Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Beslenme Programlarımız

Tarçın~' Alıntı:
Öncelikle size yorum yapayım sayın Legendgrl90.Belli bir sayı vermeniz aslında tam olarak doğru değil.Bebekken kaplumbağanızı her gün kafası kadar beslemek doğru olacaktır.Ayrıca her gün karides vermek çok da doğru değil.Karides çok yağlı ve proteinli bir yiyecek.Aşırı hızlı büyüme ve şişmanlama yaratabilir.Aşırı hızlı büyüme de yamuk kabuklara , yani kabul deformasyonlarına yol açabilir ve bildiğiniz gibi şişmanlaması da iyi değildir.Sanyu taneli yem güzel...Ama tek başına yetmez.Bir de yanında Sera Raffy P gibi çok kaliteli bir yem alabilirsiniz.Yani her gün Sanyu taneli , Raffy P ve az da Raffy I verebilirsiniz.Karides ise haftada 1 gibi az miktarda verilmeli.Hem arada bir sebze ve meyve vermeyi de unutmayın.Çünkü hem proteine hem de vitaminle minerale ihtiyaç duyarlar ayrıca büyüdüklerinde sırf bitkisel beslenmeler gerektiğinde de zorlanmazlar.

Benim Listem:

Kaplumbağanın yaşı:7-9 aylıklar
Kaplumbağanın kilosu:Ölçmedim.
Kaplumbağanın kabuk boyu:6-6.5 cmler.
Günlük verilen yemler:Sera Raffy P , Sera Raffy I , Sera Vital , Sera Mineral , Sera Baby Gran
Haftalık verilen yemler:Vitakraft kaplumbağa yemi , kıvırcık , karahindiba , yonca
Aylık verilen yemler: Patates , havuç , elma , muz , Sanyu Karides

Ayrıca Biyo Tortvit ve Biyotortucal vitaminlerini kullanıyorum yemlerin üzerine...Bu aralar da sübye kemiği döküyorum yemlerinin üzerine...Bakalım gelişme olacak mı.(Bu 2 vitamin çok iyi olmasa da idare ediyorlar.Bir kaç kişiye tavsiye ettim , onlar da kullanıyorlar...Her ne kadar biz çok faydasını görmesek de çok memnun olanlar var.)

Haftalık verdiğim yemler her hafta 3 ile 5 kere veriliyor.Sadece karidesi ve Vitakraft yemi haftada 1 kez veriyorum.

Aylık verilenler de ayda bir kaç kere veriyorum.
Patatesin verilmesi konusunda;Uludağ.Ünv.Vet.Fak den nişastalı ve mayalı yiyecekleri vermeyin diye bilgi vermişlerdi siz pataes verilir deyinece terettüde düştüm bu konuda daha ayrıntılı bilgi verebilirseniz sevinirim
 
yaşasın artık kıvırcıga başladık : ) stik yemleri eskisi kadar yoğun vermeyerek bol miktarda yeşillik veriyorum kendisine. haftada 1 kez ufak parcalarla havuc yeşil biber, cok nadir domates ve yine haftada 1kez elma yiyoruz. arada bir yumurta beyazı ve haslanmıs tavuk da menümüzde tabi : ) suan aklıma gelenler bunlar. kıvırcıgı yemesi cok hosuma gidiyo özellikle : )
 
Kaplumbağanız bir yaşını geçti mi?Aslında 1 yaşına kadar kaplumbağalar sadece protein ağırlıklı beslenmelidir.Yani bitkisel yemler verilmemelidir.Ama biz kaplumbağaları ilerki zamanlarda yemeleri gereken besinlere alıştırabilmek için azar azar bitkisel yemler de veriyoruz bebekken.Yani 1 yaşına kadar taneli yem ağırlıklı beslemek daha iyi olacaktır.Bitkisel yemler çok az verilmelidir.

Siz benim haftada 1 verdiğime bakmayın , haftada 1 veriyorum ama küçük serçe parmağımın tırnağının yarısı kadar veriyorum.:)Çoğu zaman onu bile yemiyor bıdığım.

Doğalarında hiç meyve yemezler , bizler de doğayı taklit ettiğimize göre biz de onlara çok az miktarda meyve vermeliyiz.Hele ki elma gibi içerisinde bol miktarda askorbik asit içeren bir meyveyi nadiren vermelisiniz.

Aman bilmediğimiz yiyecekleri kaplumbağaya vererek onları ölüme ya da hastalığa sürüklemeyelim.Dikkat...Zaten buradaki amacımız da birbirimizin yanlışını düzeltmek ve güzel önerilerde bulunmak.:)


Axatan26 , kaplumbağalarımıza tatlı patatesi sınırlı bir miktarda verebiliriz.Yani sınırsız verilebilecek yemeklerin bir alt basamağında bulunduklarından çekinmeden verilebilir.

mailto:/my.php?image=fffhz3.jpg

Bu arada dip not düşeyim; her veterinerin söylediğine inanmayın.Çoğu veterinerin kaplumbağalar hakkında bilgisi yok...Ben de onlara danışmaya çekiniyorum , çünkü çok bilgisizce cevap verebiliyorlar.Kendi araştırmamı yapıp kendim uyguluyorum.:)Yani sık sık onlara danışmıyorum.Veterinerlere genel olarak hayvanlar hakkında bilgiler veriliyor , üstüne düşülerek bilgi verilen hayvanlar kedi , köpek , kuş vb. hayvanlar.Kaplumbağalar da pek ilgilenilmeyen hayvanlara dahil.Yani çoğu veteriner bizim bu sitede konuştuğumuz ve verdiğimiz önerileri bilmez.:)Eğer veteriner kaplumbağalar için özel olarak araştırma yapmamışsa herhangi bir deneyimsiz insandan farkları kalmaz.

Ama bu demek değildir ki ben her internetten duyduğum şeyi uyguluyor ve öneriyorum.Kesinlikle hayır.Onlarca kaynak açıp okuyorum , ilgili kişilere danışıyorum , çeşitli kişilerin fikirlerini alıyorum ve kesinlikle yan etkisinin olmayacağını öğrendikten sonra kullanılmak üzere saklıyorum.Çünkü yanlış yazılan kaynaklar var , yanlış bilgiler bilen insanlar var...

Biraz uzattım ama yeterince araştırmadan her şeye inanan , dogma ve araştırmadan uzak olan arkadaşların kulağına küpe olur.Sözüm meclisten dışarı.;)
 
evet kaplumbagam 1 yasını gecti ; ) bu arada verilebilecek meyveler listesinden seciyorum verdigim meyveleri, orada yazıyordu elma ; )
 
Orada da dikkat ettiyseniz "nadir verilebilecekler"de yer alıyordu elma...Ben o konuyu tamamen unutmuştum , arka sayfalarda kaldı belki de...Onu bir sabitleyelim de gözümüzden kaybolmasın.:)

Bu arada yukarıda söylemeyi unutmuşum , daha doğrusu sildikten sonra tekrar yazmamışım , söyleyeyim.Sizin de verdiğiniz gibi domates çok nadiren verilmelidir.Aman unutmayın.Çünkü içerisindeki oksalik asitin biraz fazlası kaplumbağanıza çok zarar verebilir.

( :Bu arada konumdan faydalandığınıza sevindim.: )
 
elbette ki yazdıgınız herşeyden faydalanıyorum yoksa cok yanlış yiyecekler de verebilirdim : ) örnegim maydonoz vermemem gerektigini o belirttiğiniz konulardan birinde okumustum, sabitlenmesi ve her daim el altında olması gercekten faydalı olacak; )

domatesi cok nadir verdigimi yazmıstım zaten bi önceki mesajımda, elmayı da biraz azaltsam iyi olacak sanırım. gerci yeşillik dısında verdigim herşeyi minicik parcalar halinde veriyorum, elma da dahil. yarım cmlik bir küp halinde bile degildir belki verdigim elma. ama bu zarar verecekse onu da azaltayım, ne dersiniz?
 
Tarçın~' Alıntı:
Sizin de verdiğiniz gibi domates çok nadiren verilmelidir.

Demiştim zaten.Yani sizin yazınızı onaylayarak söylemiştim onu.:)Haftada bir yerine biraz daha uzun aralıklarla verseniz daha iyi olacak...Normalde meyvelerin aylık verilmesi gerektiğinden siz de 3-4 haftada bir verirseniz daha iyi olur.Sebzeleri özellikle bu yeşillikleri , yani karahindiba , şalgam yaprağı ve kırmızı kıvırcık gibilerini sınırsız olarak verebilirsiniz.Ama yeterince büyüdüklerinde...Çünkü karınlarını onlarla doyurmak yerine ufakken protein ağırlıklı beslemek daha doğru olur.Sizinki anladığım kadarıyla daha ufak , belki birkaç ay ya da 5-6 ay daha böyle proteinlere sık olarak devam etmek daha doğru olacaktır.Çünkü yaşı hakkında hiçbirimiz kesin bir bilgiye sahip değiliz ve biraz daha böyle beslenmeye ihtiyacı vardır.

Bu konuyu çok sevdim , güzel gidiyoruz değil mi.:)
 
kesinlikle : ) bu arada yanlış anlama olmasın , ben onu sadece kendimi tekrarlamak için yazmıstım : )

zaten suan hem 2 cesit stik yem hem haftada bir adet karides veriyorken yeşilliği de yemeye baslayınca vermemiz gereken sınır oranı olan "kafa boyutu" nu aşmamaya çalısıyorum. sanyunun turtle stiklerini bilirsiniz zaten minicikler : ) onlardan bi 3 tane kadar az vererek yerine yeşillik vermiş oluyorum sanırım suan için elmamı da azaltırsam yeterince sağlıklı olacak beslenme programım : )
 
Sizin kaplumbağa çok şanslı...Ne güzel onu böylesine düşünen bir annesi var.:)Ulmo'ya selamlar.((:)
 
ulmonun da cok selamları var, size minnettarmıs öyle diyor : ) herşey için teşekkürler ; )
 
Kaplumbağanın yaşı:4 aylık
Kaplumbağanın kilosu:ölçmedim
Kaplumbağanın kabuk boyu:4.5 cm
Günlük verilen yemler:Akşam Sanyu stick yem veriyorum sabahda kurutulmuş karides(tabi yeni yem alcam akvaryumla birlikte)
Haftalık verilen yemler:marul
Aylık verilen yemler:muz,elma
 
Kapluşların yaşını nasıl biliceğiz bilgisi olan var mı ?
 
yumurtadan çıkış tarihi bilinmeden net olarak yaş tahmini yapmak doğru olmuyor ama yaklaşık olarak tahmin edebilirsiniz... petshoplarda satılan madeni para kadar olan yavrular genelde 2-3 aylık oluyor.. büyümeleri ise tamemen sizin ona nasıl şartlar sağlaycağnıza bağlı.. yani 5 yaşına gelmiş ama ufak kalmış bir kaplumbağa olabilceği gibi 1 yaşında 13-14cm de olabilmekte.. bu yüzden boya göre de net bir tahmin yapmak her zaman doğru olmayabilir...forumda bu konuyla ilgili daha geniş bilgi de olcaktı
 
Tarçın'ın isteği üzerine ayrı bir başlıkta açmış olduğum sorumu burada yeniliyorum.

Bay Tarçın Bayan Kahve Nanecik ve Limoncuk için beslenme önerileriniz

Benim Bay Tarçın ve Bayan Kahve çifti ile Nanecik ve Limoncuk'u mailto:/forum/showthread.php?tid=391 linkinden biraz tanıyorsunuz.

Serra reptil (carnivor) ve Serra raffy I yı devamlı olarak veriyorum. Arada Pets Family Turtle Stick içeriğini ingilizceyi iyi bilmediğimden kutu üzerinden alıntı yaparak yazıyorum (High Class Fish Meal, Wheat Meal, Afafa Powder, Soya Meal, Fish Oil, Lecitin Calcium Carbonate, Cereals, Spirulina, Multivitamins And Supplement Trace Mineral.) bulunan yemi veriyorum. Yaklaşık haftada bir yemlerini özellikle raffy I yı Biyo TortviT ve Deep fix ile ıslatıp veriyorum.

Anladığım kadarıyla şu anda kullandığım yemler Nanecik ve Limoncuk için ideal olanlarmış. Benim Bay Tarçın ve Bayan Kahve için önerebileceğiniz yem/yemler hangileridir.
 
Pets Family Turtle'ı pek duymamıştım ama cahil olan benmişim galiba çünkü içerik çok güzel duruyor.Bunu kullanmaya devam edebilirsiniz.Yalnız kurutulmuş yemleri (sinek , kurt , karides vb.) haftada en fazla 3 kere vermelisiniz.Aşırı protein kabuk biçimsizliğine yol açabiliyor.Sera Reptil güzel bir yem.Bir de yanında Sera Raffy P alırsanız tam olacaktır.Çünkü en azından 2 ana yem bir de yanında kurutulmuş yem vermek en doğrusudur.

Tarçın (rumuzdaşım oğluşum) ve Kahve anladığım kadarıyla 1 yaşından büyükler.Onlar için tamamen bambaşka bir menü uygulamak zorundasınız.Öncelikle günaşırı ve kafaları kadar vermelisiniz.Hatta yaş ilerledikçe 2 günde 1 de olabilir.Artık hemen hemen tamamen bitkisel yem uygulamasına geçmelisiniz.Yani artık kıvırcık , marul , hindiba gibi besinlerle beslemelisiniz.Haftada birkaç kere de kuru mama kullanabilirsiniz.Bu da Sera Vital (bitkisel yem) ve Sera Raffy P olabilir.Verdiğim taze yiyecekler listesinden kendinize uygun sebzeleri bulup verebilirsiniz.Artık az miktarda protein almalılar.
 
merhaba arkadaşlar benim kapluşum 3 yıldır benimle ama malesef bilgisizligimden dolayı 2 ay öncesine kadar o ölüm kaplarındaydı:(bide onu yetersiz beslemişim.Şimdi normalde olmasından küçük 1 yaşındaki bir kapluş kadar ona neler vermeliyim şu anda serra raffy p,sanyu sitick ,kurutulmuş karides ,vitamin ve gaga taşı aldım onları veriyorum.ayrıcada yeşillik.yeşilligi çok seviyor ne kadar versemde yiyor.Sitede 1yaşından büyük kapluşların daha çok bitki agırlıklı beslnmesi gerektigi yazıyor ama kapluşum çok iyi gelişmedigi için ona protegin agırlıklı yemler vermelimiyim?
 
Düzenli olarak kullandığım yemler;
Sera Raffy P
Tetra fauna Gammarus

Kaplusum henuz cok genc, alalı 2 ay oldu, 5 aylık falan tahminen. Bu yuzden protein ve kalsiyum ağırlıklı besliyorum. Sanyu stick yemim var bırde, ama kullanmıyorum, duruyor öyle.. Ek olarak haftada bir vitamin ve Devit3 kullanıyorum ama akvaryum suyunun üzerınde birikiyor, kaba alıncada yemiyor, yaz gelsede Devit3 ü kessem artık diye bekliyorum.
 
Kaplumbağamı yaklaşık olarak 2.5 ay önce aldım dolayısıyla hemen hemen 4,5 veya 5 aylık olması lazım.Aldığımda kabuk boyu 2.5 cm idi şimdi ise neredeyse 5 cm.Günde iki defa sabah ve akşam üzeri ana yem olarak sera raffy p veya otto reptile premium kullanıyorum.Haftada üç sefer ten sevdiği şey olan tetra fauna gammarus,yine haftada 1 veya 2 kere marul,haşlanmış patates veya havuç,ayda 1 sefer de muz veya elma veriyorum.Yaklaşık 2,5 haftada bir paludaryumunu tamamen temizliyorum ,suyu istenilen sıcaklığa gelince tospişi içine koymadan sera aquatan,deep fix ve sübye döküp biraz filtreyi çalıştırarak karışmalarını sağlıyorum.İzmir de oturduğumdan kışın bile güneş ışığı problemim olmuyor fakat genede üşütmesin diye dışarıda güneşlendirmiyorum.Paludaryumu cama yakın bir yere koyup gündüz belirli saatlerde güneş ışığıyla kuru alanın ısınmasını sağlıyor fakat uvb lambasını her zaman açık konumda bırakıyorum.Bu arada iki haftadır yavaş yavaş kabuğunu değiştiriyor.
 
Kaplumbağanın yaşı: en fazla 8 aylık
Kaplumbağanın kilosu:-
Kaplumbağanın kabuk boyu:10 cm
Günlük verilen yemler:sanyu stick yem, sanyu karides
Haftalık verilen yemler:sera raffy p -ı
Aylık verilen yemler: kıyma(ayda bir kez)

birde haftada bi iki kez sanyu stick yeme vitamin damlatıyorum
yalnız benim sorum şu
bizim kaplumbaamız gördüğünüz gibi 7 aylık falan olmasına rağmen kabuk boyu 10 cm nazar değmesin taş gibi şükür. fakat çook yemek yiyo. 2 satte bir kendini akvaryum camına vutuyo yem verdin diye( bunu da kenine huy edinmiş. verince susuyo acıkınca yine gürültü yapıyo) ve 15 tane falan stick yem yıyo karides aşırı sevıyor. biz aynı odada uyuyorz bazen geceleri güültüden uyandırıo bizi yem verıyoruz susuyo. ben anlamadım neden bu kadar iştahlı. 7 aylık kaplumbağa boyutuna göre de daha irice. kolları ayakları falan tombul tombul:)
bu kötü bir şey mi. kutu kutu yem yetiştiremiyorum
 
İyi bakıyorsunuz gibi. 1. Her istediğinde yemek verilmez, 2. Fazla kilo hiç bir zaman iyi değildir. Protein miktarı arttıkça kabukta piramitleşme bile olabilir. 3. Günde 1 kere oda başı büyüklüğünde vermekte fayda var. Kaplumbağalar doyduklarını bilmezler. Onlara yeter kadarını siz belirleyeceksiniz. Eğer geceleri sizi uyandırıyorsa yemek için sizde yatmadan önce verin yemeğini ve sizi rahatsız etmesin. Yemek yedirmekde eğitimin bir parçasıdır.
 
Geri
Üst