Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Buyuk Akvaryuma Gecis

Çağdaş bu dış filtreyi yeni kurduğumuzda ilk çıkan suyu kovaya boşaltmazsak malzemelerden gelebiliyor. Yeni koyulmuş silis kumdan da oluyor. Kum toz, tortudan ayrışıp dengeye gelince olmuyor artık.

Bu malzeme sıkıntısı daha nereye kadar devam edecek bilmiyorum. Gelmesi ayrı mesele de acaba firmalar üretime devam ediyor mu acaba.

Bu water resin su arıtma cihazları satanlarda da var ters osmosis sistemlerde kullanılıyor. ama arıtma cihazında kullanıldığı için biraz daha pahalıdır. Bu işi yapan bir abide görmüştüm. Şeffaf silindir içindeydi.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Almanya'dan alıcaksan direk eheim skim up 350 al eheimde alman markası olduğundan fiyat farkı çok yoktur hem bu daha kullanışlı. Ben elinizde var sanıp kullanın yazdım, alacaksanız bunu alın.



Siz sanırım çok ses oluyor diye şelale filtre uçlarıda cama çevirmişsiniz. Şelale hiç kullanışlı değil zaten, siz yarın dediğim gibi ucu çıkarıp yassı uç varsa takın yoksa şelaleyi çıkarın o L boruda iş görür. O tarafa bakan tüm köpükler gidecektir ve sirkülasyon olmayan kısımlarda yoğunlaşacaktır.

Bende mesela dalga motoru, dış filtre su çıkışı ve iç filtre aynı yönlere bakıyor. Yani yüzey filtrem olmasa bile o kısım asla köpük olmuyor ama karşı tarafta hava motoru hariç bir şey çalışmadığından orada köpüklenmeler oluyor. Yüzey filtresinide oraya koyduğumda tüm köpükler gidiyor, yani su debisi tüm köpükleri yüzey filtresine itiyor bir başka deyişle.

Sizde yüzey filtresini aldığınızda sirkülasyonun tam karşısına konumlandırın yüzey filtresini. Birkaç denemede doğru yeri bulursunuz zaten ben 3-4 kere denedim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Bu arada sizde mangrow kökü yoktu sanırım. Güzel bir tane mangrow kökü edinirseniz hem kaplumbağa kabuğunu kaşır hem de suyun pH'ını düşürür, suya hafif sarılık katar. Mangrow köküde kaplumbağa akvaryumlarının olmazsa olmazıdır.

Altı hafif oyuklu ters V şekilli yani kaplumbağanın sırtını rahatça kaşıyabileceği şekilde bir kök alırsanız daha fazla kullanır. Mesela benim köküm gayet güzel, oyuklu ve tam kaplumbağa için ama çok ağır ve büyük. Bu yüzden kaplumbağa fazla kullanamıyor. Ben de en yakın zamanda 2. bir kök alacağım.

Aldığınız zaman sterilizasyonunu anlatırız.



Benim eski akvaryumumdaki kök bu şekildeydi. Kaplumbağam o kökü çok seviyordu ve sürekli kullanıyordu. Yani sabah ortada olan kök akşam sağda solda oluyordu. Sizde buna benzer şekilde bir kök alabilirsiniz. Bunu ben elimle seçerek almıştım fakat büyük akvaryuma aldığım kökü internetten aldım. Yani elle seçip almak daha iyi oluyor.


Bu da internetten aldığım

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Dediginiz gibi bugun 1/4 su degisimi yaptim, selale aparatini sokup yerine kutudan cikan dar agizli ucu taktim. Ic filtrenin cikisini da yuzeye dogru cevirip dis filtrenin olusturdugu akimi desteklemesi icin ayarladim. Kopuk neredeyse bitti diyebilirim.

Su yuzeyi artik hareketli. Akvaryumun icinde, ic filtre yuzeyinde hic kayganlik belirtisi yoktu. Hatta akvaryum ic yuzeyinde, yuzeye yakin yerler ozellikle, silis kumdan kaynakli sanirim zimpara gibi olmus. Clearmec kutusundan cikan kagidi okudum, nitrit, nitrat ve fostata karsi etkili oldugunu, alg olusumunu engelledigi yazili.

Kopuk neden olustu hala anlayabilmis degilim. Ama onceki kucuk akvaryumda da bu kopukler ara sira olusuyiordu, beraberinde cok kotu bir koku da oluyordu. Su degisimiyle eski haline donuyordu ama sonrasinda tum akvaryumu yosun baglamisti. En cok korktugum sey yosun olusumu, hanim akvaryumu direk evden gonderir koku olusursa ;)

Yardimlariniz icin cok tesekkur ederim.

Eheim skim 350’ye baktim internetten, 250 lira civarinda fiyati. Almanya’dan siparis etsem 13 euro ama kardesimin ne zaman gelecegini bilmiyorum. Su yuzeyinde kucuk seffaf deri veya kabuk kalintilari da gordum bugun. Mangrow koku yok cunku kafama gore bir kok bulamadim hala.

Bir arkadasimda kullanilmis bir kok var, kaynatip alsam sorun olur mu?
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Neredeyse tüm köpüklerin gitmesi güzel olmuş. Ben 120cm akvaryumda e902 nin yüzey akıntısının yeterli geleceğini düşünmemiştim ama yeterli gelmiş. Ama bazı kısımlarda ufak ufak köpükler görürsünüz sanırım yine. Bende de öyleydi.

O diğer akvaryumda sanırım algler çoğalmış. Yani Cem Bey'in dediği gibi ne zaman öyle bir durum oluşursa komple temizlik gerekiyor.

Clearmec büyük akvaryumda işe yaramıyormuş Cem Bey söylemişti. Siz birdaha ki filtre açılışında birkaç malzeme eklersiniz o zaman.

Akvaryuma güneş ışığı gelmemesini sağlayın. Ben tüm perdelerimi siyah yaptırdım ve akvaryumu kurduğumdan beri camlarda alg bile görmedim. Algleri temizlemek için mıktatıslı cam sileceği bile almıştım ama camlar tertemiz. Bunda hem filtre malzemelerinin hem de güneş almamasının katkısı var.

O yüzeydeki birikmiş olan deri parçalarını maşrapayı eğerek alabilirsiniz.

Kök uygunsa kullanabilirsiniz. Hem daha önceden kullanılmış olduğundan öz su salınımı da fazla olmaz.

Kökü su altında fırçalayın ve kıymıklarını çıkartın. Bunu diş fırçasıyla yapabilirsiniz. Daha sonra ise kökü 30-40 dakika kadar kaynatın. Eğer kök tencereye sığmazsa bir tarafını kaynattıktan sonra diğer tarafını çevirip kaynatın. Sonra tekrar fırçalayıp kıymıklar varsa tekrar alın. Ben ilk aldığım için 2 saat kadar kaynatmıştım ve 3-4 gün kadar su dolu kovada bekletmiştim. Su dolu kovada bekletip bekletmemek size kalmış ama 1 gün bekletmenizi öneririm.


1/4 değil 3/2 su değişimini önermiştim ama herhangi bir koku yokmuş ve suda kaygan değilmiş. Yani 1/4 de olur sorun oluşturmaz.
 
Emre clearmec için dediğimi hatırlamıyorum. Ama silicate ex kullanmaya başlayınca onu bıraktım kullanmayı.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Benim akvaryumum için söylemiştiniz.

https://imgyukle.com/i/TppNFo

İşe yaramıyormuş değilde yetersiz kalır demişsiniz. Ben de arkadaşın akvaryumunu büyük olduğundan öyle bir alıntı geçtim. Ama sitelere baktığımda 150-300L suda iş yaptığı yazılmış. Yani akvaryumu zaten full dolu değil kullanabilir.

Ömrü için konuşmak gerekirse ben eski akvaryumumda clearmec plus kullandım ve bunun ömrü 3 aydı.
 
Ömrü üç ay diye geçiyor ama işlevi daha çabuk bitiyor.

Bu filtre malzemelerinde süre olarak balıkları baz alıyorlar. Bizimkilerde kir yoğunluğu ve amonyak üretiminin fazla olması bu süreyi düşürüyor.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Merhabalar yeniden,

Bugün sabah kaplumbağamı yemlerken kuru alana çıkış rampasında hafif bir yeşillenme fark ettim. Sanırım yosun sorunu başlıyor.

1/4 su değişimi ve temizlik yaparken bu bölümü fark etmediğim için temizlememiştim. Bu kısmı çıkarıp temizlesem yeterli olur mu sizce? Bir resim ekliyorum

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Onu çıkarıp sıcak suda fırçala. Yosunun gittiğinden emin olana kadar temizle. En ufak bir parçası kalsa bile yosun hep ürer. Camlarada bir bak oralarda da yosun oluşmuş olabilir.


Kaplumbağanın üst kabuğunada bak belki yosun vardır.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

kaplumbağanın üst kabuğunda yosun oluştuysa ne yapmak gerekir Emre hocam?
 
Kabuğu diş fırçasıyla temizlenir. Sert fırçalamamak gerekir.


Kabuğunun su ile fırçalanması gerekiyorsa akvaryum suyuna yakın bir sıcaklıkta olmalı. Ama az bir yosun oluşumunda suya gerek yok. Ama fırçaladığınız hâlde çıkmıyorsa suya gerek vardır.
 
Akvaryuma ait diş fırçası, bulaşık süngeri ve lavabo fırçası al. Hayvanın derisine değdirmeden kabuğunu diş fırçası ile fırçalarız. Yoğunsa veya fırçalamaya rağmen çıkmazsa ıslak diş fırçasına tuz yada karbonat tozu döküp fırçalarız. Rampayı ise her iki fırçayla da fırçalayabilirsin. Önce diş fırçası ile fırçala iş görmezse lavabo fırçası alır fırçalarsın. Lavabo fırçasını camda da kullanabilirsin.

Yosunu gördüğün anda çıkarıp temizle akvaryuma parçası düşerse yayılır.

Isıtma lambası altında güneşlendiği sürece hayvan yosun bağlamaz. Yosun kuruyan kabukta barınamaz. Sudan çıkmayan hayvanda ise kabuk yosun bağlar.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Güzel soft bir diş fırçası aldım, kaplumbağanın kabuğunu çok bastırmadan fırçaladım. Baya bir deri döküntüsü çıktı. Ön ve arka ayaklarının aralarında yeşilimsi yosun parçaları var gibi geldi sanki ama fırçayı o kısımlara sürmedim.

Kuru alan rampasını söküp sıcak suyun altında güzelce fırçaladım, bütün yosun oluşumunu ortadan kaldırıp tekrar yerine taktım. Geçen gün aldığım alg gidericiyi de suya ekleyip 4 saat sonra yavruyu tekrar suya koydum. Bu arada ipeksi bitki de gelmişti, onu da temizleyip suya yerleştirdim.

Dün gece bitkinin yapraklarını kucaklayıp üzerinde uyudu, bugün baktım tekrar, etrafından pek ayrılmıyor. Baya sevdi ipeksi bitkiyi.

Odanın perdelerini siyahla değiştirip sabah saatlerinde güneş almasını da engelledim, bakalım sonuç nasıl olacak.
 
Akvaryum doğrudan güneş görmüyorsa perdeye gerek yok. Rampa ısıtma lambası kaynaklı da yosunlanmış olabilir onun için mümkün olduğunca rampanın ışık almaması iyi olur.

Fırçayı orta alsaydın iyi olurdu. Hayvan büyüdüğünde soft hafif kalır.

Bacaklarda yosunlanma varsa parmağını yada kulak pamuğunu sürterek alabilirsin. Soft fırça aldığına göre fırçanın yan tarafını tek yönlü sürterek uç kısımları deriye değmesin o şekilde de temizleyebilirsin.

İpek yapraklı bitki özellikle yavru hayvanlar için koruma bölgesidir. Arasında kamufle olarak tehdit algısına karşı rahat ve güvenli hissetmesini sağlar. Doğal ortamlarında da belli bir boya gelene kadar civarlarından ayrılmazlar. Bir de bir yere tutunmaktansa üstüne oturup elleri sarkıtmayı daha bir seviyorlar.

Bitkiyi arada bir yıka. Ot türevli yiyeceklere ilgi duymaya başladığında üzeri yosun bağlayan yerlerin kokusunu alıp ısırmaya başlıyorlar. İleri dönemlerde yosuna da gerek kalmıyor temiz olsa da direk parçalıyorlar.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Merhaba,

Dün akşam yavrunun boyunu ölçtüm. Kabuk boyu 6cm ama gözle görülür derecede büyüme kaydetti, kalınlığı artmış kabuğu sertleşmiş.

Yem konusunda yardımınıza ihtiyaç duyuyorum. Elimde hali hazırda Raffy P ve Raffy I var, sabah 4 akşam 4 toplam 8-10 stick yem veriyorum günlük. Ne versem yiyor ama, bir 8 stick daha versem yer sanırım.

Yem çeşitliliği olması için aşağıdaki yemleri aldım, dün kargoyla geldi;

* JBL Agil
* Sera Reptil Carnivor
* Tetra Reptomin

denemek için Sera Reptil Carnivor'dan bir tane verdim, çok zorlandı yerken ama affetmedi. Eskiden yemleri çiğneyerek yiyordu ama artık direk yutuyor, sanırım yutmakta zorlandı büyüklüğünden dolayı.

Yukarıdaki 5 çeşit yemi hangi ölçüde ve nasıl bir döngü ile vermem lazım, kafam çok karıştı. Hayvanın büyümesi gerekiyor ama çok yem verip obez olmasını da istemiyorum.

Tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Bu arada, Eheim Skim 350 yüzey temizleyiciyi de aldım. Gelince köpük derdim bitecek inşallah, toplamaktan yoruldum köpükleri.
 
Cvp: Buyuk Akvaryuma Gecis

Tekrardan Merhaba,

Öncelikle sera carnivor yerine sera mineral alsaydınız daha iyi olurdu. Sera raffy P ve minerali dönüşümlü kullanırdınız. Sera carnivor büyük kaplumbağalar için önerilen bir yem. Bu hem sera raffy p hem de mineral yemin karışımından oluşur. Ama sera raffy P gibi içerisinde tahıl yoktur.

6cm kabuk boyuna kadar günde iki öğün, sonrasında tek öğün oluyor ancak 8cm kabuk boyutuna kadar günde 2 öğün vermeniz daha iyi olur. Sonuçta büyük bir akvaryumunuz var kaplumbağa yüzerken yorulabilir tek öğün yerse. Ben de öyle yapmıştım.

Yem programı oluşturursak:

Pzt: İlk öğün Sera raffy P - İkinci öğün: Sera carnivor
Salı: Sera raffy I
Çarş: Tetra reptomin
Perş: İlk öğün: Sera raffy P - İkinci öğün: Sera Carnivor
Cuma: Jbl Agil
Cmrt: Sera raffy I
Pazar: Tetra reptomin

Haftada 14 öğün olacak. Yani günde 2 öğün. Sera raffy P bittiğinde bir daha almanıza gerek yok carnivor ile devam edebilirsiniz. Ya da ekstra tahıl içeriyor diye haftada 1 öğün kullanabilirsiniz.

İlk öğün, ikinci öğün derken kafanız karışmasın sabah raffy P atacaksanız akşam carnivor atarsınız.

Yemleme yaparken yüzey filtresinin fişini çekmelisiniz. Güçlü bir emişi olduğundan karşı camdaki yemleri bile çekiyor.
 
Reptomini ve agili protein yemlerin arasına alalım.
Repto 4 öğün,
Sera raffy P 2 öğün,
Carnivor 2 öğün,
Gammarus 4 öğün,
Jbl agil 2 öğün,

Buna göre;

Pzt: İlk öğün Sera raffy P - İkinci öğün: reptomin
Salı: Sera raffy I- İkinci öğün: agil
Çarş: Sera raffy I- İkinci öğün: reptomin
Perş: İlk öğün: Sera carnivor - İkinci öğün: Jbl agil
Cuma: Sera raffy I - İkinci öğün: reptomin
Cmrt: Sera raffy I- İkinci öğün: raffy P
Pazar: carnivor- İkinci öğün: reptomin

Bu şekilde daha uygun olur. Yem oranını 2 stick artır. Gammarusu 6 tane artır. Raffy P içinde de mineral yem olduğu için carnivor 2 öğün kafi.

Sera carnivor sert geliyorsa ki agil de öyledir ilk başlarda vermeden evvel bir damla su damlatıp biraz yumuşatıp verebilirsin. Bunu kısa bir süre yap sonra normal ver. Çene kaslarının gelişimi için sert yem gerekiyor hayvanın gagası şu an sert yeme karşı hassas ama sertleşecek.
 
Cok tesekkur ederim Cem bey. Bugun dip cekimi ve 1:3 su degisimi yaptim, cektigim suda sararma gormedim, koydugum renkteydi neredeyse.

Dis filtreyi de temizledim umarim hata etmemisimdir.
 
Geri
Üst