Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Ölüm kaplarindan akvaryuma

150-200L/h debili iç filtrelerden en ucuzunu alabilirsiniz ama bir iç filtre almak yerine akvaryumu değiştirmeniz daha iyi olacaktır. Şu anki akvaryumunuz hâlâ 40x30x30h sanırım. Bunu en kısa sürede değiştirmelisiniz 25-30 litrelik bir akvaryum kaplumbağanız için uygun değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: cem
Akvaryumu kısa bir süre daha kullanacaksanız yeni bir iç filtre almanıza gerek yok kaplumbağa yeterince büyük zaten fazla debi çok etkilemez kaplumbağayı. Şelale aparatı varsa eğer iç filtre değiştirme olayına hiç gerek yok.
 
Yeni yapilacak akvaryum tahmini 100 150 litre su alıcak onu kullanmak icinde yeni akvaryum ısıtıcısına ihtiyac duyulcak onlari toparlayim derken biraz zaman gececek. Şelale aparati yok o yuzden suanlik yeni filtreyi almaliyim. Zaten daha 40x30x40 lik akvaryumun kuruluş aşamasındayız diyebilriz bazi seylerin temininde gec kaldik.
 
Kuru alan için simdilik bunu yaptık bizi idare eder umarim . Hali kaydirmaz sericez .plastik yüksekliği açıkçası hayvan derin suya alışkın olmadığı için ani atlamasinda bir sey olur diye korkumdan koydum. Umarim yanlis değildir zaten akvaryum cam bu kismi plastik olsada diğer yerinden dışarı bakabilir diye düşündüm. Idare edebilir miyiz yeni akvaryuma gecene kadar? yeni akvaryumda tabi cam olucak. Hiç degilse devit tedavisi ve ışık alir diye düşündüm.
 

Ekli dosyalar

  • 20210320_201843.jpg
    20210320_201843.jpg
    1.4 MB · Görüntüleme: 22
Akvaryum biraz daha gecikecekse dediğiniz gibi alabilirsiniz yüksek debili iç filtre kaplumbağanın uyumasında zorluk çıkartır, diğer taraftan da düşük debili iç filtrenin performansı akvaryumu kötü etkileyecektir dip çekimi ve su yenileme süreleri kısalabilir. Elyaf kullandığınızda akvaryumdaki pislikler en ince partiküllerine kadar süzülür.

Kaplumbağanın kuru alandan suya atlamasında hiçbir sakınca olmaz. Bunlar zaten kuru alandan suya atlamalarıyla ünlüdür. Kuru alanın yüksekliği kaç cm? 22-25cm ise su yüksekliği açısından uygun olur. Kaplumbağanın kuru alandan dışarıya kaçmaması için akvaryum camlarını mukavva karton ile yükseltirsiniz.

O ön taraftaki plastiğe hiç gerek yok dediğim gibi kaplumbağanın suya atlamasında bir sakınca olmaz. O plastik yüzünden kaplumbağa dışarıyı istediği gibi izleyemeyeceğinden kuru alana çıkmakta tereddüt yaşayabilir ve kuru alanda kalma süresi kısalabilir.

İdare edebilirsiniz tabii ki ama suyu rampanın en altına kadar doldurmalısınız bu sayede su hacmi yükselmiş olur.

Halı kaydırmaz için Cem beyin kullanmış olduğunu alabilirsiniz bu halıda kaplumbağanın tırnakları zarar görmüyor.

 
Kuru alan yükselik 14cm altlarina ek yapip yükseltmeyi düşünüyorduk. O zaman cikartabilirsek cikartalim orayi . Insallah sökebiliriz. Seyden korktum aslinda altta kum koysak bile hizlica atlarken birden dibe atlarsa kabugunda yara olusumu olur diye dedigim gibi . O halde direk atlarsa bir sorun olmaz degil mi hani suya atlamaya aliskin degilye olurda zemin ona sert gelirse diye
 
Yeni yapistirmıştık söktüm hemen evet 14 cm yükselik bununla idare edermi altlarina uygun eki koyana kadar bir kaç gün
 
Bu kuru alani dişfircasi ile tuzlu suda yıkayacağım. Hali kaydirmaz almıştım onu dezenfekte etmek icin ne yapmaliyim. Metilen mavisi damlattigim su icinde bekleyip oda isinda kurumasini saglasam olur mu? Su degisimi için ise ben musluk suyunu 1 2 gün dinlendirip kullanıyorum. Haftada 1 kez metilen damlatiyorum. Akvaryum için su duzenleyici kullanmali miyim. Bir öneriniz var mi ? Şuan belirttigim filtreyi alacağım. Birde damacana suyu da kullanılıyor mus önereceğiniz bir marka var mi? Ayni şekilde küçük 5 lt hazır sulardan kullanabilirmiyim. Onun icinde bir marka önerirmisiniz? Cok soru sordum kusura bakmayın vaktinizden aldim tesekkur ederim size ilginiz için.
 
Son düzenleme:
Cem beyin almış olduğu kuru alan malzemesi için bir link atabilirmisiniz ?internetten baktım ama tam emin olamadim . Bunu bulmuştum.
 

Ekli dosyalar

  • 20210320_213528.jpg
    20210320_213528.jpg
    1.1 MB · Görüntüleme: 14
O filtreye masraf yapmaya gerek yok hiçbir işe yaramaz. Haznesi küçük hergün temizlense bile bir fayda sağlamaz. Sirkülasyonu bile yetersiz kalır.

Kuru alanın üst kısmındaki uzantı kenarı anlamadım. Sadece ön cephesinde mi olacak yoksa komple kapatacak mısın? Ön cephe için düşündüysen sök. Açık alanda çevreyi kontrol etmesi rahatlatır aynı şekilde kaçma açısından da kolaylık olur.

Hayvanın suya atlamasında bir sıkıntı yok. Yükseklik algıları yoktur. Suyu rampa üstüne doğru yükseltirsin. Burada korkulacak olan atladığında karşı cama vurması. Kabuğunu sert biçimde vurursa camı kırabilir. Su hızını frenler. Yoksa hayvana birşey olmaz. En kötü burnu hafif kızarır o da birkaç günde düzelir ki öyle bir şiddetle de vurmaz.

Akvaryumu madem yaptıracaksın doğrudan ömürlüğe geçip tek kalemde masraftan kurtar.

Yeterli derinlik yoksa kum kalsın. Sudan çalar. Diğer akvaryumda alırsın.

Kuru alanı bulaşık deterjanı ve akvaryuma ait bulaşık süngeri ile ile yıkayabilirsin aynı şekilde paspası da sonrasında iyice durulayıp kokularının gitmesi için dışarıda bir süre beklet.

Paspas yapı marketlerde, paspas satanlarda var. Şu tel makarna gibi kıvır kıvır olanla birlikte rulo halinde satılıyor. Ölçüyü alıp ona göre kestirirsin. Bu makarna gibi olanı alma tırnağı takılır.
 
Su oranı az, su düzenleyici pahalı akvaryum kirlendiğinde emsal sıcaklıkta su ile kısmi yada genel temizlik yaparsın.

İçme suyu kullanırsan en ucuzu hangisi ise onu al.
 
Doğru söylüyorsunuz ama ic filtre olmadan zor olucak yüksekliği yukselticez nihayetinde. Cunku kum koyucam ve kum varken su değişimi nasıl olucak kumu da mi yikamam gerek filtre olmazsa yoksa sadece 2 gune dip cekim yapıp su tazelemem yeterli mi kum varken ona göre alirim. Debisi düşük olursa hayvan rahat hareket eder onun için söylemiştim o filtreyi Çünkü akintiya karşı rahat hareket edemedi 30 litreye kadar temizlik yapıyormuş dedigim filtre 2 güne bir dip cekim yapabilirim. Birde bunu buldum bu filtre nasıl peki ? Sadece debisi etkilemesin hayvani düzenli dip cekim yapabilirim ve kum da koyucam yükseltiyi arttiracagim kademeli olarak.
 

Ekli dosyalar

  • Screenshot_20210321-075312_Chrome.jpg
    Screenshot_20210321-075312_Chrome.jpg
    202.1 KB · Görüntüleme: 13
Bu filtreyi almakla parayı çöpe atmak aynı, sakın alma, hiçbir fonksiyonu yok. Süngeri iki kibrit kutusu kadar desem anlarsın. Bu tip filtreler tek yada çift balık bakanlar için ki o da büyük balık değil. Ne kir toplar ne sirkülasyon yapar.

Kaplumbağalar yoğun dışkı ve idrar yaptığı için balıklara göre her zaman daha güçlüsünü kullanırız.

Ben başta 30 litrelik akvaryumda 6-7 cm'lik iki kaplumbağada 650 lt/h debili filtre kullandım. Sorun olmadı. O ucundaki şelale borunun ucundaki tapayı çıkarıp arka camdan ön cama doğru yönlendirince ön cama çarpan su şiddetini kırıyor. Sonradan o boruyu söküp çıkardım.

600 yada 650 lt/h debili hava kabarcığı veren ve ucunda o şelale boru olan bir filtre bak. Boru su üstünde olursa akan su akvaryumdaki suya çarptığında kabarcıkta yapar. Böylece hava kabarcığı hortumunu takmana gerek kalmaz.

Bu arada hava kabarcığı hortumu ile şelale boru bir arada kullanılmaz. Borunun dirseği su çıkarken zorlayacağı için daha kolay çıkış olan hava hortumuna yönlenir ve su akvaryum dışına akar.

Sirkülasyonun belli bir hızda olması akvaryum genelindeki tüm kiri kaldırıp toplamasını sağladığı gibi hayvanında akıntıya karşı bacaklarını çalıştırıp yüzme kabiliyetini artırır. Hayvan 8 cm imiş bu debideki su akışı hayvana birşey yapmaz. Tersine bacaklarını geliştirip sürekli hımbıl gibi durmasını da engeller. Yüzmesini teşvik eder.

Ayrıca çöpte olmaz. Filtreyi ömürlükte deri toplamada da kullanıyoruz.
 
Tamam o halde tesekkur ederim evdeki bu filtreyi takmam hayvana zarar vermez debisi bende öyle düşünmüştüm ama pek hareker etmeyince degistireyim dedim tamam ben bu filtreyi takacagim. Belirtiğiniz filtre özelliklerinde rahat edebiliyorlarsa bundada eder o halde. Dediginiz filtreyi temin edecegim bu önerdiğiniz filtreyi buyuk akvaryumda da kullanabilirim degil mi ? Birde akvaryum ölçüsü hakkinda 100x50x50 onerdiniz ama evdeki koyacagimiz ortamda 100x50x35 yada 80x50x35 ölçülerini uydurabiliyoruz bunlardan birini yapmak uygun olur mu koyacagimiz alan sınırlı çünkü hayvani salonda muhafaza etmek sıkıntılar dogurucak bunu düşünüyorum. Isiklar 12 de kapaniyor nerdeyse normal zamanda hayvani olumsuz etkiler diye baska yere koyucaz.100x50x50 yi yapamazsak 80x50x35 i ne kadar kullanabiliriz tabi onceligim 100x50x35 yapmak şuan bunun bir yorum alabilirmiyiz. Yapacagimiz 100x50x35 ne kadar kullanabiliriz. Hayvan derin suda yuzmeye iyice alissin akvaryumdisi yaparız kuru alani ileride bunu da soylemek istedim.bir yardimci olur musunuz. Ayrica simdiden nakit ayarlamak için sizden 100 150 litrelik akvaryum isiticisi onerisi istiyorum. Birde akvaryumu kurduk diyelim ama 70 80 litre su aldi bu suyu isitmak için 100 150 litrelik suyu isitan isitici kullanabilir miyim. Ayrica bende 0.05m silis kum var 0.07 vitasand kumu temin ettigimde karistirmam sorun yaratmaz degilmi? Ve 100 yada 80 cm lik akvaryum zemininde ne kadar kum koyulmali ? Yardimci olur musunuz? Şimdiden toparlayim ileride lazim olacaklari. Tekrar teşekkür ederim size iyi günler dilerim.
 

Ekli dosyalar

  • 16163157969185340114173918059150.jpg
    16163157969185340114173918059150.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 13
35 cm yükselti uygun olmaz. Akvaryum üstü kuru alan olsa bile üstten 7-8 cm kaçış boşluğu tabanda 7 cm kum ortalama 20 cm su bırakır. Bu hayvan için az olduğu gibi iç filtrede sığmaz. İç filtre tamamen su içinde olmalı. Yani asgari 30 cm su olmalı. 100*50*50h ve hatta 100*50*60h olursa süper olur. Bu ölçü için mobilya içine dış filtre koyarsan 130 cm yükselti, kuru alanı da eklersen 160-170 cm yükseklik olur. Bir şekilde bir yer ayarlamak gerekiyor. Hayvan dişi ise 30-35 cm kabuk boyuna kadar yolu var. Rahat hareket etmeli. Sistem iyi olunca daha hızlı büyüyorlar.

Salon ayakaltı, hareketin çok olduğu yer olduğunda hayvan rahatsız olur ve kuru alana çıkmak istemez. Ayrı bir oda olması iyi olur.

Hayvan 8 cm kabuk boyunda derinlik endişe etmesin. Bunlar 2-3 metre derinliğe inen hayvanlar. Hayvan ortama alışsın tabandan yukarı çıkmaz. Bu alışma işi bir iki gün sürer ki hayvan o kadar ufak değil. Direk derin suya salla gitsin.

Su ısıtıcıda sağlam ve uygun olan roxin çelik ısıtıcı 200 W yada jbl protemp 200 W. İkisi de su içine tam batan model yatay kullanılabiliyor. Kaplumbağalara dayanıklı. Jbl 250 litreye kadar su ısıtabiliyor. Roxin 200 litre. Isıtıcı gücü ne kadar yüksek olursa o kadar performanslı olur. Tabi çok yüksekte olmamalı. Gücü yükseldikçe boyuda uzar.

Kum aynı cins, ölçüde sıkıntı olmaz karıştırabilirsin. 100*50 cm için 40 kg yeterli.

Kum formülü en*boy*kum yüksekliği/1000= alınacak kum kilosu.
 
Son düzenleme:
Elindekini şimdilik kullanabilirsin. Hava hortumunu takıp kabarcık yani oksijen verirsen su kalitesi biraz daha korunur.

Ömürlükte verdiğim ölçü için sobo 808c köşe filtre uygun. Bununla ilgili deneyimimi yazmıştım burada.

Emre alternatif örnek verebilir.
 
Yükselti 50 cm olucak 35 cm lik olan yan uzunlugu diger uzunluk ise 100 cm yada 80 cm bunu belirtmek istedim. Buna uygun kum ölçüleri nedir. uygun alan ayarlayabilirsek 100x50x50h yaparız ama uygun yer ayarlanamazsa belirttiğim sekilde olucak. Peki Belirttiğiniz isiticilari 60 70 litrede de kullanabilirim degilmi yani fazla gelmez.
 
Uzunluk 100 cm olsun ende 35 cm sıkıntı olur hayvan 20 kabuk boyunu geçince manevrada sıkıntı yaşar.

60-70 litrede de kullanılabilir yalnız ayarda iç dereceyi baz almak lazım. Olduğundan fazla ısıtabilir. Çelik ısıtıcılar geç ısınıp geç soğur. Bu da su ısısını yükseltir. 26 dereceye ayarladığımızda 28 derece su ısısını yakalayabiliyoruz ama derece ile kalibre etmek garantili olur.

Akvaryum ile ısıtıcının boy kontrolünü yapın. Akvaryuma büyük gelmesin.
 
100x35x50h gibi bir ölçü uygun değildir. Zaten dişi bir su kaplumbağası 35cm kabuk boyuna sahip olabiliyor arka ayakları ve kafayı da eklediğimizde bu boyut 45cm e kadar uzuyor.

Akvaryum ölçüleri en az 100x50x50h olmalı. 100x35x50h gibi bir ölçü yaptırırsanız 16-18cm kabuk boyuna kadar kullanabilirsiniz bu da kaplumbağanın 8-12ay kadar bir sürede geleceği boyuttur.

Büyük akvaryumlarda dış filtre kullanıyoruz. İç filtre genelde kaplumbağanın derilerini toplamak için kullanılıyor. Sizin sahip olduğunuz iç filtrenin sünger kısmı açıkta fişi çektiğiniz an deriler suya karışır. Ömürlük akvaryumda Cem beyin dediği iç filtreyi kullanabilirsiniz ya da sobo 1301f, sobo 1302f, eheim pick up 2012 alabilirsiniz.

Yer sıkıntısını çözmeniz lazım. Cem beyin dediği gibi salonda kaplumbağanın rahat edemeyeceği gibi akvaryumun kokusu ve nemi salonu kaplar.
 
  • Beğen
Tepkiler: cem
uygun fiyatlı ısıtıcı ve dış filtre söyler misiniz ? ikinci el bulmaya da çalışırım tabi
 
Geri
Üst