Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Buyuk Akvaryuma Gecis

Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Onları dip çekimiyle alıyoruz. Ya kovalarla uğraşmamak için bahçe hortumu kullanarak yaparsınız ya da resun 2.2m dip sifonu alarak diplerdeki pislikleri alabilirsiniz.

Bahçe hortumu kullanırsanız bir ucunu balkon giderine ya da banyo giderine koyarak kovasız bir şekilde su değişimi ve dip çekimi yapabilirsiniz.

Diğer türlü kova ve dip sifonu ilede yapabilirsiniz hangisi uygunsa. Hortumu kuma 1-2cm mesafeden konumlandırarak pislikleri çekebilirsiniz zaten o hortumu pisliklere götürünce hortumun nasıl pislikleri çektiğini görüyorsunuz ona göre mesafeyi ayarlarsınız.

Eğer akvaryumunuz güneş ışığı görmezse yosun olma olasılığı çok düşük olur. Benim diğer akvaryumum yazlıkta olduğu için bol bol güneş ışığı görmüştü ve kuru alan vs. yosun olduğundan sürekli temizliyordum çok hızlı ürediğinden. Ben şu anki akvaryum güneş ışığı görmesin diye siyah perde kullanıyorum. Büyük akvaryumlarda yosunla uğraşmak kötü olabilir.

Ben 35cm diye biliyorum 25w ama Cem Bey size söyler uygun olup olmadığını ben 13w kullanıyorum o yüzden 25w mesafesini hiç bilmiyorum.

Sitesinde kaç cm'e ne kadarlık etki yarattığı yazılmış sadece ve 40cm ye kadar etkili olduğu yazılmış bu da 27cm olmasını uygun kılabilir.


Eğer yüzeydede birikmeler görürseniz eheim skim up 350 almanızı öneririm. Kaplumbağanız şu an küçük olduğu için birikmeler olmayacaktır ama büyüdüğünde deri değişimlerinde kocaman ayakları olduğu için çok fazla deri parçası çıkacaktır ve bunların çoğu yüzeyde kalacaktır. Normalde maşrapa ile bunları alabiliyoruz ama bunu her gün yapsak bile yüzeyde deri parçaları kalıyor. Bu yüzey temizliyicisi yüzeyde biriken yem artıkları ve derileri topluyor.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
25 W için uvb 27-28 cm uygun. Biz bu mesafede kullanıyoruz. Yalnız hayvan ufak ve derisi ince olduğu için biraz fazla etkilenebilir. Bu sebeple mesafe ayarı yapamayacağın için çok çıktığı saatte bir saat kadar açık bırak. Yetişkin bir hayvan için günlük 15 ila 20 dakika ışımaya maruz kalması yeterli. Bu hayvanda biraz daha süre kısaltılabilir. Kalış süresini kestirebilirsen 1 saatlik süreyi kısaltabilirsin. Kabuk boyu 7 cm'yi geçince 1 saat üstüne çıkarsın. Çoklu hayvanın olduğu sistemlerde çıkış süresi belirsiz olduğu için 3-4 saate kadar çıkarabiliyoruz.

Isıtma lambasının kuru alana verdiği ısıyı ölç. Eğer yeterli ısı sağlamıyorsa. Lambanın tabanını koyduğun cama çanağını yaslayıp yaklaştır. Yani çanakla körük arasını oturt.

Dip çekiminde resunun 2.10 metrelik mavi renk pompalı dip süpürgesi yada dip sifonu diye de geçer. Bundan al. Ucundaki çanak şeklindeki aparat büyük dışkıları çekemiyor onu söküp o şekilde 1-2 cm mesafeden yaklaştırarak kiri çektir. Başlarda kova kullan kumuda bir miktar çekeceksin. Kovadaki pis suyu yavaşça döküp kumu bırak. Temiz su ekleyip çalkala kumu kirden arınsın sonra tekrar akvaryuma boşaltırsın. Kum ziyanı olmaz. El yatkınlığın alıştıkça emrenin dediği gibi doğrudan hortumla çekime de geçebilirsin. Bir tatlı kaşığı dolusu kadar bir kum kaybımız olabiliyor.
 
Merhabalar,

Uzun zaman sonra yavru baya toparladi kendini. Buyudu de, ama daha olcemedim kabuk boyunu. Bu aralar aramiz iyi, elime alip da arayi bozmak istemiyorum.

Sudaki yararli bakteri kulturu icin asagidaki urunu aldim, kullanmamda bir sakinca olur mu sizce?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bunu pek anlamadım içinde bakteri ihtiva ediyorsa bakteriler canlı olarak içinde nasıl uzun süre durabiliyor.

Amonyak ve nitriti yok etmesi iyi kullanabilirsin. Eğer bakteri olayı varsa;
Bunda sıkıntı şurda çıkıyor aerob bakterilerse oksijene ihtiyaçları var o vakit hava kabarcığı olmalı. Anaerob bakteri varsa bu oksijene ihtiyaç duymaz. Oksijen girişi aerob bakteri için gerekli iken anaerob bakterinin üremesini durdurur. Bunu bilmek gerek.

Suya döktüğünde hayvanı kısa bir süre dışarı çıkarıp suyu karıştır. Belki ters bir etki olabilir. Suya iyice dağılsın sonra hayvanı akvaryuma alırsın.
 
Cevabiniz icin cok tesekkurler. Hayvani disariya cikarip yapmam icin nasil bir yontem bulurum dusunmem lazim. 4-24 saat arasinda su bulanikligi ancak geciyormus.

Dun eve gelince akvaryum yuzeyinde kopukler fark ettim, bugun biraz daha artmis. Bu neyin belirtisi olabilir Cem bey?

Iki haftada bir kere 22.5 litre su takviyesi yapiyorum, bu miktarda su buharlasiyor sicaklik farkindan dolayi. Kuru alan merdivenine erisimi cok zorlasiyor su seviyesi dusunse.

Suyu takviye etmeden once disarida 28 dereceye gelmesini sagliyorum, sonra yavasca ekliyorum akvaryuma kovalarla.

Ben mi bir hata yapiyorum acaba?
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Bu köpük olayı yüzeyi komple dalgalandırmadığınız sürece her zaman oluyor. Yem artıklarından, pislikten ve kumdan oluyor bu köpüklenmeler.

Benimde böyle bir sorunum vardı, bunları maşrapayı eğerek alabiliyoruz ama ben bunu her gün yapsam bile yine köpük kalıyordu. Ben de akvaryum filtrelerini bilmediğim için bir süre böyle yaptım ve daha sonrasında araştırdığımda yüzey filtrelerinin satıldığını gördüm. Bu yüzey filtresini taktıktan sonra bir daha ne köpük gördüm ne de yüzeyde deri kalıntısı.

Ben eheim skim up 350 kullanıyorum ve fişini çekip akvaryum temizliğine geçtiğimde o köpükler tekrar oluşuyor ve fişe taktıktan sonra geri gidiyor. Yani ya maşrapa ile alacaksınız ya da yüzey filtresi kullanacaksınız.

O bakteriye hiç gerek yok bence. Hem hayvana yazık hem de ters etki yaratırsa akvaryum alg kaplar. Sonuçta kaplumbağalar yüzeyi kayganlaştıran şeyler salıyor, bunlar balıklarda varmı bilemiyorum ama sonuçta bu ürün balıklar düşünülerek yapılmış. Bir dahaki filtre temizliğinizden sonra jbl filterstart kullanabilirsiniz dış filtrenin içerisinde.

22.5 2 haftada bir az değil mi? Akvaryumda kaç litre su var? Kaplumbağanız çok büyük olmadığı için normal olabilir ama dip kirleri çekerken zaten bir o kadar gider. Ben 375 litre suyun 2 haftada bir 140 litre kadarını değişiyorum. Her haftada 30 litre kadar su buharlaşıyor onları ekliyorum.


Otomatik su tamamlama sistemleri var o buharlaşma için. Ben her hafta 30 litreyi depolayacağım bir şey bulamadığımdan almadım. Zaten benim rampanın suyla alâkasını kesmesi için en az 100 litre suyun buharlaşması lazım.

Ama sizin için uygun olabilir.


Sağ üstte kaplumbağalara uygunluk simgesi var bu arada jbl filterstart için.



Bu bana daha faydalı geldi, su kaplumbağalarına uygunluğuda simgelenmiş. Büyük ihtimalle filtre açılışından sonra ben de kullanacağım.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hayvanı, akvaryumdaki sudan bir miktar alıp kimyasal değmemiş bir leğende kalorifere fazla yaklaştırmadan koy üşümez. Bu şekilde hem o ürün hem de genel temizliği bu şekilde yaparsın.

Akvaryumu komple temizleyeceksin, camlar üstünden yine akvaryuma ait olmak üzere bulaşık süngeri ile geçip ekipman ve malzemeleri yıkamalısın. Akvaryumdaki köpükler alglerin çoğalması kaynaklı oluşmuş.

Emrenin bahsettiği gibi yeterli filtrasyon olmayan akvaryumlarda bir noktadan sonra kısmi su değişimleri suyu kirlenmekten kurtarmaz. Genel temizlik süresi kısalır. O kullanacağın üründense suyu komple yenilemen iyi olur.

Su buharlaşması sürekli olur. Su seviyesinin uygun olduğu çizgiyi ayarlamak için cam dışından bir köşeye ufak bir bant yapıştır yara bandıda olur. Su seviyesi düştüğünde sürekli su takviyesi yaparsın. Uzun süre bekleme. 10 litrelik pet şişelerden alıp varsa arıtma suyu doldurarak. Akvaryumun bulunduğu odada bir yere koyarsın. Ortamın ısısına denk olur, su dinlenir.

Su değişiminde akvaryumdaki su ile ekleyeceğin su emsal sıcaklıkta olacak.
 
Yanitlariniz icin cok tesekkur ederim. Akvaryum komple temizlenirken dipteki silis kumu ne yapmamiz gerek?

Filtrasyon icin hem ic hem dis filtre calisiyor 7/24. Su cok berrak, tertemiz gorunuyor.

Alg olusumunu onlemek icin temizlik sonrasi ne yapabilirim peki?
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Dış filtreye alg oluşumunu engelliyen filtre malzemelerinden koymalısınız.





Siz zaten akvaryumu kuralı yeni oldu. Bu genel temizlik ne kadar gerekli olabilir ki? Bence siz dış filtrenize filtre malzemeleri alın ve malzemeler geldiğinde dış filtreyi temizlerken akvaryumda %50 kadar bir su değişimi yapın.

Yüzey filtrelerinede bakmanızı öneririm. Bu köpük olayı her akvaryumda var. Balık akvaryumundan, bitki akvaryumuna kadar tüm akvaryumlarda gördüm. Bu kadar sürede böyle bir alg yoğunluğu olamaz bence. Akvaryumdaki malzemelere bakın. Vantuzlar her zaman kaygan olur ama iç filtrenize bakın kayganmı diye. Camlarada bakın.

Bu arada eğer komple akvaryumu temizleyecekseniz silis kuma dokunmanıza gerek yok. Sadece suyu hortumla çekerken silis kumu karıştırın ve içerisindeki pislikleri, tozu çekin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akvaryumu yeni kurmuşsun, ben eski sanıyordum bir başkasıyla karıştırmışım bu aralar akvaryum üstüne çok konu geliyor. O zaman kuma bağlı köpürme olabilir. Beyazımsı ise kuma bağlıdır.

Temizlik yaparken akvaryumu elimizle karıştırıp havalandırıyoruz toz ve araya girmiş yem ve artıklar açığa çıkıyor. Bunları dip süpürgesi ile alıyoruz.

Algae (alci diye okunuyor) ingilizce yosun demek, kahverengi alg ise diatom algae'dir. Biz alg'e yosun dediğimiz için diatom alg'e de kısaca alg diyoruz. Bu diatom alg yani kahverengi alg'e çözüm. Jbl silikate ex ve seachem phosguard'dır. Diğer ürünler yosun oluşumunu önleyiciler. Bir de hagen green var ama ben pek memnun kalmamıştım. Kısaca bunların harici bilmediğim silikat giderici özelliği olan filtre malzemesi varsa kahverengi alg'e çözümdür.

Emre jbl tormec tropikal bölge balıklarında kullanılan üründür kaplumbağalara gelmez.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Sitede kaplumbağalara uygun olduğu belirtilmiş. Jbl'in buna önem verdiğini düşünüyorum.
 
Emre hocam, akvaryumu kurali cok olmadi. Su cok berrak, hatta piril piril hala. Alg konusunda hic bir fikrim yok, anlamak icin sabah camlarin ic kismi ve ic filtreyi bir test edeyim elimle.

Normalde ic yuzeyin kaygan olmamasi lazim diye anladim sizi.

Benim filtrem jbl e902, icerisinde en alt katta beyaz toplar, bir ustunde jbl clearmec, onun uzerinde elyaf ve en ustde de ic ice gecmis ikili bir elyaf sepet var. bu bahsettiginiz filtre malzemelerini koyabilecegim sadece 1 bos sepet var.

Ne onerirsiniz; toplar gerekli sanirim, clearmec de nitrit, nitrat ve fosfat icin gerekli. Bir tane bos sepete hangi ek malzemeyi koysam?

Yuzey cekimi icin jbl topclean 2 var, dis filtre emme borusunun yerine takiliyor. Ek bir filtre takmama gerek kalmaz diye dusundum. Bu olur mu?
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Ben 6 sepetli dış filtremi komple Cem beyle konuşarak yerleştirdim. Hatta dış filtreyide o önerdi. Yani bu işi en iyi Cem bey biliyor.

Dış filtrenize internetten baktığımda 3 normal sepet, bir ufak sepet olduğunu gördüm.

Buna göre aşağıdan yukarıya sıralamak gerekirse;

1.Sepet seramik(jbl'in beyaz topları) -> sünger
2.Sepet elyaf -> clearmec -> elyaf
3.Sepet elyaf -> zeo&carbon -> seachem phosguard -> elyaf
4.Sepet Eheim substrat/pro ya da boş kalsın.

Normalde 2.Sepetle 3.Sepet yer değişebilirdi ama sitesinde suyun hızlı akacağı yer olması gerektiği yazıyor. Yani son sepete koymak daha iyi olacaktır. Elyaflar altlı üstlü olmalı kaplumbağa akvaryumlarında bu gereklidir.

Seachem phosguard az ölçekte kullanıyoruz ve bu malzemeyi aynı sepete koyabiliyoruz çünkü yer kaplamıyor. Anladığım kadarıyla carbon filtre malzemesi ya da zeolit yok. Bunu tek sepete koymak için Fluval zeo&carbon alabilirsiniz ben kullanıyorum ve memnunum.

Seachem phosguardı su litresini söylerseniz kaç ml kullanmanız gerektiğini söyleriz. 100ml alabilirsiniz phosguardı ya da 250ml size kalmış daha üstüde olabilir.


Burada yüzey temizliyicileri hakkında tartışmıştık. Sonucunda Jbl topclean 2 nin ufak su emiş yerleri olduğunu ve dış filtre performansını (yüzeyede L/h gönderdiğinden) düşürdüğünden dolayı vazgeçmiştim. Sizin akvaryumunuza o dış filtre bile azken dış filtre performansını düşürmesi çok iyi olmaz ama deneyebilirsiniz eğer elinizde varsa bundan sorun çıkmaz.



Percell soft water resin önerirdim fakat stoklarda yok. Bu hem işlevli hem de ucuz. Geldiğinde alabilirsiniz bir dahaki filtre açılışı için.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Valla verdiginiz yanitlari danisman olsa alamazdim sanirim, cok tesekkurler.

Bir konu kafama takildi. Elyaf>clearmec>elyaf ornegi ile anlatayim, bu gosterim alt kisma ince bir elyaf, uzerine clearmec, uzerine tekrar ince bir elyaf anlamina mi geliyor?

Bende su an ortasi yuvarlak sekilde delik iki mavi sunger var. Bu iki mavi sungerin ortasinda da bir beyaz torba icinde clearmec yerlesik. Orijinal kutudan bu sekilde cikti, ben de boyle yerlestirdim.

Resim olarak https://hizliresim.com/itNT0A

Beyaz toplarin uzerinde de sunger veya elyaf yok bende.

Asagidan yukari sekilde;

1. Sepet : beyaz toplar
2. Sepet : ortasi delik mavi sunger iki kat, tam ortada clearmec
3.sepet: iki kat mavi sunger
4.sepet: iki kat mavi sunger
 
Emre biz alternatifi olarak carbon malzeme kullanıyoruz, üstelik birden fazla özelliği var. Jbl farklı yapılarda aynı işlevi gören bir sürü ürün üreterek, çeşitliliği artırıyor. Mesela amonyak ve nitrit, nitrat üstüne kullanılan bir sürü ürün gibi. İsim farklı işlev aynı. Bir de önemliymiş gibi fiyatı giydirip önemli birşeymiş gibi gösteriyorlar. Özellikle bu yosun oluşumu üstüne olanların fiyatı muazzam.

Çağdaş, bu top dediğin bioball'lar ise o işlevi seramik malzeme yapıyor zaten. Eğer seramik haznende boşluk varsa oraya yeterince doldurup kalanı çıkar.

Percell water resin almış mıydın? Ondan koyabilirsin. Bu konuda yazdım.

Şu an piyasada bir tek seachem phosguard var sanırım. Emre jbl silikacate ex yok demişti. Phosguard'ı az oranda kullanıyoruz.

Jbl top clean'i emre ile tartışmıştık. Izgaraları su içindeki kirler için dar kalıyor.

Çok yoğun bir kirlilik oluşmuyorsa maşrapa ile yüzeyden bu köpük ve kirleri hafifçe eğerek alabilirsin.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Onlar bioball değil. Jbl micromec. Jbl e serisi dış filtrelerde çıkıyor. Camdan sinterlenen bir seramik.


Onu biliyorum pad içerisinde satılıyor. Çıkabiliyorsa içinden çıkarıp dediğin gibi altlı üstlü elyaf ser. Çıkmıyorsa o sepet öyle kalabilir. Yani en alt sepet hariç ve pervane sepeti hariç tüm sepetler altlı üstlü elyaf olmalı.

Jbl symec alabilirsiniz elyaf olarak.

En son olan ufak sepet çiftli, yani üst kısmı pervane alt kısmı sepet. Pervane sepetine dokunmayın, eheim substrat ya da substrat pro alabilirseniz pervanenin alt sepetine koyun.

O tormec hakkında çok ihtişamlı bahsetmişler. Kahverengi su onun üzerine yapışıyormuşda onu tüketiyormuşta falan öyle gidiyor. Anlatımı hoşuma gittiğinden önerdim, kehribar rengine çeviriyor suyu.


Dediğim gibi percell soft water resin stoklarda yok. Size dış filtreyi kurmadan öncede söylemiştik sanırım o zamanda stoklarda yoktu.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Soft water resin icin cok aradim internette ama o zaman da yoktu, simdi tekrar baktim hic bir yerde stok yok.

Dis filtreyi dediginiz gibi kuvvetlendirecegim. Kardesim onumuzdeki ay Almanya’dan gelirse siparis veririm gerekli malzemeleri.


Kopukler olmasa hic sorun yok diyebilirim. Iki resim ekleyim, belki daha rahat gosterebilirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Micromec'i önce seramik üstündeki sepette kullanmıştım. Sonra baktım seramik içinde ufak tefek boşluklar var o aralara serpiştirip kullandım.

Çağdaş normal seramik yok ise tetra seramik al. Ben tetra filtresi almıştım onunla birlikte gelmişti. Bu ürün gerçek seramik sinterli değil onun için evladiyelik kullanıyorsun. Normal yıkamayla temizleniyor çok kirlenirse kaynatır kullanmaya devam edersin. Harici kutuda satılanı da bunun gibi ise bunu al. Sinterliler içine emdiği için belli sürelerle yenileniyor.

O renk değişimi pH ile alakalı emre aynı mango ve mopani kökünün özsuyu gibi. pH'ı düşürüyor.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Bunlar kum yüzünden olmuş gibi. Normalde daha köpüklü oluyor bunlar öyle değil.

Bende de bunun aynısı vardı. Yüzey filtresini aldıktan sonra bitti. Eğer elinizde jbl top clean 2 varsa kullanın, köpüğün geçip geçmediğini görürsünüz en azından. Bu arada o şelale yerine düz uç takarsanız su daha hareketli olur ve köpükler bir miktar azalır. Şelale aparatı köpüğü çoğaltmış düzgün akıntı yaratmadığından.


Micromec sanırım 12 ay ömürlü. Ben işlevini sevdiğimden dolayı ömrü bittiğinde yeniden alırım.
 
Tamamdir, sabah ilk is once selale aparatini cikarip normal ucu takacagim. Su yuzeyine tam yetismiyor ama araya bir parca bulurum artik.

Top clean 2’yi henuz almadim, alsam sanirim yuzey temizligi yapar bir miktar.

Yarin bir alisveris listesi yapayim, sizlerle paylastiktan sonra siparis veririm.

Cok tesekkurler kiymetli yanitlariniz icin.
 
Geri
Üst