca gidip akvaryumun keyfini çıkarıyor. Onları böyle görmek çok güzel oluyor.

Akvaryumun boyu 120cm olduğundan ve dış ısıtıcı kullandığınızdan her iki ucada derece koymanızı öneririm. Su çıkış kısmı 1-2 derece soğuk olabilir belki.

Bende 120 litrelik akvaryumumda musluk suyu kullanıyordum klor gidericiyle birlikte. Bidonları 2-4 gün bekletiyordum. Ama yinede kireç tam gitmiyordu ve camlar kireç oluyordu çok az.

Büyük akvaryumlarda ise bu bir imkansızlık oluyor çünkü mesela ben 2 haftada bir 180L su boşaltıp dolduruyorum. Bunu bidonla yapmaya kalksak 10 tane 19L damacana tutmak gerekiyor.

Ben arıtma alarak yükü 0a indirdim. Büyük bir hortumu alıp terasa götürüyorum ve 180L yi boşaltıyorum hiçbir şey yapmadan ve daha sonrasında hortumu arıtmaya takıyorum ve dolmasını bekliyorum. Tabi bu 5-7 saat oluyor ama sonuçta hiçbir yüküm olmuyor sizede tavsiye ederim.
 
Emre sadece parke ezilir iz kalır. Rabıta ve ahşap parkelerde bu daha çok olur. Laminantta bu iz üstündeki ağırlığa ve kalitesine göre görülebilir, altına şilte serdikleri için eğim varsa minimize eder. Zemine normalde bastığında çökme hissi vermiyorsa akvaryumu kastıracak bir sorun oluşmaz. Bazı ustalar şapı yamuk yumuk atıyor. Bir yer çukur bir yer bombeli kalıyor.
 
Çağdaş genel itibariyle emre açıklamış. Hazır metilen mavisi suda iken 2-3 çorba kaşığı da tuz atıp erit. Akvaryuma ait olmak üzere bulaşık süngeri alıp su içindeyken akvaryum camları ve köşe silikonların üzerinden yeşil kısmını sürerek geç. Yapışmış birşey varsa çıksın. Yarın suyu çekip temiz su ile camların üzerinden dökerek (maşrapa ile yapabilirsin) camları yıka ve o suyu da al. Bunu tuz gidene kadar bir iki defa yapabilirsin. Tabanda kalacak suyu da bu sarı bulaşık bezi var onunla emdirip alırsın.

Dış filtreyi çalıştırdıysan onu da temizle. İç filtre kullanıyorsan ve mili metal ise onu daha iyi yıka tuz pas yapabilir iyice arınsın.

Hayvan henüz ufak yüzeye yakın bir ipek yapraklı yapay bitki alabilirsin. Hayvan üzerinde dinlenir uyur. Kendini kamufle ettiğini sanarak rahat eder. Yetişkin hale geldiklerinde parçalama riski de var.

O kadar kumu götür getir zor olur. Bu kum özünde ağır bir de ıslanınca daha da ağırlaşıyor. Onun için taşıyacağın şey poşetse fazla doldurma.

Mangrow kökü hiç yıkanmamışsa en az yarım saat kaynat. Özsuyu çıksın. Tencereden büyükse önce bir tarafını sonra çevirip diğer tarafını kaynat. Yalnız önce ve sonrasında sert kıllı fırça ile fırçala. Çıkan lifleri kopar, sivri kenar varsa eğele. Ek olarak temiz bir kovaya koyup metilen damlatarak bir gün bekletebilirsin. Yalnız su sıcak olmasın metilen köke kaynayıp yapışır. Bunu için rahat edecekse yap yoksa kaynattığın için gerek yok.

Arkadaşın evvelden kullanmış ise ve kirli değilse sadece 20 dakika kaynatman yeterli. Ama fırçalamayı unutma. Özsuyunu kaybetmişse fazla kaynatma kökü çatlatabilirsin.

Derin su ve farklı bir ortama girme başlarda stres yapabilir. Boğulma hissiyatı sebebiyle aşağı yukarı hızlı hareket edebilir. Tutunup dinlenebileceği bir yer olmadığında kuru alan civarından ayrılmayacaktır. Onun için diğer uca doğru ön cama vantuzla tutunacağı bir tünek yap. Küçük oklava boru vs. Bu akvaryum genelini kullanmasını kolaylaştırır. Akabinde ortama alışıp rahat yüzmeye başlayacaktır. Bitkiyi alırsan akvaryumun ortasına yada kuru alandan uzak tarafa doğru konumlandır.
 
Cok tesekkurler Cem bey.

Kum geldi, 4 kere yikandigi halde hala temiz olmadi hissi var icimde. Suya koyacagim birazdan, dis ve ic filtreyi kum cokene kadar kapatacagim sanirim.

Ipeksi bitki olarak bu asagidaki olur mu?

mailto:/aquarium-plant-e1003-ipek-akvaryum-bitkisi-30-cm-u-17432#prettyPhoto
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
O bitki olur yalnız taban taşı ufak olduğu için kuma gömsende devrilebilir. Emre de benzerini alacaktı. Altına daha geniş ve ağır bir taşı silikonlayarak devrilmesini önleyeceğini söyledi bu da mantıklı olur. Hayvan ufak kuma gömersen devrilme olasılığı az olur. İlerde silikon kullanmak gerekirse bunu da bir taşa silikonlarsın. Bunun için alma kalan ziyan olur.

Kumu ufak partiler halinde tekrar bir yıka istersen. Vitasand sterilize eder ama tozuma olur. Her ne kadar temizlesekte bir miktar yine olacaktır. Onun için sadece iç filtreyi içine elyafın varsa sünger yerine elyaf koy. Çalıştır. İlk yarım saat ve bundan 1 saat sonrası çıkarıp yıka ve sabah bir kez daha yıkarsın. Kalan tabana çöker. Genel temizlikte önce elinle kumu havalandırıp tozu kaldırıp suyu öyle çekersin. Bu şekilde birkaç temizlik sonrası toz kalmaz.

Filtreyi çıkarmadan önce altından poşet geçirip fişini çekip ve öyle çıkar. Yoksa haznedeki kumu suya geri bırakır.
 
Kumu dediginiz gibi yikayip oyle koydum. O kadar toz nasil cikti anlamadim, su an toz bulutu akvaryumun ici.

Simdi kuru alani yapmaya baslayacagim, umarim guzel olur.
 
O toz bitmiyor. Bir defasında 4 kg'lik bir partiyi 11 tur yıkamışlığım var. Son aldığımda mesela 3 tur yıkayıp bocaladım akvaryuma, gram tozuma olmadı. Bazen az genelde çok tozlu çıkıyor.

Kolay gelsin.
 
Toz iki gun bekleme ve dis filtrenin yardimiyla bitti. Cok berbat bir durummus ama. Su an cok berrak, ama ne kadar devam edecek bakalim suyun temizligi.

Dis filtreyi toz bittikten sonra temizledim, 3.sepete clearmec filtreyi taktim ve devreye aldim.

Yavru tahminimden daha hizli adapte oldu, uctan uca yuzuyor, kumla oynuyor keyfi yerinde.

Su sicakligi sabit degil ama 27.5 - 28.2 arasinda surekli.

Kuru alan icin kendim bir tasarim yaptim ama mobilden nasil fotograf yuklerim bilemedim. O yuzden farkli bir siteye yukleyip fotolari asagida paylasiyorum. Kullandigim hali su;


hindistan cevizinin dis kabugu kiyilarak yapilmis, cok guzel bir dokusu var.


Kuru alan isitmasi icin Osram 60W ampulumu kullanmaya devam ediyorum, uvb icin asagidaki urunu aldim simdi kargoda.


Bunu tam kuru alanin tepesine oturtabilecegim diye tahmin ediyorum, isitma lambasi da kenardan sicaklik verince guzel olacak.

Hayvan uyudugu icin tekrar fotograf cekmek istemedim, yarin daha iyi fotograflar paylasacagim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Kuru alan gerçekten müthiş olmuş. Akvaryum çok güzel, hiç bulanıklılık yok.

Bende uvb için o ürünü almak istiyorum ama kuru alan genişliğim 45cm bu ürün 30cm. Yanlardan bir destek yapıştırsak tutar aslında. Siz bu ürünü oraya yerleştirince resmini çekerseniz çok sevinirim bende uvb için onu koyacağım.

Kuru alanıda ölçün. Sabah lamba yanmadan önce dereceyi koyun ve lamba yandıktan sonra 30 dakika orada kalsın. İlk 30 dakika 32 dereceyi vermeli sonrasında biraz daha ısınır ama bizim için ilk 30 dakika istediğimiz değeri verir.

Su sıcaklığıda iyi. Kaplumbağa bu akvaryumda sağlıklı bir şekilde büyüyecektir.


Bu arada siz sanırım rampaya vermişsiniz resimde ışık oraya bakıyor ama yinede ben söylemek isterim. Kaplumbağa alışana kadar ısıtma lambasını rampaya yakın konumlandırırsanız kısa sürede alışacaktır kuru alana.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Bu arada kaplumbağa ortalama sabah 5 gibi uyanıyor. Geceleride ara ara uyanıyor. Bu yüzden akşam en geç 21de, size tavsiyem 20-19 arası tüm ışıkların kapanması. Eğer odada bir ışık olursa kaplumbağa uyuyamaz. Geceleri ise kaplumbağanın uyumak için gidiceği yeri çarpmadan gitmesi için mavi renk 1-2w ampul takabilirsiniz ya da prizlere takılan gece lambalarından.

Bu arada ısıtma lambasını 7 - 7:30 da açıp 19 - 19:30 da kapatırsınız. Uvb ise kaplumbağanın kuru alana çıktığı belli süreler oluyor o sürelerde 1:30 - 2 saat yakabilirsiniz.

Kaplumbağanın dinlenmesi ve tutunması için ise dış filtreden çıkan şelale aparatının 1ini camın köşesine vantuzlayarak kullanabilirsiniz. Rampaya tutunur diyebilirsiniz ama uyumak için rampaya tutunmayı çok tercih etmiyorlar suyun ortasında olduğu için.

İpek yapraklı bitki almıştınız sanırım geldiğinde onuda koyarsınız ona tutunup dinlenir, uyur. Kontrol edin arada eğer o bitkiyede tutunmuyorsa dediğim şekilde şelale aparatından tutunma yeri yapabilirsiniz bunu çoğu kaplumbağa severek kullanıyor. İpek yapraklı bitkiyi tam ortaya konumlandırırsanız kaplumbağa yüzerken tırnaklarıyla bunu ufak ufak söker ve akvaryum iplik dolar. Bende öyle olmuştu ve çıkarmıştım. En arkaya konumlandırabilirsiniz.
 
Kuru alan güzel olmuş. Bende el yapımında bu tarz birşey yapılmasını öneriyordum. Bu resmi kuru alan bölümünde "el yapımı kuru alanım" başlığı ile yeni bir konu olarak açarsan arkadaşlara örnek olur.

O taban malzemesi ürünün tuğla kalınlığında şeklini seralarda toprak niyetine kullanıyorlar. Bitkileri bunlara ekiyorlar. Yalnız ishal olur dışkılarsa biraz temizlemede sorun çıkabilir.

Rampa ucu biraz kısa olmuş hayvan rahat çıkabiliyor mu? Minimum 10 cm kadar su içinde olmalı. Hayvan ön ayaklarını rampaya atarken altbağasını rampaya yaslayıp kendini çeker ve arka ayaklarını rampaya tutturup öyle çıkar. Sürekli büyüyen hayvan su içinde yeterince uzunluk olmazsa çıkmada zorlanır.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Tekrar merhaba.

Bugün sabah uyandığımda hayvan acıkmış akvaryumun ön tarafında bekliyordu. Suya yem atıp da çok fazla kirletmek istemediğim için yemleri tane tane yedikçe veriyorum. Yemediği kısmı sudan çıkarması kolay oluyor.

Kuru alana çok rahat çıkıyor, sanırım küçük olduğu için rahat şu an. Sabah yemledikten sonra işe gitmeden önce tekrar baktım, kuru alanda keyif yapıyordu. Bu malzeme suya dayanıklı, yıkanabilir yazıyor paketin üzerinde. Kutudan çıkan halıyı ikiye kestim, yarısını da sonrası için yedek olarak saklıyorum.

Kuru alan için tepsiyi bir arkadaşımdan aldım, kızının bir oyuncak evi varmış onun parçaları (BPA free). Keserek boyunu ayarladım ve delikli parça (egg crate dedikleri, bunu da züccaciyeciden aldım ismi "süzmatik" olarak geçiyor eğer merak eden olursa) üzerine halıyı kablo bağı ile sabitleyip yerleştirdim.



Emre Bey'in dediği uyku için tutunma kısmını yavru kendisi halletti, gece bazen dış filtrenin çekme hortumuna tutunarak, bazen de kuru alan rampasının üzerinde burnu su üzerinde kalacak şekilde uyuyor.

Emre Bey, Exo Terra kapak gelince kurulumu yapıp fotoğraf paylaşacağım.

Tavsiyeleriniz için tekrar çok teşekkür ederim her ikinize de.

------------------
Diğer bir konuda yardımınıza ihtiyacım var, antibiyotik tedavisi uygularken yavruyu kuru alandan alıp ağzına ilaç damlattım iki hafta. Sanırım bu sebeple artık ben yaklaşınca direk suya atlıyor. Sizce bu geçici bir tepki midir? Eskiden kuru alanda sevdirirdi kendisini
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Kuru alanı gerçekten güzel tasarlamışsınız. Şu ana kadar gördüğüm en iyi ev yapımı kuru alan olmuş. Turtle Pier'e benziyor ama ondan daha kalın ayakları ve daha güzel bir zemini var.

Ben de o fıskiye borusu derileri tuttuğu için çıkarmıştım benim kaplumbağamda geceleri ya dalga motorunun üstünde uyuyor ya da yüzey filtresinin kablosuna tutunarak uyuyor. Yakında exo terranın yapay bitkisi gelecek artık onda uyuyacaktır.

Akvaryumun kayıt ve kuşaklarının olması iyi olmuş kaplumbağa büyüdüğünde cam üstü kuru alan yapabilirsiniz ve suyu tamamen doldurabilirsiniz. Ama bir tane daha kayıt atmak gerekecektir.

Bu geçici bir tepki değil. Tabii ki size alışınca bu çok azalıcak ama kaplumbağa artık büyük bir kuru alanda olduğu için temkinli davranacak ve ani hareketlerde ya da elinizi götürdüğünüzde suya atlayacaktır. Mesela bu sabah ben odanın kapısını açtığımda kaplumbağa direk suya atladı ama tekrar kuru alana çıktığında kabuğunu kaşıdığımda birşey yapmadı.

Yani kaplumbağa alıştıktan sonra ani bir hareket yaparsanız suya atlar ama yavaş yaklaşırsanız korkmaz. Kaplumbağayı sudayken almanız bence daha iyi olacaktır kuru alanda güneşlenirken alırsanız size olan güveni kırılır.
 
Suyu biraz daha yükseltebilirsin. Lambanın yeri tehlikeli suya düşerse hayvan akıma kapılır. Onu kuru alanın arka tarafına al. En azından düşerse yere düşsün. Mesafede çok gibi. Şöyle yap, o iki tane taş koyduğun yere çanağın altını tuttur. Lamba tabanı dışarıdan aşağı sarksın. Bu mesafeyi yakınlaştırır. Bilmem anlatabildim mi.

Tünek dediğimde dış filtrenin borusunu yatay konumlandırmışsın ya, işte aynı şekilde birşeyi tam karşısına su yüzeyi hizasına yap. Hayvan tutunup dinlenir uyur.

Su ısıtıcıdan uzak ön köşeye bir derece yapıştır. Tabandan 6-8 cm yukarıdan olsun. Sera yada jbl'nin ince uzun, içi sarı göstergeli cam çubuk dereceleri uygundur. İkiside birbirine benziyor.

Hayvanı elimize aldığımızda stres yaşar ve bu hissiyatla yaklaştığımızda güvenli olan suya kaçar. Bu duruma göre 3 günden 2 haftaya kadar sürebilir. Stick yemi elden vermeye çalış yaklaşmaz ise önüne at ama uzaklaşma, bunu her öğünde denersin. Bu yaklaşımda zarar gelmeyeceğini anlarsa bu süreyi kısaltacaktır. Yalnız bu süreçte hayvana sakın dokunma.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Merhaba,

Exo Terra terrarium kapağı geldi, dün akşam biraz modifiye ile kuru alan üzerine montaj yaptım. Fotoları aşağıya ekliyorum.


Kapağın alt kısmında 4 adet vida atılabilecek yükselti var, küçük birer ayak gibi. Bu noktalara kuru alanda kullandığım çatı malzemelerinden monte edip genişliğe göre kestim. Hayvanın en çok zaman geçirdiği bölgeye yerleştirdim. Lambanın alt kısmı ve kuru alan arasındaki mesafe yaklaşık 27cm, 30 cm yapamadım :(

Şimdi bir zamanlayıcı alacağım arkadaşımdan, bu UVB lamba için günlük 2 saat yeterli olur demiştiniz sanırım.

Cem Bey'in bahsettiği şekilde ısıtma lambasını geriye doğru aldım, artık suya düşme riski yok. Düşerse de akvaryum ve duvar arasına doğru bir miktar daha iner, zaten ara kısım dar olduğundan tam aşağı da düşemiyor.

Hayvan hala çok yabani davranıyor, sanki benim değil de bir başkasının kaplumbağasına bakıyorum. Alan genişlediği için artık daha özgür, dilediği zaman saklanıyor benden. Ama ara sıra odaya girdiğimde kuru alanda olduğunu görüyorum, beni görünce direk suya atlıyor. Ben gidene kadar da tekrar çıkmıyor.

Hayırlısı artık, umarım zamanla tekrar alışır.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. En kısa zamanda kuru alan için bir konu açacağım.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Zamanla alışacaktır 1 haftaya kalmaz alışır.

Kaplumbağayı kuru alanda gördüğünüz saatlerde 1:30 - 2 saat yakmak uygun olacaktır. Kaplumbağanın kuru alana çıktığı belli zamanlar var. O zaman aralığında ayarlayabilirsiniz.

Güzel olmuş kapak ama benim kuru alanım buna müsaade etmez. Ben yine deveboynundan devam ederim.


Uvb kaç watt acaba? 25-26w için bu yükseklik az olabilir.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

UVB 25W, internet sitesinden kontrol ettim, su kaplumbağası için optimum mesafe 30cm demişler. Benim mevcut lamba tabanı ve kuru alan arası 27cm. Daha fazla yukarı kaldırmak için ekstra bir kaide eklemem lazımdı araya.

Emre bey, dipte biriken yemleri orta kısımda görmüşsünüzdür. Bunları en temiz nasıl alırım akvaryumdan? Yosundan çok korkuyorum, koku çok fena oluyor yosunlanma olunca.
 
Geri
Üst