Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kaplumbağamın kabuk sorunu

Cvp: Kaplumbağamın kabuk sorunu

Bu metileni suya damlattıktansonra filtre kullanmayınız diye bir uyarı hatırlıyorum ama varmı bir doğruluğu ?

Kaç damla damlatayım metilenden cem abi?

Yetip yetmediğini nasıl anlayacağız ki emre abi, Akvaryum dibindeki kum kalınlığından mı ?

2 tanede litority bitki sipariş ettim sanırsam güzel birşey çıkacak ortaya ama :) resimleri tabiki atacağım

selam erkek arkadasımla bırı erkek bırı dısı mınık kaplumbagalar aldık erkek olan yemını yıyor fakat kız olan sureklı hareketlı kaptan cıkmaya calısıyor ve salıdan berı yem yemıyor ne yapmalıyım ?

Emin, metilen dış filtrede kullanılınca dış filtrenin yaptığı biyolojik döngüyü olumsuz etkiliyor. Metilen özelliği itibariyle tüm bakterileri yok eder. Bu sebeple dış filtrenin yaptığı faydalı bakteri kolonileride zarar görür. İç filtrede bu anlamda olumsuz etkisi yok. Ancak ilk kurulum haricinde kesinlikle kullanma derim. Hatta ben bu ilk kurulumdaki uygulamayı metilen yerine kaya tuzu ile yapıyorum. Metilen sonuçta kimyasal bir dezenfektan. Bir kere hastalık sonrası komple akvaryumu steril ederken içerisinde canlı olmadan kullandım.

Senin akvaryuma 4-5 damla yeterli olur sanırım.

Evet kum kalınlığından yetip yetmediğini anlarsın. Bormal olarak 5 cm kum kalınlığı iyi olur. Sen 4 cm yapsanda olur.

Bitkilerle hem görsellik, hem hayvanlara gizlenme yeri, hemde gece uyurken tutunacakları güvenli bir yer sağlayacaklar. Bu arada turtle topper altındaki su içi dinlenme yeride uyku için çok işlerine yarayacak.

kubilayece' Alıntı:
selam erkek arkadasımla bırı erkek bırı dısı mınık kaplumbagalar aldık erkek olan yemını yıyor fakat kız olan sureklı hareketlı kaptan cıkmaya calısıyor ve salıdan berı yem yemıyor ne yapmalıyım ?

Merhaba,
Öncelikle kaplumbağaların dişi ve erkek olduğunu nereden anladınız? Boyları kaç cm?

Ayrıca hayvanlara nerede bakıyorsunuz? Kap dediğiniz yerde filtre, ısıtıcı, kuru alan ve ısıtma lambası var mı? Bunlar hayati ekipmanlar. Hayvanların yaşadığı su hacmi kaç lt? Bu sorulara cevap verirseniz ilk olarak tahmin ettiğim sebeplerden mi yemediğini anlayabiliriz. Birde her hayvanın uyum süreci aynı değil. 15 gün yem yemeyen kapumbağalarda oluyor. Tabi kaptan çıkmak istemesi ayrı br konu.

AEK' Alıntı:
Emin, metilen dış filtrede kullanılınca dış filtrenin yaptığı biyolojik döngüyü olumsuz etkiliyor. Metilen özelliği itibariyle tüm bakterileri yok eder. Bu sebeple dış filtrenin yaptığı faydalı bakteri kolonileride zarar görür. İç filtrede bu anlamda olumsuz etkisi yok. Ancak ilk kurulum haricinde kesinlikle kullanma derim. Hatta ben bu ilk kurulumdaki uygulamayı metilen yerine kaya tuzu ile yapıyorum. Metilen sonuçta kimyasal bir dezenfektan. Bir kere hastalık sonrası komple akvaryumu steril ederken içerisinde canlı olmadan kullandım.

Senin akvaryuma 4-5 damla yeterli olur sanırım.

Evet kum kalınlığından yetip yetmediğini anlarsın. Bormal olarak 5 cm kum kalınlığı iyi olur. Sen 4 cm yapsanda olur.

Bitkilerle hem görsellik, hem hayvanlara gizlenme yeri, hemde gece uyurken tutunacakları güvenli bir yer sağlayacaklar. Bu arada turtle topper altındaki su içi dinlenme yeride uyku için çok işlerine yarayacak.

kubilayece' Alıntı:

Merhaba,
Öncelikle kaplumbağaların dişi ve erkek olduğunu nereden anladınız? Boyları kaç cm?

Ayrıca hayvanlara nerede bakıyorsunuz? Kap dediğiniz yerde filtre, ısıtıcı, kuru alan ve ısıtma lambası var mı? Bunlar hayati ekipmanlar. Hayvanların yaşadığı su hacmi kaç lt? Bu sorulara cevap verirseniz ilk olarak tahmin ettiğim sebeplerden mi yemediğini anlayabiliriz. Birde her hayvanın uyum süreci aynı değil. 15 gün yem yemeyen kapumbağalarda oluyor. Tabi kaptan çıkmak istemesi ayrı br konu.

soyledıklerınızden yok ama en kısa zamanda paramı bırıktırıp almayı dusunuyorum kı maalesef suan onları temın ettıgımız yerden aldıgımız kaptalar 1cm su koymamız soylendı bıze bende o sekılde yaptım erkek ve dısı olayıda aldıgımız yerdekı kısının alt kabuk desenıne gore bıze soylemesı serce parmak kadar boyları

Aslında yeni bir başlık açsanız detayları daha iyi anlatırız. Tamamen pet shopun yanlış yönlendirmesiyle hayvan sahibi olmuşsunuz. Bu konuda bu hayvanların nasıl br sistemde bakılması gerektiğini yazdım. Okumanızı önemle tavsiye ederim. Bunun dışında da size kısaca bir kaç noktada ekipmanların aciliyetini anlatayım.
mailto:/forum/Konu-su-kaplumbagasi-bakiminda-temel-bilgiler.html

Birincisi hayvanların cinsiyeti 10 cm kabuk boyundan önce görsel olarak anlaşılmaz. Hele desen ile anlamak tamamen imkansız. Tabiki bir kaç başka noktaya bakarak gene tahminde bulunulabilir, ama bu sadece tahmin olur. Ancak kan testi ile kesin sonuç alınır.

Bunun dışında hayvanları beslediğiniz kabın adı ölüm fanusu. İnanın adını çok iyi hak ediyor. Bu hayvanların doğasını bir göz önünde bulundurun. Bu kabın ne kadar eziyetli bir yaşam alanı olduğu belli oluyor. Zaten iştahsızlık, hastalık ve ölüm genelde hızlı gelir. Veteriner ve tadavi masrafları, ayrıca konunun verdiği sıkıntı cabası.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağaları yaşam alanı olarak kuzey Meksika ve ABD nin orta ve güneyine yayılmıştır. Genelde göllerde karşımıza çıkarlar ve çok iyi dalgıçlardır.

Su derinliği önemlidir, çünkü derin suda bolca yüzerek gelişir ve büyürler. Kas yapılarıda bu yüzme ile sağlıklı gelişir. Sığ kaplarda bakılmış gelişememiş kas yapısı sebebiyle yüzme yetisini yitirmiş hayvanlar gördük. Su canlısı olarak doğmuş bir hayvana bundan daha kötü bir işkence yapılamaz. Ayrıca hayvanın kabuğu su dışarısında kalırsa deforme olur ve kurur. Gene suda yaşayan bu hayvan için 1 cm su çok tehlikeli. Yani yavru kaplumbağa için su derinliği 30 cm ve üzeri olmalıdır.

Bu hayvanların yaşadığı su ısısı yaklaşık 26-28 derecedir. Bu sebeple ısıtıcı ile su ısıtılmalıdır. Şimdi yaz aylarındayız, belki su gündüz çok sıcak ama gece su soğuyacaktır. Isı değişimleri hayvanın metabolizmasını olumsuz etkiler. Sürekli ısı değişimi adaptasyonla uğraşan bünyeyi yorgun düşürür. Zamanında birkaç kez sorulan şu soru akla gelirse diye cevabı şimdiden vereyim. Bu hayvanların yaşadığı yerde gece güneş batıp su soğumuyormu diyebilirsiniz. Ancak yaşadıkları su kütlesi o kadar büyükki suyun geceden sabaha ısı kaybı çok az miktarda oluyor. Ancak buna göre oran olarak çok küçük olan 50-100 lt akvaryumda su daha çabuk ısıyı kaybedecektir. Gacenin ortasında hava sıcaklığı ile aynı seviyeye gelir. Düşük ısı metabolizmanın yavaşlamasına ve hayvanların hastalık aşamasına geçmesine sebep olur. Hipotermiye bağlı uykuya geçme durumunun sebebidir.

Bu hayvanlar idrar ve dışkılarını suya yaparlar. Yani su kirlenir. Suyun filtre ile temizlenmesi gerekmektedir. Sonuçta bu suyu içiyorlarda. Komple ve sık su değişimi zararlıdır. Hayvan bulunduğu suya adapte olur. Siz bu suyu komple döküp yeni su koyunca bu suya adapte olmakla uğraşacaktır. Suyun değişimi kısmı oranlarda yapılıp filtre ile temizlenmesi gerekmektedir. Hiç bir canlı idrar ve dışkı ile kirlenmiş suda yaşamak istemez ve hayatta kalmaz. Filtresiz sistemin en büyük riski göz enfeksiyonu ve kulak iltihabıdır. Özellikle kulak iltihabı operasyon gerektiren bir durumdur.

Bu hayvanlar soğukkanlıdır. Vücut ısılarını yükseltmek ve d vitamini sentezi yapmak için karaya çıkıp güneşlenirler. Biz bunu kuru alan yapıp buraya tuttuğumuz uygun ampullerle sağlarız. Bu bölgenin ısısı 31-33 derece olmalıdırki vücut ısıları yükselsin. Bu ısınma ile sindirim sistemlerinin doğru çalışması sağlanır, buda doğrudan iştahı etkiler. Bunu kuru alana 15-20 cm mesafeden konumlandıracağınız 40-60 w soft ampul ile sağlarsınız. Gene güneşten aldığı uva ışınları ile hareketlilik ve cinsel davranışlar uygun devam eder. Gene güneşten aldığı uvb ışınları ile d vitamini sentezi yaparlar. Buda kemik ve kabuk gelişimine yarar. Bunu ilave olarak uvb ampul konumlandırarak sağlarsınız. Bu ampul ısı vermediğinden ısıtma için biraz önce bahsettiğim diğer soft ampul ayrıca gereklidir. Bu uvb ampul uva ışınıda içerdiğinden her iki işlevi görür. UVB ampul alamayanlar kısa bir süre devit 3 vitamin alıp bu açığı kapatır. Ancak bu ürün kısa süreli uygulanmalıdır, uzun kullanımda iç organlara zararı vardır. Tabi uvb ampul alınmaz ise ısıtma ampulü uva içerikli seçilmelidir. Buda pahalı diye kaçılan bir üründen sıyrılırken o kadar olmasada normal ampulden daha pahalı uva soft ampul alınması gerektirecektir. Bu ampullerinde arada arıza yapması ve patlaması ile uvb ampul kullanımı ile aynı yada daha fazla bir masrafa sebep olur. Bu ampullerin olmayışının doğuracağı sorunlar şunlardır. Isıtma lambası olmadımı hayvanın iştahı kaçar ve üşüterek akciğer enfeksiyonu olmasına sebep olur. UVA ışını alamayan hayvan daha miskindir. UVB ışını alamayıp d vitamini sentezi yapamayan hayvanda doğrudan karşılaşacağınız sorun kabuk yumuşamasıdır. Buda zor toparladıkları bir durum.

Yani bu ekipmanlar olmadan hasta olması ve ölmesi çok normal. Hastalıkla uğraşmak ayrıca çok zahmetli ve bilgili veteriner bulmak zor.

Pet shop hayvanı alırken sizi doğru yönlendirmediği için şimdi bu gerçeklerle karşılaştınız. Tabi bizlerde önceden araştırmamanın eksikliğini yaşıyoruz. Bazı arkadaşlar hayvanı almadan önce burayı inceleyerek durumu öğreniyorlar.

Yapacak şey hemen uygun bir akvaryum ve ekipman seti edinmek. Bunun içinde önerilerde bulunuruz. Kaplumbağa sistemleri basit balık sistemi değildir. Hatalı ürün alıp iyice zorlanmaya gerek yok. Pet shop yerine buraya danışmanızı öneririrm.

Hayvanlara sağlıklı bir ömür dilerim. Tabi bu ilk önce sizin atacağınız adımlara bağlı.

Emre abi,

Malum kum vs ile akvaryumun iç dizaynını değiştireceğim, normalde akvaryum suyunu değiştirirken 3 te 1 ini akvaryumda bırakıyordum eski suyun. Şimdi şöyle okkalı bir temizlik yapsam, tamamen yeni bekletilmiş su koysam, esi sudan eser bırakmasam bi zararı olurmu ? sürekli yapmıyorum sonuçta olmaz gibi geldi ama yinede bi sorayım dedim. Birde 8, 9 saat akvaryumu boş çalıştıracağımdan kaplumbağaları leğende tutmam gerekecek o kadar saat ten bir sakıncası ?

Hayvanları gece akvaryum suyundan aldığın leğende tut derim. Yani işi gece su filtrelenecek şekilde başlat. Orada uyusunlar. En sıcak odada dursunlar ve üzerine bir kısmı açık bir örtü koy.

Komple kurulum ve metilen kullanacağın için eski sudan koymasanda olur. Ancak su ısısı sabaha aynı uygun değere gelsin.

AEK' Alıntı:
Bauhaustan benim veriğim linkteki beyaz mandallı lambayı alırsın. Max 60 w olmasıda iyi. Orada ecolite 52 w soft ampulüde bulursun. Ancak bu mandalıya uvb ampul uymuyor. Sana şimdi bulacağın uvb ampul ve mandallı lambanın linkini veriyorum.

mailto:/forum/Konu-uva-uvb-lamba.html
Bu konuda namiba terra uvb ampul var. Bu ve jbl olan uvb malesef alttaki beyaz kısmından bendeki bauhausta satılan mandallıya uymuyor. Elimde bir çok uvb bu sebeple beklemekte. Ancak burada arkadaşların bahsettiği mandalı lambaya namibayı taktılar.

Uygun uvb ampul:
mailto:/evcil-hayvan-petshop/namiba-terra-uv-plus-d3-kompakt-lamba-23w-82278251

Daha pahalı ama namiba uvb bulamazsan uygun diğer ampul budur: 15 w olan mesafe ayarlamada daha uygun.
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13212&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-190-kompakt-surungen-terraryum-lambasi-15-w
mailto:/urun_detay.aspx?urn=13213&ad=jbl-solar-reptil-jungle-uv-310-kompakt-lamba-23-w

UVB için uygun mandallı lamba, bahsettiğim konuda arkadaşlar bunun namibaya uyduğunu belirtti.
mailto:/ofis-kirtasiye-malzemeleri/portatif-kiskacli-masa-lambasi-kitap-okuma-vb-78762241

Eğer bu uvb ampulü kullanmaya başlarsan bahsettiğim bauhaustaki mandallı lambayı ve basit soft ampulü alıp konuyu çözersin. Isıtmayı bu hafta sonu bauhaustan çöz derim.

Herşeye herşeye uymak zorunda değilki :) bir tane çanaklı mandallı lambalık, birde uvb ampul alır uydururuz gerekirse:) benim mandallı gri lambalığımdada spor vardı daha önceden camlı kopya masamda kullanırdım. Duyunu kırıp attım yeni aldığım duyla kablo çekip taktım sizde öyle yapın :) yada 1 mm kalınlığında mukavvayı koni şekline getirip yapıştırın, arkadan önden aluminyum folyo ile kaplayın ve duyunu yerleştirin ama çıkacak yangından sorumlu değilim :D

Massive lamba metal ve arkası açılamıyor. Ben elektrikçiye gittim. Bu açılmaz, kırılır dedi. Bu sebeple uygun mandallı lambayı aldım. Bir çok uvb lamba buna uymuyor. Ama uygun mandallı lambalar var tabi. Bu sebeple zor durumda kalınmasın diye bildiklerimi paylaştım.

evet bazı lambaları tırnaklı yaptıkları için sökme durumu olmuyor. bazılarında, düşük watt gücü olanlarda da ince kablo kullanıyorlar bu uvb için sorun olmuyor ama normal bir ampul için kalın kablo takma olanağı olmuyor. kablonun geçtiği yeri dar yapıyorlar.

arkadaslar benim kaplumbagamin arkada kisimda beyazliklar var ve bas kabuk kismindan var ama bas kisminda cok az var sizce neden acaba filtre isitici ve kuru alan isigi var ?

bir resmini çekip koyarsan ne olduğu hakkında yorum yapabiliriz.

cem bey suanda resimin koyamiyorum ama bu sayfadaki kaplumbaga baktim onu gibi degil

yarın halledersin şimdi hayvanı rahatsız da etmeyelim.

resımım cektım one ve arkada kısımlarda var

mailto:/21ja9mx.jpg

arkayı görmüyorum plaka araları çizgilerde olduğuna göre bu kireç. içme su takviyesiyle bu azaltılabilir.

hmm pekı bır ılac var mı onu alsam gecer mı dırek ?

Kireç konusuna çözüm ya hazır içme suyu yada evdeki şebeke suyuna filtre bağlamak. Birazda kabuk değişimi izleri var. Beyazlamaların bir kısmı kireç bir kısmıda eski plakaların canlılığını kaybetmesi. Kireç yoğun değil ama şimdiden önlem almak iyi olur.

Esas konu su seviyesinin çok düşük olması. Filtre kesinlikle tamamen su içerisinde olmalı. Aksi halde motor aşırı ısınır ve arıza yapar. Derecede tamamen su içerisinde olmalı. Bu şekilde doğru ısıyı ölçmez.

kireç için hayvana sürülecek bir ilaç yok ciddi bir durumda yok. musluğa takılan arıtma cihazlarından da alıp kullanabilirsin karbon kireci çözer. veya elinde atıl ufak bir iç filtre varsa karbon filtre malzemesi alıp onun içine koyarak kireci süzebilirsin. veya içme suyu takviyesi ile kirecin oranını azaltabilirsin.

filtre su içinde de az bir şey daha ya suyu yükselt ya da filtreyi indir. hayvanın burnu dışarda dursun yeter. yarım cm kadar

Anladım ve filtre zeminle bir ve şimdi bir taş daha aldım kuru alanı yukselticem ve su koyucam benim akvaryumcuya sordum bana kaplusun kabuguna reed mi neydi bir sıvı var dedi onu suruyorsun dedi sonra bir saat bekleticen sonra suya koyucaksın kaplusu sizce dogru mudur acaba ? Fiyat 5 tl idi

Geri