Su kaplumbağası ne kadar büyür, yavru su kaplumbağası ne yer, kaplumbağa kaç yıl yaşar gibi merak ettiklerinizin yanı sıra hastalıkları, beslenmesi ve bakımı hakkında bir çok bilgiye sitemizden ulaşabilirsiniz.

Kırmızı yanaklı su kaplumbağası hakkında merak ettiğiniz tüm soruları sorabilir ve hızlıca cevap alabilirsiniz.

Üye Ol!

Kabukta Problem Mi Var?

Bu arada annie sağ olsun Bursa için hekim belirtti. Hem bu hayvan için bir gözükmeli diyorum hemde bu ildeki sorunlarda fakülteye yönlendirebileceğimizi öğrendik.
 
Bende acil sifalar dilerim yanlis yas konusuna okadar cok guvenmeyin yanlista olabilir, hayvanin cinsiyeti neydi ve kabu boyu ne kadar acaba ?
 
Cvp: Kabukta Problem Mi Var?

Yorumlarını eksik etmeyen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
5 kişiye sordum(Hüseyin Bey de dahil), sadece ikisinden cevap aldım.
Turgay Bora tüm sorularıma cevap verdi. O'na göre kaplumbağada bir şey yok. Alt kabukta renk değişimi vardı sanki. Resmini yolladım. Bir şey yokmuş. Alt kabukta kırığa benzer bir şey fark etti. Belki onun acısı vardır, sevgi göster acısı hafiflesin dedi.
Greenpet ise keyifli olduğu için ses çıkartıyor olabilir dedi.
Bugün ise o kadar ses yok. Suda ara sıra ağzından baloncuk çıkartıyor. Yüzmesi normal. Yem yiyor. Diğerleriyle biraz sürtüşme söz konusu. Zamanla anlaşırlar inşallah.
 
Cvp: Kabukta Problem Mi Var?

Sende sağol Emre abi bana çok yardımcı oldun :) Bursada hekim bulmak zor hakkaten en son gittiğim veterinerlerden biri yönlendirdi benide öyle öğrendik.Türkiye de yeni yeni egzotik hayvanlar konusu başlık haline geliyor.Bugün böyle ise dünü düşünmek bile istemiyorum...
 
Cvp: Kabukta Problem Mi Var?

turgay abi ne dediyse doğru olan odur. ondakilerde emsal yaşlarda olduğu için davranışsal bilgiler açısından da bizden daha tecrübelidir.
 
Cvp: Kabukta Problem Mi Var?

hayvanın bir de geldiği koşulları göz önüne alırsak şimdiki ortamı kendisine gelmesinde en büyük etken. dediğine göre hayvan toparlıyor.
 
Cvp: Kabukta Problem Mi Var?

Alisarp' Alıntı:
Bende acil sifalar dilerim yanlis yas konusuna okadar cok guvenmeyin yanlista olabilir, hayvanin cinsiyeti neydi ve kabu boyu ne kadar acaba ?

Sağolun. Yaşa bir şey diyemem. Turgay bey alt kabuk resmine bakarak dişi dedi. Kabuk boyu 17cm.
 
Aynı kaplumbağam, 1 haftadır yemek yemiyor. Sürekli su yüzeyinde duruyor. Arada uyuyor. Dipte uyurken hiç görmedim. Kuru alan lambasını 24 saat açık bırakmaya başladım dün geceden itibaren. Her ihtimale karşı bugün genta damla aldım. Uygulayacaktım fakat danışmadan vermeyeyim dedim. Kaplumbağa yetişkin bu arada.
 
mailto:/dPNR3Q.jpg


mailto:/Qaz9vA.jpg
mailto:/gqYBWL.jpg
mailto:/dPNROV.jpg
 
Hayvanın gözlerinde problem var. Sabah akşam 3'er damla damla damlatıp 10 dakika kuru bir yerde bekletip akvaryuma öyle al.

Hemen öncesi de yine sabah akşam 3'er damla ağzına damlat.

Suyu da komple değiş. Dış filtre yok ise metilen mavisi damlatman da göz enfeksiyona neden olan sebepleri ortadan kaldırır. İyileşme sürecinde suyun temiz durması şart.

Hayvan daha önce hiç yumurtladı mı ? Karnında şişlik var. Yumurta olabilir. Yumurtlama zamanı akvaryumdan kaçma isteği olur. Kuru alanda havaya dikilmeye çalışır.
 
Diğer üç kaplumbağaya bir şey olur mu? Metilen mavisini ayrı bir kapta sıcak su ile uygulasam? Daha önce yumurtlamadı. Yumurtlama zamanını hissettiriyor. Karnındaki şişlik su altında nefesini tutuyor ya ondan resimde öyle görünmüş olabilir diye düşünüyorum. Şimdi ayrı bir kaba alacağım. Tedaviye başlamak için. Yarın itibariyle sabah akşam düzenli olarak tedaviye devam ederim. Hemen önlem almalıyım. Zaten yaşlı sayılır.
 
Göz enfeksiyonunun sebebi suyun kirli olmasıdır dolayısıyla diğerlerinde de bu durum görülebilir. Hayvanı başka kaba metilen için almana gerek yok. Sıcak suya koymuyoruz zaten. Metilen olası bakterileri öldürmek için suya damlatılıyor. Sadece göz damlasının etkisini göstermesi için 10 dakika kadar dışarıda bekleteceksin.
 
Diğerlerinde şimdilik bir sorun yok. Sık sık gözlemlemeye çalışıyorum. Hasta olana damla döküp 10 dakika beklettim. Ağzını açmadı. Ağıjz çizgisine 3 damla damlattım. Biraz dik tuttum ki kaplumbağayı, ağzını açarsa girsin diye. Ağzını açmanın bir yolu var mı? Sıcak sudan kastım, hani kaplumbağayı su dolu bir kaba koymalıyım metilen mavisi dökmek için. O koyacağım su biraz iyi ısıda olsun da kaplumbağa üşümesin. Eğer böyle yapmayacaksam 500 litreye kaç damla metilen damlatayım? Şimdilik kuru alanda uyuyor. Damla ve bekleme süresinden sonra kuru alana bıraktım. Ama durmadı. Suya girdi. 5 dakika suda durdu. Sonra yine kuru alana çıktı.
 
Cvp: Kabukta Problem Mi Var?

gentayı uygun şekilde ağzına sürmüşsün. yalnız doğrudan ağzına girmediği durumlarda damlayı artırırız, açmaz ise 5 damlaya çıkar. ağzını açmak için burnuna damlatabilirsin ama yüzüne püskürtme riski de var.

metileni doğrudan akvaryuma damlatacaksın. bu hayvan akvaryum içinde gözünü açtığında fayda sağlar. akvaryumda 500 litre su var ise başta 8 damla damlatıp bak su açık renk mavi olacak şekilde olmalı. duruma göre damlayı artırırsın. lakin fazla olmasın bu sefer kafayı bulmasınlar. sarhoş eder. fazlası da zararlı sonuçta etil değil metil alkol.

kuru alanda duruyorsa tepeden hayvana dokunmadan gözlerine yukarıdan damlat. ama onun tedirginliği ile suya kaçmasın. göz kapaklarına değsin yeter.

ortam soğuk ise ve gecede uyuyor ise üstüne loş ışık veren 40 wattlık mavi yada kırmızı armut ampul koy. ayrı bir odada ise odanın kapısını kapa ortam buhara bağlı ısınır.
 
Benim de aklıma gelmişti burun ama sormadan damlatmak istemedim. Yüzüme püskürtmesi önemli değil. Fakat damlanın vücuda girip girmemesi şüphesi var. Az da olsa içine girer mi ilâç?
Metileni verdiğin tarife göre damlatırım.
Kuru alanda damlatmak pek uygun olmaz diye plâstik leğene alıp uyguluyorum. En azından 10 dakika boyunca ilâç gözden ve biraz da olsa ağızdan nüfuz ediyor. Gözlerinde iki damla kalıyor. Üçüncüsü aşağı süzülüyor. Acaba ikiden sonra biraz bekleyip üçüncüyü mü damlatsam?
Dün leğende damlattığımda bile huzursuz oldu. Bir müddet kaçmaya çalıştı. Kuru alanda da kaçar bence.
Kombiyi çalıştırmıyoruz. Haliyle evin ısısı havanın ısısına göre. Akvaryum küçük bir odada. Kapıyı kapalı tutarım.
Gece de yukarıda uyuyor. Ampulü değiştiririm.
İnşallah senin sayende bu kaplumbağam da iyileşecek. Mantarı da senin verdiğin tedavi yöntemiyle atlatmıştık. Teşekkürler Cem abi.
 
Göze damlatırken 10 saniye arayla damlatıyoruz ama süreyi uzatabilirsin. Sonuçta amaç göz kapağı içine nüfuz etmesi. Bu bir hafta içinde toparlama olmaz ise göz pomadı öneririm.

Burnuna damlattığında ağzını aralayacaktır. Hemen ağzına damlatırsın. Tabi yetişkinler nefes tutabildiği için açmayabilirde. Önemli olan göze iyi yedirmek.

Oda kapısını gündüz açın. Biriken nem uçsun. Pencereden güneş girdiğinde oda sıcaklığını korur. İnşallah kısa sürede toparlar. Damla vitaminde varsa ağzına her gün 1-2 damla damlat yok ise almana gerek yok. Suya girdiğinde yem denemesi de yap.
 
Akşama burundan denerim. Göz için süreyi bilmiyordum.
Pencere güneş görmüyor. Oda biraz aydınlık o kadar. Küçük akvaryum salondaydı eskiden. Akvaryumu büyütünce mecburen arka odaya kurdum sistemi. Orası da güneşten yoksun.
Oda kapısı gündüz yarım açık. Diğer odalardan gelen hava sebebiyle.
Akşam bir ara suya girdi. Hemen yem attım. Fakat pek oralı olmadı. Yine denerim.
Vitamin kullanmıyorum. İlk geldiklerinde petshopun lâzım diye verdiği kabuk sertleştirici ve vitamin vardı. Sertleştiricinin gereksiz olduğunu öğrenince kullanmadım. Vitamin bitince almadım. Zaten verdiğim sebzeler, güneş ışığı, yem, yumurta gerekli vitamini karşılıyordu kanımca. Altı kaplumbağadan ikisi yaza çıkamadı sadece. Gerekli dersen alırım. Yalnız marka önerisine ihtiyacım var. Teşekkürler...
 
Damlaya masraf etme toparlasın iştahı yerine gelir. Hatta haşlanmış ve soğutulmuş kıyma denemesi yapabilirsin.
 
İyileştikten sonra denerim. Kiyma akvaryumda verilir mi?
Bu akşam damlayı uygularken daha bir huzursuzdu. Sürekli hareket halindeydi. Zar zor damlattım.
Bir de burnuna damlattım. Fışkırtma yerine birkaç saniye baloncuk oldu burnunda. Sonra geçti. Ağzını açmasını bekledim fakat açmadı. Ben de ağız çizgisine damlatmadım. Acaba ilâç burundan içeri gitmiş midir?


Şubat 2015'ten Nisan 2017'ye kadar 17cm'den 21cm'ye ulaşmış. Dün ölçtüm. Bu sonuç gelişim açısından iyi mi?
 
Akvaryumda kıyma veriyoruz ama az yağ tabakası bırakabiliyor. Elden koklatıp verebilirsen sorun olmaz. İstersen başka bir kaba alıp akvaryum suyu ekleyerek orada da verebilirsin. Fazla su doldurmana gerek yok kabuk su dışında durabilir. Sadece kıymayı su içerek yiyebileceği kadar olması yeterli.

Sürekli uygulama yapacağın için rahatsız olacak. Bu tepkileri olası. Üst bağayı el ayana alarak tut. O boydaki hayvanların tırnakları çivi gibi deler. Özellikle arka ayaklara dikkat et.

İlaç burun iç çeperine temas etse bile dokudan emer. Genzine geçse ağzına akar ama çok rahatsız oluyorsa uygulama.

Hayvanı kafa yukarıda dik tuttuğunda kafayı içeri gömer. O halde iken ağız çevresine sür biraz bekle ufak aralasa yine girer.

Ağzına damlatma sebebimiz vücudunda olabilecek enfeksiyona karşı yoksa doğrudan göze damlatma öncelik ana sorun gözde.

10 cm sonrası cinsel gelişim tanamlandığında dişiler daha hızlı büyür. 20 cm'ye yaklaşırken her ikisinin uzama düzeyi yavaşlar. Hastalık durumunu da göz önüne alırsak büyümesi normal sınırlar içinde.
 
Geri
Üst