Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!
Yok bu sadece karbon. Öncelik zeolite,karışımlı bulamazsanız sadece zeolite alın. İkisini ayrı alıpta karıştırabilirsiniz. Öyle düşünürseniz karbonun coconatlı olanından alın bu suya tatta verir.

Bu linkini verdiğiniz dış filtrede profesyonel kullanım için o kadar para vermeye gerek yok.

Eve gidince unutmazsam atarım resimleri.

Kuşağa gerek olmaz mı akvaryum yüksekliği 25-30 cm değil öyle olsa üste gerek olmaz. Yükseklik 55 cm olacak bu sebeple gerekli ilerde suyu yükselteceksiniz su basıncı camı dışarı doğru kasacak. Kuşak komple dolanacak. Akvaryumun cam kalınlığı ile aynı olacak. Alt kısım 4 cm eninde üst kısmı 3 cm eninde olacak. İçerden resim çerçevesi gibi dolanacak.
 
Üst kayıtı çektim ama biraz loş çıktı.
IMG_20211124_210958.jpg

IMG_20211124_211436.jpg


IMG_20211124_211023.jpg

IMG_20211124_210958.jpg

Ekli dosyayı görüntüle IMG_20211124_210936.jpg

IMG_20211124_210805.jpg



Bu da alt kayıt
IMG_20211124_212124.jpg


IMG_20211124_212106.jpg
 
Üste paslanmaz çelik sac attırdım. Arkadaki beyaz olan yer her iki tarafta var bunu kuru alanı koyduğumda dış filtre boruları için alan olsun diye yaptırdım. 5. Resimde alanın altından çektiğim gibi.

Bu arada üst camın üstüne oturtmuş yanına değil yanlış görmüşüm. Eni 3 cm şeklinde üstüne oturtursanız mandallı lambada sıkıntı olmaz.

Tuturması da şu şekilde olacak.
169264.jpg

IMG_20210501_183230.jpg

169262.jpg


Strafor ile boşluğu alıyoruz bu şekilde öne doğru kaykılmıyor.
 
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için :) Paslanmaz çelik sacın içinde (arasında) cam var mı yoksa sadece paslanmaz çelik mi kullandınız kuşak için? (kayıt değil kuşak sanırım değil mi?)

Bir de sizin lamba sağlam kaliteli görünüyor benim trendyoldan aldığım çok sağlam gelmedi bana daha iyisini bulursam iade edicem ama siz internetten mi aldınız, sizinkinin aynısını bulabileceğim bir site var mı?
 
Kuşağın üstüne yani camın üstüne sac yapıldı. 2.resimde görülüyor. Bunu camcı yapamaz. Onu eğip şekil verecek alet var. O beyaz kısmı normal sactan yaptılar o paslandı mesela.

Benim lambayı ben dükkandan almıştım. Horoz elektrik malı. Ama şimdi üretimi durdu sanırım.
 
Anladım. Biz camcıya sipariş verdik dün ama kuşak için olan kısmı 6mm camdan kesmiş (akvaryum normalde 8mm ama henüz eline 8mm gelmemiş) Sorun olur mu sizce? Ve biz paslanmaz çelik yaptıramayacağız sanırım sadece cam, güçlü olması için. Ve onu da üst kısmın sadece uzun kenarlarına yeter diye diretiyor..
 
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için :) Paslanmaz çelik sacın içinde (arasında) cam var mı yoksa sadece paslanmaz çelik mi kullandınız kuşak için? (kayıt değil kuşak sanırım değil mi?)

Bir de sizin lamba sağlam kaliteli görünüyor benim trendyoldan aldığım çok sağlam gelmedi bana daha iyisini bulursam iade edicem ama siz internetten mi aldınız, sizinkinin aynısını bulabileceğim bir site var mı?
Bir de akvaryumda hangi marka metilen kullanıyordunuz? Farklı çözelti oranlarında ve farklı markalarda birsürü metilen mavisi çıktı, hiç kullanmadığım için de bilemedim bana güvenilir, iyi bir marka ve dikkat etmem gereken başka bir şey varsa söyleyebilir misiniz?
https://www.hepsiburada.com/filtre-malzemeleri-c-60000446 Filtreye karbon için şöyle şeyler çıktı bunların hangisi olur iç filtreye? Zeolite o önceki attığımı alacağım karbonu bilemedim.
https://www.hepsiburada.com/ara?q=filtre+elyafı elyaflar da şöyle ama bunların hepsi aynıdır sanırım. Karbon ve metilen aklıma takıldı
 
Siz bu adama akvaryum yaptırmaktan vazgeçin bence. Birşeyden anladığı yok bir yerden de geri kalmıyor. 6 mm olmaz. Akvaryum ortada yok 6 mm'den cam kesme nedir? Zorluğu nedir. Kesip dört çevreyi dolanacak. Bunun hesabı kitabı var. Üstüne cam kuru alan binecek bunun desteği olmadan nasıl duracak. Üstüne bindiğinde
6 mm'lik camı kırar üstelik.

O ölçülerde hazır akvaryum alıp kurtarın iki tane alacağınızı söyleyince fiyatta indirim yaparlar. Yada doğrudan akvaryum imalatçısına gidin.

Çelik sacı o yapamaz zaten pahalıda.

Metilen Contra-ichthyo, deep fix dezofix ve deep fix dezopur bunlardan biri olsun.

Eurostar alın onun fiyatı ucuz. Elyaf aynıdır sadece lif kalınlık farkı vardır. Zeolite de uygun. Karbonda stick yem gibi olanı alın. Bunun yıkaması kolaydır. Diğerleri tozludur. Yalnız karbonu yıkarken ilk yoğun siyahlık gidecek kadar yıkayacaksınız. O siyahlık bitmez bir de yeni karbon koyduğunuzda filtreyi su dolu kovada çalıştırın. Bir dakika kadar o siyahlık bir miktar daha gider dengeye gelir. Akvaryuma siyahlık bulaşmasın. Sonra akvaryuma alıp çalıştırın. Karbonun üstünde elyaf olacak.
 
Gerçekten ben de sinir oldum. Çok uğraştık. 8mm cam yok diyip başta 6mm'ye ikna etmeye çalıştı sonra 8mm'yi kabul etti ama 2 hafta sonra alabilirim dedi şimdi kuşağı 6mm'den kestiğini söylüyor ama açıkçası ben daha başladığını bile sanmıyorum. Yarın bir daha konuşayım bir. İleride problem yaşamak istemiyorum.
Bahsettiğiniz stick yem gibi olan şu değil mi: https://www.hepsiburada.com/eurostar-active-carbon-500-ml-p-PTM452-1003 "Akvaryum ilaçlanacağı zaman mutlaka filtre den çıkarılmalıdır." diyor metilen damlatacağımda çıkarmalı mıyım yoksa başka bir şeyden mi bahsediyor?
Elyaf şunu alıyorum 100 gr şimdilik ikisine yeter heralde? https://www.hepsiburada.com/eurostar-filter-wool-filtre-elyafi-100-gr-p-HBV00000SEOPQ
Metileni aradığımda şöyle çıktı birinde dezenfektan diyor aynı şey mi oluyor: https://www.hepsiburada.com/contra-ichthyo-metilen-mavisi-30ml-p-HBV00000Q3V11
https://www.hepsiburada.com/deep-fi...-duzenleyici-deri-losyonu-30-ml-pm-ptmardf042 (şu ilkiyle aynı mı değil mi anlayamadım açıklamasına göre metilen mavisi içeriyormuş ama aradığımız bu değil sanırım)

Bu arada çok fazla soruyorsam lütfen kusura bakmayın, birçok terime yabancı olduğum için onay almadan almak istemiyorum :D
 
Evet o carbondan alın. Metilen, su düzenleyici yada bulanıklık giderici gibi ürünleri emer bu da işlevini düşürürebilir ama daha çok döngü yapan nitrifikasyon bakterilerini öldürdüğü için kullanılmaz dış filtre sistemlerde kullanmayız. Bu filtreyi daha sık temizleyeceğinizden bu bakterilerin oluşma durumu olmayacaktır. Balıklardaki kadar fazla damlatmıyoruz ama filtreyi damlatmadan evvel çıkarın metileni damlattıktan sonra suyu karıştırın.yada 1 damla damlatıp filtreyi çıkarmayın.

Contra-ichthyo da olur. Dezofixte olur. İkisi de aynı. Dezofix'i, deep firması, dezopurdan sonra çıkardı. Farketmez. Dezofix alın.

Elyafta tamam.

Sorarak almanız iyi olur, gereksiz para harcamazsınız. Çok lüzumsuz ürün dolaşıyor.
 
Kesinlikle katılıyorum. Ve gerçekten bu forumu daha önce nasıl görmemişim hayret ediyorum. Her konuda o kadar yardımcı oldunuz ki, birçok şeyi sizin sayenizde aldım şuanda da eksiklerimi tamamladım yarın kurmaya başlıyoruz umarım, çok teşekkür ederim :) Elyaf, karbon ve zeolite aldım. Şimdi bir de elyaf kılıfı veya naylon çorap mı almam gerekiyor öyle bir şey okumuştum sanki ama hatırlayamadım tam.
3 günde 1 metilen damlatırız diye düşündüm suyunu da sararmaya başlar başlamaz. Yada kabaca 3-4 haftada bir olur sanırım. Metileni damlatırken çıkarmalı mıyız şimdi çıkarmayalım mı? Hayvanlar içindeyken damlatacağız değil mi, suyu karıştırın derken ne demek istediniz?
 
Torba yada ayak bileğini biraz geçen naylon çoraplardan en ucuzu müjde markanınki hem karbon hemde zeolite için ayrı ayrı koyacaksınız. Yıkarken bunların içinde yıkayın kolay olur. Aralara da elyaf koyun. Çok sıkı olmasın ama boşlukta olmasın. Elyafı ıslatıp koyacaksınız kabarıklığı gitsin.

3 günde 1 damla damlatacaksınız. Haftada bir de olur. Carbonda o işi de bir noktaya kadar görüyor aslında.

Su sararmaya başlar ve o an yada gün suyu değişme imkanı olmazsa damlatıp ertesi gün su yenilenebilir. Bu hayvanın amonyaktan zehirlenme ihtimaline karşı.

Filtre kirliyse çıkarın. Elyafları yeniler carbon ve zeolite'i yıkar, koyarsınız. Carbonun ömrü 1-1,5 ay arası değişir. Hadi buna 1,5 ay diyelim. Zeolite normalde 3 aylık ömre sahip ama ilk kullanımda sararma süresine bakın. Sonrasında bu süre 1 haftaya kadar düşerse işlevi bitmiştir o vakit yenilersiniz.

Hazne boyu ne kadardı?

Metileni damlatınca orada yoğun dağınıklık olur hayvan bunu içmesin karıştırarak suya yayın ki hem her yere nüfus etsin hemde incelsin. Birkaç saate kaybolur zaten.

Yalnız dikkatli dökün giysiden lekesi çıkmaz elde ise bir iki gün durur. Oy verme sonrası parmağa damlatılan damla gibi.
 
Arkadaşlarımızın gereksiz birşeyler alıp masraf yapmaması için denediğim çok şey olmuştur. Özellikle yemler konusunda alıp inceleyip hayvanlarda denediğim yada hiç kullanmadan attığımda oldu. İlaçlar filtre malzemeleri vs. Benim hayvanları diğer hayvanlar için bu uğurda kobay gibi kullandım bir bakıma. Mesela ilacı suya damlatmaktansa doğrudan ağzına damlatarak yada yeme damlatarak vermenin daha çabuk netice vermesi yöntemi gibi. Suya damlatma hayvanı da yıpratıyordu. Az su içeren kapta suya damlat 12 saat beklet. Sonra temiz suda 12 saat yine ilaçlı suda 12 saat bazen 12 saatte bir suyu yenile yeni ilaç damlat. Hayvan suyu yeterince içiyor mu belli değil. Bu arada su ısısı 32-33'te sabit olacak. Öyle tutmakta zor. Su az ısıtıcı konmaz. Tam çileydi.

O dönem monodoks öneriliyordu ben de acemiydim. Hap şeklinde güçlü bir antibiyotikti. Ezip toz haline getiriyordun. Bir hayvanımı dozu ayarlayamadığım için kaybettim. gentayı o şekilde keşfettim. O zamanlar ampul tipi yüksek oranlı gentamisin içerenleri reçetesiz alabiliyorduk sonra reçete işi çıkınca vermediler, göz damlası haline döndük.

Kendime de etkilerini ve belirtilerini öğrenmek için salmonella bulaştırdım.
 
Son düzenleme:
İnanmıyorum. Baya çile çekmişsiniz hem kendiniz hem hayvanlarınız adına. Monodoks sivilceler için bir antibiyotik değil miydi hayvana neden önerildi ki? Ama böyle şeyler beni çok korkutur, ben hayvanlarıma çok bağlıyım öyle ki şuan bu tüm yeni şeyler benim gözümü çok korkutuyor. Çok dua ediyorum iyilik yapayım derken zarar vermeyim diye. Şuan şu metilen konusu da kafamı karıştırdı mesela. Tüm suya 1 damla damlatıcaz akvaryumun içine kaplumbağa içindeyken ama nasıl karıştırabilirim ki tek damla zaten bir kere damlatmış olcam. Metal kaşıkla falan mı dağıtmalıyım?
Filtre kirli değilse metilen damlatırken de yerinde çalışır vaziyette mi kalsın? Elyafları ne kadar zamanda bir yenilemeliyiz?
Aldığım filtre şu: https://www.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/sobo-wp-1301f-filtre-600-lt-h-10-w_pdp_696286413
 
İnanmıyorum. Baya çile çekmişsiniz hem kendiniz hem hayvanlarınız adına. Monodoks sivilceler için bir antibiyotik değil miydi hayvana neden önerildi ki? Ama böyle şeyler beni çok korkutur, ben hayvanlarıma çok bağlıyım öyle ki şuan bu tüm yeni şeyler benim gözümü çok korkutuyor. Çok dua ediyorum iyilik yapayım derken zarar vermeyim diye. Şuan şu metilen konusu da kafamı karıştırdı mesela. Tüm suya 1 damla damlatıcaz akvaryumun içine kaplumbağa içindeyken ama nasıl karıştırabilirim ki tek damla zaten bir kere damlatmış olcam. Metal kaşıkla falan mı dağıtmalıyım?
Filtre kirli değilse metilen damlatırken de yerinde çalışır vaziyette mi kalsın? Elyafları ne kadar zamanda bir yenilemeliyiz?
Aldığım filtre şu: https://www.gittigidiyor.com/evcil-hayvan/sobo-wp-1301f-filtre-600-lt-h-10-w_pdp_696286413
Bir sorum daha var, kaplumbağaların tutunması oturması dinlenmesi vs için milyonculardan bakacağım çubuk hangi maddeden olmalı? Suya salınım yapmaması zarar vermemesi açısından? Tahta/ahşap olmaz sanırım suda şişer. Plastik de sakıncalı gibi geliyor ne olabilir?
Aynı sorum kuru alana ve rampasına yapıştıracağım malzeme için de geçerli. Siz yapay çim salınım yapar dediğinizden itibaren onu eledim kafamda, ama sizin kullandığınız paspas da plastik değil mi, zararı olmaz mı?
 
Monodoks salmonella içinde kullanılıyor. Sivilce işini hatırlamıyorum. Daha doğrusu prospektüsü hatırlamıyorum. Bir tek salmonella dikkatimi çekmişti.

Damlattıktan sonra elinizle suyu çalkalayın. Fazla damlatıldığında alkol bazlı olduğu için hayvan kafayı bulabilir onun için balıklara göre az oranda damlatıyoruz. Bu kafa bulma balıkların sakinleştirip stresini alıyor. Sisteme yeni giren balıklarda bakteriyel enfeksiyon ihtimali ve sakinleştirme için kullanılıyor.

Su değişmeyi bir gün sonraya öteleyecekseniz filtre dursun sonuçta içinden geçen metilenli su varsa oradaki zararlı bakterileri öldürür. Damlattığınızda suyun resmini çekin renk oranına bakalım çok açık olursa bir damla daha gerekebilir.

Bu hayvanlar akciğer solunumu yapan hayvanlar yetişkinleri fazla etkilemese de yavru hayvanlarda bu olası. Tadı farklı olacağı için suyu içmeyebilirlerde ama her ihtimali düşünmek lazım.

Ben oklava kullandım. Arada çıkarıp akvaryuma ait bulaşık süngeri ile yıkıyoruz. Alg yosun bağlıyor. Şişmiyor ama yamuluyor. Salınımı yok.
16379174486259193504010206687168.jpg



Paspas diğer petrol artıkları içinde en iyisi az bir oranda salınım sonrası su içinde olan kısmı biraz sertleşiyor. Sorun oluşturacak boyutta değil. Uygun ölçüde tek parça kestikten sonra bulaşık deterjanı ile lavabo fırçası yada bulaşık süngeri ile yıkayın kokusunun gitmesini bekleyin sonra koyun.
 
Şöyle düşünüyorum; ilk başta su temiz olacağı için sanırım metilen kullanmadan devam ettiririz bir süre. Sonra da 3 günde veya haftada 1 şeklinde. Filtrenin temizliği haftada 1, Su sararmaya başlarsa akvaryum suyu komple değiştirilecek. Buraya kadar yanlışım var mı? Metileni bir damla damlattıktan sonra akvaryum suyunu elimizle nasıl karıştırmaz ama direkt kolumuzla beraber akvaryuma sokup çalkalayacak mıyız anlamadım? O suya daha çok mikrop vermez ve hayvanları korkutmaz mı? Umarım suyu içmeme gibi bir durum olmaz çünkü böyle bir durumda su içmediğini anlayamam. Ama metileni yoğun kısımdan da içmesini istemem bu konu biraz kafamı karıştırdı.
Kuru alanın rampasının kenarları çıkıntılı olmayacak o yüzden paspası mecbur yapıştırcam. Bunu camcıdaki silikon yapıştırıcısıyla mı yapmalıyım?
 
Metleni temizlik sonrası da damlatıyoruz. Bu gözden kaçan birşey olma ihtimaline karşı ama damlatılmasını gerektirecek durumda yok hayvanlar sağlıklı inisiyatifi size bırakıyorum.

Filtre temizliğinde elyafların rengi koyu renk alırsa, suda sararmaya başlarsa yenilecek şu kadar günde bir diyemeyiz o bu durumlara bağlıdır.

Damlattıktan sonra kol sokmaya gerek yok. Başka birşeyle de su çalkalanabilir metilenin yoğun hali dağılsın yeter filtre sirkülasyon ile dağıtır.

Elimizi öncesinde hayvanlar için sonrasında kendi sağlığımız için sabunluyoruz.

Suyu içip içmediğini anlamazsınız zaten. Öyle korkacak bir durum yok. İçip içmemesine takmayın. Sarhoş edecek kadar koymuyoruz olsa olsa sakinlik verip rahatlatır.

Hayvanlar korkmaz. Ele almak esas stres kaynağı yaratır. Hayvanlar suya el sokmayı yadırgamıyor. Yeterki hayvanın ağız bölgesine yaklaşmayın. Savunma amaçlı ısırabilirler. Çizgilide olacağını sanmam da resin sütü bozuk. O yapar.

Mecbur onunla da olur ufak tüpte satılanları da var şeffaf olnından alırsınız. Akvaryum silikonlarının küçüğü yok. Kurudu mu mecbur atıyorsunuz zaten suya teması olmayacak alan tabanını yapıştırın sadece. Rampaya gerek yok. Ağırlıklı suya temas eden rampa ucu ve altındaki cam alg bağlıyor onun için rampa kısmı paspası kaldırıp camı ovalarsınız.
 
Metleni temizlik sonrası da damlatıyoruz. Bu gözden kaçan birşey olma ihtimaline karşı ama damlatılmasını gerektirecek durumda yok hayvanlar sağlıklı inisiyatifi size bırakıyorum.

Filtre temizliğinde elyafların rengi koyu renk alırsa, suda sararmaya başlarsa yenilecek şu kadar günde bir diyemeyiz o bu durumlara bağlıdır.

Damlattıktan sonra kol sokmaya gerek yok. Başka birşeyle de su çalkalanabilir metilenin yoğun hali dağılsın yeter filtre sirkülasyon ile dağıtır.

Elimizi öncesinde hayvanlar için sonrasında kendi sağlığımız için sabunluyoruz.

Suyu içip içmediğini anlamazsınız zaten. Öyle korkacak bir durum yok. İçip içmemesine takmayın. Sarhoş edecek kadar koymuyoruz olsa olsa sakinlik verip rahatlatır.

Hayvanlar korkmaz. Ele almak esas stres kaynağı yaratır. Hayvanlar suya el sokmayı yadırgamıyor. Yeterki hayvanın ağız bölgesine yaklaşmayın. Savunma amaçlı ısırabilirler. Çizgilide olacağını sanmam da resin sütü bozuk. O yapar.

Mecbur onunla da olur ufak tüpte satılanları da var şeffaf olnından alırsınız. Akvaryum silikonlarının küçüğü yok. Kurudu mu mecbur atıyorsunuz zaten suya teması olmayacak alan tabanını yapıştırın sadece. Rampaya gerek yok. Ağırlıklı suya temas eden rampa ucu ve altındaki cam alg bağlıyor onun için rampa kısmı paspası kaldırıp camı ovalarsınız.
O zaman filtreyi sürekli açıp kontrol mu etmeliyiz? Belki ilerleyen zamanlarda artık tahmini olarak bir düzene oturur biliriz ama şuan ilk kez kullanacağımız için süreyi saptamak için fişten çekip çıkarıp bakmalı mıyız ara ara? Metilen biraz gözümü korkuttu o yüzden biraz temkinli kullanmaya çalışacağım sanırım bir süre.
Suyu metal kaşıkla çalkalasam olur mu?
Paspası rampaya yapıştırmasam eğimden ve sudan dolayı direkt düşer sanırım. Paspassız da olmaz cam rampadan kayarlar çıkamazlar. Ne yapsam ki onun için
 
Kontrole gerek yok hazne şeffaf dışından görülüyor.

Herhangi birşeyle yada suya eli sokup karıştırabilirsiniz.

Paspas tek parça kesilecek. Kuru alan tabanında silikonla sabitlenecek o şekilde düşmez.
 
Geri
Üst